Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 6:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
 Wątek założony wcale nie z powodu zamknięcia innego... 
Autor Wiadomość
Bóg stworzył stan idealny (Raj) i dał człowiekowi wolną wolę, bo taki układ jest optymalny (osiąga najwyższy możliwy poziom dobra). Gdyby Bóg nie dał człowiekowi wolnej woli, to układ nie byłby zoptymalizowany ze względu na poziom dobra, więc Bóg tego nie zrobił. Człowiek, dzięki wolnej woli mógł odrzucić Raj i to właśnie uczynił. Jednak po jakimś czasie człowiek znowu wróci do Raju i, bogatszy o ziemskie doświadczenie, już z własnej, nieprzymuszonej woli tam zostanie.

Można więc powiedzieć, że obecny świat jest najlepszą z tych dróg, które prowadzą do przejścia z Raju do Raju w taki sposób, aby połączyć Raj z wolną wolą istot w nim zamieszkujących i otrzymać maksimum dobra po całości.

No to teraz dopiero się zamotałeś. Raj według Ciebie jest światem idealnym, który jednostki obdarzone wolną wolą świadomie odrzucają. To co daje nam życie? Poszerza wiedzę? Jeżeli tak, nie widzę problemu, aby Bóg obdarzył ludzi wiedzą na samym początku, tak, że Raju by nie odrzuciły. A co z powiedzmy dziećmi, które umierają w dzieciństwie? Ja się tam nie czepiam, bo od początku ta teoria była mocno naciągana, ale teraz to już się zrobiła bzdura na kółkach.

Cz lip 19, 2007 13:54

No to teraz dopiero się zamotałeś. Raj według Ciebie jest światem idealnym, który jednostki obdarzone wolną wolą świadomie odrzucają.

Nie pisałem, że świadomie odrzucają. Odrzucają, bo mają wolną wolę, mogą odrzucić i z tej możliwości korzystają.

Rita napisał(a):
To co daje nam życie? Poszerza wiedzę? Jeżeli tak, nie widzę problemu, aby Bóg obdarzył ludzi wiedzą na samym początku, tak, że Raju by nie odrzuciły.

Wiedza a doświadczenie to co innego. Wiedzę można przekazać, ale doświadczenia trzeba zdobyć samemu.

Rita napisał(a):
A co z powiedzmy dziećmi, które umierają w dzieciństwie?

Może samo doświadczenie śmierci jest już wystarczające.

Rita napisał(a):
Ja się tam nie czepiam, bo od początku ta teoria była mocno naciągana, ale teraz to już się zrobiła bzdura na kółkach.

Możliwe, część dotycząca Raju dopiero hartuje się w ogniu krytyki ;) Jak padnie, to wrócę do punktu, w którym stwierdziłem, że nie jestem w stanie sobie tego wyobrazić.

Cz lip 19, 2007 14:20
Nie pisałem, że świadomie odrzucają. Odrzucają, bo mają wolną wolę, mogą odrzucić i z tej możliwości korzystają.

Czyli nieświadomie? Zdecyduj się. Tak czy siak: jeżeli świadomie: to miejsce to nie może być Rajem, jeżeli nieświadomie, to Bóg powinien zapewnić człowiekowi tą świadomość w trochę bardziej "humanitarny" sposób niż życie.

Cytuj:
Wiedza a doświadczenie to co innego. Wiedzę można przekazać, ale doświadczenia trzeba zdobyć samemu.

Doświadczenie to jest dokładnie wiedza, z tym że zdobyta praktycznie. Ale możnaby ją dostarczyć sztucznie.

Cytuj:

To czemu nie możemu od razu umrzeć, zamiast męczyć się z życiem?

Cytuj:
Jak padnie, to wrócę do punktu, w którym stwierdziłem, że nie jestem w stanie sobie tego wyobrazić.

Nie, no może jakoś uda się załatać te dziury ;)

Cz lip 19, 2007 19:53

Czyli nieświadomie? Zdecyduj się. Tak czy siak: jeżeli świadomie: to miejsce to nie może być Rajem, jeżeli nieświadomie, to Bóg powinien zapewnić człowiekowi tą świadomość w trochę bardziej "humanitarny" sposób niż życie.

Też skłaniam się ku opcji "nieświadomie". Natomiast nie wiadomo, czy jest możliwy lepszy sposób na uzyskanie tej świadomości niż życie. I jeszcze raz podkreślę, mi na zdrowy rozsądek wydaje się, że jest mnóstwo takich sposobów, ale z drugiej strony uważam, że nie można tego jednoznacznie wykazać. Wobec tego istnieje niezerowe prawdopodobieństwo, że ten wariant który wybrał Bóg, jest najlepszy.

Rita napisał(a):
Cytuj:

Doświadczenie to jest dokładnie wiedza, z tym że zdobyta praktycznie. Ale możnaby ją dostarczyć sztucznie.

Na własnym przykładzie uważam, że różnica między wiedzą zdobytą praktycznie a wiedzą dostarczoną "sztucznie" jest ogromna. Ten punkt akurat nie kłóci mi się nawet ze zdrowym rozsądkiem ;)

Rita napisał(a):
Cytuj:

To czemu nie możemu od razu umrzeć, zamiast męczyć się z życiem?

Tego nie wiem, może nawet możemy od razu umrzeć, ale osobiście wolę nie ryzykować. Może też dla jednych samo doświadczenie śmierci jest już wystarczające, a dla innych nie. Przecież nie jesteśmy wszyscy tacy sami.

Pt lip 20, 2007 10:13

Tego nie wiem, może nawet możemy od razu umrzeć, ale osobiście wolę nie ryzykować. Może też dla jednych samo doświadczenie śmierci jest już wystarczające, a dla innych nie. Przecież nie jesteśmy wszyscy tacy sami.

Z czasem stajemy się różni ale to nie stanowi problemu jeśli umrzemy dość wcześnie.

Pt lip 20, 2007 14:29

A więc niektórym wystarcza samo poczęcie, żeby znaleźć się w Raju, a inni potrzebują całego życia? W takim razie Bóg nie jest sprawiedliwy. Sprawiedliwy Bóg powinien wymagać tyle samo od każdego człowieka.

Pt lip 20, 2007 17:21

A więc niektórym wystarcza samo poczęcie, żeby znaleźć się w Raju, a inni potrzebują całego życia? W takim razie Bóg nie jest sprawiedliwy. Sprawiedliwy Bóg powinien wymagać tyle samo od każdego człowieka.

Na mój gust sprawiedliwie nie zawsze musi oznaczać takie same wymagania dla wszystkich. Jak ktoś nie ma jednej nogi, to czy sprawiedliwie będzie wymagać od niego, aby biegał tak szybko jak ten, co ma dwie nogi?

Pt lip 20, 2007 17:54
Na mój gust sprawiedliwie nie zawsze musi oznaczać takie same wymagania dla wszystkich. Jak ktoś nie ma jednej nogi, to czy sprawiedliwie będzie wymagać od niego, aby biegał tak szybko jak ten, co ma dwie nogi?

Nie, sprawiedliwe byłoby gdyby wszyscy mieli nogi :)

Pt lip 20, 2007 17:58

Nie, sprawiedliwe byłoby gdyby wszyscy mieli nogi :)

Wówczas maksimum sprawiedliwości mielibyśmy, gdybyśmy wszyscy byli identyczni ;)

Pt lip 20, 2007 18:05

a maksymalnie sprawiedliwy świat to zapewne taki, w którym możliwe jest zabicie lub okaleczenie dowolnie dużej liczby ludzi... mnie osobiście chciejstwa nie bawią, szczególnie gdy mi je jakaś organizacja chce narzucić

Pt lip 20, 2007 18:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8