Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie dyskutujemy o naukowych dowodach na istnienie Boga -ale o Biblii.
"Przede wszystkim astrologia nie jest nauką" - pisze to człowiek parający sie astrologią.
http://www.ifj.edu.pl/~stachnie/astrol.html
|
Pt maja 09, 2008 19:24 |
|
|
|
 |
No
|
jak nie jak tak ?
|
Pt maja 09, 2008 19:27 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Astrologia (z gr. αστρολογία = άστρον + λόγος, dosłownie "nauka o gwiazdach") – badanie położenia ciał niebieskich przy założeniu, że istnieje bezpośredni związek między zjawiskami na niebie a losem poszczególnych ludzi i wydarzeniami na Ziemi. Cytuj: Teologia (gr. θεος, theos, "Bóg", + λογος, logos, "nauka") dyscyplina zajmująca się badaniem natury boskiej oraz stosunkami, jakie zachodzą pomiędzy istotą boską a ludźmi. Etymologicznie teologia oznacza naukę (racjonalny dyskurs) dotyczącą Boga.
Teologia z założenia zakłada prawdziwość wierzeń religijnych, co odróżnia ją od filozofii religii, która nie zakłada ich prawdziwości.
podobieństwa aż biją w oczy 
|
Pt maja 09, 2008 19:39 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie tak..temat brzmi "święci", a rozmawiamy aktualnie o interpretacji Biblii...wystarczy przejrzeć kilka wcześniejszych postów.
|
Pt maja 09, 2008 19:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja tylko pokazuję że z Biblią sprawa jest identyczna jak z horoskopami. W jedno i w drugie wierzą ludzie, ale i jedno i drugie z nauką nie ma nic wspólnego (w sensie wpływu na ludzi, prawdziwości). Ty temu zaprzeczałaś, więc tylko sprostowałam. Teraz możesz już się odnieść do tego co wcześniej napisałam powracając do tematu.
|
Pt maja 09, 2008 19:45 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
"Astrologia jest uznawana za pseudonaukę"...z tej samej strony, z której zacytowałac pierwsze akapity
http://pl.wikipedia.org/wiki/Astrologia
Badaniem Bibii zajmuje sie biblistyka
http://pl.wikipedia.org/wiki/Biblistyka
|
Pt maja 09, 2008 19:46 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jeżu, Alus, Twoja niezdolność zrozumienia prostych analogii jest przytłaczająca. To co, że badanie Biblii jest nauką? Badanie pism Nostradamusa też, i co z tego wynika??
|
Pt maja 09, 2008 19:48 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Rita - nic nie pokazujesz, tylko uciekasz się do kruczków
Mówimy o Biblii - nie o Bogu....daję sobie głowę uciąć, że rozróżniasz biblistyke od teologii.
|
Pt maja 09, 2008 19:49 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jakich kruczków. Mówię jasno i prosto że już prościej nie można. Jak do dziecka. A ty się uczepiłaś nazewnictwa i nie da rady pójść dalej...
Najśmieszniejsze jest to, że Twój argument wygląda następująco:
Biblia jest prawdziwa, bo istnieje nauka, która bada Biblię!
To pisma różnych szarlatanów ze średniowiecza, mistyków i w ogóle wszystko co jest pisane i interpretowane przez naukę jest prawdziwe. To jakaś totalna bzdura. Jak tego nie widzisz to już nie wiem. To że nauka zajmuje się jakimś pismem nie czyni z tego pisma wiarygodnego źródła!!!
|
Pt maja 09, 2008 19:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Przepowiednie Nostradamusa należą do kategorii paranoramlnych - a nauka nie zajmuje się tego typu zjawiskami
Rita - nie brnij dalej...dojdziesz tylko do ściany i nic nie udowodnisz.
|
Pt maja 09, 2008 19:54 |
|
 |
niktszczególny
|
Przepraszam, że się wtrącę bo widzę, że Alus nie rozumiesz o co chodzi. Nauka nie zajmuje się przepowiedniami Nostradamusa, ale może zajmować się jego pismami. Nauka nie zajmuje się Bogiem, ale może zajmować się Biblią.
|
Pt maja 09, 2008 19:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dobra, super, fajnie.
Powiedz jaka gałąź nauki zajmuje się przemianą wody w wino, chodzeniem po wodzie, zmartwychwstaniami i wniebowstąpieniami.
Przepowiedniami Nostradamusa oczywiście nikt się nie zajmuje z naukowego punktu widzenia, ale z historycznego jak najbardziej. Tak samo jest z Biblią i biblistyką.
Ja nic nie próbuję udowodnić, bo też nic nie ma do udowadniania!!!!

|
Pt maja 09, 2008 20:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Dzięki niktszczególny, bo już mi grabki powoli opadają. Trzy strony tłumaczę tak prostą rzecz i już powoli się załamuję...
|
Pt maja 09, 2008 20:01 |
|
 |
No
|
Cytuj: Przepowiednie Nostradamusa należą do kategorii paranoramlnych - a nauka nie zajmuje się tego typu zjawiskami
Oczywiście, że się zajmuje powstały o nich prace naukowe podobnie jak o Biblii choć oczywiście mniej ze względu na mniejsze zainteresowanie nauka zajmuje sie właściwie wszystkim co można badać znajdziesz też wiele poważnych opracowań na temat klątw i zabobonów co przecież nie oznacza, że naukowo udowodniono zły wpływ czarnych kotów.
|
Pt maja 09, 2008 20:02 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Usiłujesz "wytłumaczyć" na własne kopyto  ...mam Ci przyznać rację, że horoskopy, astrologia, pisma Nostradamusa, maja podobną genezę i znaczenie co Bibla i podlegają dowolnej interpretacji.
Bo wyrwiesz jeden wers i już masz dowód na wieloznaczność Biblii.
Sięgnęłabyś choc raz z czystej ciekawości do książek uznanej na całym świecie biblistki, Anny Świderkówny i poznałabyś o czym usiłujesz dyskutować.
Ale chyba wolisz "argumenty" w rodzaju zacytowania kilku akapitów z całego opracowania histori astrologii.
No - wskaż choć jedną pracę naukową o przepowiedniach Nostradamusa 
|
Pt maja 09, 2008 20:18 |
|
|
|