Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 19:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
 " Ateizm jest filozofią pesymistyczną..." 
Autor Wiadomość

Post Re: " Ateizm jest filozofią pesymistyczną..."
ania napisał(a):
Założyłam ten topik, ponieważ interesuje mnie ta kwestia światopoglądowa tzn., jak to przekłada się na życie konkretnych ludzi ( ich postrzeganie świata, określenie sensu życia, wybory, hierarchia wartości, zasady etyczne, i.t.p.) którzy do takiego ateistycznego światopoglądu się przyznają.Więc może zechciałbyś napisać coś na ten temat, coś o sobie, jak Ty postrzegasz ateizm ( skoro bowiem nazwałes siebie Ateistą - to jednoznacznie Cię, jak rozumiem, charakteryzuje).Nie atakuj więc postawy wierzących, chrześcijaństwa ( czy może ściślej , jak rozumiem katolicyzmu) a spróbuj porozmawiać na temat ateizmu.
Przedstaw jak Ty postrzegasz rzeczywistość.
No coz, dla mnie ateizm to zycie w swiecie realnosci i zywych ludzi a nie zludzen, basni, fantazji, aniolkow, diabelkow, bez bezsensownego podporzadkowywania swojego zycia przepisom pochodzacych od zacofanego plemienia koczownikow zyjacych tysiace lat temu ponad tysiac kilometrow od obecnej Polski. Wy w prakatyce tez zyjecie jak ateisci, bo kto z was po lekturze Biblii kastruje swoich nieprzyjacol i kamieniuje onanistow? Czy to jest rozsadne opierac swoje zycie na moralnosci i zasadach tak przestarzalych? Zreszta zostan ateistka, to sama sie przekonasz jak to jest :)

Cz lut 24, 2005 15:46
Życie w świecie wiary chrześcijańskiej to ciągłe wyrzekanie się zła (Dekalog) i samodoskonalenie poprzez sakrament Pokuty - zatem ciągłe doskonalenie się w DOBRYM.
Co pozostaje po odrzuceniu tych zasad ?

Cz lut 24, 2005 17:12

Przypomnę ci że nadal nam nie udowodniłeś rzekomego nieistnienia duszy nieśmiertelnej :D
Z Myszką Miki już się rozprawiłam, ale jakoś też nie raczyłeś jeszcze odpowiedzieć na moje pytanie w tej sprawie :D

Cz lut 24, 2005 18:05

Życie w świecie wiary chrześcijańskiej to ciągłe wyrzekanie się zła (Dekalog) i samodoskonalenie poprzez sakrament Pokuty - zatem ciągłe doskonalenie się w DOBRYM. Co pozostaje po odrzuceniu tych zasad ?
Zeby znac zasady moralnosci, ludzie nie potrzebuja ani teologii, ani objawien, ani bogow, potrzebuja jedynie zdrowego rozsadku.

Cz lut 24, 2005 19:50
A jeżeli ktoś uzna, że wyrazem "zdrowego rosądku" jest np. "Skorztstanie z okazji" i "poprawienie swojego bytu" przez kradzież - to co :co:

So lut 26, 2005 8:20

To poprawa jego bytu może się sprowadzić do spędzenia dłuższego czasu w miejscu gdzie swobodnie podchodzi się do zachowań homoseksualnych ... pytanie czy ryzyko się opłaca ? ;]

So lut 26, 2005 13:32

Ateista napisał(a):
Cytuj:
No coz, dla mnie ateizm to zycie w swiecie realnosci i zywych ludzi a nie zludzen, basni, fantazji, aniolkow, diabelkow, bez bezsensownego podporzadkowywania swojego zycia przepisom pochodzacych od zacofanego plemienia koczownikow zyjacych tysiace lat temu ponad tysiac kilometrow od obecnej Polski.

No cóż gdzieś , kiedyś już to słyszałam :D To chyba deja vu.

Cytuj:
Wy w prakatyce tez zyjecie jak ateisci, bo kto z was po lekturze Biblii kastruje swoich nieprzyjacol i kamieniuje onanistow? Czy to jest rozsadne opierac swoje zycie na moralnosci i zasadach tak przestarzalych?

A Ty mój drogi naprawdę nie potrafisz pisać nie atakując chrześcijan.

Cytuj:
Zreszta zostan ateistka, to sama sie przekonasz jak to jest :)

Dziękuję postoję. :)

So lut 26, 2005 22:44
To poprawa jego bytu może się sprowadzić do spędzenia dłuższego czasu w miejscu gdzie swobodnie podchodzi się do zachowań homoseksualnych ... pytanie czy ryzyko się opłaca ? ;]

Niektórym chyba tak ... :-(

N lut 27, 2005 0:07

Ddv, każdy może podejmować własne decyzje ... i każdy płaci za nie określoną cenę. Nie ma łatwych dróg, i jest to prawda stara jak świat. Zawsze są ludzie którzy usiłują ich szukać, ale to niczego nie zmienia. Nie "zbawiaj" świata na siłę.

N lut 27, 2005 1:08

Cytuj:
Wy w prakatyce tez zyjecie jak ateisci, bo kto z was po lekturze Biblii kastruje swoich nieprzyjacol i kamieniuje onanistow? Czy to jest rozsadne opierac swoje zycie na moralnosci i zasadach tak przestarzalych?

[/quote]
NIe ma to jak czlowiek nie majacy zielonego pojacia o wierze zaczyna atak... prawo mojzeszowe ktore opisujesz obowiazywalo do Chrystusa... nastepnym razem wez sie za zapoznanie z temem zanim zaczniesz sie kompromitowac..

N lut 27, 2005 1:26
Ddv, każdy może podejmować własne decyzje ... i każdy płaci za nie określoną cenę. Nie ma łatwych dróg, i jest to prawda stara jak świat. Zawsze są ludzie którzy usiłują ich szukać, ale to niczego nie zmienia. Nie "zbawiaj" świata na siłę.

Tak się składa, że "zbawiam" swiat z czystego pragmatyzmu.
Łatwiej i wygodniej mi się bowiem żyje wśród osób stosujących się do Dekalogu - niż wśrób osób po których mogę se spodziewać, że zasady Dekalogu nie stanowią dla nich jakiejś normy ...

N lut 27, 2005 10:47

Tak się składa, że "zbawiam" swiat z czystego pragmatyzmu.
Łatwiej i wygodniej mi się bowiem żyje wśród osób stosujących się do Dekalogu - niż wśrób osób po których mogę se spodziewać, że zasady Dekalogu nie stanowią dla nich jakiejś normy ...

Zawsze twierdziłem, że egoizm to siła napędzająca świat ;]

Ale bezpieczniej nie zawsze znaczy lepiej Ddv. Tak jak nie ma łatwych dróg, tak nie ma zysku bez ryzyka. jak długo twoje "zbawianie" będzie się ograniczało do przekonywania innych do swoich poglądów w dyskusjach wszystko jest ok. Robię to samo z dokładnie tych samych powodów co Ty. Ja też wolę żyć wśród ludzi o podobnych do moich poglądach. Pamiętaj jednak byś nigdy nie używał do tego celu siły. ;]

N lut 27, 2005 17:00
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 117 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8