Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 12:23

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
 Dlaczego wieczne potępienie? 
Autor Wiadomość

Pycha to jeden z siedmiu grzechów głównych ziemskich ale nie niebiańskich ,

Moim zdaniem ten grzech pychy jest w większym stopni narażone były anioły. To przez ich wspaniałość. Chociaż każdy jest narażony na pychę i każdy może być pyszny to jednak jak myślisz komu łatwiej o taką postawę: pięknemu,wykształconemu i bogatemu z licznymi znajomościami czy ubogiemu, prostemu bez wykształcenia? Zauważ, że bunt nie rozpoczął się od najmniejszego anioła ale od najwspanialszego.

Pawel25 napisał(a):
kolejnym powodem dla którego w bunt aniołów trudno jest uwierzyć
chyba ,że zadziałało to na zasadzie automatu ,że anioł sie buntuje i powrotu już nie ma ale w takim razie jest to bez sensu bo równie dobrze każdy z was katolików który liczy na niebo poczuje w sobie bunt jak już tam się znajdzie i papa żegnamy pana panią na zawsze -to by było nie fair.

O tym dlaczego nie ma powrotu, czemu pieklo jest wieczne i czy to fair itp była mowa i było wyjaśniane kilkanaście postów temu. Nie ma sensu pisać tego samego kilka razy. Najpierw przeczytaj tamte wyjaśnienia a jak coś nie jest jasne to się do tego odnieś a nie pytaj jeszcze raz o to samo bo odpowiedzi są.

Pawel25 napisał(a):
Mam jedno pytanie za sto pkt do kogoś mającego świetny kontakt z Bogiem ,to pytanie rozwieje właściwie wszystkie wątpliwości nie tylko na ten temat,
Bóg jest Bogiem w tym sensie ,że może wszystko ale jest ograniczony do praw ,którymi sam się rządzi tzn jeżeli zbudował wszechświat z atomów i innych cząstek i nie mógł np zbudować go z chleba czyli innego typu cząstek o innych właściwościach ,i stworzył człowieka takiego jaki jest bo innego nie umiał stworzyć
czy może mógł stworzyć świat zupełnie inny i zupełnie innego człowieka ale tego nie zrobił ,bo mial taką wolę ,np człowiek pobierający pokarm przez skóre i potrafiący latać

Najpierw był Bóg potem było Jego prawo. Wywodzi się ono nie z Jego zachcianki ale z Niego samego tzn taki jest Bóg jak wymaga w swoim prawie. Dlatego Bóg będąc wiernym swemu prawu jest po prostu wierny sobie. Bóg mówi "nie kłam" bo On sam nie kłamie itp. A skoro jest doskonałością to Jego prawo upodabniając do Niego upodabnia do doskonałości. Zatem Jego prawo jest doskonałe dlatego, że czyni podobnym do istoty doskonałej a skoro tak jest to nie istnieje lepsze prawo bo nie ma istoty doskonalszej od Boga do której to inne prawo mogłoby upodabniać.
Co do świata materialnego i jego praw fizycznych to one są jedynie dziełem Boga a nie Nim samym jak Jego prawo. Dlatego jeśli chce to może On zmieniać jego zasady co robił niejednokrotnie poprzez cuda. Świat jest Jego dziełem i należy do Niego. Jednak jeśli coś zmienia to nie dla czystej próżności i popisywania się ale dla korzyści człowieka (np. aby uwierzył w Niego, nawrócił się itp.)

Śr lip 30, 2008 10:40

Moim zdaniem ten grzech pychy jest w większym stopni narażone były anioły. To przez ich wspaniałość. Chociaż każdy jest narażony na pychę i każdy może być pyszny to jednak jak myślisz komu łatwiej o taką postawę: pięknemu,wykształconemu i bogatemu z licznymi znajomościami czy ubogiemu, prostemu bez wykształcenia? Zauważ, że bunt nie rozpoczął się od najmniejszego anioła ale od najwspanialszego.

Wspaniałość o jakie mowa w przypadku nieba nie jest wspaniałością rozumianą na poziomie ziemskim ,czyli jest to wspaniałość opierająca się na miłości ,poza tym w dalszej części swoich ripost piszesz ,że to Bóg ustala reguły więc byłby kimś zupełnie nie wyrozumiałych dla własnych istot gdyby za jedną myśl o buncie skazywał je na wieczne potępienie i odrzucenie ,jęzeli popierasz coś takiego to przemawia przez Ciebie pycha i cwaniactwo związane z brakiem współczucia i zrozumienia.

Cytuj:
Najpierw był Bóg potem było Jego prawo. Wywodzi się ono nie z Jego zachcianki ale z Niego samego tzn taki jest Bóg jak wymaga w swoim prawie. Dlatego Bóg będąc wiernym swemu prawu jest po prostu wierny sobie. Bóg mówi "nie kłam" bo On sam nie kłamie itp. A skoro jest doskonałością to Jego prawo upodabniając do Niego upodabnia do doskonałości. Zatem Jego prawo jest doskonałe dlatego, że czyni podobnym do istoty doskonałej a skoro tak jest to nie istnieje lepsze prawo bo nie ma istoty doskonalszej od Boga do której to inne prawo mogłoby upodabniać.
Co do świata materialnego i jego praw fizycznych to one są jedynie dziełem Boga a nie Nim samym jak Jego prawo. Dlatego jeśli chce to może On zmieniać jego zasady co robił niejednokrotnie poprzez cuda. Świat jest Jego dziełem i należy do Niego. Jednak jeśli coś zmienia to nie dla czystej próżności i popisywania się ale dla korzyści człowieka (np. aby uwierzył w Niego, nawrócił się itp.)

Częściowe głupoty chociaż na początku zacząleś sensownie ,
Prawo Boga wywodzi się z Niego samego i on jest prawem i to prawo jest niezmienne tak jak niezmienny jest Bóg a więc dalsza część ,w której piszesz ,że świat opiera się na prawach ,które Bóg może dowolnie modyfikować czyli zmieniać zasady jest nieprawdą .Na ziemi istnieje prawo miłości ,które jest niezmienne od zawsze .

Śr lip 30, 2008 20:23

Pawel25 czy ty sobie żartujesz czy na serio nie potrafisz czytać ze zrozumieniem?

Cytuje poniższy fragment, który napisałem i jak sądzę odnosisz się do niego:

Cytuj:

a teraz komentarz forumowicza Pawel25 do tego fragmentu:

Cytuj:
... a więc dalsza część ,w której piszesz ,że świat opiera się na prawach ,które Bóg może dowolnie modyfikować czyli zmieniać zasady jest nieprawdą .Na ziemi istnieje prawo miłości ,które jest niezmienne od zawsze .

Nie wiem, może czytałeś na szybko ale już pierwsze zdanie z mojego fragmentu mówi, że chodzi o prawa fizyczne świata materialnego (np. grawitacja itp.), które Bóg może w dowolnej chwili zawiesić lub zmienić a ty w odpowiedzi mówisz że to są głupoty bo prawo miłości jest niezmienne. Zacznij czytać dokładnie zanim odpowiesz, szanuj czyjeś wypowiedzi.

Cz lip 31, 2008 15:07

PIEKŁO ISTNIEJE I NAWRACAJMY SIĘ, MÓDLMY SIĘ SZCEGÓLNIE DO MATKI BOŻEJI ŻAŁUJMY ZA NASZE GRZECHY. ODMAWIAJCIE CODZIENNIE RÓŻANIEC.

N sie 03, 2008 14:48

Trade, ale On naprawde ma problemy z czytaniem ze zrozumieniem.

N sie 03, 2008 14:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8