Czy niejaki Judasz Iskariota miał wolną wolę?
Autor |
Wiadomość |
kosiarz
zbanowany na stałe
|
Nie rozumiem? co nie ma nic wspólnego z wolną wolą? to, ze nie mozesz jej zrealizować?
_________________ http://www.kppis.pl/forum/index.php
|
N lut 15, 2009 14:29 |
|
|
|
 |
snafu
|
teatime napisał(a): Właśnie to nie pasuje zupełnie.
"Nie pasuje zupełnie" czy też "MI nie pasuje zupełnie"?
Wiesz, często trudno przewidzieć co w ludziach tak naprawdę siedzi. Może Ty byś zrobił inaczej, ale to nie jest argument aby "wybielać" Judasza.
_________________ "Czuwajcie więc, bo nie znacie dnia ani godziny." (Mt 25,13)
|
N lut 15, 2009 14:39 |
|
 |
teatime
|
kosiarz napisał(a): Nie rozumiem? co nie ma nic wspólnego z wolną wolą? to, ze nie mozesz jej zrealizować? dokładnie, być może wolna wola jest, a być może jej nie ma, tylko my mamy wrażenie jej istnienia. snafu napisał(a): "Nie pasuje zupełnie" czy też "MI nie pasuje zupełnie"?
Wiesz, często trudno przewidzieć co w ludziach tak naprawdę siedzi. Może Ty byś zrobił inaczej, ale to nie jest argument aby "wybielać" Judasza.
Apostołowie niekoniecznie musieli wiedzieć o "misji" Judasza, stąd takie przekazy jak czytamy w ewangelii.
|
N lut 15, 2009 14:44 |
|
|
|
 |
Johnny99
|
Cytuj: Widzę jak robi cuda, jak przyciąga do siebie ludzi, wiem, że wie, ze mam zamiar go zdradzić i robię to mimo wszystko dla kasy?
Nie ma takiej rzeczy, której ludzie nie byliby w stanie zrobić dla kasy.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
N lut 15, 2009 15:24 |
|
 |
snafu
|
teatime napisał(a): Apostołowie niekoniecznie musieli wiedzieć o "misji" Judasza, stąd takie przekazy jak czytamy w ewangelii.
Masz pewien opis zdarzeń, który jest jasny i w spójny sposób relacjonuje określony ich ciąg. Nie ma żadnych powodów aby sądzić, że wogóle była jakakolwiek "misja" Judasza.
Przypomina mi to trochę różnej maści teorie spiskowe - jeśli coś się z nimi nie zgadza, to nie jest to argument przeciwko nim, ale oznacza to, że są to celowe działania aby zamaskować istniejący spisek.
_________________ "Czuwajcie więc, bo nie znacie dnia ani godziny." (Mt 25,13)
|
N lut 15, 2009 15:33 |
|
|
|
 |
Seweryn
|
Witold napisał(a): Dobijasz mnie człowieku. To w końcu mówimy o wyskakiwaniu przez okno, czy o torturowanych ofiarach? Dwie zupełnie inne sprawy...
Postaraj się trochę
Człowiek był torturowany na wysokim pietrze i popełnił samobójstwo wyskakując z okna. Zrobił to bo chciał skrócić cierpienie, a nie dlatego że był chory psychicznie jak sugerujesz. Więc mit jakoby człowiek nie miał wolnej woli upada.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N lut 15, 2009 15:41 |
|
 |
teatime
|
Seweryn napisał(a): Witold napisał(a): Dobijasz mnie człowieku. To w końcu mówimy o wyskakiwaniu przez okno, czy o torturowanych ofiarach? Dwie zupełnie inne sprawy... Postaraj się trochę Człowiek był torturowany na wysokim pietrze i popełnił samobójstwo wyskakując z okna. Zrobił to bo chciał skrócić cierpienie, a nie dlatego że był chory psychicznie jak sugerujesz. Więc mit jakoby człowiek nie miał wolnej woli upada.
Niestety nie upada. Cierpienia mogły spowodować chwilową utratę instynktu samozachowawczego i skutkować samobójstwem. Przyczyną są zatem tortury, a nie wewnętrzna potrzeba śmierci.
|
N lut 15, 2009 15:46 |
|
 |
Seweryn
|
teatime napisał(a): Niestety nie upada. Cierpienia mogły spowodować chwilową utratę instynktu samozachowawczego i skutkować samobójstwem. Przyczyną są zatem tortury, a nie wewnętrzna potrzeba śmierci.
Upada bo cierpienia były spowodowane torturami a nie utratą instynktu .
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
N lut 15, 2009 15:55 |
|
 |
Seweryn
|
Poza tym nie jest tu mowa o instynkcie tylko o wolnej woli .instynkt to co innego 
|
N lut 15, 2009 15:57 |
|
 |
teatime
|
Cytuj: Upada bo cierpienia były spowodowane torturami a nie utratą instynktu . Mówimy o przyczynie cierpień czy samobójstwa? Bo chyba cierpienia nie są dowodem wolnej woli wg Ciebie? Cytuj: Poza tym nie jest tu mowa o instynkcie tylko o wolnej woli .instynkt to co innego
Więc tłumaczę Ci jak się ma do tego problem wolnej woli.
Dalej musiałbyś zaakceptować, że zwierzęta również mają wolną wolę, ponieważ również popełniają samobójstwa w momentach cierpień lub zagrożenia.
|
N lut 15, 2009 15:59 |
|
 |
Seweryn
|
teatime napisał(a): Cytuj: Upada bo cierpienia były spowodowane torturami a nie utratą instynktu . 1)Mówimy o przyczynie cierpień czy samobójstwa? Bo chyba cierpienia nie są dowodem wolnej woli wg Ciebie? Cytuj: Poza tym nie jest tu mowa o instynkcie tylko o wolnej woli .instynkt to co innego Więc tłumaczę Ci jak się ma do tego problem wolnej woli. 2)Dalej musiałbyś zaakceptować, że zwierzęta również mają wolną wolę, ponieważ również popełniają samobójstwa w momentach cierpień lub zagrożenia.
1)Cierpienie nie, jadnak samobójstwo już tak. Nie każdy popełnia samobójstwo pod wpływem cierpienia. Popełniją tylko ci którzy mają taka wolę.
2) Oczywiście że mają , przecież idą tam gdzie chcą ,jednak o samobójstwach zwierząt nie słyszałem, ale możliwe.
|
N lut 15, 2009 16:18 |
|
 |
teatime
|
Cytuj: 1)Cierpienie nie, jadnak samobójstwo już tak. Nie każdy popełnia samobójstwo pod wpływem cierpienia. Popełniją tylko ci którzy mają taka wolę.
A może po prostu CI, których psychika jest na tyle słaba?
|
N lut 15, 2009 16:26 |
|
 |
Witold
|
Seweryn napisał(a): Człowiek był torturowany na wysokim pietrze i popełnił samobójstwo wyskakując z okna. Zrobił to bo chciał skrócić cierpienie, a nie dlatego że był chory psychicznie jak sugerujesz. Więc mit jakoby człowiek nie miał wolnej woli upada.
No właśnie, chciał skrócić cierpienie, czyli jego psychika, została w wyniku tortur doprowadzona do takiego stanu, w którym nie widzi już innego wyjścia niż popełnić samobójstwo. To jego samobójstwo i jego decyzja, ale nie podjąłby jej, gdyby nie zmusiła go do tego sytuacja.
A instynkty jak najbardziej mają dużo do tego, bo są niezależne od wolnej woli i mogą działać wbrew niej. A wtedy człowiek ma problem...
|
N lut 15, 2009 16:31 |
|
 |
szumi
Moderator
|
Bardzo proszę skończyć te przepychanki słowne!
Sewerynie - cierpienie, ból, strach, etc zagłuszają wolną wolę!
I to wie nawet Kościół. Dlatego też poleca on (Kościół) samobójców Bożemu miłosierdziu, a nie wydaje wyroku potępienia, które by im przysługiwało, gdyby samobójstwo było decyzją w pełni wolną i świadomą.
Ale te czynniki, które dla przykładu wymieniłem ograniczają wolną wolę i świadomość czynu, przez co też zmieniają wartość moralną czynu!
Nie sądzę, by którekolwiek samobójstwo popełnione w celu ucieczki od bólu, strachu, z załamania było popełnione na sposób wolny.
Naprawdę nie ma sensu kolejna sprzeczka.
Proszę nie sprowadzać każdej dyskusji do poziomu kłótni!
_________________ Η αληθεια ελευθερωσει υμας...
Veritas liberabit vos...
Prawda was wyzwoli...
(J 8, 32b)
|
N lut 15, 2009 16:52 |
|
 |
Seweryn
|
szumi napisał(a): Sewerynie - cierpienie, ból, strach, etc zagłuszają wolną wolę!
Aby zagłuszały musi ona istnieć . Witold uważa że wolna wola nie istnieje, ale przecież wiadomo że decyzję podejmujemy zgodnie ze swoją wolą .
|
N lut 15, 2009 17:06 |
|
|
|