Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 13, 2025 2:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 580 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 39  Następna strona
 Dialog z nienarodzonym 
Autor Wiadomość

Aniu jak się rodzi wyjacy w agonii wcześniak bez skóry to też jest wynik naszej wolnej woli?
On ejst właśnie przeznaczony na stracenie - rodzi się takie dzieciątko by przez kilka godzin pokwiczeć z niewyobrażalnego dla nas bólu (wszystkie nerwy na wierzchu) i w jeszcze większym bólu skonać - naprawdę życie to piekny dar od Boga.

So paź 03, 2009 21:58

Bardzo trudny temat poruszyłeś..zupełnie na nowy wątek. Nie znam odpowiedzi na wszystkie pytania, nikt jej nie zna. Chciałabym mieć taką wiarę, żeby nie zwątpić cokolwiek by się nie stało. A cierpienie dzieci to odwieczny problem.. Straszny, kiedys też ten aspekt budził moje oburzenie. Pamiętasz co pisał Dostojewski:
"Jeżeli wszyscy powinni cierpieć, aby cierpieniem okupić wieczną harmonię, to co tu robią dzieci, powiedz mi proszę?[...] I jaka tu może być harmonia, jeśli istnieje piekło: ja chcę przebaczyć i chcę uściskać, nie chcę, aby dłużej cierpiano. I jeżeli cierpienia dzieci mają dopełnić sumy cierpień, która jest niezbędna do kupienia prawdy, to z góry twierdzę, że ta prawda nie jest warta takiej ceny... Za drogo zresztą oceniono harmonię, tyle płacić za wejście to nie na nasze kieszenie. Dlatego chcę jak najprędzej oddać bilet. Jeżeli jestem człowiekiem uczciwym, powinienem go oddać jak najprędzej. To właśnie czynię. Nie, Boga nie przyjmuję, tylko zwracam mu z szacunkiem bilet".
Kilka lat temu podobnie myślałam. Nie wiem jak sama zachowałabym się w takiej sytuacji. Poznałam jednak ludzi, którzy..tylko dzieki wierze/ludzie niewierzący zawsze gorzej to znoszą/ potrafili przyjąć chorobę, cierpienie i śmierć własnego dziecka. I nie zwątpić w takiej chwili to wielka próba dla człowieka. Nie pytać- Boże dlaczego my? A wiesz dlaczego oni łatwiej to znosili, bo wiedzieli, że ich dziecko przejdzie do lepszego świata i że kiedyś tam się spotkają. To jest cel wiary. To życie tutaj jest kruche i krótkie. I jak sie pogodzic ze smiercia ukochanej osoby jesli sie ine wierzy ze cos po tym zyciu jest? to tragedia, bo wtedy ta osoba znika na zawsze. Dla nas taka osoba zyje nadal, widzi nas, mozemy z nia "rozmawiac" i to nas motywuje by zyc tak, zeby kiedys tez zasluzyc sobie na zycie Tam. :)

"Wydaje mi się, że widzę wszystko, całą nędze i całą wielkość, a nie widzę często, że depczę po cudach moimi gumowcami. Milowymi gumowcami, ale po cudach depczę. To jest przykre straszliwie. Smutne straszliwie to jest. I wstyd mi, ale ja się poprawie."

So paź 03, 2009 22:18

Ale nie rozumiem jaki jest cel Twojej wypowiedzi. To co mówisz jest oczywiste, istnieją różne emocje.

Owszem - złe emocje też. A kto je stworzył? My? Chyba nie. Więc kto? No? Kto stworzył gniew, zawiść, pychę i inne złe emocje? Wierzę, że się domyślasz. Podpowiem: prawdopodobnie ten sam, kto stworzył wszystko inne ;)
Więc w takim razie chciał tego zła, czy nie? Nie chciał, ale stworzył? Pomylił się, był po nieprzespanej nocy? :D
Anna27 napisał(a):
A druga rzecz..jakiś to ludzi Bóg przeznacza na stracenie? Wyjaśnisz mi?

To raczej pytanie do św. Pawła. Oto co pisze ów Apostoł:
Cytuj:
Zaiste więc, nad kim chce chce, okazuje zmiłowanie, a kogo chce, przywodzi do zatwardziałości. List św. Pawła do Rzymian, rozdział 9, werset 18

Cytuj:
Albo czy garncarz nie ma władzy nad gliną, żeby z tej samej bryły ulepić jedno naczynie kosztowne, a drugie pospolite? A cóż, jeśli Bóg, chcąc okazać gniew i objawić moc swoją, znosił w wielkiej cierpliwości naczynia gniewu przeznaczone na zagładę List św. Pawła do Rzymian, rozdział 9, wersety 21-22
[/i]

So paź 03, 2009 22:54

Gniew, pycha, zawiść to grzech. Owszem one istnieja ale tak jak pisałam wcześniej..człowiek ma wolna wole, moze nad nimi panowac, a ze to trudne, ze czesto im ulega..bo jest słaby. Jesteśmy. Gdyby świat był pozbawiony pokus, grzechu, tej ciemnej strony to był by rajem prawda? A my żeby na to niebo zasłuzyć musimy tu troszke nad soba popracowac. Nie troszkę, bardzo..
"Dobro i zlo istnieje,a człowiek musi dokonywać wyboru".

"Wydaje mi się, że widzę wszystko, całą nędze i całą wielkość, a nie widzę często, że depczę po cudach moimi gumowcami. Milowymi gumowcami, ale po cudach depczę. To jest przykre straszliwie. Smutne straszliwie to jest. I wstyd mi, ale ja się poprawie."

So paź 03, 2009 23:02

abrakadabra co do cytatów z Pisma, mowa tu o ludziach, którzy chcą być zatwardziali przez swój wybór. Bóg zezwala na tą zatwardziałość. A ponieważ sami tak wybrali, są skazani na zatracenie.

Wolna wola prowadzi do wyborów, również sprzecznych z wolą Bożą, jednak Bóg na to zezwala poprzez wzgląd na naszą wolność, bez której nie byłoby mowy o miłości, tylko o niewolnictwie.

So paź 03, 2009 23:09

Gniew, pycha, zawiść to grzech. Owszem one istnieja ale tak jak pisałam wcześniej..człowiek ma wolna wole, moze nad nimi panowac, a ze to trudne, ze czesto im ulega..bo jest słaby.

No dobrze, zgadza się, ale musisz przyznać, że zła (złych emocji, złych skłonności, pokus) nie mógł stworzyć nikt inny, jak tylko Bóg, który jest początkiem wszystkiego. Ja przeczę tylko tezie, że Bóg nie chciał istnienia zła i zło powstało wbrew Jego woli, a tak tu wiele osób mówi.
blacky napisał(a):
mowa tu o ludziach, którzy chcą być zatwardziali przez swój wybór. Bóg zezwala na tą zatwardziałość. A ponieważ sami tak wybrali, są skazani na zatracenie.

Napisane jest, że kogo chce, PRZYWODZI do zatwardziałości - nie przyzwala. Napisane jest też, że Bóg z tej samej gliny lepi naczynia gorsze i lepsze, i że chcąc okazać gniew, znosi naczynia gniewu przeznaczone na zagładę. Twoje wytłumaczenie tutaj nie działa..

So paź 03, 2009 23:17

abra.. widzisz to sa tłumaczenia bardzo starych pism..nie musż być one co do słowa wiernym oddaniem orginału. a co do grzechu..to człowiek go zapoczatkowal..pamietasz? Adam, Ewa..raj..itd

So paź 03, 2009 23:22

I znowu zrobiliśmy koło i wracamy do tego samego. Ale dlaczego człowiek w ogóle czuł tę złą pokusę, by złamać Boży zakaz? Bo został skuszony przez szatana, tak? Dlaczego więc szatan miał w sobie tę wolę czynienia zła, te negatywne skłonności? Skąd one się w nim wzięły?
I po raz kolejny wnioskuję - wzięły się od Boga, który jest początkiem wszystkiego.

So paź 03, 2009 23:28

Myślę, że więcej w tym temacie nie możemy powiedzieć. Bo fakt że zlo istniało, że szatan zbuntowal sie przeciw Bogu i on jest żródłem zła nie znaczy że Bóg tego zła chce. On daje wybór. The end

So paź 03, 2009 23:32

Nie, jednak jeszcze, wykorzystując resztki nadziei, spróbuję Ci wytłumaczyć sprawę.
Anna27 napisał(a):
Bo fakt że zlo istniało, że szatan zbuntowal sie przeciw Bogu i on jest żródłem zła nie znaczy że Bóg tego zła chce.

Ale dlaczego szatan zbuntował się przeciw Bogu? Bo czuł pychę i zawiść, tak? A dlaczego je czuł? Dlaczego? Skąd się w nim wzięły te uczucia? Kto je stworzył wraz z nim całym, jeśli nie Bóg?
Gdyby szatan nie został stworzony jako skłonny do pychy i zawiści, to nie czułby potrzeby buntowania się przeciw Bogu, nie byłoby to jego wolą. Teoretycznie mógłby się zbuntować, ale nie miałby na to ochoty, nic by go do tego nie pchało.
Anna27 napisał(a):
On daje wybór.

Z tym się zgodzę. Daje nam wybierać między dobrem i złem, ale to nie znaczy, że nie stworzył zła!!!

So paź 03, 2009 23:59

abra.. widzisz to sa tłumaczenia bardzo starych pism..nie musż być one co do słowa wiernym oddaniem orginału. a co do grzechu..to człowiek go zapoczatkowal..pamietasz? Adam, Ewa..raj..itd

Jeśli interpretujemy to dosłownie to mamy problem bo znaczyłoby to, że Bóg stosuje odpowiedzialność zbiorową i to tylko w tym jednym wypadku, jeśli natomiast doszukujemy się symbolicznego znaczenia jak to w mitach, kwestia odpowiedzialności się rozmywa zależnie od interpretacji...

N paź 04, 2009 0:10

Jeśli nie Bóg odpowiada za zło tego świata to kto? W chrześcijaństwie jest problem bo Bóg nie tylko stworzył wszystko ale też stworzył to takim jakie miało być, ponieważ jest wszechmogący. Oczywiście pojawia się postać Szatana który psuje idealny Boży zamysł ale jako, że jego moc jest nieporównywalnie mniejsza nie wypada zbyt przekonująco bo skoro jest tolerowany to trzeba zapytać czemu Bóg na to pozwala? Można jeszcze próbować zrzucić całą odpowiedzialność na człowieka ale przecież człowiek nie odpowiada za wszystkie negatywne zjawiska a jeśli przyjąć, że świat został stworzony specjalnie dla nas to trudno nie zadać pytania poco np. wybuchy wulkanów? Zresztą ewolucję też trudno pogodzić z taką koncepcją skoro wiele zachowań ujemnie wartościowanych przez chrześcijan ma swoje źródło właśnie w ewolucji-naturze czyli logicznym byłoby założyć, że także pochodzi od Boga...

Syn: Tatusiu pytasz kto odpowiada za zło tego świata. Zostałem pozbawiony możliwości narodzenia się , choć już się rozwijałem .Przede mną było całe życie. Łatwiej było Ci zabić rozwijające się moje życie niż dorosłego szczura .
No napisał(a):

bardziej niemoralne jest już chyba zabicie szczura

Syn:Dla mnie świat to było moje życie , pozbawiłeś mnie go , dlatego uważam, że za zło tego świata odpowiadasz Ty tatusiu.

Po zabiciu mnie nie odczuwałeś współczucia tylko dlatego, że nie wykształciłem jeszcze zdolności odczuwania uczuć
No napisał(a):
Zarodek z człowiekiem łączy tylko materiał genetyczny, a chyba zgodzisz się, że trudno współczuć czemuś co niema uczuć?

Syn: Tatusiu Ktoś pozbawiony podstawowych ludzkich uczuć nie może być człowiekiem, dlatego ja jako Twój nienarodzony syn, uważam Tatusiu, że nie jesteś człowiekiem.

N paź 04, 2009 16:01

Syn: Tatusiu Ktoś pozbawiony podstawowych ludzkich uczuć nie może być człowiekiem, dlatego ja jako Twój nienarodzony syn, uważam Tatusiu, że nie jesteś człowiekiem.

Widać dobrze, że cię usunąłem smarkaczu!
Martwy a pyskuje nic dobrego by z tego nie wyrosło.

N paź 04, 2009 16:13

N paź 04, 2009 17:10

Cytuj:

Widać dobrze, że cię usunąłem smarkaczu!
Martwy a pyskuje nic dobrego by z tego nie wyrosło.

Chciałoby się rzec : jaki ojciec taki syn , jednak ja nikomu krzywdy nie zrobiłem, natomiast Ty pozbawiłeś mnie życia. Czy sądzisz, że gdyby Twój ojciec wiedział, że będziesz taki, wolałby Cię usunąć ?

N paź 04, 2009 18:27
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 580 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 39  Następna strona