Autor |
Wiadomość |
monika001
|
 Re: Krzyże w szkołach
Sheeta napisał(a): Cytuj: Jeśli Polacy (w większości) zmienią orientację i zaczną czcić szatana, to powieszą sobie pentagramy. No dobrze, a co jeżeli na sali w szpitalu leży jeden Katolik i jeden Satanista a na ścianie wisi krzyż? W jakiej orientacji powinien wisieć? Sheeta, znasz przecież odpowiedź. Jeżeli satanista żyje w katolickim bądź co bądź kraju, to nie ma wyjścia, musi się przystosować do ogółu, a nie ogół do niego  Innymi słowy, gdy wisi krzyż, może na niego nie zwracać uwagi, a jeżeli sama obecność krzyża wywołuje u niego drgawki to już jego problem. 
|
Cz gru 03, 2009 19:35 |
|
|
|
 |
Prawda
|
Jest ciekam jak zareaguje Jezus, kiedy ponownie reinkarnuje i sobie po jakims czasie przypomni, USWIADOMI sobie kim byl we wczesniejszym zyciu jako czlowiek i jakie meki i cierpienia przezyl na samym koncu swego zycia a potem ZOBACZY na kazdym rogu i w szkole te wszystkie KRZYZE. Jakie piekne wspomnienia To moze dlatego tak dlugo potrzebuje, zeby ponownie sie narodzic... Jezus nie wybralby zadnego SYMBOLU, a jak juz to SERCE = SYMBOL MILOSCI ale tez WOLNOSCI ! Moze jeszcze lepiej USMIECHNIETE SERCE Ale napewno nie SYMBOL JEGO NAJWIEKSZYCH NIEPEWNOSC, STRACHU I CIERPIENIA w jego zyciu !
|
Cz gru 03, 2009 19:41 |
|
 |
0bcy_astronom
|
Cytuj: Na odwróconym krzyżu, swastyce czy pentagramie też nie ma żadnych napisów, a mimo to zrozumiałabym, jeżeli komuś takie symbole by się nie podobały i obrażały jego uczucia. To, że Tobie się wydaje że w tym przypadku jest to chęć dokopania Katolikom nie jest argumentem, to Twoje własne odczucia. Powinniśmy postępować roztropnie, a nie zgodnie z odczuciami, chyba się zgodzisz? Ale Ci z statyką zabijali polaków a Ci z krzyżem walczyli za Polskę... Cytuj: No dobrze, a co jeżeli na sali w szpitalu leży jeden Katolik i jeden Satanista a na ścianie wisi krzyż? W jakiej orientacji powinien wisieć? Ale chyba zaczynamy traktować religię jako jakieś partię za którą się idzie. Ja jestem za PO a ja za SLD więc kubek z czyją głową ma być na stoliku. To nie jest tak - że musi być równość i musimy Boga traktować na równi z szatanem bo "równość społeczna". Ja nie mam nic przeciwko innym religiom - powiem więcej - w szpitalu powinno być wiele symboli religijnych bo w gruncie rzeczy wszyscy wierzymy w tego samego Boga - tylko na różne sposoby. Ewentualnie jakby w jednej sali byli katolicy a w drugiej ktoś inny to w jednej powieszono by krzyż a w 2 coś innego. Nie widze też problemu w wieszaniu symboli religijnych koło siebie. Natomiast co innego z satanizmem - równie dobrze można by powiedzieć - co z wyznawcami JP? - czy ich hasło i przedstawiciel ma znaleźć się na listach wyborczych? Są po prostu takie grupy które z samej natury są złe i nie powinno się ich rozpowszechniać a nawet powinno się przeciw nim działać.
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
Cz gru 03, 2009 19:42 |
|
|
|
 |
Korat
|
0bcy_astronom napisał(a): Natomiast dla katolika zmuszenie go do ściągnięcia krzyża jest wystawieniem tego palca.
Nie bój się , ty tych krzyży na pewno ściągać nie będziesz. Skoro dla niektórych krzyże w miejscach pracy (np. szkoła) są tak ważne , to nie wyobrażam sobie żeby mieli oni iść na studia np. na politechnikę gdańską gdzie co krok są symbole masońskie i o dziwo żadnych krzyży. Cytuj: Jeśli Polacy (w większości) zmienią orientację i zaczną czcić szatana, to powieszą sobie pentagramy.
No dobrze, a co jeżeli na sali w szpitalu leży jeden Katolik i jeden Satanista a na ścianie wisi krzyż? W jakiej orientacji powinien wisieć? Pacjent czy krzyż?  . Z pacjentami sprawa jest prosta. Jednego wiesza sie do góry nogami i wszyscy są happy. 
_________________ "Ktokolwiek znalazł Chrystusa musi dowodzić innych do niego. Wielka radość nie może byc tylko dla siebie. Musi byc przekazywana"
Benedykt XVI
|
Cz gru 03, 2009 19:44 |
|
 |
0bcy_astronom
|
Cytuj: Jest ciekam jak zareaguje Jezus, kiedy ponownie reinkarnuje i sobie po jakims czasie przypomni, USWIADOMI sobie kim byl we wczesniejszym zyciu jako czlowiek i jakie meki i cierpienia przezyl na samym koncu swego zycia a potem ZOBACZY na kazdym rogu i w szkole te wszystkie KRZYZE. Jakie piekne wspomnienia  To moze dlatego tak dlugo potrzebuje, zeby ponownie sie narodzic... Oj prawda prawda... prawda to ty masz z prawdą mało wspólnego - Jezus się nie narodzi ponownie anie nie zostanie reinkarnowany. Cytuj: Jezus nie wybralby zadnego SYMBOLU, a jak juz to SERCE = SYMBOL MILOSCI ale tez WOLNOSCI ! Moze jeszcze lepiej USMIECHNIETE SERCE Ale napewno nie SYMBOL JEGO NAJWIEKSZYCH NIEPEWNOSC, STRACHU I CIERPIENIA w jego zyciu ! A może uśmiechnięte słoneczko  Ale prawda jest taka, że Jezus w sumie tylko po to zszedł na ziemie żeby umrzeć na krzyżu (no i oczywiście zwyciężyć śmierć poprzez zmartwychwstanie), wiedział o tym od początku i zrobił to dobrowolnie. A zrobił to po to, by ludzie po śmierci mogli przebywać w obecności Boga. Jest to znak jego największego poświęcenia z miłości do człowieka. Nie dziwie się więc krzyż stał się symbolem religii. KoratCytuj: Nie bój się , ty tych krzyży na pewno ściągać nie będziesz. Ja natomiast wątpię, zebyś ty musiał na nie patrzeć. Cytuj: Skoro dla niektórych krzyże w miejscach pracy (np. szkoła) są tak ważne , to nie wyobrażam sobie żeby mieli oni iść na studia np. na politechnikę gdańską gdzie co krok są symbole masońskie i o dziwo żadnych krzyży. Też sobie tego nie wyobrażam, tak samo jak nie wyobrażam sobie osób nie mogących normalnie funkcjonować w obecności krzyża.
_________________ I pomyśleć, że na początku był tylko chaos... i komu to przeszkadzało?...
Tomasz Olbratowski.
|
Cz gru 03, 2009 19:50 |
|
|
|
 |
Prawda
|
Albo nie stawiamy, nie wieszamy itd. ZADNYCH SYMBOLI, albo takie ktory beda symbolizowal BOGA ! A jaki jesz najlepszy symbol WOLNOSCI...WSZYSTKIEGO, bo przeciez ON JEST WSZYSTKIM...nawet NICOSCIA, jezeli bedzie tego chcial  ? @Obcy Astronom Sloneczko kojarze przedewszystkim z latem i spalonimi plecami Ale od "Astronoma" musiala przyjsc taka propozycja A pozatym w historii bylo juz zbyt wielu ludzi, ktorzy wyznawali Slonce za Boga. Jak pomylse np. o Mayach to wlosy mi deba staja, jak mysle o i brutalnych i krawych RYTUALACH na CZESC ich "Boga". No thx...to juz wole serduszko i MILOSC
Ostatnio edytowano Cz gru 03, 2009 19:59 przez Prawda, łącznie edytowano 1 raz
|
Cz gru 03, 2009 19:51 |
|
 |
Sheeta
|
Cytuj: Sheeta, znasz przecież odpowiedź. Jeżeli satanista żyje w katolickim bądź co bądź kraju, to nie ma wyjścia, musi się przystosować do ogółu, a nie ogół do niego Czyli jakby ogół chciał sobie powiesić jakiś symbol rasistowski na przykład, to Ty nie widziałabyś w tym niczego złego? Gratuluję. Właśnie dopuszczasz obrażanie uczuć w imię większości. Cytuj: Ale Ci z statyką zabijali polaków a Ci z krzyżem walczyli za Polskę...
A możesz mi powiedzieć co to ma do rzeczy? Tych, którzy walczyli za Polskę już prawie nie ma a niedługo już w ogóle nie będzie. Poza tym, nie tylko Ci z krzyżem walczyli. Cytuj: Są po prostu takie grupy które z samej natury są złe i nie powinno się ich rozpowszechniać a nawet powinno się przeciw nim działać. Według Ciebie. Ale w naszym kraju nie zakazuje się żadnej wiary, nawet jeżeli części, czy nawet większości społeczeństwa wydaje się ona zła. EDIT: Cytuj: Też sobie tego nie wyobrażam, tak samo jak nie wyobrażam sobie osób nie mogących normalnie funkcjonować w obecności krzyża. A kto mówił coś o niemożliwości funkcjonowania? Pewna artystka została skazana np. za obrazę uczuć religijnych, a przecież nie zakłóciła normalnego funkcjonowania Katolików, jedynie poczuli się oni obrażeni, to wystarczyło.
Ostatnio edytowano Cz gru 03, 2009 20:05 przez Sheeta, łącznie edytowano 1 raz
|
Cz gru 03, 2009 19:56 |
|
 |
0bcy_astronom
|
Cytuj: Czyli jakby ogół chciał sobie powiesić jakiś symbol rasistowski na przykład, to Ty nie widziałabyś w tym niczego złego? Gratuluję. Właśnie dopuszczasz obrażanie uczuć w imię większości. Tzn no, np ja, nie wychodzę z takiego założenia, ale prawda jest taka, że w kraju demokratycznym, zawsze będzie jakaś poszkodowana mniejszość. Cytuj: A możesz mi powiedzieć co to ma do rzeczy? Tych, którzy walczyli za Polskę już prawie nie ma a niedługo już w ogóle nie będzie. Poza tym, nie tylko Ci z krzyżem walczyli. Co to ma do rzeczy? to tak jakbyś chciała Czarneckiego z hymnu wykreślić bo już nie żyje. A co do walczących krzyży - to racja, nie tylko oni walczyli. Ale chciałbym poznać takiego żołnierza który po uratowaniu polski wyparłby się krzyża i kazał go zdejmować bo ma być równość. Cytuj: Według Ciebie. Ale w naszym kraju nie zakazuje się żadnej wiary, nawet jeżeli części, czy nawet większości społeczeństwa wydaje się ona zła. Czy ja wiem - może i państwo nie walczy z szatanem i nie zakazuje się żadnej wiary nawet jak jest ona zła - ale czy to dobrze?
Tomasz Olbratowski.
|
Cz gru 03, 2009 20:04 |
|
 |
Prawda
|
Do czego WIARA(obojetnie w co, lub kogo) jest potrzebna ?! Wiara jest FUNDAMENTEM RELIGI.
A one nas juz od DAWNA poprostu hamuja w dalszym rozwoju !
Czy musze WIERZYC, zeby KOCHAC ?
Jezeli TYLKO wierze, to przestaje myslec LOGICZNIE.
Ostatnio edytowano Cz gru 03, 2009 20:17 przez Prawda, łącznie edytowano 1 raz
|
Cz gru 03, 2009 20:07 |
|
 |
0bcy_astronom
|
Eh - za niedługo zostanie ocenzurowany i wycięty z podręczników pierwszy hymn polski... bo propaguje religie... Cytuj: Do czego WIARA(obojetnie w co, lub kogo i nie wiarze tego slowa) jest potrzebna ?! Wiara jest FUNDAMENTEM RELIGI. A one nas juz od DAWNA poprostu hamuja w dalszym rozwoju !
Czy musze WIERZYC, zeby KOCHAC ? yy... nie rozumiem ani słowa  edit Co, kogo, gdzie i jak hamuje oraz w jakim rozwoju? 
Tomasz Olbratowski.
|
Cz gru 03, 2009 20:09 |
|
 |
Sheeta
|
Cytuj: Tzn no, np ja, nie wychodzę z takiego założenia, ale prawda jest taka, że w kraju demokratycznym, zawsze będzie jakaś poszkodowana mniejszość.
I to Twoim zdaniem jest powód żeby obrażać czyjeś uczucia? Cytuj: Ale chciałbym poznać takiego żołnierza który po uratowaniu polski Też chciałabym poznać takiego żołnierza... Cytuj: Czy ja wiem - może i państwo nie walczy z szatanem i nie zakazuje się żadnej wiary nawet jak jest ona zła - ale czy to dobrze? Czy wolność religijna jest dobra? A co Ty myślisz? Cytuj: Eh - za niedługo zostanie ocenzurowany i wycięty z podręczników pierwszy hymn polski... bo propaguje religie... W którym miejscu propaguje religię? Swoją drogą nikt nie usuwa z historii udziału religii i nikt tego nie postuluje nawet. Skąd ten pomysł?
Cz gru 03, 2009 20:15 |
|
 |
0bcy_astronom
|
Cytuj: I to Twoim zdaniem jest powód żeby obrażać czyjeś uczucia? W żadnym wypadku - powiedziałem tylko przykrą prawdę o państwie demokratycznym. Cytuj: Czy wolność religijna jest dobra? A co Ty myślisz? Według mnie powinno być tak jak powiedział Jezus - Albo niech ktoś wierzy w Boga albo w niego nie wierzy. Nie widzę specjalni nic złego w żadnej z postaw. Natomiast problem zaczyna się gdy jakaś grupka powstała żeby szkodzić innej - jak sataniści - jestem przeciwny takim osobom. To tak jak Ci wszyscy JP - pseudo banda dzieci myślących że są fajni, którzy powstali tylko po to by kogoś nie lubić i wmawiać sobie że ten ktoś jest zły - też nie jestem za takim czymś. Cytuj: W którym miejscu propaguje religię? Swoją drogą nikt nie usuwa z historii udziału religii i nikt tego nie postuluje nawet. Skąd ten pomysł? No jak to w którym - BOGU - RODZICA - matka Boga - pierwsze słowo. Propagowanie na pewno większe niż malutki wiszący krzyżyk, gdzie większość osób deklaruje się, ze w ogóle nei wiedziała, że istnieje. A skąd taki pomysł? A stąd, że jeszcze miesiąc temu nie pomyślałbym, że komuś krzyżyk w klasie będzie przeszkadzał do tego stopnia że postanowi działać w taki sposób aby z wszytskich szkół były one usuwane. Powiedz mi - naprawdę myślisz, że chodzi o te krzyżyki? Bo ja CI gwarantuje, że jak krzyżyki ściągną to za miesiąc albo 2 zaczną im kapliczki przeszkadzać, a potem to aż strach myśleć.
Tomasz Olbratowski.
|
Cz gru 03, 2009 20:26 |
|
 |
Prawda
|
0bcy_astronom napisał(a): Eh - za niedługo zostanie ocenzurowany i wycięty z podręczników pierwszy hymn polski... bo propaguje religie... Cytuj: Do czego WIARA(obojetnie w co, lub kogo i nie wiarze tego slowa) jest potrzebna ?! Wiara jest FUNDAMENTEM RELIGI. A one nas juz od DAWNA poprostu hamuja w dalszym rozwoju !
Czy musze WIERZYC, zeby KOCHAC ? yy... nie rozumiem ani słowa  edit Co, kogo, gdzie i jak hamuje oraz w jakim rozwoju?  No CIEBIE w dalszym ewoluowaniu, rozwoju Muszisz sobie tylko postawic pytanie, kim NAPRAWDE musialbys sie STAC, zeby BYC absolutnie wolnym ? UWAGA "BLASFEMIA" : BOGIEM = WOLNOSCIA Moze kiedys, dawno, dawno temu nim, nia byles....MOZE No teraz mozesz w to WIERZYC albo nie 
Ostatnio edytowano Cz gru 03, 2009 20:30 przez Prawda, łącznie edytowano 1 raz
|
Cz gru 03, 2009 20:26 |
|
 |
0bcy_astronom
|
To jak - ściągamy tego białego orła z godła? Ponoć ma być równość, co np powiedzą osoby czarnoskóre? Ponoć w państwie mają być zapewnione równe prawa a co sobie ma pomyśleć taki murzyn wchodzący na salę sądową gdzie powinna panować bezstronność a tu pierwsza rzecz jaką widzi to wielki biały ptak?
Tomasz Olbratowski.
|
Cz gru 03, 2009 20:28 |
|
 |
0bcy_astronom
|
Cytuj: No CIEBIE w dalszym ewoluowaniu, rozwoju Ale człowiek ewoluuje z pokolenia na pokolenie a nie podczas swojego życia. Cytuj: Muszisz sobie tylko postawic pytanie, kim NAPRAWDE musialbys sie STAC, zeby BYC absolutnie wolnym ? A może ja nie chce być absolutnie wolny i chce być u czyjegoś boku? Mamy, brata, żony, Boga?
Tomasz Olbratowski.
|
Cz gru 03, 2009 20:31 |
|
|
|