Polska będzie wywyższona.
Autor |
Wiadomość |
amadeus35
|
 Re: Polska będzie wywyższona.
quas napisał(a): HEhe. Śmieszny już trochę jesteś Mariusz. Nie napinaj się tak bo pękniesz jak balon. Daj na luz  . Nie musisz wierzyć w objawienia maryjne ale nie siej bzdur że Watykan się ich wyrzekł. W swoich wyobrażeniach to sam żyjesz. (,,Nie będę wierzył i popierał czegoś, czego sam Watykan nie uznaje i co jest z góry niedorzeczne.''). Tak myślałem żę nie odpowiesz na moje pytanie. Dowartościowuj się ale nie takimi bzdurami których sam pózniej nie umiesz wytłumaczyć i żyj w swoim świecie dalej. Pozdro  To nie jest kwestia Watykanu czy w te objawenia wierzy czy tez nie  jak my Chrzescijanie wiemy nasza wiara ( nie mylic prosze z religia)  oparta jest na Bibli wiec prosze mi wskazac w niej miejsca ktore o tych objawieniach wspominaja 
_________________ Bog jest Miloscia :)
|
N cze 20, 2010 12:03 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
amadeus35 napisał(a): To nie jest kwestia Watykanu czy w te objawenia wierzy czy tez nie Ta odpwiedz była skierowana do Mariusza dla którego zdanie Watykanu ma tu znaczenie i co dziwne jak twierdzi Mariusz Watykan jednak nie uznaje tych objawień. Dla mnie też zdanie Watykanu nie jest bez znaczenia, a zwłaszcza JP2, nie wiem tylko czemu doszliśmy do tak różnych wniosków. Wydaje mi się że postawa Watykanu co do objawien maryjnych tu przytoczonych jest jednoznaczna. amadeus35 napisał(a): jak my Chrzescijanie wiemy nasza wiara ( nie mylic prosze z religia) oparta jest na Bibli wiec prosze mi wskazac w niej miejsca ktore o tych objawieniach wspominaja Jak my chrześcijanie, katolicy wiemy objawienia maryjne nie są dogmatami a kościół nie nakazuje wiary w nie mimo że je uznaje za prawdziwe. A w Biblii nie znajdziesz nic o objawnienach może dlatego że miały one miejsce w innych czasach, więc raczej cięzko żeby objawienie z 20 wieku było w Biblii napisanej w 1 wieku. 
|
N cze 20, 2010 12:55 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hmmm ja tu widzę, że ktoś się zagalopował. Myślałem, że temat traktuje o Polsce Wywyższonej, a nie o wszystkich objawieniach maryjnych. Przecież ja napisałem, że nie wierzę w tę Polskę Wywyższoną, a nie w inne objawienia maryjne. Proszę nie przekręcać moich zdań! A jeśli chodzi o tę Polskę Wywyższoną to proszę o wiarygodne źródło potwierdzające ten fakt, wtedy być może uwierzę.
|
Pn cze 21, 2010 12:55 |
|
|
|
 |
ysuk-san
|
Fakt że polska będzie wywyższona? A masz jakieś wiarygodne źródło potwierdzające jakieś objawienia? Co to znaczy wiarygodne źródło? Bo np można jakieś jedno, 2, 3 podać które określisz jako niewiarygodne.
|
Pn cze 21, 2010 14:11 |
|
 |
Amare Deus
|
Trochę jestem zdezorientowany Mariusz 85 My jesteśmy fanatycznymi katolikami  ?!?!?!?!?!?!(proszę nie zwracać się do mnie z użyciem słowa katolik bo jest to według mnie tylko kultura a nie religia )ale biorąc katolicyzm za wiarę a nie kulturę to sobie lepiej poczytaj o reformacji i kontrreformacji to wtedy zobaczymy kto jest fanatykiem Nie wierzysz w te objawienia bo nie mamy dla Ciebie dowodów? Więc rozumiem że ktoś dał Ci dowody na to że Jezus zmartwychwstał? Twoim tokiem rozumowania: Na początek daj dowody (oczywiście ,,wygodne") że jesteś wierzący to będzie można pogadać i do czegoś dojść PS : A tak w ogóle to Objawienia Fatimskie są na temat bo tu też jest mowa o objawieniach Matki Boskiej
|
Śr cze 23, 2010 13:43 |
|
|
|
 |
Amare Deus
|
nie doczytałem ,,wiarygodne" i napisałem wygodne ale wiarygodne miało być
|
Śr cze 23, 2010 13:45 |
|
 |
ysuk-san
|
Amare, jak to katolicy to kultura? Sa rózne definicje kultury, powiedziałbym nawet że j est to najszersze hasło. ale nie że katolicyzm to kultura. Katolicyzm to wyznanie, czy tego chcesz czy nie.
|
Śr cze 23, 2010 14:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mariusz85 napisał(a): Hmmm ja tu widzę, że ktoś się zagalopował. Myślałem, że temat traktuje o Polsce Wywyższonej, a nie o wszystkich objawieniach maryjnych. Temat traktuje o objawieniu Matki Boskiej w kórym zwróciła się ku Polsce, a wywyższenie czyli łaski dla Polski o których wspomniała. Mariusz85 napisał(a): Przecież ja napisałem, że nie wierzę w tę Polskę Wywyższoną, a nie w inne objawienia maryjne. Proszę nie przekręcać moich zdań! Skoro nie wieżysz w łaski dla Polski z tego objawienia to chyba znaczy że nie wierzysz w objawienie. Objawienie to jest uznane przez kościół, więc może powiesz które objawienia z tych uznanych przez Watykan nazywasz ,,przepowiedniami'' , a które uznajesz. Ja Cię nie przekręcam tylko niejasno się tu trochę wyrażasz. Skoro mówisz że Watykan tego objawienia nie uznał to może Fatimskie też są nie uznane za prawdziwe według Ciebie.
|
Śr cze 23, 2010 15:32 |
|
 |
amadeus35
|
quas napisał(a): Mariusz85 napisał(a): Hmmm ja tu widzę, że ktoś się zagalopował. Myślałem, że temat traktuje o Polsce Wywyższonej, a nie o wszystkich objawieniach maryjnych. Temat traktuje o objawieniu Matki Boskiej w kórym zwróciła się ku Polsce, a wywyższenie czyli łaski dla Polski o których wspomniała. Mariusz85 napisał(a): Przecież ja napisałem, że nie wierzę w tę Polskę Wywyższoną, a nie w inne objawienia maryjne. Proszę nie przekręcać moich zdań! Skoro nie wieżysz w łaski dla Polski z tego objawienia to chyba znaczy że nie wierzysz w objawienie. Objawienie to jest uznane przez kościół, więc może powiesz które objawienia z tych uznanych przez Watykan nazywasz ,,przepowiedniami'' , a które uznajesz. Ja Cię nie przekręcam tylko niejasno się tu trochę wyrażasz. Skoro mówisz że Watykan tego objawienia nie uznał to może Fatimskie też są nie uznane za prawdziwe według Ciebie. Mnie np. nie interesuje co o tym wszystkim mysli kosciol....uznal cos czy tez nie  mnie interesuje co Biblia mowi na ten temat ...a co mowi wiadomo wystarczy tylko przeczytac 
|
Śr cze 23, 2010 22:19 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Mnie np. nie interesuje co o tym wszystkim mysli kosciol....uznal cos czy tez nie  mnie interesuje co Biblia mowi na ten temat ...a co mowi wiadomo wystarczy tylko przeczytac  Precyzyjnie mówi, że Bóg wybiera ludzi, narody, powierzając im zadania, misje. Wywyższenie przez Boga nie znaczy dodanie bogactw, prestiżu, siły, ale zadanie misji,trudnej lub bardzo trudnej, jak właśnie Biblia ukazuje.
|
Cz cze 24, 2010 8:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Cytuj: Mnie np. nie interesuje co o tym wszystkim mysli kosciol....uznal cos czy tez nie  mnie interesuje co Biblia mowi na ten temat ...a co mowi wiadomo wystarczy tylko przeczytac  Precyzyjnie mówi, że Bóg wybiera ludzi, narody, powierzając im zadania, misje. Wywyższenie przez Boga nie znaczy dodanie bogactw, prestiżu, siły, ale zadanie misji,trudnej lub bardzo trudnej, jak właśnie Biblia ukazuje. I niby jaką to misję maja Polacy? Dowartościowujcie się dalej, dowartościowujcie. Jesteście zakompleksieni i prędko ta cecha śród katolików się nie zmieni Tak chcę dowodów, bo bzdury każdy potrafi wygadywać, nawet kościół.
|
Pt cze 25, 2010 12:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: I niby jaką to misję maja Polacy? Dowartościowujcie się dalej, dowartościowujcie. Jesteście zakompleksieni i prędko ta cecha śród katolików się nie zmieni
Tak chcę dowodów, bo bzdury każdy potrafi wygadywać, nawet kościół. Bzdurą był Jan Paweł II, ks. J. Popiełuszko, Solidarność......a inicjatywę wyzwalania Europy od komunizmu zapoczątkowało rozwalenie muru berlińskiego....
|
So cze 26, 2010 17:27 |
|
 |
Elbrus
|
Alus napisał(a): ......a inicjatywę wyzwalania Europy od komunizmu Teraz mamy bezbożny eurosocjalizm i POst-komunistyczny układ aferałów. Czy to jest znowu takie dużo lepsze niż to, co mieliśmy przedtem?
_________________ The first to plead is adjudged to be upright, until the next comes and cross-examines him. (Proverbs 18:17)
Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna. (Weatherby Swann)
Ciemny lut to skupi. (Bardzo Wielki Elektronik)
|
So cze 26, 2010 17:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Cytuj: I niby jaką to misję maja Polacy? Dowartościowujcie się dalej, dowartościowujcie. Jesteście zakompleksieni i prędko ta cecha śród katolików się nie zmieni
Tak chcę dowodów, bo bzdury każdy potrafi wygadywać, nawet kościół. Bzdurą był Jan Paweł II, ks. J. Popiełuszko, Solidarność......a inicjatywę wyzwalania Europy od komunizmu zapoczątkowało rozwalenie muru berlińskiego.... Ja już nie mam pojęcia jak z Wami dyskutować. Czy fakt, że Jan Paweł II - Polak - został papieżem (najlepszym w dotychczasowej historii, co nie podlega dyskusji) od razu świadczy, że Bóg nasz naród wywyższył? Oczywiście to jest wielki zaszczyt i jestem z tego dumny, ale ludzie bądźmy racjonalni. Przytaczanie osoby Popiełuszki jako dowód na wywyższenie Polski przez Boga jest już po prostu żałosnym posunięciem. Do Jego działań zmusiła sytuacja ustrojowa Polski! - gdyby urodził się w wolnej Polsce, prawdopodobnie znałaby Go tylko lokalna społeczność! Przykład z obaleniem komunizmu jest już totalnym przykładem Twojej ignorancji. Człowieku, Polacy już kilka razy ratowali tyłek Europie, nie tylko obalając jako pierwsi komunizm, ale np. także wygrywając wojnę polsko-bolszewicką. Owszem w naszej historii duży wpływ miał katolicyzm, ale czy to powód by uważać, że nasz kraj został wywyższony? Gdyby nas nikt nie napadł i spokojnie byśmy sobie żyli, to też byście pisali, że nasz kraj został wywyższony, bo ciągle mamy spokój? To że zawsze dawaliśmy sobie radę jako naród, to dzięki naszej nieustępliwości i honorowi, a nie jakiegoś wywyższenia narodu. Zresztą biorąc pod uwagę naszą historię, to była jakaś kara, a nie nagroda (z drugiej strony Polacy tez nie byli i nie są święci). Przeczytaj zresztą powyższy post, w którym jest zawarta sama prawda. Przecież to co my teraz mamy, odziedziczyliśmy po komunizmie i prędko to się ie zmieni. Państwo nadal chce się opiekować swoimi owieczkami i mówić im, co jest dla nich najlepsze. Ludzie boją się zmian i dlatego ciągle pozwalają sobą kierować i żyć w tym bagnie. Pff też mi wywyższenie
|
So cze 26, 2010 20:45 |
|
 |
amadeus35
|
quas napisał(a): amadeus35 napisał(a): To nie jest kwestia Watykanu czy w te objawenia wierzy czy tez nie Ta odpwiedz była skierowana do Mariusza dla którego zdanie Watykanu ma tu znaczenie i co dziwne jak twierdzi Mariusz Watykan jednak nie uznaje tych objawień. Dla mnie też zdanie Watykanu nie jest bez znaczenia, a zwłaszcza JP2, nie wiem tylko czemu doszliśmy do tak różnych wniosków. Wydaje mi się że postawa Watykanu co do objawien maryjnych tu przytoczonych jest jednoznaczna. amadeus35 napisał(a): jak my Chrzescijanie wiemy nasza wiara ( nie mylic prosze z religia) oparta jest na Bibli wiec prosze mi wskazac w niej miejsca ktore o tych objawieniach wspominaja Jak my chrześcijanie, katolicy wiemy objawienia maryjne nie są dogmatami a kościół nie nakazuje wiary w nie mimo że je uznaje za prawdziwe. A w Biblii nie znajdziesz nic o objawnienach może dlatego że miały one miejsce w innych czasach, więc raczej cięzko żeby objawienie z 20 wieku było w Biblii napisanej w 1 wieku.  Mam w takim razie pytanie czy fundamentem wiary chrzescijanskiej jest Biblia  ? czy inne opowiesci pisane bajki i legendy przez kosciol katolicki i watykan 
|
So cze 26, 2010 22:02 |
|
|
|