Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 18:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 190 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna strona
 Wszechobecność pentagramu 
Autor Wiadomość

Post Re: Wszechobecność pentagramu
a.R.E.k. napisał(a):
To oczywiste, że pentagram (nieodwrócony) nie może być symbolem satanizmu, bo kiedy powstał ten symbol satanizm jeszcze nie istniał.

Krzyże też istniały przed śmiercią Chrystusa. Ryby istniały jeszcze wcześniej. Podobnie przytaczana przez was swastyka istniała też przed Hitlerem, a jednak stała się jego symbolem, więc to chyba niezbyt trafne stwierdzenie.
a.R.E.k. napisał(a):
Jeśli chodzi o okultyzm to z pewnością nie jesteś znawcą tematu, więc Twoja opinia nt. tego, czy jest to nauka czy nie- nie jest żadną wytyczną.

To nie moja opinia i nie trzeba być tu znawcą. Okultyzm nie spełnia metody naukowej i nie jest zaliczany do nauk. Nie trzeba tu być ekspertem.

Śr gru 29, 2010 20:21
zbanowany na stałe

Twoje posty w sprawie pentagramu, ja_ja, przypominają mi kogoś, kto stoi przede wejściem do sex - shopu (z zasuniętymi roletami) i przeklina na towary i usługi dostępne w sklepie :D

Śr gru 29, 2010 20:27

ja_ja napisał(a):
a.R.E.k. napisał(a):
To oczywiste, że pentagram (nieodwrócony) nie może być symbolem satanizmu, bo kiedy powstał ten symbol satanizm jeszcze nie istniał.

Krzyże też istniały przed śmiercią Chrystusa. Ryby istniały jeszcze wcześniej. Podobnie przytaczana przez was swastyka istniała też przed Hitlerem, a jednak stała się jego symbolem, więc to chyba niezbyt trafne stwierdzenie.

Właśnie, właśnie- istniały. Stwierdzenie jest jak najbardziej trafne. Ot, taka swastyka do dziś jest używana w kultach solarnych Rodzimowierców i Hindusów, chociaż wyglądem różni się od tej hitlerowskiej. Znaczenie symbolowi nadają ludzie.

Sa naukowcy, którzy badają fenomen okultyzmu, więc jest zbyt wcześnie na wysuwanie wniosków czy jest on nauką czy nie. Zresztą nauka to także uczenie się czegoś. Okultyzmu można się uczyć.

Śr gru 29, 2010 21:03
czasowo zablokowany

ja_ja napisał(a):
Dodam jeszcze - okultyzm to nie nauka.

A co to takiego? Magia (czyli również okultyzm) jest sztuką oraz nauką.

a.R.E.k. napisał(a):
To oczywiste, że pentagram (nieodwrócony) nie może być symbolem satanizmu, bo kiedy powstał ten symbol satanizm jeszcze nie istniał

Kiedy powstał krzyż Chrześcijanizm również nie istaniał, czy to znaczy że nie może być symbolem Chrześcijaństwa?

ja_ja napisał(a):
To nie moja opinia i nie trzeba być tu znawcą

A czyja to w takim razie opinia? Co do tego by zaszufladkować coś jako nauka lub nie-nauka chyba jednak trzeba być znawcą, bo ty nim nie jesteś a jednak nie masz racji.

Zapomniałem skomentować twoj poprzedni post więc dodaje :
ja_ja napisał(a):
Tak, wg mnie ma doświadczenie.

Doświadczenie wynika z praktyki, nie z wiedzy teoretycznej. Więc by ktoś miał doświadczenie w okultyzmie, musiał je praktykować.

ja_ja napisał(a):
Co jest złe wiem, bo wyrażam zasadę, że istnieje tylko jedna prawda, nie wiele prawd

Wyrażasz również zasadę, że ty znasz tą jedyną prawdę?

ja_ja napisał(a):
Jeśli pentagram jest nieodwrócony jest symbolem okultystycznym. Jeśli jest odwrócony jest symbolem satanistycznym, a więc nadal ma związek z okultyzmem.

Czy ja kiedyś mówiłem coś innego? W naszej dyskusji chodziło o to, że ty sądziłeś że pentagram jest symbolem zła, a ja że nim nie jest. Straciłeś wątek czy jak?

ja_ja napisał(a):
Twoje posty w sprawie pentagramu, ja_ja, przypominają mi kogoś, kto stoi przede wejściem do sex - shopu (z zasuniętymi roletami) i przeklina na towary i usługi dostępne w sklepie

:D

Śr gru 29, 2010 21:16

ja_ja napisał(a):
Nie chodzi przeciez chyba o funcję amuletu ochronnego?
Bóg wielokrotnie w Starym i w Nowym Testamencie przestrzega nas przed magią, czarami i wróżbiarstwem.
Chrześcijanie nie powinni nosić żadnych amuletów!
No, chyba że są to medaliki, krzyżyki lub szkaplerze. To zupełnie co innego.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Śr gru 29, 2010 21:38

tomek92pl napisał(a):
a.R.E.k. napisał(a):
To oczywiste, że pentagram (nieodwrócony) nie może być symbolem satanizmu, bo kiedy powstał ten symbol satanizm jeszcze nie istniał

Kiedy powstał krzyż Chrześcijanizm również nie istaniał, czy to znaczy że nie może być symbolem Chrześcijaństwa?

Ale nieodwrócony pentagram nie jest symbolem satanizmu. Poza tym chodzi o to, że pentagram (tzw. biały) istniał zanim pojawił się satanizm, więc jego początkowa symbolika była inna i ta symbolika prawdopodobnie zachowała się do dziś. Trwała także przez wieki chrześcijaństwa. Krzyż jako taki nie miał wcześniej innego zastosowania ani symboliki. Dopiero chrześcijanie mu ją nadali. I sprostuję: mam tu na myśli tylko i wyłącznie krzyż chrześcijański, bo przed nim istniały inne, wyglądające inaczej i nie mające nic wspólnego z chrześcijańską symboliką, ewentualnie zostały potem zaadoptowane do niektórych odłamów chrześcijaństwa.

Cz gru 30, 2010 10:19

Elbrus napisał(a):

Dokładnie, to zupełnie co innego. Twierdzenie, że KK poleca noszenie tych przedmiotów jako amuletów może wykazać tylko twój zupełny brak wiedzy w tej kwestii.
Nie będziemy rozmawiać o analizie matematycznej, jeśli nie znasz pojęcia granicy.

tomek92pl napisał(a):
Czy ja kiedyś mówiłem coś innego? W naszej dyskusji chodziło o to, że ty sądziłeś że pentagram jest symbolem zła, a ja że nim nie jest. Straciłeś wątek czy jak?

Nasze niezrozumienie wynika chyba stąd, że Ty nie uważasz okultyzmu za zło.

Jeśli chodzi o magie i okultyzm to nie są one nauką, ponieważ nie spełniają metody naukowej, a to jest warunek określenia czegoś jako naukę lub nie.

Cz gru 30, 2010 12:34

ja_ja napisał(a):
Elbrus napisał(a):

Dokładnie, to zupełnie co innego.
Twierdzenie, że KK poleca noszenie tych przedmiotów jako amuletów
może wykazać tylko twój zupełny brak wiedzy w tej kwestii.
KK nie tyle że nie poleca, co
nie krytykuje magicznego użytkowania symboli chrześcijańskich w takim samym stopniu co innych symboli,
a przecież nie ma białej i czarnej magii, bo złe są obydwie formy...

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Cz gru 30, 2010 13:33
czasowo zablokowany

a.R.E.k. napisał(a):
Poza tym chodzi o to, że pentagram (tzw. biały) istniał zanim pojawił się satanizm, więc jego początkowa symbolika była inna i ta symbolika prawdopodobnie zachowała się do dziś.

Są też teorie na to że odwrócony był pierwszy, potem go przekrecili czubkiem do gory, ale tego chyba nie ma jak potwierdzic.

ja_ja napisał(a):
Nasze niezrozumienie wynika chyba stąd, że Ty nie uważasz okultyzmu za zło.

Nie uważam okultyzmu za zło, ale to nie z tego wynika niezrozumienie.

ja_ja napisał(a):
Jeśli chodzi o magie i okultyzm to nie są one nauką, ponieważ nie spełniają metody naukowej, a to jest warunek określenia czegoś jako naukę lub nie.

Czytaj uważnie :
Wikipedia napisał(a):
Nauka – autonomiczna część kultury służąca wyjaśnieniu funkcjonowania świata, w którym żyje człowiek.

A to ta twoja metaoda naukowa :
Wikipedia napisał(a):
W pierwszym znaczeniu metoda naukowa to ogół czynności i sposobów niezbędnych do rozwiązywania problemów naukowych, do tworzenia prac naukowych i do oceny wyników tych działań.

A to problem naukowy :
Wikipedia napisał(a):
Problem naukowy jest odzwierciedleniem braków w danej nauce. Może to być brak odpowiedzi naukowych na pytania wynikające z aktualnego stanu wiedzy.

A teraz niespodzianka.
Wikipedia napisał(a):
Okultyzm bowiem, podobnie jak nauka, posługiwał się (i posługuje) obserwacją i eksperymentem, tworzy hipotezy i teorie (modele). Wizję świata kreowaną przez okultyzm cechują: spirytualizm, realizm, koncepcja wielopoziomowości bytu, koncepcja hierarchiczności istot, przekonanie o nieskończonych możliwościach rozwoju człowieka i kosmosu (reinkarnacjonizm).

Cz gru 30, 2010 14:46

tomek92pl, gdy ja_ja używał słowa "nauka", miał na myśli coś, co można sprawdzić doświadczalnie. Jeśli czegoś nie da się powtórzyć doświadczalnie, nie jest uważane za naukowe. Czy w okultyzmie są rzeczy, które można sprawdzić doświadczalnie, a potem powtórzyć doświadczenie? Raczej nie, więc w tym sensie okultyzm nie jest naukowy.

Słowo "nauka" ma też inne znacznie. Np. "nauka Jezusa". W tym sensie chodzi o zbór poglądów, jakie wyraził Jezus. W tym sensie okultyzm może być nauką.

Kiedyś spotkałem się ze stwierdzeniem, że pewne symbole są złe i nie jest ważne, kto pierwszy je wymyślił, sataniści czy chrześcijanie. Problem w tym, że to samo może być z krzyżem. Sataniści mogą zrobić z niego symbol satanistyczny. Co wtedy? Czy wtedy też Kościół powie, że nieważne, kto był pierwszy?

Cz gru 30, 2010 15:23
czasowo zablokowany

Daniel86 napisał(a):
Czy w okultyzmie są rzeczy, które można sprawdzić doświadczalnie, a potem powtórzyć doświadczenie?

Tak. W magii chaosu na przykład ciągle się eksperymentuje. Na przykład experyment mojego znajomego z muszlą klozetową i zmiennym polem energetycznym które wytwarza wirowe pole magnetyczne, którego tu nie opisze. Samo napisanie nowego rytualu moze byc eksperymenten, praktykowanie go, cos nie wyjdzie, zmienianie, az do skutku. Eksperymentowanie z bytami, nowe techniki, nanoszenie poprawek jesli cos zle pojdzie. Ciagly rozwoj.

Daniel86 napisał(a):
Raczej nie, więc w tym sensie okultyzm nie jest naukowy.

Skąd wiesz, praktykowałeś okultyzm?

Daniel86 napisał(a):
W tym sensie okultyzm może być nauką.

W tym również, ale w tym o którym mówiłem też.

Cz gru 30, 2010 15:31

Przytoczona przez Cb wikipedia mówi, że okultyzm nie jest nauką. (Używa przecież jedynie sformułowania "podobnie jak nauka"). I okultyzm nie jest nauką, bo nie spełnia metody naukowej. A to czy sobie ktoś będzie mówił, że jest - nie zmieni faktu, że nie jest zgodnie ze stanem rzeczy na tym świecie.
Nie chodzi tu o to, żeby tylko sobie eksperymentować. Dwóch naukowców musi przeprowadzić w dwóch różnych miejscach identyczne doświadczenie i otrzymać identyczne wyniki, a to dla okultyzmu nie jest możliwe. Na przykład homeopatom się to nie udało, chociaż tak bardzo chcą i tak bardzo próbują naukowo uzasadnić swoją homeopatie - mieli doświadczenia, wyniki, ale tylko we własnym zakresie. Po wejściu do ich laboratoriów profesjonalnych naukowców nie udało się powtórzyć doświadczeń z identycznymi wynikami.

Cz gru 30, 2010 15:54

@Elbrus
Jeśli chodzi o medaliki, to chyba nie jest kwestia tego tematu. Domyślam się, że dążysz do Cudownego Medalika NMP i obietnic danych tym, którzy ten medalik będą nosić. Chodzi tu jednak o subtelny szczegół, jakim jest zaznaczenie, że łaski te nie płyną z samego noszenia medalika, a są obiecane przez Matkę Bożą. Jest tu pewne podobieństwo, natomiast jeśli ktoś twierdzi, że to dzięki medalikowi się nawrócił, dzięki medalikowi otrzymał to to czy tamto, to albo popełnia błąd teologiczny i należy go nawrócić na właściwą drogę, albo w złe słowa ujmuje swoje myśli i też należy go tu poinstruować.

Cz gru 30, 2010 15:58

ja_ja napisał(a):
Przytoczona przez Cb wikipedia mówi, że okultyzm nie jest nauką. (Używa przecież jedynie sformułowania "podobnie jak nauka").
I okultyzm nie jest nauką, bo nie spełnia metody naukowej.
A to czy sobie ktoś będzie mówił, że jest - nie zmieni faktu, że nie jest zgodnie ze stanem rzeczy na tym świecie.
Daniel86 napisał(a):
tomek92pl, gdy ja_ja używał słowa "nauka", miał na myśli coś, co można sprawdzić doświadczalnie.
Jeśli czegoś nie da się powtórzyć doświadczalnie, nie jest uważane za naukowe.
Czy w okultyzmie są rzeczy, które można sprawdzić doświadczalnie, a potem powtórzyć doświadczenie?
Raczej nie, więc w tym sensie okultyzm nie jest naukowy.
Okultyzm jest naukowy w nie mniejszym stopniu co teologia chrześcijańska.
viewtopic.php?f=27&t=26665&p=559792#p559792
viewtopic.php?f=27&t=26665&p=559821#p559821
Daniel86 napisał(a):
Kiedyś spotkałem się ze stwierdzeniem, że pewne symbole są złe i nie jest ważne, kto pierwszy je wymyślił, sataniści czy chrześcijanie.
Problem w tym, że to samo może być z krzyżem.
Sataniści mogą zrobić z niego symbol satanistyczny. Co wtedy? Czy wtedy też Kościół powie, że nieważne, kto był pierwszy?
Pierwsi byli Babilończycy i inne ludy w których obecny był kult bóstw solarnych.
Potem był Konstantyn (poganin czczący boga słońca) i
mniej więcej w tym czasie krzyż zaczął być używany jako symbol chrześcijański.

(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.

Cz gru 30, 2010 16:14

Wg czego zakładasz, że Konstantyn był poganinem?

Przede wszystkim w ten sposób odeszliśmy zupełnie od tematu. I do niczego nie dojdziemy jeśli przed wytłumaczeniem jednej kwestii będzie się pojawiało 10 następnych.

Cz gru 30, 2010 16:18
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 190 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna strona