Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 16:54

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 217 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Następna strona
 Czy Kościół to firma ? 
Autor Wiadomość
Post Re: Czy Kościół to firma ?
stanislav napisał(a):
Nie, dziekuję.
Przegladam oferty rożnych firm z sektora usług religijnych a "kościół company" nie zaspokaja moich wymagań jako konsumenta.

Każdy postrzega świat takim, jakim go nosi w sobie.

Cz gru 23, 2010 19:52

Rozmyślacz napisał(a):
Oficjalnych stawek za posługi kościelne co prawda nie ma, ale powszechnie wiadomo, że księża pobierają niemałe opłaty. "Tygodnik Zamojski" sprawdził ile trzeba zapłacić kapłanowi na Lubelszczyźnie.

Najdroższe są pogrzeby - od 500 do 1 tys. zł, śluby - od 100 do 1 tys. zł i chrzty - od 80 do 200 zł. Bardzo dużo kosztuje też gregorianka, czyli cykl 30 mszy za zmarłego - ponad 1 tys. zł.

Księża o opłatach rozmawiają niechętnie, a jeśli już, to podkreślają, że zasada "co łaska" jest uczciwa, bo ludzi dają tyle, na ile ich stać. Okazuje się jednak, że nie zawsze duchowni są wyrozumiali.

W jednej z podhrubieszowskich parafii pojawił się ostatnio nowy proboszcz, który nie jest ulubieńcem parafian. - Zdziera z ludzi bez żadnych skrupułów. Bogaty czy biedny, dać musi. Inaczej nie chce nawet rozmawiać - mówi "Tygodnikowi Zamojskiemu" mieszkaniec wioski pod Hrubieszowem. Ostatnio za ślub od pana młodego wziął 600 zł, a od jego ojca chciał jeszcze "grosz godny zakonnika". Za to, że zawyża stawki i źle traktuje parafian, pretensje mają nawet do niego księża z sąsiedniego dekanatu.

Z kolei w wiosce pod Biłgorajem ksiądz chciał od komendanta OSP 1 tys. zł za pogrzeb matki. Gdy strażak dał mu 700 zł, to kapłan podczas mszy pogrzebowej posłał kościelnego z koszykiem.

- Ksiądz powinien być dla ludzi, ale nie nasz - opowiada tygodnikowi parafianin z gminy Szczebrzeszyn. - Nie poświęcił mi samochodu na św. Krzysztofa, bo - jak inni - nie dałem dyszki. Zakląłem i pojechałem do domu - mówi.

Ale zdarzają się też przypadki, że ludzie nie muszą nic płacić za posługi. Nauczycielka spod Tomaszowa Lubelskiego nie zapłaciła za pogrzeb babci, bo proboszcz nie przyjął od niej pieniędzy. - Tłumaczył, że przynosiła mu pod koniec życia raz na miesiąc reklamówkę jajek, śmietanę i czasami kurę - opowiada tygodnikowi kobieta.

Księża nie udostępniają oficjalnych cenników, ale sprawy te reguluje w pewnym sensie prawo kanoniczne. Zgodnie z nim kapłani mogą pobierać tzw. iura stolae, czyli datki od ślubów, pogrzebów, chrztów, ofiary za msze (30 - 70 zł), datki podczas kolędy (10 - 100 zł). Pieniądze te stanowią dochód kapłana - podaje gazeta. Ale duchowny musi odprowadzić od tego zryczałtowany podatek. Jego wielkość zależy od parafii. Za średnią, ok. 1500 dusz, to wydatek ok. 4 tys. zł rocznie.

Oświetlenie, ogrzewanie, gaz i inne podatki kościoła opłacane są z tego, co uzbierane zostanie z datków na tacę. Z tego parafia opłacić musi też poduszne, czyli obowiązkowe utrzymanie kurii - 15 gr od duszy na miesiąc (700-800 zł na kwartał). Ksiądz zatrzymuje też dla siebie pieniądze, które zarobi np. w szkole albo za to, że jest kapelanem - w szpitalu papieskim w Zamościu to 1,8 tys. zł na rękę - przypomina gazeta.

http://www.dziennikwschodni.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100908/PRZEGLADPRASY/641826069

.....................................................
Biblijnie Kosciol powinien zyc z tak zwanej dziesieciny jest to wyraznie zapisane w Pismie Swietym oczywiscie te pieniazki powinny byc skierowane na utrzymanie i rozbudowe Kosciola pod wzgledem wiary ....o cennikach za ``uslugi koscielne `` nie ma zadnej wzmianki ....
ksiadz nie ma zarabiac ...ksiadz powinien uslugiwac bez wzgledu na datki ...

N gru 26, 2010 11:20

stanislav napisał(a):
zsoborniki napisał(a):
Wszystko, co się dzieje w Kościele jest dopuszczone z woli Bożej.

Molestowanie kleryków i przypadki pedofilii również?

............................................
przypadki molestowania i pedofili powstaly na skutek ogloszenia i wprowadzenia celibatu, w Kosciolach Ewangielickich gdzie celibat nie obowiazuje zgodnie pismem w Pismie Swietym,
przypadki pedofili, gejow czy molestowania prawie nie istnieja ..... poniewaz Pastor ma zone i dzieci wiec zna wartosci czym jest wlasna rodzina....

N gru 26, 2010 11:28

Kościół to kwintesencja definicji pojęcia firmy!

N gru 26, 2010 13:02

A propos pedofilii, proponuję poczytać raporty śledczych, najlepiej z Irlandii.
Uwaga! Jeśli masz słabe nerwy, lepiej tego nie czytaj.

Pn gru 27, 2010 10:24

hesusmahomet napisał(a):
A propos pedofilii, proponuję poczytać raporty śledczych, najlepiej z Irlandii.
Uwaga! Jeśli masz słabe nerwy, lepiej tego nie czytaj.

...........................................................
Dlaczego tak sie dzieje napisalem wczesniej .....
nie trzymanie sie fundemantu naszej wiary jakim jest Pismo Swiete powoduje tego typu wypaczenia ktore maja miejsce nie tylko w Irlandi, gdyby ksiadz mial zone i dzieci jak glosi Pismo Swiete do takich masowych i perfidnych zboczen by nie doszlo ...

natury czlowieka nie da sie powstrzymac i o tym Pan Bog wie, dlatego nie zakazal prowadzacym kosciol sie zenic a wrecz odwrotnie Pismo Swiete nakazuje Ksiedzu czy Pastorowi miec zone i dzieci.... poniewaz dopiero w takiej sytuacji bedzie rozumial swoje ``Owieczki`` i ich problemy ...

Pn gru 27, 2010 11:19

amadeus35

Dziwna jest Twoja logika, Kościół jest wspólnotą ludzi, ludzi różnych, i mocnych, i słabych ale głównie grzeszników... I nie jest ważne, czy kogoś Bóg powołał do stanu duchownego, czy sam człowiek z niskich pobudek traktując Kościół jako firmę "zatrudnił" się tam.

Każdego człowieka jednakowo Bóg kocha i daje mu szansę zmienić swoją drogę życiową na prowadzącą do szczęścia (do nieba). Ale jeśli człowiek tą propozycję odrzuca...to wybiera piekło już tu za życia na ziemi. Dotyczy to także w równym stopniu świeckich i stanu duchownego.

Jeśli natomiast człowiek wybrał chrześcijaństwo, to następstwem tego jest respektowanie w całej rozciągłości tego, co wynika z przynależności do Kościoła (jeśli celibat, to celibat, jeśli małżeństwo to nie później rozwód lub szukanie uzasadnienia nieważności małżeństwa itd.).

Nie do mnie należy ocena czynów człowieka lecz do Boga - ja winienem osobiście unikać zła a wybierać dobro. O czynach nie licujących z życiem chrześcijańskim mam obowiązek mówić (pisać) i nazywać zło, złem ku przestrodze innych.

Jeśli traktuje się Kościół jak firmę to zawsze będzie to jako niezrozumienie istoty chrześcijaństwa a dotyczy to również tych, co są powołani do szczególnej posługi w Kościele !

zsoborniki

zsoborniki

Wt gru 28, 2010 16:28

Tematy o pedofilii są, gdzie indziej. Wiem, że jak pojechać sobie po Kościele, to po całości - ale wyluzujcie :)

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... perty.html - tekst o fajnej inicjatywie, gdzie ludzie nie mają dawać (a księża nie przyjmują) kopert, i kolęda na pewno jest w innej atmosferze. To dobre posunięcie.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr gru 29, 2010 14:44
Zobacz profil WWW
zbanowana na stałe

Fajny filmik, duzo poczucia humoru :D http://www.youtube.com/watch?v=K2isBQSYTl0

Pn sty 03, 2011 17:05

Post Re:
ToMu napisał(a):
hesusmahomet, amadeus35

Tematy o pedofilii są, gdzie indziej. Wiem, że jak pojechać sobie po Kościele, to po całości - ale wyluzujcie :)

http://wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/ ... perty.html - tekst o fajnej inicjatywie, gdzie ludzie nie mają dawać (a księża nie przyjmują) kopert, i kolęda na pewno jest w innej atmosferze. To dobre posunięcie.

........................................................
Tematy o pedofili beda tak dlugo jak bedzie to mialo miejsce w Kosciele Katolickim dlatego ze jest to podstawowe naruszenie tego co glosi sam Kosciol a ucieczka od tego problemu napewno go nie rozwiaze :)

Wt sty 04, 2011 0:50

zsoborniki napisał(a):
amadeus35

Dziwna jest Twoja logika, Kościół jest wspólnotą ludzi, ludzi różnych, i mocnych, i słabych ale głównie grzeszników... I nie jest ważne, czy kogoś Bóg powołał do stanu duchownego, czy sam człowiek z niskich pobudek traktując Kościół jako firmę "zatrudnił" się tam.

Każdego człowieka jednakowo Bóg kocha i daje mu szansę zmienić swoją drogę życiową na prowadzącą do szczęścia (do nieba). Ale jeśli człowiek tą propozycję odrzuca...to wybiera piekło już tu za życia na ziemi. Dotyczy to także w równym stopniu świeckich i stanu duchownego.

Jeśli natomiast człowiek wybrał chrześcijaństwo, to następstwem tego jest respektowanie w całej rozciągłości tego, co wynika z przynależności do Kościoła (jeśli celibat, to celibat, jeśli małżeństwo to nie później rozwód lub szukanie uzasadnienia nieważności małżeństwa itd.).

Nie do mnie należy ocena czynów człowieka lecz do Boga - ja winienem osobiście unikać zła a wybierać dobro. O czynach nie licujących z życiem chrześcijańskim mam obowiązek mówić (pisać) i nazywać zło, złem ku przestrodze innych.

Jeśli traktuje się Kościół jak firmę to zawsze będzie to jako niezrozumienie istoty chrześcijaństwa a dotyczy to również tych, co są powołani do szczególnej posługi w Kościele !

zsoborniki

..............................................
zsoborniki :)
Nie widze w mojej logice niczego dziwnego :) Chrzescijanstwo oparte jest na Pismie Swietym prosze mi wskazac miejsce gdzie mowi sie w Pismie Swietym w jakikolwiek sposob o celibacie ??
Dlaczego wydano takie zarzadzenie sprzeczne z zapisami Biblijnymi ktore zmusza w posredni sposob ksiezy do homosexualizmu i pedofilstwa ...komu bylo to potrzebne i dlaczego ?
?

Wt sty 04, 2011 0:57

amadeus35

Właśnie: "Dlaczego wydano takie zarzadzenie sprzeczne z zapisami Biblijnymi ktore zmusza w posredni sposob ksiezy do homosexualizmu i pedofilstwa ...komu bylo to potrzebne i dlaczego ??"

Są różne formy czystości!
Każdy ochrzczony jest powołany do czystości.
Chrześcijanin "przyoblekł się w Chrystusa", wzór wszelkiej czystości. Wszyscy wierzący w Chrystusa są powołani do życia w czystości zgodnie z różnymi stanami życia.

W chwili chrztu chrześcijanin zobowiązał się do czystego przeżywania swojej uczuciowości. Jako niemowlęta jesteśmy tego nieświadomi ale po to później istnieje możliwość wtajemniczenia chrześcijańskiego i uświadomienia sobie skutków wynikających z sakramentu chrztu św.

Wszyscy ludzie powinni odznaczać się cnotą czystości stosownie do różnych stanów swego życia; jedni, przyrzekając Bogu dziewictwo lub święty celibat, w ten sposób mogąc łatwiej poświęcić się niepodzielnym sercem Bogu; inni natomiast prowadząc życie w taki sposób, jaki prawo moralne określa dla wszystkich, zależnie od tego, czy są związani małżeństwem, czy nie.

Wybierając stan duchowny człowiek w sposób świadomy ślubuje Bogu życie w czystości i niech tak zostanie - jeśli się ma czyste intencje w stosunku do Boga.

Ale można też nie panować nad sobą i żyć życiem rozwiązłym itp. traktując stan duchowny jako zawód w "firmie pod nazwą KOŚCIÓŁ".

Do stanu duchownego winni podążać ludzie fizycznie sprawni i zdrowi również psychicznie mający zdrową również uporządkowaną sferę seksualną. Czy wstrzemięźliwość seksualna stanowi zagrożenie życia człowieka, czy nie przyczynia się zawsze do godnego życia?

zsoborniki

Wt sty 04, 2011 14:15

zsoborniki napisał(a):
amadeus35

Właśnie: "Dlaczego wydano takie zarzadzenie sprzeczne z zapisami Biblijnymi ktore zmusza w posredni sposob ksiezy do homosexualizmu i pedofilstwa ...komu bylo to potrzebne i dlaczego ??"

Są różne formy czystości!
Każdy ochrzczony jest powołany do czystości.
Chrześcijanin "przyoblekł się w Chrystusa", wzór wszelkiej czystości. Wszyscy wierzący w Chrystusa są powołani do życia w czystości zgodnie z różnymi stanami życia.

W chwili chrztu chrześcijanin zobowiązał się do czystego przeżywania swojej uczuciowości. Jako niemowlęta jesteśmy tego nieświadomi ale po to później istnieje możliwość wtajemniczenia chrześcijańskiego i uświadomienia sobie skutków wynikających z sakramentu chrztu św.

Chrzest niemowlecia jako taki nie istnieje jest to Blogoslawienstwo ktore Rodzice otrzymuja po przekazaniu niemowlecia w rece Boga. Dopiero kiedy jestesmy dorosli mozemy dac sie swiadomie ochrzcic jak zrobil to Jezus, ponoszac rowniez konsekwencje za niedotrzymanie slubowania.

Wszyscy ludzie powinni odznaczać się cnotą czystości stosownie do różnych stanów swego życia; jedni, przyrzekając Bogu dziewictwo lub święty celibat, w ten sposób mogąc łatwiej poświęcić się niepodzielnym sercem Bogu; inni natomiast prowadząc życie w taki sposób, jaki prawo moralne określa dla wszystkich, zależnie od tego, czy są związani małżeństwem, czy nie.

Przykro mi bardzo ale takie pojecie jak `` swiety celibat`` nie istnieje.

Wybierając stan duchowny człowiek w sposób świadomy ślubuje Bogu życie w czystości i niech tak zostanie - jeśli się ma czyste intencje w stosunku do Boga.

Tu sie zgadzam :)

Ale można też nie panować nad sobą i żyć życiem rozwiązłym itp. traktując stan duchowny jako zawód w "firmie pod nazwą KOŚCIÓŁ".

Do stanu duchownego winni podążać ludzie fizycznie sprawni i zdrowi również psychicznie mający zdrową również uporządkowaną sferę seksualną. Czy wstrzemięźliwość seksualna stanowi zagrożenie życia człowieka, czy nie przyczynia się zawsze do godnego życia?

Na czym ma polegac Twoim zdaniem ..... uporzadkowana sfera sexualna.... zyjac np. w celibacie ??

Wt sty 04, 2011 14:37
zbanowana na stałe

zsoborniki napisał(a):
...jedni, przyrzekając Bogu dziewictwo lub święty celibat...

Tak, celibat niewatpliwie święty jest. Wszakże wiadomo w jakim celu go wprowadzono.
Ach te pieniążki kochane.

Harry J. Sonneborne, jeden z założycieli McDonald's twierdził:
"...Jesteśmy biznesem w dziedzinie nieruchomości. Jedynym powodem, dla którego sprzedajemy hamburgery, jest to, że przynoszą największy dochód płatnikom czynszu..."

A czy Ty wiesz co jest hamburgerem w KRK?

Wt sty 04, 2011 14:44

amadeus35

Chrześcijanin zdaje sobie sprawę z tego, że Człowiek został stworzony na obraz i podobieństwo Boże, czyli został stworzony jako doskonały. Sam jednak na własne życzenie to popsuł ale Bóg nie zostawił go na pastwę losu...Posłał Swego Syna... Świadomy tego Człowiek (wierzący nie na niby) nie jest niewolnikiem swojej sfery seksualnej, umie nad nią panować i rozumnie korzystać z niej. Wie, kiedy, gdzie i po co i w jakim celu używać seksu, by być zgodny z własnym, dobrze ukształtowanym sumieniem!

Jeśli sumienie jest niewłaściwie ukształtowane, to nie ma znaczenia czy to świecki, czy duchowny - prędzej czy później stanie się niewolnikiem (uzależnionym) od seksu.

Umiejętność panowania nad ciałem nazywam "uporządkowaną sferą seksualną" i tym różni się Człowiek od zwierzęcia (niezależnie czy to będzie on świeckim, czy duchownym). Tak to już jest!

zsoborniki

Wt sty 04, 2011 16:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 217 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Następna strona