co sie stalo z drugim przykazaniem?
Autor |
Wiadomość |
Agniulka
|
No więc ponawiam pytanie:
KIEDY I JAKI CZŁOWIEK WYBIERA KAPŁANÓW
_________________ TE DEUM LAUDAMUS !
|
Pt mar 25, 2005 9:39 |
|
|
|
 |
rahelix
|
A Jezus powiedział "To nie wyście Mnie wybrali ale Ja was wybrałem" I tylko On ma prawo wybierania Sobie kapłanów a nie lud
najakij podstawie twierdzisz ze to miejsce mowi o wyboze kaplanow w zrozumieniu kk???????????
te slowa pan jezus mowi do swoich apostolow przed ostatnia wieczeza ich bylo 12 nigdzie w biblii nie ma mowy otym ze maja byc jacys zastepcy powtarzam nigdzie
natomiast uwazam ze mowiac do apostolow pan jezus mowil rowniez do wszystkich tych ktorzy:
Jan. 17:20
20. A nie tylko za nimi proszę, ale i za tymi, którzy przez ich słowo uwierzą we mnie. (BW)
te slowa pan jezus powiedziall w tych samych okolicznosciach do tyh samych apostolow czyli przed ostatnia wieczeza
czyli do wszystkich prawdziwie zrodzonych z ducha dzieci bozych ktorzy tworza kosciol chrystusowy a nie jakas religie czy organizacje religijna
a jakie jest znaczenie kaplanstwa w biblii i na czym ono polega to juz pisa lem wczesniej
Hebr. 13:15
15. Przez niego więc nieustannie składajmy Bogu ofiarę pochwalną, to jest owoc warg, które wyznają jego imię. (BW)
wiec wszyscy a nie wybrana grupa ludzi
|
Pt mar 25, 2005 12:21 |
|
 |
Agniulka
|
LOGIKA
Jeżeli mówi do Apostołów że mają nauczać po całej ziemi i wszystkie narody to LOGICZNIE w tym zdaniu zawiera się konieczność następców, w przeciwnym razie byłoby ono absurdalne
|
Pt mar 25, 2005 13:46 |
|
|
|
 |
Agniulka
|
Strasznie dużo tu twojej własnej interpretacji, którą sobie dopisujesz do cytowanych wersetów a równocześnie usiłujesz nam wpierać, że to wszystko jest w Piśmie.
|
Pt mar 25, 2005 13:47 |
|
 |
rahelix
|
tu nie trzeba nic interpretowac bo to jest jasne i logiczne
|
Pt mar 25, 2005 13:57 |
|
|
|
 |
rahelix
|
widze ze braklo argumentow
juz pare razy to samo mglem powiedziec tobie
|
Pt mar 25, 2005 14:27 |
|
 |
Agniulka
|
Cytuj: czyli do wszystkich prawdziwie zrodzonych z ducha dzieci bozych ktorzy tworza kosciol chrystusowy a nie jakas religie czy organizacje religijna
TO JEST TWOJA INTERPRETACJA
a linijkę wyżej też masz "JA UWAŻAM ŻE"....
Interpretacja na interpretacji, więc nie ściemniaj że to tylko Pismo...
|
Pt mar 25, 2005 15:46 |
|
 |
Tess
|
Rahelix
Widze, ze Bibli uczyniles sobie balwana i tlumaczysz ja po swojemu zapominajac o Tradycji Kosciola i o autorytecie Ojca Swietego, ktory jest nieomylny.
_________________ Duchu Swiety daj zasluge mestwa, daj wieniec zwyciestwa, daj szczescie bez miary.
Pozdrawiam
|
Pt mar 25, 2005 22:12 |
|
 |
krunch
|
A tak mnie dzisiaj rano naszło zaraz jak się obudziłem... Powołujecie się, ze Jezus mówił do apostołów, żeby nauczali, więc tylko oni i ich potomkowie (czyli w KK wyświęceni kapłani) mają to robić, zgadza się? Ale przecież w Ostatniej Wieczerzy uczestniczyło tylko 12, którzy mniej więcej stali się potem apostołami (:)), a przecież my również uczestniczymy z Jezusem w Ostatniej Wieczerzy (spożywając chleb - Jego ciało i ewentualnie pijąc wino - Jego krew), to może to Ci, ktorzy uczestniczą w Ostatniej Wieczerzy, poprzez komunię, jesteśmy następcami apostołów?
Acha i jeszcze jedno:
Agniulka napisał(a): Jeżeli mówi do Apostołów że mają nauczać po całej ziemi i wszystkie narody to LOGICZNIE w tym zdaniu zawiera się konieczność następców, w przeciwnym razie byłoby ono absurdalne Mnie uczy sam apostoł Paweł poprzez swoje listy, spisane w Biblii
A tak wogóle, to wszystkiego najlepszego z okazji świąt  Żebyście spędzili je ciepło i rodzinnie. Niech będzie to dla was wszystkich czas przemyśleń oraz doskonalenia swojej społeczności z Bogiem. I niech łaska Pana naszego, Jezusa Chrystusa, miłość Boga Ojca i społeczność Ducha Świętego pozostanie z wami wszystkimi.
|
So mar 26, 2005 10:22 |
|
 |
-=TenebrosuS=-
|
Tess napisał(a): Rahelix
Widze, ze Bibli uczyniles sobie balwana i tlumaczysz ja po swojemu zapominajac o Tradycji Kosciola i o autorytecie Ojca Swietego, ktory jest nieomylny. a kto dal ta nieomylnosc jak nie czlowiek  wiec ...
So mar 26, 2005 15:19 |
|
 |
Agniulka
|
-=TenebrosuS=- napisał(a): a kto dal ta nieomylnosc jak nie czlowiek ?
Bóg-Człowiek
|
So mar 26, 2005 21:14 |
|
 |
Tess
|
Agniulka napisał(a): Strasznie dużo tu twojej własnej interpretacji, którą sobie dopisujesz do cytowanych wersetów a równocześnie usiłujesz nam wpierać, że to wszystko jest w Piśmie.
Masz racje Agniulka.Daje sie to zauwqzyc o rahelixa.rahelix ty musisz wiedziec, ze nikt na sile nie ciagnie mlodych ludzi do seminarium.To Pan Jezus ich powoluje do sluzby kaplanskiej a oni odpowiadaja na powolanie i w ten sposob laduja w seminarium.
_________________ Duchu Swiety daj zasluge mestwa, daj wieniec zwyciestwa, daj szczescie bez miary.
Pozdrawiam
|
So mar 26, 2005 23:14 |
|
 |
krunch
|
Jeśli wszyscy oni są powołani przez Boga do służby, to chyba nie do końca potrafią się oddać woli Ojca. Bo jeśli Bóg kogoś powołuje i ten ktoś oddaje się Bogu, to Pan go wspiera i broni. Natomiast przykłady księży zboczeńców (tylko nie mówcie, ze to są nieliczne przypadki) zdecydowanie przeczą działaniu Boga w życiu tych ludzi. Więc albo brakuje powołania, albo oddania Bogu. A Pan by nie wybrał ludzi, którzy by się od Niego odwrócili, bo czyż On nie zna nas wszystkich na wskroś? Może im się tylko wydaje, że Bóg ich do tego powołuje... Może jest to sprawa babci, która słucha ojca Rydzyka i od dziecka wpajała wnuczkowi, że powinien zostać księdzem? Słyszałem opowieść człowieka, którego babcia namawiała, żeby był księdzem  Starsze pokolenie uważa, że ksiądz w rodzinie to zaszczyt i nie interesuje ich powołanie...
|
So mar 26, 2005 23:55 |
|
 |
krunch
|
Żeby nie było... Nie twierdzę, zę nie ma księży z powołaniem, bo znam kilku takich. Sugeruję tylko, że część z nich go nie ma 
|
So mar 26, 2005 23:56 |
|
 |
Tess
|
krunch napisał(a): Jeśli wszyscy oni są powołani przez Boga do służby, to chyba nie do końca potrafią się oddać woli Ojca. Bo jeśli Bóg kogoś powołuje i ten ktoś oddaje się Bogu, to Pan go wspiera i broni. Natomiast przykłady księży zboczeńców (tylko nie mówcie, ze to są nieliczne przypadki) zdecydowanie przeczą działaniu Boga w życiu tych ludzi. Więc albo brakuje powołania, albo oddania Bogu. Pozwol Bogu zajac sie sprawa osobistego odstepstwa ksiezy. krunch napisał(a): A Pan by nie wybrał ludzi, którzy by się od Niego odwrócili, bo czyż On nie zna nas wszystkich na wskroś? Może im się tylko wydaje, że Bóg ich do tego powołuje... Może jest to sprawa babci, która słucha ojca Rydzyka i od dziecka wpajała wnuczkowi, że powinien zostać księdzem? Słyszałem opowieść człowieka, którego babcia namawiała, żeby był księdzem  Starsze pokolenie uważa, że ksiądz w rodzinie to zaszczyt i nie interesuje ich powołanie...
Nie badz dziwny.Dawniej nie bylo o. Rydzyka i powolania byly i byli swieci ksieza posrod zlych.Radze poczytac pisma Sw. Teresy z Awila.To za jej przyczyna pewien ksiadz porzucil grzeszne zycie i powrocil do swietego zycia kaplanskiego.
Pozdrawiam
|
N mar 27, 2005 0:07 |
|
|
|