Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 10, 2025 19:42

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 365 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 25  Następna strona
 Po co są praktyki religijne? 
Autor Wiadomość
Post Re: Po co są praktyki religijne?
apriori napisał(a):
Cytuj:
KPK 869 paragraf 2

Ochrzczeni we wspólnocie kościelnej niekatolickiej nie powinni być chrzczeni warunkowo, chyba że po zbadaniu materii i formy zastosowanych przy udzielaniu tego chrztu, jak również intencji ochrzczonego jako dorosłego, oraz szafarza chrztu, pozostaje uzasadniona wątpliwość co do ważności chrztu.
Czyli z przytoczonego paragrafu do wazności chrztu W KRK nadal wynika konieczność użycia odpowiedniej materii( woda) i formy( formuły trynitarnej)....
Szukaj Alus dalej, może w końcu znajdziesz...(osobiście w to wątpię).

Nie muszę - wierzący skupiają się na duchu, wy ateiści macie na uwadze tylko mateię - więc dla was wszystko zasadza się na materii, w tym wypadku wodzie.

Cytuj:
Nie sądźcie, że przyszedłem znieść Prawo albo Proroków. Nie przyszedłem znieść, ale wypełnić6. 18 Zaprawdę. bowiem powiadam wam: Dopóki niebo i ziemia nie przeminą, ani jedna jota, ani jedna kreska nie zmieni się w Prawie, aż się wszystko spełni. [/i]

Szukaj Alus szukaj-kto szuka podobno znajduje.

Też nie muszę - Prawo i Prorocy to Dekalog.....pozostałe przykazania rytualne, to już ludzka nadbudowa.
Nie znam lekarstwa na brak zdolności zrozumienia

Cz sie 18, 2011 14:10

A skrótów Boga Urojonego też nie wolno tworzyć? :D

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz sie 18, 2011 14:11
Johnny99 napisał(a):
A weź se sam poszukaj. Naprawdę, to strasznie irytujące, że ateista wszystko musi dostać na tacy i na dodatek jasno wyłożone (bez "filozofowania", konieczności dalszego myślenia w tym temacie itp.). Jeżeli odpowiedź jest ci naprawdę potrzebna (oczywiście, do niczego ci nie jest potrzebna), to dasz se radę.

Rzecz w tym ,że ateista jako osoba nie kierująca się w poszukiwaniach światłem Duchaśw.-z powodów oczywistych-mogę znaleźć nie właściwą odpowiedź, a mnie interesuje ta właściwa-stąd moje pytanie na forum.
Po za tym,gdyby każdy człowiek był w stanie sam znaleźć odpowiedź na każde pytanie-to po co to forum?-czy nie jest ono sposobem m.in.na to, by szukać odpowiedzi na nurtujące nas pytania?

Cz sie 18, 2011 14:14
Johnny99 napisał(a):
A skrótów Boga Urojonego też nie wolno tworzyć? :D

O jakie skróty chodzi?

Cz sie 18, 2011 14:15

Cytuj:
Rzecz w tym ,że ateista jako osoba nie kierująca się w poszukiwaniach światłem Duchaśw.-z powodów oczywistych-mogę znaleźć nie właściwą odpowiedź, a mnie interesuje ta właściwa-stąd moje pytanie na forum.

Wystarczy, że będzie się kierować światłem umiejętności czytania ze zrozumieniem i/lub przeszukiwania książek wg spisu treści. Choć z tym "zrozumieniem" to faktycznie u ateistów jest zwykle nader krucho - ale przecież trzeba jakoś nad sobą pracować.

Cytuj:
Po za tym,gdyby każdy człowiek był w stanie sam znaleźć odpowiedź na każde pytanie-to po co to forum?-czy nie jest ono sposobem m.in.na to, by szukać odpowiedzi na nurtujące nas pytania?

Jak chcesz wiedzieć co jest stolicą Japonii, też pytasz na forum?

Cytuj:
O jakie skróty chodzi?

Nie wiem. Jakiekolwiek. 10 przykazań skracać nie wolno, więc jestem ciekaw, czy wolno skracać cokolwiek.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz sie 18, 2011 14:28

Cytuj:
Choć z tym "zrozumieniem" to faktycznie u ateistów jest zwykle nader krucho - ale przecież trzeba jakoś nad sobą pracować.

No faktycznie.Najlepsze jest ono u badaczy Pisma św.Tam są pokłady wiedzy jeszcze na setki lat :D

Cz sie 18, 2011 14:49
Alus napisał(a):
Nie muszę - wierzący skupiają się na duchu, wy ateiści macie na uwadze tylko mateię - więc dla was wszystko zasadza się na materii, w tym wypadku wodzie.

Dla nas, wody i "zaklęć" nie ma w ogóle.
Dla Was, bez wody i zaklęcia nie ma nic..

Cytuj:
Też nie muszę - Prawo i Prorocy to Dekalog.....pozostałe przykazania rytualne, to już ludzka nadbudowa.
Nie znam lekarstwa na brak zdolności zrozumienia

Ale pod słowem Prawo kryje się wiele znaczeń w Biblii -którego znaczenia dotyczył tamten fragment? Czyżby tego z którym jest Ci wygodniej?
A jeśli nawet pod słowem Prawokryło się tylko 10 przykazań, to co kryło się pod słowem Prorocy?
Druga sprawa -Tobie tak łatwo przychodzi stwierdzanie, że prawa żydowskie to były tylko ludzkie zwyczaje , gdy tymczasem żydzi wierzyli,że również te prawa pochodzą od samego Jahwe...Patrzcie, nauczałem was praw i nakazów, jak mi rozkazał czynić Pan, Bóg mój, abyście je wypełniali w ziemi, do której idziecie, by objąć ją w posiadanie. 6 Strzeżcie ich i wypełniajcie je, bo one są waszą mądrością i umiejętnością w oczach narodów, które usłyszawszy o tych prawach powiedzą: «Z pewnością ten wielki naród to lud mądry i rozumny». 7 Bo któryż naród wielki ma bogów tak bliskich1, jak Pan, Bóg nasz, ilekroć Go wzywamy? 8 Któryż naród wielki ma prawa i nakazy tak sprawiedliwe, jak całe to Prawo, które ja wam dziś daję? (Pwt4,5-8)

A skoro chcesz obstawać przy swojej wersji to wyjaśnij jakim prawie jest mowa np.w tym fragmencie:Podczas gdy Prawo zostało nadane przez Mojżesza, łaska i prawda przyszły przez Jezusa Chrystusa.J(1,17) (zauważ, że też pisane z dużej litery-tak jak w tamtym fragmencie tak samo z dużej jak mówi Mojżesz w przytoczonym fragm. Pwt)

Cz sie 18, 2011 14:54

Kris napisał(a):
No faktycznie.Najlepsze jest ono u badaczy Pisma św.Tam są pokłady wiedzy jeszcze na setki lat

Och, mylisz się. Badacze Pisma Św. wszystko co istotne już wiedzą. Tzn. to, że Kościół katolicki to Babilon Wielki i trzeba z niego wyjść. Reszta potem :D

apriori napisał(a):
zauważ, że też pisane z dużej litery

W Biblii nie ma podziału na duże i małe litery. To zabiegi redakcyjne (w języku ateistów: WIELKIE OSZUSTWO).

Cz sie 18, 2011 14:57

Och, mylisz się. Badacze Pisma Św. wszystko co istotne już wiedzą. Tzn. to, że Kościół katolicki to Babilon Wielki i trzeba z niego wyjść. Reszta potem :D

Proponowałbym,żebyście utworzyli własne państwo kościelne i tam sobie żyli ku chwale bożej :)

Cz sie 18, 2011 15:01

Masz na myśli np. Polskę? :D

Cz sie 18, 2011 15:03

O broń zdrowy rozsądku.Bliżej Palestyny :-D

Cz sie 18, 2011 15:09
Cytuj:
Choć z tym "zrozumieniem" to faktycznie u ateistów jest zwykle nader krucho

No sam widzisz...więc skoro Wy lepiej rozumiecie, to może wytłumaczycie Tym gorzej rozumiejącym?

Cytuj:
Jak chcesz wiedzieć co jest stolicą Japonii, też pytasz na forum?
O to nie muszę pytać,bo wiem. Na forum szukam odpowiedzi na takie pytanie , na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi, albo gdy znalezione odpowiedzi budzą moje wątpliwości.

Cytuj:
10 przykazań skracać nie wolno, więc jestem ciekaw, czy wolno skracać cokolwiek.

Co to znaczy wolno skracać?jak ktoś będzie chciał to sobie skróci i to w dowolny jemu wygodny sposób-inna rzecz to to,czy sens tego co uzyska, będzie nadal taki, jak tego co było wcześniej, przed skróceniem.

Cytuj:
W Biblii nie ma dużych i małych liter. To zabiegi redakcyjne (w języku ateistów: WIELKIE OSZUSTWO).
W wersji oryginalnej Biblii nie wiadomo jak było-bo nikt tej wersji nie widział.
natomiast w przekładach przekładów.... :lol:

Cz sie 18, 2011 15:09

apriori napisał(a):
No sam widzisz...więc skoro Wy lepiej rozumiecie, to może wytłumaczycie Tym gorzej rozumiejącym?

Żeby gorzej rozumiejącemu dało się cokolwiek wytłumaczyć, gorzej rozumiejący musi zrozumieć, że gorzej rozumie - a nie twierdzić, że ponieważ czegoś nie rozumie, to tego nie ma.

Cytuj:
O to nie muszę pytać,bo wiem.

I co, tak od zawsze wiesz? A jakbyś nie wiedział, to co byś zrobił?

Cytuj:
Na forum szukam odpowiedzi na takie pytanie , na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi, albo gdy znalezione odpowiedzi budzą moje wątpliwości.

Głowę sobie dam uciąć, że szukałeś wcześniej odpowiedzi, och, długo i mozolnie, wszędzie gdzie się dało - no ale nie ma siły, nie znalazłeś! No to wiadomo, musisz zapytać na forum. Gdy chodzi o drugie pytanie - jeżeli jakaś odpowiedź budzi twoje wątpliwości, to może lepiej pisz jakie konkretnie, zamiast pytać kolejny raz o to samo?

Cytuj:
Co to znaczy wolno skracać?jak ktoś będzie chciał to sobie skróci i to w dowolny jemu wygodny sposób-inna rzecz to to,czy sens tego co uzyska, będzie nadal taki, jak tego co było wcześniej, przed skróceniem.

Z twoich poprzednich wypowiedzi zdawało się wynikać, że ponieważ każdy skrót jest dokonywany "jak skracającemu wygodnie", to z zasady sensu przed skróceniem nie sposób zachować. Wycofujesz się z tego?

Cytuj:
W wersji oryginalnej Biblii nie wiadomo jak było-bo nikt tej wersji nie widział.

No to masz mnie! To tylko naukowcy twierdzą, że nie było.. ale trudno im tak do końca ufać, bo przecież na własne oczy nie widzieli.. a metody naukowe to przecież tylko metody.. masz rację.. :(

Cz sie 18, 2011 15:18
Cytuj:
Dla nas, wody i "zaklęć" nie ma w ogóle.

To o co Ci biega?
Cytuj:
Dla Was, bez wody i zaklęcia nie ma nic..

My nie upatrujemy Boga w gestach, wodzie....

Cytuj:
Ale pod słowem Prawo kryje się wiele znaczeń w Biblii -którego znaczenia dotyczył tamten fragment? Czyżby tego z którym jest Ci wygodniej?
A jeśli nawet pod słowem Prawokryło się tylko 10 przykazań, to co kryło się pod słowem Prorocy?

Prawo było zasadnicze - Dekalog - na jego bazie stworzono rytualne, obyczajowe normy.
Prorocy - ST nazywa prorokiem męża przemawiającego w imieniu Boga, ich zadaniem było sprowadzanie narodu na drogi Boże i pilnowąć, aby nimi kroczył. Oczywiscie dochodziła zdolność przepowiadania przyszłych zdarzeń - zwłaszcza o Mesjaszu.
Cytuj:
Druga sprawa -Tobie tak łatwo przychodzi stwierdzanie, że prawa żydowskie to były tylko ludzkie zwyczaje , gdy tymczasem żydzi wierzyli,że również te prawa pochodzą od samego Jahwe...Patrzcie, nauczałem was praw i nakazów, jak mi rozkazał czynić Pan, Bóg mój, abyście je wypełniali w ziemi, do której idziecie, by objąć ją w posiadanie. 6 Strzeżcie ich i wypełniajcie je, bo one są waszą mądrością i umiejętnością w oczach narodów, które usłyszawszy o tych prawach powiedzą: «Z pewnością ten wielki naród to lud mądry i rozumny». 7 Bo któryż naród wielki ma bogów tak bliskich1, jak Pan, Bóg nasz, ilekroć Go wzywamy? 8 Któryż naród wielki ma prawa i nakazy tak sprawiedliwe, jak całe to Prawo, które ja wam dziś daję? (Pwt4,5-8)

A skoro chcesz obstawać przy swojej wersji to wyjaśnij jakim prawie jest mowa np.w tym fragmencie:Podczas gdy Prawo zostało nadane przez Mojżesza, łaska i prawda przyszły przez Jezusa Chrystusa.J(1,17) (zauważ, że też pisane z dużej litery-tak jak w tamtym fragmencie tak samo z dużej jak mówi Mojżesz w przytoczonym fragm. Pwt)

Łaska i prawda oraz zbawienie przyszło przez Jezusa Chrystusa.
Sednem wiary chrześcijan jest nauka, przekaz Jezusa - Do czasu przyjścia wiary byliśmy poddani pod straż Prawa i trzymani w zamknięciu aż do objawienia się wiary. Tym sposobem Prawo syało się dla nas wychowawcą (który miał prowadzić) ku Chrystusowi, abysmy z wiary otrzymali usprawiedliwienie. Gdy jednak wiara nadeszła, już nie jesteśmy poddani wychowawcy (Ga 3, 23-25).

Cz sie 18, 2011 15:38
Cytuj:
Głowę sobie dam uciąć, że szukałeś wcześniej odpowiedzi, och, długo i mozolnie, wszędzie gdzie się dało - no ale nie ma siły, nie znalazłeś! No to wiadomo, musisz zapytać na forum.

No to straciłeś głowę... :yes:

Cytuj:
Z twoich poprzednich wypowiedzi zdawało się wynikać, że ponieważ każdy skrót jest dokonywany "jak skracającemu wygodnie",
To się tylko Tobie tak zdawało.A odnośnie omawianego fragmentu- to faktycznie skrót+zmiana kolejnościowa, sprawił ,że pierwotny kontekst przestał był widoczny.

Cz sie 18, 2011 15:41
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 365 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 25  Następna strona