80 pytań na temat wiary Chrześcijańskiej
Autor |
Wiadomość |
Kris65
|
 Re: 80 pytań na temat wiary Chrześcijańskiej
Cytuj: Dogmatyzm, szatany ateistyczne gardzą dogmatami. A jednak wizja piekła nie trzyma sie k...Problem polega na tym,że jest jak jest a każda bajka kończy się raczej optymistycznie.Stąd ta wiara,że będzie/powinno być/ lepiej Szatany ateistyczne-trochę to nielogiczne ale fajnie brzmi 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
Pt wrz 16, 2011 13:25 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
szym napisał(a): Pytanie: Po co Bóg miałby ukrywać prawdę, gdyby dusza była nieśmiertelna? Pytanie: Po co Bóg stworzył ludzi na ziemi, skoro i tak mięliby iść do nieba? (...) Jeżeli Bóg stwarzając człowieka na ziemi rzekł: "Rozradzajcie się, i rozmnażajcie się, i napełniajcie ziemię; i czyńcie ją sobie poddaną; i panujcie nad rybami morskimi, i nad ptactwem niebieskim, i nad wszelkim zwierzem, który się rusza na ziemi." Jasno z tego wynika, że pragnął by ludzie żyli tutaj na ziemii. (...) Pytanie: Dlaczego Jezus przyrównuje śmierć do snu? Pytanie: Czyż nie jest tak, że gdy śpimy nasza świadomość jest praktycznie wyłączona? Pytanie: Dlaczego Łazarz, nie powiedział, co się działo w czasie jego śmierci? Pytanie: Jeżeli Łazarz, jako dobry człowiek był w niebie, dlaczego właściwie Jezus go wskrzesił? Pytanie: Jeżeli Łazarz miał być w niebie dlaczego Jezus płakał!?
Odnośnie dwóch pierwszych pytań-dla mnie jest to wkraczanie na "terytorium"Wielkiego Planisty..dociekanie z pozycji stworzenia co Stworzyciel miał na myśli,dlaczego zrobił tak,jak mógłby zrobić inaczej itd. Czy Bóg chciał,abyśmy na zawsze zostali na ziemi...no nie wiem,raczej nie..w końcu Jezus powiedział:" A ja gdy zostanę nad ziemię wywyższony pociągnę wszystkich do siebie"Dlaczego Jezus przyrównuje smierć do snu..On często uciekał sie do porównań,również jego uczniowie śmierć do snu przyrównali: Chrystus" za nas umarł,abyśmy-czy to gdy czuwamy,czy gdy zaśniemy-razem z Nim żyli" .I tutaj śmierć ciała nazwana jest snem z wyraznym wskazaniem że po zaśnięciu nadal żyjemy "razem z Nim"Na temat Łazarza jeszcze sie wypowiem,ale już teraz mogę powiedzieć,że Jezus płakał,bo był również w pełni człowiekiem i ulegał wzruszeniom,jak człowiek..
|
Pt wrz 16, 2011 14:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jezus jako pierwszy wstąpił do nieba..i dopiero wtedy(po wniebowstąpieniu),jak obiecał-pociągnie wszystkich za sobą.Łazarz po śmierci nie był więc w niebie..najprawdopodobniej przebywał w Otchłani,czy też Hadesie sprawiedliwych..Dlaczego Łazarz nie powiedział co się działo"w czasie jego śmierci"?-nie wiem..nie jest nawet napisane aby ktokolwiek go o to pytał  . Może daleko wazniejszy,donioslejszy od przebywania w otchłani był dla niego fakt wskrzeszenia i powrotu w miejsce,gdzie był Jezus,jego Pan?:)
|
Pt wrz 16, 2011 15:54 |
|
|
|
 |
Thurs
|
Cytuj: Dlaczego Łazarz nie powiedział co się działo"w czasie jego śmierci"?-nie wiem..nie jest nawet napisane aby ktokolwiek go o to pytał Mógł się dostać do hadesu na gapę. 
_________________ kim jesteś człowieku żyjący w XXI wieku...
|
Pt wrz 16, 2011 16:46 |
|
 |
gargamel
zbanowany na stałe
|
Czytałem to kiedyś  Poznałem po tym psie na początku, swoją drogą po jaki grzyb on tam jest? Co wyjaśnia ten tekst, bo wg mnie niewiele on wyjaśnia, może nawet nic nie wyjaśnia.
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
Pt wrz 16, 2011 16:54 |
|
|
|
 |
rybeczka
|
@up
Może to cerber? Chyba autor "analizy" sam sobie strzelił w kolano.
Autor bardzo wierzy w swoje domniemania nie poparte żadnym, najmniejszym dowodem. A pisze tak 2.1.2 Czym jest piekło? nie ma najmniejszej wątpliwości, że pikło to przeciwieństwo Nieba
_________________ Tej nocy przejdę przez Egipt, zabiję wszystko pierworodne w ziemi egipskiej od człowieka aż do bydła i odbędę sąd nad wszystkimi bogami Egiptu - Ja, Pan.
|
Pt wrz 16, 2011 22:46 |
|
 |
szym
|
Nie mam siły dzisiaj klepać długiego wywodu, dlatego ograniczę się do kilku spaw  MARIEL napisał(a): Szym,dobrze wiesz,że Hiob nie od razu w pełni zaakceptował wolę Bożą,buntował się,przeklinał dzień swgo poczęcia,dzień swoich narodzin-jego wiara była jak wiara małego dziecka,niedojrzała;potrzebował czasu i doświadczeń,aby zwyczajnie dojrzeć...stąd wiele jego słów jest pełnych pretensji i roszczeń wobec Boga. Wybrany przez Ciebie fragment przypomniał mi pewien epizodzik z mojego własnego dzieciństwa,kiedy coś przeskrobałam i mama zmuszona była wyciągnąć konsekwencje.Pamiętam jak dziś moje oburzenie,bo kara była zbyt dotkliwa moim zdaniem...siedziałam w kącie i wyobrażałam sobie,że umieram(  a moja mama gorzko żałuje kary ,którą na mnie nałożyła,myślałam sobie-jeszcze zatęsknisz za swoją córeczką..coś Ci to przypomina Hiob chciałby, aby Bóg za nim zatęsknił,bo czuje się skrzywdzony i niesłusznie ukarany... Nie wiem, czy dobrze Cię zrozumiałem, ale... ...Hiob nie został tu ukarany za swoje grzechy, ale z Bożego dopuszczenia, został wypróbowany przez szatana... dyskusja na dłuższą chwilę, więc przyjmijmy, że nie bierzemy tej sprawy pod uwagę... MARIEL napisał(a): Zle interpretujesz duszę w tym fragmencie.Słowo to może równie dobrze oznaczać osobę,człowieka po prostu.I tak jest tutaj,tym bardziej że dalej jest mowa o krwi w.w. dusz.Czy dusze mają krew? A dalej:"gdyby się odwrócił niezbożny od niezbożności swojej(...)duszę swoją zachowa".Autorzy biblijni często uważali,że Bóg "niezbożnych"przed czasem uśmiercał..Według nich tak się miała Boża sprawiedliwość..nie znaczy to,że znowu(?!)się mylili-NIE..po swojemu,na miarę swych czasów i objawienia,które im było dane,dociekali prawdy..
To Ty się mylisz MARIELU - ale wstosunku tego, o czym pisałem  Ja właśnie cały czas, próbuje pokazać, że w Biblii dusza to człowiek. Żyjący człowiek. W tym fragmencie dusza ukazana jest jako człowiek, tak samo jest w księdze 1 Mojżeszowej, i tak samo jest w NT, ale tu znowu wchodzimy w ramy kolejnego aspektu prawdy biblijnej... MARIEL napisał(a): Absolutnie nie,ta sama odpowiedz co wyżej..Kohelet pełen jest pytań i wątpliwości a także niejasnego jeszcze przeczucia pełnego objawienia..zastanawia się;"bo nie wie wcale,co będzie,a jak to będzie-któż mu oznajmi?".."..i wróci się proch-do ziemi,tak jak nią był,a duch powróci do Boga,który go dał". Więcej-pozniej,bo zbyt długie posty usypiają  Weź tylko pod uwagę fakt, że Salomon - pisarz tej księgi - otrzymał mądrość od samego Boga, a Ty trochę traktujesz Biblię, jako zbiór przemyśleń niedoskonałych ludzi. I rozumiem Cię. Ale widzisz, dla mnie Biblia jest Słowem od Boga. Jeśli Bóg, natchnął pisarza do tego aby znalazła się w Biblii informacja, że po śmierci, człowiek nic nie wie, to taką informację przyjmuję jako fakt od samego Boga... Po za tym ks. Kaznodziei, nie jest jedyną księgą, gdzie takowa myśl się pojawia. Jako inny przykład dawałem np. Psalm 146:3, 4 Pozdrawiam serdecznie
|
So wrz 17, 2011 11:45 |
|
 |
bartek777
|
Można wierzyć nie znając wszystkich prawd wiary i nie mając wszystkiego na temat wiary idealnie poukładanego i ogarniętego ? Czy wiara zawsze musi opierać się na wiedzy i powinno się wszystko dokładnie wiedzieć i przeanalizować? Jest mnóstwo ludzi wierzących którzy nawet nie znają podstaw swojej wiary a mimo to wierzą i uważają się za katolików.
|
So wrz 17, 2011 11:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bartek777 napisał(a): Można wierzyć nie znając wszystkich prawd wiary i nie mając wszystkiego na temat wiary idealnie poukładanego i ogarniętego ? Czy wiara zawsze musi opierać się na wiedzy i powinno się wszystko dokładnie wiedzieć i przeanalizować? Jest mnóstwo ludzi wierzących którzy nawet nie znają podstaw swojej wiary a mimo to wierzą i uważają się za katolików. Można wierzyć nie mając wiedzy teologicznej. Wystarczy fundament oparty na przykazaniach miłości i Dekalogu. Wiarę, jej ducha przekazuje przede wszystkim rodzina. Wystarczy jak zadasz sobie pytanie: czy to wszystko co widzimy powstało z niczego i chaos spowodował, że tak pięknie wszystko do siebie pasuje. Wielu ludzi podziwia piękno świata i Stwórcę, który to wymyślił. I najważniejsze: prawdziwie wierzący nigdy nie zapominają o modlitwie.
|
So wrz 17, 2011 12:08 |
|
 |
szym
|
bartek777 napisał(a): Można wierzyć nie znając wszystkich prawd wiary i nie mając wszystkiego na temat wiary idealnie poukładanego i ogarniętego ? Czy wiara zawsze musi opierać się na wiedzy i powinno się wszystko dokładnie wiedzieć i przeanalizować? Jest mnóstwo ludzi wierzących którzy nawet nie znają podstaw swojej wiary a mimo to wierzą i uważają się za katolików. Odpowiedź jest jasna. Zobacz na dwa fragmenty Biblijne: Jn 17:3: " A toć jest żywot wieczny, aby cię poznali samego prawdziwego Boga, i któregoś posłał, Jezusa Chrystusa." A więc, życie wieczne zależy m.in. od tego czy poznamy Boga. Poznawanie Boga to nabywanie wiedzy na Jego temat. Oczywiście Bóg nie oczekuje, że będziesz znał każdy szczegół związany z nim samym, bo jako ludzie, nigdy nt. Boga wszystkiego się nie dowiemy, pamiętać należy o tym: 2 Pt. 3:18: " Ale wzrastajcie w łasce oraz znajomości naszego Pana i Zbawiciela, Jezusa Chrystusa. Jemu chwała i teraz, i na czas wieczności. Amen." Tak więc poznawanie Boga jest czynnością ciągłą. Ponieważ nie jesteśmy w stanie zrozumieć wszystkiego, ani pojąć każdego aspektu związanego z Bogiem, naszym zadaniem, jest ciągłe pogłębianie wiedzy. Można to robić poprzez: czytanie i analizowanie Biblii oraz obserwowanie dzieła stwórczego i wyciąganie z niego wniosków. Pozdrawiam
|
So wrz 17, 2011 12:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
szym napisał(a): Po za tym ks. Kaznodziei, nie jest jedyną księgą, gdzie takowa myśl się pojawia. Jako inny przykład dawałem np. Psalm 146:3, 4
Pozdrawiam serdecznie no tak,ale również i w tym fragmencie o przepadających po śmierci zamiarach czy zamysłach nic na temat smiertelności duszy nie ma,szym...to normalne ze po śmierci koniec z planami ,zamiarami;koniec pracy nad powierzonymi talentami,po smierci już tylko możemy przedstawić Bogu owoce tej pracy..to wszystko. 
|
So wrz 17, 2011 12:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
szym napisał(a): Weź tylko pod uwagę fakt, że Salomon - pisarz tej księgi - otrzymał mądrość od samego Boga, a Ty trochę traktujesz Biblię, jako zbiór przemyśleń niedoskonałych ludzi. I rozumiem Cię. Ale widzisz, dla mnie Biblia jest Słowem od Boga. Jeśli Bóg, natchnął pisarza do tego aby znalazła się w Biblii informacja, że po śmierci, człowiek nic nie wie, to taką informację przyjmuję jako fakt od samego Boga...
Biblia jest dla mnie słowem Bożym, ale przekazanym przez człowieka,więc ten czynnik ludzki trzeba uwzględniać zawsze..a Ty,mam wrazenie nie bierzesz tego zupełnie pod uwagę ,traktujesz autorów biblijnych jak stenotypistów.. Siedzi sobie taki Salomon(nie mamy pewności,że to on jest autorem ks.Koheleta,ty zdaje sie,ją masz?)i czeka z piórem w ręce,aż Pan Bóg zrobi zjazd na chmurce i zacznie dyktować.. 
|
So wrz 17, 2011 12:43 |
|
 |
szym
|
MARIEL napisał(a): szym napisał(a): Ty,mam wrazenie nie bierzesz tego zupełnie pod uwagę ,traktujesz autorów biblijnych jak stenotypistów..
Otóż pisarze biblijni zostali przez Boga natchnieni. I wierze, że spisane przez nich słowa, były autorstwa Boga. Ufam też, że Bóg nie wprowadzałby w błąd ludzi, pozwalając by w tekstach znalazły się błędne sugestie ludzi... Jak widzisz wkraczamy tu w aspekt traktowania Biblii, jako tworu autorstwa ludzkiego i bożego... Ja ufam w to drugie. No i tu mamy widzę zasadniczą kwestię. Pozdrawiam
|
So wrz 17, 2011 13:13 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
aha,ale ja też wierzę,że w Biblii nie ma zadnych błędnych sugestii...wierzę też w niesmiertelność duszy,w którą wierzyli starotestamentowi Żydzi i nowotestamentowi apostołowie i wierzę ,że nikt i nic(wiec również smierc*)"nie wyrwie mnie z Jego ręki":) *death-musze tak kombinować bo mi cenzoruje..
|
So wrz 17, 2011 13:27 |
|
 |
Kris65
|
Cytuj: Otóż pisarze biblijni zostali przez Boga natchnieni. I wierze, że spisane przez nich słowa, były autorstwa Boga. Ufam też, że Bóg nie wprowadzałby w błąd ludzi, pozwalając by w tekstach znalazły się błędne sugestie ludzi... dotyczące np.centralnego położenia Ziemi we Wszechświecie 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
So wrz 17, 2011 14:10 |
|
|
|