Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 21:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 205 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Następna strona
 Jak bronić naszej wiary przed bluźniercami 
Autor Wiadomość

Post Re: Jak bronić naszej wiary przed bluźniercami
Alus, Chodziło mi o innych Chrześcijan takich jak ewangelicy czy prawosławni

Cz gru 29, 2011 19:31
czasowo zablokowana

iks_iks napisał(a):
vulkan napisał(a):
Agawo, jeszcze muszę ci powiedzieć że po twoich słowach ,,Zbawienie jest TYLKO w Kościele Katolickim'' mogę się poczuć urażony jako Chrześcijanin gdyż w końcu wyznajemy tego samego Boga nie ważne w jakim kościele ,więc myślę że nie-katolicy tez mają duże szanse na zbawienie ,a może nawet i większe.

Te słowa agawy nie są zgodne z nauczaniem Kościoła, co zresztą później sama przyznała.

Nic takiego nie przyznałam, Zbawienie jest tylko i wyłącznie w Kościele katolickim. Dosyć jasno to wyłuszczyłam w poprzednich postach KTO I JAK MOŻE BYĆ ZBAWIONY. Proszę zapoznać się z tymi postami.

Cz gru 29, 2011 19:32

Cytuj:
Bardzo mi przykro, że tak uważasz, mam tylko nadzieję, że ty będziesz tutaj świecić przykładem prawdziwego katolicyzmu ...

To już obecnie wychodzi z mody.Topnieją szeregi ortodoksyjnych katolików ;)

Cz gru 29, 2011 19:32

Kiedy niby Bóg mówił że Kościół Katolicki jest jedynym prawdziwym kościołem ? :)

Cz gru 29, 2011 19:33

agawa napisał(a):
aby być bardziej merytoryczna i przytaczać argumenty nie ad personam. :)

Przyganiał kocioł garnkowi...

agawo, Ty z nauczania Jezusa wyjęłaś tylko te momenty w których mówił do faryzeuszy "plemię żmijowe" oraz wywracał stoły w świątyni. To wypaczony obraz Syna Bożego. Czy zapomniałaś już o "I Ja ciebie nie potępiam"? Dlaczego potępiasz inne osoby które się tu wypowiadają? Jakich bluźnierstw by nie pisali i jak by nie byli obraźliwi, Ty masz podchodzić do nich z miłością.

agawa napisał(a):
To jak możesz się poczuć to już nie moja sprawa..

A właśnie, że Twoja, bo słowa do których on się odnosił nie pochodzą ani od Chrystusa, ani nie są nauczaniem Kościoła Katolickiego, a jedynie Twoją wypowiedzią.

Cz gru 29, 2011 19:33
vulkan to co robisz jest naprawde irytujace. tematy ktore poruszasz an forum jzu byly sprawdz w wyszukiwarce i nie przeszkadzaj albo zacznij pisac na temat.

Cz gru 29, 2011 19:38
czasowo zablokowana

iks_iks napisał(a):
agawa napisał(a):
aby być bardziej merytoryczna i przytaczać argumenty nie ad personam. :)

Przyganiał kocioł garnkowi...

agawo, Ty z nauczania Jezusa wyjęłaś tylko te momenty w których mówił do faryzeuszy "plemię żmijowe" oraz wywracał stoły w świątyni. To wypaczony obraz Syna Bożego. Czy zapomniałaś już o "I Ja ciebie nie potępiam"? Dlaczego potępiasz inne osoby które się tu wypowiadają? Jakich bluźnierstw by nie pisali i jak by nie byli obraźliwi, Ty masz podchodzić do nich z miłością.

agawa napisał(a):
To jak możesz się poczuć to już nie moja sprawa..

A właśnie, że Twoja, bo słowa do których on się odnosił nie pochodzą ani od Chrystusa, ani nie są nauczaniem Kościoła Katolickiego, a jedynie Twoją wypowiedzią.

a gdzie napisałam, ze kogoś potępiam? Myślisz, że jestem taka głupia aby potępiać innych i przez to mieć grzech na sumieniu? NO sorry, ale nie mam zamiaru nikogo potępiać, bo nie chcę mieć grzechu na sumieniu. Na prawdę trzeba być dużym głupcem aby kogoś potępiać.

Poza Kościołem nie ma zbawienia to dogmat naszej wiary. Dziwne, że tego nie wiesz.

Cz gru 29, 2011 19:39

Margaret_ka, przepraszam ale tu toczy się teraz dyskusja i mam prawo wyrażać poglądy,opinie. Nie tylko ja nie na temat pisze.

Cz gru 29, 2011 19:40

,,Poza Kościołem nie ma zbawienia to dogmat naszej wiary.''

Myślę ,że większość wiar chrześcijańskich mówi że bez ich kościoła nie ma zbawienia.

Cz gru 29, 2011 19:44
czasowo zablokowana

vulkan napisał(a):

Myślę ,że większość wiar chrześcijańskich mówi że bez ich kościoła nie ma zbawienia.

no i co z tego? Prawdziwy Kościół jest jeden i ma 2 tys lat.

Cz gru 29, 2011 19:45

Jak bronic naszej wiary? Pokorą, chęcia dialogu, milosierdziem, dobrym slowem, czasem przemilczeniem?
Jakie zachowania mozna okreslic jako bluznierstwo ?

Ostatnio edytowano Cz gru 29, 2011 19:48 przez g_victoria, łącznie edytowano 1 raz

Cz gru 29, 2011 19:46

agawa napisał(a):
vulkan napisał(a):

Ty tak twierdzisz że jedyny prawdziwy bo wtedy innych nie było. Ale z czasem przybyło sporo innych kościołów Chrześcijańskich i możliwe że one są również prawdziwe. Pozdrawiam

Cz gru 29, 2011 19:48

Przegladam to forum od jakiegos już czasu i za kazdym razem rodzi sie we mnie pytanie.
Zawsze wydawało mi się, ze wyznawcy Zmartwychwstałego Chrystusa, Światłosci rozpraszajacej mroki, sami bedą emanowac światłem, ukazywać wartośc tej religii poprzez owoce Ducha jakie rzekomo wydaje czyli miłość, radość, pokój, cierpliwość, uprzejmość, dobroć, wierność, łagodność, wstrzemięźliwość
Jakie zdziwienie było dla mnie, że jest zgoła inaczej.

To pytanie jakie powstaje w mojej głowie, za kazdym razem gdy mam do czynienia katolicyzmem, katolikami... jest skad u wyznawców tej religii tyle wstretu, gniewu, pogardy, niecheci, pychy...tego straszenia piekłem, przy okazji ujawniając własny strach przed nim.

W swoim srodowisku obracam się wśród różnych ludzi: ateistów, agnostyków, jest tez jeden byddysta.
Miałam też kontakt z satanistami o których się tyle złego mówią a wszyscy oni okazali się uśmiechnieci, otwarci, radośni, dumni, tolerancyjni. Nigdzie nie spotkałam tego co co reprezentują soba katolicy.

Porównajcie sobie forum satan.pl z pogarda wobec człowieka na katolickiej Frondzie.

Może ktoś mi tutaj odpowie na to ptanie, co jest tego powodem?

W przyszłości chciałabym załozyć rodzinę i obawiam się, że bedę musiała bronic swoje dzieci przed tym co katolickie by czasem nie przyniosło tych negatywnych cech, zachowań, strachu i pogardy wobec bliźniego do mojego domu. Lepiej by zostało satanistą, przynajmiej bedzie szanował drugiego człowieka.

Ostatnio edytowano Cz gru 29, 2011 19:52 przez anetax, łącznie edytowano 1 raz

Cz gru 29, 2011 19:49
czasowo zablokowana

vulkan napisał(a):
agawa napisał(a):
vulkan napisał(a):

Ty tak twierdzisz że jedyny prawdziwy bo wtedy innych nie było. Ale z czasem przybyło sporo innych kościołów Chrześcijańskich i możliwe że one są również prawdziwe. Pozdrawiam

Czyli nie ma jednej prawdy, jest kilka prawd, a nie, nie kilka, bo sekt protestanckich są tysiące, więc są tysiące prawd. To się nazywa relatywizm.

Cz gru 29, 2011 19:51

W tym momencie Aneto wypowiedzialas przeklenstwo w kierunku swoich dzieci. Slowo ma ogromną moc:( Dlaczego zaraz satanistami?:( Popros Jezusa aby w tym momencie zlamal moc tych slow:(

Cz gru 29, 2011 19:52
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 205 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 14  Następna strona