Bóg Wszechmogący który chce, abyśmy cierpieli?
Autor |
Wiadomość |
czuowiek
|
 Re: Bóg Wszechmogący który chce, abyśmy cierpieli?
Na jakiej podstawie twierdzisz, że "właśnie odkryłem"?
_________________ Johnny99: "Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna."
|
N mar 25, 2012 18:30 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Napisałeś że wolałbyś żyć w innym świecie niż ten który cię otacza
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N mar 25, 2012 18:34 |
|
 |
czuowiek
|
No i co w związku z tym? Pomijając nawet sam fakt, że nigdzie nic takiego nie napisałem?
_________________ Johnny99: "Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna."
|
N mar 25, 2012 18:35 |
|
|
|
 |
Andy72
|
"Gdybyś mógł wybierać dla swojego dziecka: wolałbyś świata"
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
N mar 25, 2012 18:39 |
|
 |
czuowiek
|
No ale co? Proste pytanie zadałem userowi. O co ci chodzi? Sam również możesz odpowiedzieć - chętnie przeczytam.
|
N mar 25, 2012 18:50 |
|
|
|
 |
Andy72
|
Odpowiedź jest taka że nie żyjemy w raju, dlatego tęsknimy za niebem.
|
N mar 25, 2012 18:53 |
|
 |
czuowiek
|
Nie. To nie jest odpowiedź na to pytanie. Ale zdążyłem zauważyć, że to dla ciebie typowy sposób "prowadzenia dyskusji".
|
N mar 25, 2012 19:02 |
|
 |
Andy72
|
A jak można odpowiadać na pytania w rodzaju : "jak często bijesz swoją żonę?", czy tez "czy już przestałeś bić swoją żonę, możesz odpowiedzieć tylko tak lub nie"
|
N mar 25, 2012 19:06 |
|
 |
Andy72
|
To ja tez mam pytania: wolałbyś świat z wolną wolą czy bez? Wolałbyś świat z Bogiem czy bez?
|
N mar 25, 2012 19:08 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
tanie_wino napisał(a): Alus napisał(a): Tanie wino - a jak sobie wyobrażasz interwencję Maryi, aniołow - powinni rzucać gromami, ciskać oszczepem w zwyrodnialca? A niech np. gwałcicielowi ptaszka urwie, niech go prąd kopnie, niem mu na łeb cegła spadnie za każdym razem jak będzie chciał mocno zgrzeszyć... już taki Anioł powinien wiedzieć najlepiej co zrobić Czyli zło winno zapobiegac złu? Cytuj: Chcecie być ludźmi wolnymi, posiadać prawo wyboru, a równolegle ktoś powinien na siłę prowadzić za rękę, obezwładniać przed dokonaniem zła? Z tego co wiem to chrześcijanie sami nie powinni się bronić, tak więc nich Pan Bóg chociaż o nich dba[/quote] Chrześcijanie nie powinni się mścić, pałać chęcią odwetu, ale mają obowiązek bronić się przed agresorem.
|
N mar 25, 2012 19:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Andy72 napisał(a): wolałbyś świat z wolną wolą czy bez? Z wolną wolą ograniczoną w sensowny sposób.
|
N mar 25, 2012 19:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
WZasadzieNiegroźny napisał(a): Bóg dał wolną wolę głupim istotom - dlaczego? Bóg dał wolną wolę mądrym istotom, ale później postanowiły robić głupie rzeczy, w wyniku czego stały się głupie. czuowiek napisał(a): Przecież jako wszystkowiedzący wie, że niemowlaki będą gwałcone. Bóg wie, że stwarzając pedofila, będzie on przelatywał niemowlaki. Mówienie o tym, że Bóg nie chce, aby pedofil rżnął niemowlęta, jest w tym układzie kompletnym nonsensem. Jeśli Bóg faktycznie nie chce, aby pedofil robił to, o czym Bóg wie, że będzie robił, to jedynym wyjściem jest nie stwarzać pedofila. Coś źle myślę? Bóg chce, żeby pedofil przestał nim być. A dlaczego Stwórca nie stworzy od razu człowieka bezgrzesznego? Bo to niemożliwe. Aby człowiek był bezgrzeszny, musi dostać się do nieba.By to zrobić, musi pokochać Boga. Żeby pokochać Boga, musi go zapragnąć. Aby zapragnąć Boga, musi doświadczyć Jego braku. I po to jest życie.
Ostatnio edytowano N mar 25, 2012 20:58 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 2 razy
|
N mar 25, 2012 20:46 |
|
 |
czuowiek
|
Andy72 napisał(a): To ja tez mam pytania: wolałbyś świat z wolną wolą czy bez?
Z wolną wolą. Bez zła i cierpienia. Tylko nie pisz, że Bóg nie umiałby takiego świata stworzyć - chyba aż tak nisko swojego Boga nie oceniasz, co? Cytuj: Wolałbyś świat z Bogiem czy bez? Najpierw musimy ustalić, czy Bóg chce, aby pedofil mógł sobie zgwałcić niemowlaka.
|
N mar 25, 2012 20:54 |
|
 |
czuowiek
|
MIXer napisał(a): Bóg dał wolną wolę mądrym istotom, ale później postanowiły robić głupie rzeczy, w wyniku czego stały się głupie. Mądre istoty postanowiły robić głupie rzeczy? Możesz rozwinąć tą ciekawą koncepcję? Cytuj: Bóg chce, żeby pedofil przestał nim być. Nie zapominaj, że piszesz o Bogu wszechwiedzącym. Cytuj: A dlaczego Stwórca nie stworzy od razu człowieka bezgrzesznego? Bo to niemożliwe. Dla Boga Wszechmogącego coś jest niemożliwe? A już tak zupełnie przy okazji: " Maryja zawsze Dziewica" to czasem nie była bezgrzeszna? Cytuj: Aby człowiek był bezgrzeszny, musi dostać się do nieba.By to zrobić, musi pokochać Boga. Żeby pokochać Boga, musi go zapragnąć. Aby zapragnąć Boga, musi doświadczyć Jego braku. I po to jest życie. A Kto "zaprogramował" świat w ten sposób, że " Aby człowiek był bezgrzeszny, musi dostać się do nieba. By to zrobić, musi pokochać Boga. Żeby pokochać Boga, musi go zapragnąć. Aby zapragnąć Boga, musi doświadczyć Jego braku. I po to jest życie." Samo się zrobiło?
Ostatnio edytowano N mar 25, 2012 21:05 przez czuowiek, łącznie edytowano 1 raz
|
N mar 25, 2012 20:57 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ja również zadam Ci pytanie: Czy to, że ktoś jest mądry oznacza, że postępuje wyłącznie w rozsądny sposób?
|
N mar 25, 2012 21:00 |
|
|
|