Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 05, 2025 8:50

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 225 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Następna strona
 O prawie do wolności religijnej. 
Autor Wiadomość

Post Re: Intronizacja Chrystusta na Króla Polski, jak to jest że
Kael napisał(a):

Uwazasz, ze przymusowym chrztem bez wiary otwierasz im niebo?
Raczej sobie pieklo.

Skąd ta ''mądrość'' zaczerpnęłaś?
Niech zgadnę. Może z Talmudu, bo z Katechizmu na pewno nie?

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

N cze 16, 2013 16:43

Endek, powiem Ci jak to wygląda z zewnątrz: to, co czym piszą Kael czy WIST to Kościół, który może co najmniej zainteresować. Czy ktoś się z tego powodu nawróci czy nie to inna rzecz, ale jakiś początek jest. Twoja z kolei propozycja, to z mojej perspektywy (którą, jak sądzę w dużym stopniu podzielam z wieloma niewierzącymi bądź agnostykami) stek nieprzytomnych bredni, które jednoznacznie sugerują, że lepiej od takiej religii trzymać się jak najdalej. Kto zatem innych "wpycha do kotła"?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

N cze 16, 2013 17:53

JedenPost napisał(a):
Endek, powiem Ci jak to wygląda z zewnątrz: to, co czym piszą Kael czy WIST to Kościół, który może co najmniej zainteresować. Czy ktoś się z tego powodu nawróci czy nie to inna rzecz, ale jakiś początek jest. Twoja z kolei propozycja, to z mojej perspektywy (którą, jak sądzę w dużym stopniu podzielam z wieloma niewierzącymi bądź agnostykami) stek nieprzytomnych bredni, które jednoznacznie sugerują, że lepiej od takiej religii trzymać się jak najdalej. Kto zatem innych "wpycha do kotła"?
Z tego co piszesz, wynika że wiarę już porzuciłeś sam , więc nie szukaj kozła ofiarnego dla Twojego wyboru wśród tych, którzy chcą w niej pozostać. Poza tym, mam wielkie wątpliwości, czy liberalny katolicyzm wiedzie do zbawienia.
Gdyby Mieszko I dał wolną wolę wyboru wiary swoim poddanym, to nigdy jako Polacy nie bylibyśmy katolickim narodem.

''Tu solus Dominus, Tu solus Altissimus, Jesu Christe. "Tylko Tyś jest Panem, tylko Tyś Najwyższy, Jezu Chryste''

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

N cze 16, 2013 18:47

Endek
Masz przedziwne myślenie. Co ja miałem odrzucić? Kiedy to coś odrzuciłem? To takie samo gadanie jak z niektórymi protestantami, że ja się modle do pomalowanej deski. I mówisz że tak nie jest, ale oni i tak wiedzą lepiej. Z Toba podobnie. My coś odrzuciliśmy? Dokładnie tak, stanąłem pewnego pięknego dnia przed ołtarzem i wyrzekłem się wiary Kościoła, a przyjąłem wiarę złych modernistów, w pełni świadomie podeptałem wszystkie dawne świętości widząc korzyśc w byciu modernista i niszczeniu wiary i Kościoła. Dziś zdecydowanie takiej wiary się wyrzekam. Wiary w Boga zbrodniarza, który robi sobie zabawę w wojnę, który nakazuje zmuszanie i nazywa to miłością. Twój bóg i Twoja sekta wykręcili wiarę katolicką i ośmieszają imię Jezusa Chrystusa. Przecież to co Ty wypisujesz to brednie...

Piękna masz naukę, liberalny tok myślenia to dawanie wyboru, a katolicki to zmuszanie i nietolerowanie innego myślenia? Rozumiem że nie odpowiesz na jasno postawine pytania, czyli dalej mydlisz oczy i nie stajesz w prawdzie. A wystarczyło by napisać otwarcie - tak, ja Endek gdyby mógł to siłą zmusilbym wszystkich do wiary katolickiej, aby ocalić ich od zguby. Tak przymus może spokojnie zastąpić osobistą decyzje. Tak, Bogu zależy na zastraszonych i zmuszonych, ale w niedzielę obecnych na Mszy. I tyle, to byłoby uczciwe. Ale skoro nigdzie nie napisałes że myślisz inaczej, że ja coś żle zrozumiałem to wystarczy chyba. Twojego poglądy są niebezpieczne. Pozostaw je dla siebie, a najlepiej zacznij myśleć co wygadujesz za głupoty.

Endek napisał(a):
Gdyby Mieszko I dał wolną wolę wyboru wiary swoim poddanym, to nigdy jako Polacy nie bylibyśmy katolickim narodem.

Myślę i myślę i chyba pora zakoczyć tą dyskusje. Nie da się z betonem dyskutować. W obliczu absurdów nie ma argumentów. Ciekawi mnie tylko jedno, czy tak wierzą Lefebryści, czy może Ty jesteś nawet u nich radykałem, lub masz jakiś tajny cel ich skompromitować. Bo jeśli tak wierzą to chwała papieżom za cierpliwośc i za to, że w ogóle chcą z wami rozmawiać o powrocie na łono Kościoła. A jeśli to spisek to czekam aż jakiś inny Lefebrysta przeczyta Twoje wypowiedzi i napisze coś od siebie, bo jeśli Ty reprezentujesz Lefebrystów to boję sie was tak jak terrorystów z bombami. Nie przesadzam, ten sam styl myślenia. Tacy właśnie ludzi spowodowali cierpienia wielu, a teraz zwalają to na wolę Boga.

Mt 7,15-23 napisał(a):
Strzeżcie się fałszywych proroków, którzy przychodzą do was w owczej skórze, a wewnątrz są drapieżnymi wilkami. Poznacie ich po ich owocach. Czy zbiera się winogrona z ciernia, albo z ostu figi? Tak każde dobre drzewo wydaje dobre owoce, a złe drzewo wydaje złe owoce. Nie może dobre drzewo wydać złych owoców ani złe drzewo wydać dobrych owoców. Każde drzewo, które nie wydaje dobrego owocu, będzie wycięte i w ogień wrzucone. A więc: poznacie ich po ich owocach. Nie każdy, który Mi mówi: "Panie, Panie!", wejdzie do królestwa niebieskiego, lecz ten, kto spełnia wolę mojego Ojca, który jest w niebie. Wielu powie Mi w owym dniu: "Panie, Panie, czy nie prorokowaliśmy mocą Twego imienia, i nie wyrzucaliśmy złych duchów mocą Twego imienia, i nie czyniliśmy wielu cudów mocą Twego imienia?" Wtedy oświadczę im: "Nigdy was nie znałem. Odejdźcie ode Mnie wy, którzy dopuszczacie się nieprawości!

Wszyscy się na to powołują, jak chcą komuś z innego wyznania czy sekty dopiec, ale ta zupełnie prosta i banalna instrukcja daje do myślenia: Endeku, Twoje owoce na tym forum, owoce słów i treści są bardzo zwiędłe. Dobrze że te słowa są na piśmie, każdy niech sam się zapozna co to jest fanatyzm.

N cze 16, 2013 18:49

WIST napisał(a):
Endek
Endeku, Twoje owoce na tym forum, owoce słów i treści są bardzo zwiędłe. Dobrze że te słowa są na piśmie, każdy niech sam się zapozna co to jest fanatyzm.

Lepiej popatrz na swoje owoce, czy coś dobrego z nich wynika, a o moje się nie martw. Jestem katolikiem który korzysta z posługi księży FSSPX. ''Lefebrystą'' nie jestem, bo nie ma takiego wyznania.
Współczuje Ci tylko poglądu, ze klasyczny Katolicyzm taki jaki został zachowany w orzeczeniach Magisterium KK czy Katechizmie Piusa X lub kard Gaspariego, staje się szkodliwy dla postępowych katolików podobnych Tobie. Jeżeli to co do tej pory pisałem wydaje Ci się mało istotne i głupie, to dlaczego martwisz się jego szkodliwością? Głupota zdiagnozowana nie jest groźna tylko śmieszna, więc powinieneś się tylko cieszyć, że szeregi tradycyjnych katolików się nią ''wykazują''. Nie będę katolickiej wiary wyznawał ja, to będą inni. Bóg posługuje się ludźmi i nie pozwoli niezmąconej modernizmem religii Kościoła Rzymskiego zniknąć, tak jak w przypadku Mszy Trydenckiej, Która się ostała i trwa.

N cze 16, 2013 19:19

Jedyne co szkodzi Tobie to Biblia. Od niech wychodzi wszelka mądrość, a wszystko z nią sprzeczne nie przyniesie dobrego owocu.

N cze 16, 2013 19:29

Endek napisał(a):
Z tego co piszesz, wynika że wiarę już porzuciłeś sam , więc nie szukaj kozła ofiarnego dla Twojego wyboru wśród tych, którzy chcą w niej pozostać.

Nie interesuje mnie szukanie kozła. Zwracam Ci tylko uwagę, że podstawa Twoich oponentów budzi refleksję bądź zainteresowanie katolicyzmem, podczas gdy Twoje tezy - odstręczają z miejsca. Jeśli wychodzisz z propozycją zmuszania ludzi do wiary, to jest to tak naprawdę zatrzaśnięcie im przed nosem drzwi do niej, ponieważ przymus w naturalny sposób zawsze budzi odruch obronny. Ewentualnie, u tych bardziej bojaźliwych, prowadzi do oportunizmu. Owocami wdrażania Twoich tez mogą być zatem jedynie gniew bądź zakłamanie, jeśli o to Ci chodzi - cóż, brawo.

N cze 16, 2013 20:02

JedenPost napisał(a):
Zwracam Ci tylko uwagę, że podstawa Twoich oponentów budzi refleksję bądź zainteresowanie katolicyzmem, podczas gdy Twoje tezy - odstręczają z miejsca.

Chciałem Ci zwrócić uwagę, że wiele patologi budzi zainteresowanie a to co trudne i wymagające wyrzeczeń, jakby mniej.

JedenPost napisał(a):
Jeśli wychodzisz z propozycją zmuszania ludzi do wiary, to jest to tak naprawdę zatrzaśnięcie im przed nosem drzwi do niej, ponieważ przymus w naturalny sposób zawsze budzi odruch obronny.

Moje dzieci wychowałem po katolicku pomimo, że będąc maluchami nie wykazywały cierpliwości na Mszach Świętych. Przyznaje się zatem, że na najbliższych wywierałem presję co do wiary.
Mało mnie obchodzą odruchy obronne niedowiarków. Mnie też zmuszano do ateizmu za PRLu a teraz zmusza się do tego, bym ''neutralny'' światopogląd laicki, miał w oficjalnej polityce RP za nadrzędny.
JedenPost napisał(a):
Ewentualnie, u tych bardziej bojaźliwych, prowadzi do oportunizmu. Owocami wdrażania Twoich tez mogą być zatem jedynie gniew bądź zakłamanie, jeśli o to Ci chodzi - cóż, brawo.

Jak wyżej już napisałem. Co to mnie obchodzi? Mam być wierny Bogu i Jego objawionej jedynie prawdziwej religii Rzymskiego Kościoła?
Czy Ciebie obchodzi mój stosunek do Twojego poglądu?

Pn cze 17, 2013 7:10

Powiedz zatem wprost, że Twój pomysł na Kościół to kółko wzajemnej adoracji zamknięte na resztę świata i robiące wszystko, by resztę świata od siebie odrzucić. Jak to się ma do nauki Chrystusa - trudno powiedzieć, skoro Ty i Twoi współschizmatycy odrzucacie zarówno "niedowiarków" jak i nawet większość katolików, tak bardzo kręci Was elitarność, klub 144 tys. zbawionych?

Endek napisał(a):
Mało mnie obchodzą odruchy obronne niedowiarków.

Bo widać zawisa Ci los wszystkich spoza Twojego kółka.

Endek napisał(a):
Mnie też zmuszano do ateizmu za PRLu

I co, pokochałeś PRL i ateizm? Jeśli nie, to może spróbuj wyciągnąć wnioski.

Pn cze 17, 2013 7:24
Polecam Endekowi. Cos o tym, jakie szkody Kosciolowi i wierze wyrzadzila panstwowosc religii katolickiej.
Cytuj:
Droga ucznia Chrystusa jest drogą jednoznacznie pozytywną, starającą się budować to, co jest podstawą pełni życia, bez prób pójścia na skróty przez użycie siły czy układów dla zdobycia sukcesu. Droga na skróty oznaczałaby pójście za światem i jego metodami działania. Niestety, chrześcijanie nieraz tak robią i robili w przeszłości. Nawet niektóre kraje były nawracane przy użyciu siły. Dokonano wielu zbrodni w imię głoszenia nauki Chrystusa. Stało się tak, gdy chrześcijaństwo zostało religią państwową. Nastąpiło wówczas powiązanie chrześcijaństwa ze światem w rozumieniu św. Pawła. Od tego czasu zatarły się granice, które dla św. Pawła były oczywiste i nie do przekroczenia.
http://www.tyniec.benedyktyni.pl/ps-po/17-czerwca-2013-r-wspomnienie-sw-alberta-chmielowskiego-zakonnika/?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+benedyktyni%2FKnAO+%28PSPO%29

Pn cze 17, 2013 8:40

Kael napisał(a):
Polecam Endekowi. Cos o tym, jakie szkody Kosciolowi i wierze wyrzadzila panstwowosc religii katolickiej.

Kiedy w Polsce mieliśmy do czynienia z państwowością religii katolickiej?

Pn cze 17, 2013 12:00

JedenPost napisał(a):
Powiedz zatem wprost, że Twój pomysł na Kościół (...)

Zatem mówię i piszę wprost, że nie mam pomysłu na Kościół, gdyż Go przyjmuję bez wybrzydzania i w takiej postaci, w jakiej nieomylnie orzekało Jego Magisterium.Jest to najczytelniejsza i najpewniejsza postać Katolicyzmu bez modernistycznych zafałszowań w imię gestów dla świata.
Jeżeli pragniesz Kościoła na Twoją miarkę, to nic nie zyskasz, bo takiego nie bylo i nie ma. Co Ci po fałszywej wierze i fałszywym Kościele?
Ludziom może się to podobać, ale czy Bogu? Śmiem wątpić.

Pn cze 17, 2013 12:09
Endek napisał(a):
Inaczej zapytam, dlaczego wplatasz prawa światowe do praw wiary?
Masz obowiązek jako katolik wyznawać wiarę taką, jaka ona jest, bez domieszek z haseł rewolucji francuskiej. Dzisiaj katolicy nie mają już prawie nigdzie realnego wpływu na to, by ich religia była uznana za religię państwową, dzięki postawie liberalnych katolików takich jak Ty.

No wlasnie Endek, to gdzie religia katolicka byla religia panstwowa, jezeli dzis ni ejest?
Ten wpis jest nie tylko o Polsce.
Polska to nie Kosciol i warto pamietac, ze Kosciol to nie panstwo jakiekolwiek. A wrecz nie ma w nim ani Greka ani Zyda. Dlaczego?

Pn cze 17, 2013 12:30

Endek napisał(a):
Co Ci po fałszywej wierze i fałszywym Kościele?

To raczej ja Tobie powinienem zadać takie pytanie. Bo efektem zmuszania do wiary może być, oprócz odrzucenia, tylko jedno - właśnie wiara fałszywa, fałszywy Kościół.

Pn cze 17, 2013 12:43

JedenPost napisał(a):
Endek napisał(a):
Co Ci po fałszywej wierze i fałszywym Kościele?

To raczej ja Tobie powinienem zadać takie pytanie. Bo efektem zmuszania do wiary może być, oprócz odrzucenia, tylko jedno - właśnie wiara fałszywa, fałszywy Kościół.

Przesłanie wiary musi być wiarygodne, wiec jak chcesz jako niedowiarek ją uwiarygadniać?
Jak chcesz udowodnić że masz rację? To jest niedorzeczność.

''Dlatego Bóg dopuszcza działanie na nich oszustwa, tak iż uwierzą kłamstwu, aby byli osądzeni wszyscy, którzy nie uwierzyli prawdzie, ale upodobali sobie nieprawość.''

Pn cze 17, 2013 17:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 225 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Następna strona