Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 21:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 140 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
 Pytania do mistyka 
Autor Wiadomość
Post Re: Pytania do mistyka
Teraz bardziej dokładnie chcialbym odniesć się do tego co napisałeś, więc zrobię to w takiej formie

Cytuj:
To, że nie spełniam Twoich wytycznych jako mistyk i tak bardzo chcesz mi to udowodnić

Moich wytycznych? To nie są tylko moje wytyczne, aby być mistykiem to trzeba spełniać pewne warunki. Na dobrą sprawę mistyk nie wie że jest mistykiem.

to zapraszam na prywatne wiadomości, tam możesz się dowiedzieć na ten temat więcej ode mnie jeżeli czujesz, że chcesz porozmawiać w innej formie. Prosiłbym jednak o niezaśmiecanie tematu takimi wypowiedziami bo prowadzą do chaosu i rozbicia kierunku dyskusji, która jest oparta na zasadach pytanie-odpowiedz.

Mam prawo wiedzieć kto odpowiada na te pytania. Możesz zwodzić innych. Gdybyś przyszedł tutaj i założył wątek w nieco innej formie, nie używając wielkich słów, to nie byłoby problemu.

Widzisz, spotykasz tyle mistyków, a mimo to nadal nie z nich nie korzystasz, heh.

Co mają oznaczać te słowa? Mam się spodziewać że mistyk przemieni moje ciało w męskie/damskie?

Ja niestety jak widzisz nie umiem strzelać laserami z oczu, ale to nic,

Ty nawet nie wiesz kim jest mistyk tak naprawdę...

najważniejsza jest to, że Bóg kocha nawet wtedy gdy nie robisz dobrego wrażenia (w swoim mniemaniu)

Wiesz, mniemanie o sobie to ja mogę mieć... hoho...

tylko za to kim jesteś w swojej naturze, a nie za to ile dodatków na siebie wrzucisz.

Co masz na myśli pod pojęciem - dodatki?

Musisz zrozumieć, że twoje wypowiedzi są dyskretnym wołaniem o pomoc,

Mam pytania bez odpowiedzi i takie pytania na ktore na pewno nie jesteś w stanie mi odpowiedzieć, tak jak to ktore ci dałem - jakie ciało dostanę od Boga. Czy ty ogólnie wierzysz w zmartwychwstanie?

ale musisz to ukierunkować na Boga, ja mogę Ci odpowiedzieć na pytanie lub pytania, jednak miłość od Boga należy do Boga jakbym mógł rozdałbym ją każdemu,

Jesteś pewien że masz na tyle w sobie tej miłości?

ale to działa na takiej zasadzie, że jeżeli się nie ukorzysz przed samym sobą i Bogiem ciągle wmawiając sobie te nieprawdziwe historie w głowie

Proszę, nie mów że to są jakieś nieprawdziwe i urojone historie, to jest moja rzeczywistość. Taka a nie inna.

to po prostu miłość Boga by Cie złamała, a to co się zgina nigdy się nie złamie.

Miłość Boga łamie? Na jakiej zasadzie, dlaczego?

Proszę, nie twórz tutaj konfliktów na tle "rasowym" czyli mistycznym, są mistycy, którzy strzelają laserami z oczu, a są mistycy, którzy tego nie robią, a po prostu posiadają pewną klarowność i widzenie rzeczywistości, które wykracza poza pojmowanie myśleniem i logiką.

Nie, to nie jest takie proste, można bredzić i nazwać to mistyką.

Nie chciałem Cie tutaj niczym urazić ale jak sam widzisz nie potrafię Cie poruszyć swoją osobą więc nie marnuj czasu na mnie i dalej kieruj się w swoich poszukiwaniach, zatrzymując się i zostawiając za sobą konflikt nie doceniasz tego co masz i będziesz dalej błądzić.

Ty nie błądzisz?

Kontempluj śmierć, myśl o niej,

Czym jest dla Ciebie śmierć?

że może to nastąpić w każdej chwili i medytuj nad tym co po Tobie zostanie

Co zostaje po człowieku? Stare kapcie i ... co? Czy tylko jakieś słowa - a ten to był porządny, a ten to był taki czy owaki, słowa i ludzkie osądy.

i czy jest warto prowadzić takie dyskusje, w takiej formie i poziomie skoro w całej nieskończoności to nawet nie chwila.

Więc, po co chcesz je prowadzić?

Przeoczasz nieskończoną radość właśnie dlatego, że umysł zajmują Ci takie rzeczy, a nie inne, które prowadzą do zguby człowieka, a nie jego przebóstwienia.

Sugerujesz że transseksualizm prowdzi do zguby? Jako mistyk powinieneś widzieć w tym krzyż który może zaprowadzić do zwycięstwa.

Zauważ to i bądź wolny.

Czym jest wolność?

Ostatnio edytowano N lut 02, 2014 2:31 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

N lut 02, 2014 2:28
Zapytam, kto to jest Wusumatanagoranga, oczywiście. I jak się go czci. Ale dopóki o nim nie usłyszałem, nie wiedziałem...

N lut 02, 2014 2:30

No ale dopóki o nim nie usłyszałeś i nie wiedziałeś, to wierzyłeś w niego czy nie?

N lut 02, 2014 2:31
Nie mam pojęcia.

N lut 02, 2014 2:32

A jeśli dodam, że na 100% jest to nieznany Ci wcześniej bóg, który nie ma niemal nic wspólnego z tymi bogami, których znasz (w sumie coś wspólnego musi być, bo twory zaliczające się do zbioru bogów jakieś cechy wspólne muszą mieć, inaczej nie tworzyliby zbioru bogów).

N lut 02, 2014 2:36
Nie wiedziałem. I, jak mówiłem, technicznie masz rację: niewiedza o bogu pociąga za sobą brak wiary w boga. Ale nie niewiarę w takim sensie, w jakim praktykują ją tzw. wojujący ateiści.

Equuleuss, mało prawdopodobne, żeby on był chrześcijaninem. Gdyby nie wtrącał co jakiś czas tego Boga (czort zresztą wie, po co mu On), powiedziałbym, że to buddysta, w każdym razie ktoś, kto buddyzmu liznął nawet sporo, ale raczej tylko z wierzchu.

N lut 02, 2014 2:38

PEŁNA ZGODA. Brak wiary, ale nie niewiarę. Bo brak wiary to nie to samo co niewiara!

N lut 02, 2014 2:43
Super. Jak znajdujesz babeczki?

N lut 02, 2014 2:48
Czy dziecko rodzi się ateistą? Myślę że nie, ponieważ ateizm jest pewnym wyborem, jako świadoma postawa. Dziecko przychodzi na świat z czystą kartą.

Dopiero potem, kiedy zaczyna dorastać, rozwija się jego świadomość, staje się pełniejsza, i wtedy jest w stanie wybrać swoją życiową drogę, czy to będzie wiara czy też ateizm.

Gdybyśmy zawitali na jakiejś planecie gdzie nikt nigdy nie miał żadnej koncepcji żadnego boga czy bóstwa, to czy moglibyśmy nazwać mieszkańców tej krainy ateistami? Nie sądzę, ponieważ wśród ich społeczności nie istnieje teizm, nie ma żadnej wiary w żadne bóstwa, a myślę że ateizm może istnieć tylko tam jako pojęcie, gdzie istnieje wiara.

Ponieważ ateizm jest jakby zaprzeczeniem wiary w jakiegokolwiek boga, więc bez koncepcji bóstwa nie może istnieć.

N lut 02, 2014 3:12

Jajko napisał(a):
Soul33 napisał(a):
Kamień też jest ateistą.

Sądziłem, że ateizm to cecha ludzi...ale faktycznie, kamienie nie wierzą w bogów.

Jajko, jak nazywa się człowiek wyznajacy pogląd, że Boga nie ma?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

N lut 02, 2014 8:27

W innym wątku zadałeś już to pytanie i tam też odpowiedziałem:
viewtopic.php?p=792625#p792625

N lut 02, 2014 11:10
UnioDivina napisał(a):
gaazkam napisał(a):
Czy P = NP?

Jaka jest baza przesztrzeni R nad ciałem Q?

Mógłbyś wyjaśnić te pytania bo wybacz ale nie rozumiem co oznacza P, NP i "baza przestrzeni".

Już.

Są to pytania ściśle matematyczne. Odpowiedzi na pierwsze z nich nie znalazły jeszcze nawet najtęższe umysły. Na drugie pytanie, o ile czegoś nie kręcę, odpowiedź istnieje, ale podanie jej jest niemożliwe.

Napisałeś:

UnioDivina napisał(a):
tak człowiek wie wszystko co powinien aby odpowiedzieć sobie na każde pytanie, dlatego nie ma pytań

UnioDivina napisał(a):
Jeżeli coś wiem to wiem, jeżeli czegoś nie wiem to nie wiem, stąd pochodzi pewność

UnioDivina napisał(a):
Moja wiedza jest tak pewna jak moje istnienie i z Niego ta wiedza wychodzi. Skoro jestem to wiem. Widza i istnienie są nierozłączone co każdy może zaobserwować w naturze. Stąd pewność mojej wiedzy bo jestem to wiem. Gdy masz dwie ręce i ktoś zapyta "Skąd pewność, że to wiesz?" Widzisz-wiesz, to oczywiste. Rzeczy oczywiste nie potrzebują nawet pewności bo po prostu są, a w formie pytań i odpowiedzi znajdzie to najlepsza ekspresje. Jeżeli wytłumaczyłem coś niejasno drąż dalej.

Prościej mówiąc, nie mam pewności, o którą pytasz, ale mam oczywistą wiedzę, która jest inkluzywna, więc tej pewności nie potrzebuje tak jak niewinny nie potrzebuje adwokata.

Wygląda więc na to, że uważasz, iż poznanie pochodzi z wnętrza człowieka, i to w swoim wnętrzu człowiek powinien szukać odpowiedzi na pytania, gdyż odpowiedź na każde pytanie tam się znajduje.

Świetnie zatem, podałem Ci dwa pytania, na przykładzie których możesz zweryfikować te zdolności. Jeśli nie umiesz, to tym samym zadajesz kłam własnym słowom. Jak na razie wygląda na to, że nie umiesz nawet tych pytań zrozumieć. http://pl.wikipedia.org/wiki/Problem_NP - tutaj masz niezbędną teorię do pierwszego z tych pytań.

Przypisywanie sobie samemu atrybutu wszechwiedzy i nieomylności jest moim zdaniem nieuprawnione - wszechwiedzący jest tylko Bóg. Tylko i wyłącznie. Człowiek zaś z natury rzeczy jest omylny, gdyż rodząc się nie zna rzeczywistości. Nie wiem, jak może z człowieka wybijać źródło wszelkiego poznania - może za małym wyjątkiem - poznania rozumowego, które jednak jest z natury rzeczy ograniczone. I jest procesem dochodzenia do coraz szerszej wiedzy, nie zaś odkrywaniem wiedzy którą już się od dawna posiadało.

Stoję na stanowisku, że do poznania człowiek ma do dyspozycji fides et ratio -> rozum i wiarę, przy czym rozum domaga się argumentów innych aniżeli Twoje "wiem, bo wiem" i "wiem, bo istnieję", natomiast wiara - autorytetu, któremu można zawierzyć. Autorytetem tym może być np. inny człowiek, który objawia jakąś wiedzę (np. nauczyciel uczniom w szkole) - ale również, a może przede wszystkim, Bóg, i wtedy jest mowa o Objawieniu przez duże "O" - a zatem Pismo Święte (chociaż to ostatnie to już kwestia bardzo konkretnej religii). W żadnym razie natomiast autorytetem do wiary nie może być sam człowiek, który chce poznawać. Ty natomiast zdajesz się uznawać za najwyższą formę poznania zawierzanie sobie samemu.

Wybacz, ale powyższego nie potrafię skomentować inaczej, jak tylko "piramidalna pycha".

Jeśli źle Cię zrozumiałem, jeśli nie tak głosisz, jak wyżej napisałem - prostuj. Napisz proszę w takim wypadku również, na czym wg. Ciebie polega ludzie poznanie?

ErgoProxy napisał(a):
Według mnie nie jest. Według mnie mistyk to ktoś, kto ma bliskie relacje z Absolutem, doświadcza Go, być może na co dzień. A UD napisał:
Cytuj:
gdy jesteś w pełni sobą jesteś mistykiem

- i to jest moim zdaniem wyraz ciężkiego niezrozumienia tego, czym jest mistyka.

UnioDivina napisał(a):
Moim zdaniem to wyraz ciężkiego wyobrażenia tego czym jest mistyka i czym jest Absolut, ograniczając się do swojej halucynacji na temat co-jest-czym możesz pominąć wiele faktów zbyt skupiony na swojej własnej imaginacji i definicji, która może być przecież błędna - bierzesz to pod uwagę? Nie bierz swoich wyobrażeń i przekonań, które reprezentują domysły i niewiedze za prawdziwe, a nie będziesz musiał oceniać ludzi i rzeczy wedle swoich definicji bo poza opakowaniem, w które wsadzasz ludzi może być tak naprawdę całkiem inny ich obraz i znacznie głębszy.

Otóż "mistycyzm" jest to, wg. słownika Bralczyka, prąd religijno-filozoficzny uznający możliwość pozazmysłowego, bezpośredniego kontaktu z Bogiem. Ja bym po prawdzie rozszerzył tę definicję na jakiekolwiek byty nadprzyrodzone. Ale z tego co piszesz (popraw mnie, jeśli źle rozumiem), Ty uznajesz mistyczny kontakt... sam ze sobą. Jeśli jest inaczej, napisz proszę, jak Ty rozumiesz, definiujesz słowa: "mistyk, mistycyzm, mistyka, Absolut, Bóg".

UnioDivina napisał(a):
Religie są jak różne potrawy, każda ma swój smak jednak daje to samo nasycenie.

To oznacza, że nie jesteś mistykiem chrześcijańskim, a przynajmniej nie katolickim - Kościół katolicki potępia pogląd o równości wszystkich religii. Jednak piszesz od czasu do czasu o Bogu, o niebie, w którym jest miłość, o Jezusie. Oba powyższe fakty plus twierdzenia o tym, że poznanie wychodzi z wnętrza człowieka (które przypominają teorie, jakoby człowiek miał potencjał do samoprzebóstwienia) - zapachniało mi New Age'm. Zechciej proszę odpowiedzieć więc na pytanie, czy istotnie identyfikujesz się ze wspomnianym nurtem? Chciałbym po prostu dociec, z kim mam do czynienia.

N lut 02, 2014 11:37
Post mocno przeedytowany.

Wróć. Chwila, moment.

Przeczytałem dokładniej Twoje następne posty.

A jednak, piszesz o skupieniu na Bogu, nie na sobie. Piszesz, że to Bóg prowadzi człowieka. Nie wiem, jak to się ma do Twoich wcześniejszych postów, w których pisałeś, że pewność wiedzy wynika z twojego istnienia, oraz że mistyka to jest bycie w pełni sobą.

Rozszerzę zatem pytanie, zadane w poprzednim poście - czy Twoja wiedza, której jesteś tak pewien, że każdemu, kto się z Tobą nie zgadza zarzucasz poddawanie się własnym iluzjom, pochodzi wg. Ciebie z Twojego wnętrza czy od Boga? Jeśli od Boga, to czy należy sądzić, że wszystko, co piszesz zostało Ci przekazane "z wysoka"? Również, czy mistyka polega na odnajdywaniu siebie, czy na nadprzyrodzonym kontakcie z Bogiem? Jeśli na tym drugim, to dlaczego polemizowałeś z tymi, którzy właśnie tak definiują mistykę? Jeśli na tym pierwszym, to dlaczego piszesz, żeby nie robić nic i pozwolić, żeby Bóg działał?

----

Uzasadniam słuszność (w mojej ocenie) pytań tyczących się Twojej osoby. Otóż, jak napisałem wyżej, uważam iż poznanie odbywa się za pomocą wiary i rozumu. Ale wiara wymaga autorytetu, natomiast UnioDivina jest tylko nickiem, anonimem w Internecie. Dlatego też próbuję zbadać, z kim mam do czynienia.

N lut 02, 2014 11:44

Nie czytałem poprzednich postów i pytań. Taka rozmowa nie ma sensu, bo każdy szuka okazji aby utrwalić swoje przekonania czyli rzeczy, których nie wie, a traktuje jak prawdziwe. (może jeden na jeden ktoś będzie chociaż przez chwile sobą) Temat można zamknąć. [...] Dziękuje za wasz wkład i możliwość spojrzenia w różnorodność zawikłania umysłów, ludzie tkwią we własnej wyobraźni święcie przekonani, że to ma jakikolwiek związek z rzeczywistością i utożsamiając to z Bogiem dodatkowo.

Pozdrawiam, mistyk.

Ostatnio edytowano N lut 02, 2014 17:39 przez Soul33, łącznie edytowano 1 raz

N lut 02, 2014 16:26
UnioDivina napisał(a):
Nie czytałem poprzednich postów i pytań. Taka rozmowa nie ma sensu, bo każdy szuka okazji aby utrwalić swoje przekonania czyli rzeczy, których nie wie, a traktuje jak prawdziwe. (może jeden na jeden ktoś będzie chociaż przez chwile sobą) Temat można zamknąć. [...] Dziękuje za wasz wkład i możliwość spojrzenia w różnorodność zawikłania umysłów, ludzie tkwią we własnej wyobraźni święcie przekonani, że to ma jakikolwiek związek z rzeczywistością i utożsamiając to z Bogiem dodatkowo.

Pozdrawiam, mistyk.

Dlaczego nie czytałeś poprzednich postów i pytań?
To co powiedziałeś zastosuj do siebie - rzeczy których nie wie a traktuje jak prawdziwe. Przychodzisz nic nie mówiąc o sobie, nie mówiąc czy jesteś chrześcijaninem czy nie i objawiasz się na forum jako mistyk. Czego oczekiwałeś? Równie dobrze można napisać sobie - pozdrawiam, Bóg.

Ostatnio edytowano N lut 02, 2014 17:40 przez Soul33, łącznie edytowano 1 raz

N lut 02, 2014 16:46
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 140 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona