In-vitro - czy wtedy Bóg nadal jest dawcą życia?
Autor |
Wiadomość |
Marek_Piotrowski
|
 Re: In-vitro - czy wtedy Bóg nadal jest dawcą życia?
Myślałem Aluś, że jesteś katoliczką...
_________________ pozdrawiam serdecznie Marek
|
Pn kwi 17, 2017 11:19 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Marek_Piotrowski napisał(a): Myślałem Aluś, że jesteś katoliczką... Niegodną czyścic buty PiS-owcom.....nie wysila się, już bardziej nie zdołasz mnie obrazić....
|
Pn kwi 17, 2017 13:09 |
|
 |
Andy72
|
Pytanie: czy hybryda człowieka i małpy miała by duszę? A 3/4 małpy i 1/4 człowieka? albo 1/4 małpy i 3/4 człowieka?
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pn kwi 17, 2017 13:18 |
|
|
|
 |
Iago
|
Co to ma niby wspólnego z bieżącym wątkiem? Nie masz żadnego żyda ani masona wokół siebie do upolowania więc postanowiłeś trochę poofftopować na forum? 
|
Pn kwi 17, 2017 13:26 |
|
 |
Andy72
|
Zaczyna się od in-vitro, potem klonowanie a potem hybrydy
_________________ Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14
|
Pn kwi 17, 2017 13:30 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Marek_Piotrowski napisał(a): Myślałem Aluś, że jesteś katoliczką... Niegodną czyścic buty PiS-owcom.....nie wysila się, już bardziej nie zdołasz mnie obrazić.... Nierozumienia twojego ataku na Marka. W końcu powiedział to co rownież ja cały czas mowię. Twoje poglądy na temat invitro są niezgodne z katolicka nauka na ten temat. A ty zamiast odnieść się merytorycznie to atakujesz go personalnie.
|
Pn kwi 17, 2017 13:32 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Coroner napisał(a): Alus napisał(a): Marek_Piotrowski napisał(a): Myślałem Aluś, że jesteś katoliczką... Niegodną czyścic buty PiS-owcom.....nie wysila się, już bardziej nie zdołasz mnie obrazić.... Nierozumienia twojego ataku na Marka. W końcu powiedział to co rownież ja cały czas mowię. Twoje poglądy na temat invitro są niezgodne z katolicka nauka na ten temat. A ty zamiast odnieść się merytorycznie to atakujesz go personalnie. Nigdy nie twierdziłam, że są zgodne, a Ty lepiej nie wkładaj palca między drzwi a futrynę, bo ani Marek ani ja nie potrzebujemy adwokatów.
|
Pn kwi 17, 2017 13:42 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
 Re: Przegląd prasy i Aktualności
Proponowałbym czytać posty rozmówców dokładniej, bo odpowiadasz kompletnie od rzeczy. Ja doskonale wiem, że badania wykazują korelację in vitro i wad rozwojowych. Ale każdy dziennikarz powinien choć w minimalnym stopniu znać się na metodologii naukowej i wiedzieć, że korelacja to nie związek przyczynowo skutkowy. Właściwą interpretację przedstawiłem w swojej wczorajszej wypowiedzi. Poprawne wykonanie takich badań wymagałoby wybrania zdrowej grupy niewyróżniających się osób, a następnie losowe podzielenie ich na korzystających z in vitro oraz starających się o dziecko naturalnie. I dopiero potem można by porównać wyniki. Natomiast porównywanie samych statystyk nie ma sensu. Cytuj: Idąc dalej to jednak przyznajesz ze to nie metoda leczenia a produkcja dzieci. W ogóle nie powinno się używać takich sformułowań. Jak myślisz, jak te dzieci będą się czuły, gdy będą musiały słuchać takich określeń? Oczywiście tutaj nie może być mowy o produkcji w żadnym sensie, ponieważ udział ludzi w in vitro wynosi 0,0001% i w zasadzie sprowadza się do czynności mechanicznych. Cytuj: Atakujesz gosc.pl a z tego co udało mi się zorientować to wiara.pl jest częścią tego samego przedsięwzięcia medialnego. Może warto rozważyć czy aby postawa prawidłowa. A jeśli nawet ktoś krytykowałby szefa w swojej pracy (co tutaj nie ma miejsca), to z jakiej niby racji osoby postronne miałyby go upominać, jakby robił coś z zasady niewłaściwego? Chyba nie mieszkamy w dalekowschodniej Azji, gdzie przeciwstawienie się lub krytykowanie kogoś na wyższym stanowisku jest czynem niedopuszczalnym. Cytuj: ...nie uznaje stanowiska Kościoła w sprawie tak delikatnej jak invitro. Problem tylko w tym, że ja nie wyraziłem żadnego stanowiska w sprawie in vitro. Ani jednym słowem. Poza tym prawda jest taka, że zdanie KK obchodzi tylko tych, którzy chcą, aby ich obchodziło. A do całej reszty istotne mogą być tylko odpowiednie argumenty. Konkretnie w kwestii in vitro uważam też, że na gruncie ogólnospołecznym KK przegrał tę sprawę i dalszego rozwoju technik sztucznego zapłodnienia oraz ich upowszechniania nic już nie zatrzyma. W niedalekiej przyszłości zacznie się dobieranie cech dziecka wedle życzenia, a potem coraz bardziej precyzyjne projektowanie genetyczne. I dopiero wtedy KK miałby szansę odegrać istotną pozytywną rolę. Obawiam się jednak, że, niestety, poprzez swój całkowity sprzeciw Kościół wyłączył się z tej - w przyszłości bardzo ważnej - debaty.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pn kwi 17, 2017 13:42 |
|
 |
Iago
|
Andy72 napisał(a): Zaczyna się od in-vitro, potem klonowanie a potem hybrydy „Zaczyna się od nadania kobietom prawa głosu, potem dyktatura kobiet a na potem holocaust mężczyzn".  Żenada nie argumentacja, Andy...
|
Pn kwi 17, 2017 13:52 |
|
 |
Andy72
|
To według ciebie, jaka ingerencja jest jeszcze w porządku? Zapoczątkowywanie życia w sztuczny sposób? To że dziecko ma troje rodziców? Zresztą każda idea ma najpierw fazę: "to absurd, nigdy nie będzie wprowadzone" a potem "to oczywistość, czego się czepiać?" Tak samo jest z dawaniem coraz większych praw homoseksualistom, dawniej adopcję dzieci przez nich uważano za absurd taki jak mówisz "holokaust mężczyzn" a teraz uważa się za "oczywiste prawo" Po prawach homo, tacy ludzie jak Hartman mówią ciepło o kazirodztwie. Na razie jeszcze pedofilia jest potępiana, ale jak długo? może niedługo potępiać będą "pedofobię"?
|
Pn kwi 17, 2017 13:58 |
|
 |
Iago
|
Andy72 napisał(a): To według ciebie, jaka ingerencja jest jeszcze w porządku? Zapoczątkowywanie życia w sztuczny sposób? Tak. Andy72 napisał(a): To że dziecko ma troje rodziców? Tak, o ile będzie to uporządkowane prawnie. Andy72 napisał(a): Tak samo jest z dawaniem coraz większych praw homoseksualistom, dawniej adopcję dzieci przez nich uważano za absurd taki jak mówisz "holokaust mężczyzn" a teraz uważa się za "oczywiste prawo" I bardzo dobrze, że się tak uważa.  Andy72 napisał(a): Po prawach homo, tacy ludzie jak Hartman mówią ciepło o kazirodztwie. Ubzdurana korelacja. Andy72 napisał(a): Na razie jeszcze pedofilia jest potępiana, ale jak długo? może niedługo potępiać będą "pedofobię"? Kolejna ubzdurana korelacja, nie wykazana w jakikolwiek sposób. Poczytaj sobie czym jest błąd logiczny o fikuśnej nazwie "slippery slope", który tutaj notorycznie popełniasz, a potem dopiero wróć jeśli wola tak do merytorycznej dysputy.
|
Pn kwi 17, 2017 14:07 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Soul33 napisał(a): Proponowałbym czytać posty rozmówców dokładniej, bo odpowiadasz kompletnie od rzeczy. Ja doskonale wiem, że badania wykazują korelację in vitro i wad rozwojowych. Ale każdy dziennikarz powinien choć w minimalnym stopniu znać się na metodologii naukowej i wiedzieć, że korelacja to nie związek przyczynowo skutkowy. Właściwą interpretację przedstawiłem w swojej wczorajszej wypowiedzi. Poprawne wykonanie takich badań wymagałoby wybrania zdrowej grupy niewyróżniających się osób, a następnie losowe podzielenie ich na korzystających z in vitro oraz starających się o dziecko naturalnie. I dopiero potem można by porównać wyniki. Natomiast porównywanie samych statystyk nie ma sensu. Cytuj: Idąc dalej to jednak przyznajesz ze to nie metoda leczenia a produkcja dzieci. W ogóle nie powinno się używać takich sformułowań. Jak myślisz, jak te dzieci będą się czuły, gdy będą musiały słuchać takich określeń? Oczywiście tutaj nie może być mowy o produkcji w żadnym sensie, ponieważ udział ludzi w in vitro wynosi 0,0001% i w zasadzie sprowadza się do czynności mechanicznych. Cytuj: Atakujesz gosc.pl a z tego co udało mi się zorientować to wiara.pl jest częścią tego samego przedsięwzięcia medialnego. Może warto rozważyć czy aby postawa prawidłowa. A jeśli nawet ktoś krytykowałby szefa w swojej pracy (co tutaj nie ma miejsca), to z jakiej niby racji osoby postronne miałyby go upominać, jakby robił coś z zasady niewłaściwego? Chyba nie mieszkamy w dalekowschodniej Azji, gdzie przeciwstawienie się lub krytykowanie kogoś na wyższym stanowisku jest czynem niedopuszczalnym. Cytuj: ...nie uznaje stanowiska Kościoła w sprawie tak delikatnej jak invitro. Problem tylko w tym, że ja nie wyraziłem żadnego stanowiska w sprawie in vitro. Ani jednym słowem. Poza tym prawda jest taka, że zdanie KK obchodzi tylko tych, którzy chcą, aby ich obchodziło. A do całej reszty istotne mogą być tylko odpowiednie argumenty. Konkretnie w kwestii in vitro uważam też, że na gruncie ogólnospołecznym KK przegrał tę sprawę i dalszego rozwoju technik sztucznego zapłodnienia oraz ich upowszechniania nic już nie zatrzyma. W niedalekiej przyszłości zacznie się dobieranie cech dziecka wedle życzenia, a potem coraz bardziej precyzyjne projektowanie genetyczne. I dopiero wtedy KK miałby szansę odegrać istotną pozytywną rolę. Obawiam się jednak, że, niestety, poprzez swój całkowity sprzeciw Kościół wyłączył się z tej - w przyszłości bardzo ważnej - debaty. Soul nie ma tematu. Pisałem do ciebie to co pisałem bo myślałem, ze jesteś katolikiem. Małgosiaa mnie uświadomiła ze jest inaczej. To w pewnym sensie wyklucza cię z tez które pisałem. Wydawało mi się ze na forum dyskusyjnym należącym do katolików moderator to ktoś kto jest katolikiem i zgadza się z nauczaniem katolickim. Sytuacja ze bezwyznaniowość jest moderatorem to dla mnie nowość i wycofuje się z tego co do ciebie pisałem w tej kwestii. Może zabrzmieć brutalnie ale nie mamy tej samej perspektywy rozmowy. Wiara i Jezus układa pewne sprawy i wartości dla których żyjemy. Osoba niewierząca nie jest w stanie tego zrozumieć. Oczywiście bez urazy. Co do kościoła to wykluczył się tez z debaty odnośnie eutanazji i aborcji i zapewne jeszcze paru innych kwestii gdzie zajął jedyne możliwe stanowisko. Ja się cieszę ze katolicyzm jest solą w oku dzisiejszego świata. Cieszę się ze nie poszedł droga protestantyzmu i rozmywania wartości. Cieszę się ze wciąż jest mimo grzechów ludzi kościoła światłem świecącym w ciemności. Dla mnie sprawa jest prosta. Skoro jestem katolikiem to obowiązuje mnie nauczanie kościoła. Jak kontestuje nauczańie kościoła to stawiam się poza kościołem. Mam wtedy dwa wyjścia albo odejść z kościoła albo się nawrócić.
|
Pn kwi 17, 2017 14:25 |
|
 |
Iago
|
Coroner napisał(a): Ja się cieszę ze katolicyzm jest solą w oku dzisiejszego świata. Heh, to raczej świat jest solą w oku katolicyzmu, patrząc na to jaka jest obecnie pozycja KRK na świecie.  Nie zauważyłem by którakolwiek z wielkich demokracji świata zachodu jakoś specjalnie liczyła się z tym co tam sobie KRK poustalał w kwestiach aborcji czy in vitro, przy stanowieniu prawa. 
|
Pn kwi 17, 2017 14:33 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Merytorycznie zaś – sam chciałeś, Grzegorzu Dyndało. Coroner napisał(a): Co do kościoła to wykluczył się tez z debaty odnośnie eutanazji i aborcji i zapewne jeszcze paru innych kwestii gdzie zajął jedyne możliwe stanowisko. Ja się cieszę ze katolicyzm jest solą w oku dzisiejszego świata. Cieszę się ze nie poszedł droga protestantyzmu i rozmywania wartości. Cieszę się ze wciąż jest mimo grzechów ludzi kościoła światłem świecącym w ciemności. Dla mnie sprawa jest prosta. Skoro jestem katolikiem to obowiązuje mnie nauczanie kościoła. Jak kontestuje nauczańie kościoła to stawiam się poza kościołem. Mam wtedy dwa wyjścia albo odejść z kościoła albo się nawrócić. Po pierwsze Kościół piszemy z wielkiej. Z małej piszemy budynek. Analogicznie jak z Bogiem i bogiem. Po drugie, nie da się odejść z Kościoła. Tak po prostu. Normalna sprawa, jeśli zrozumieć, że ci ludzie z tą grozą wiecznego potępienia to tak na serio, a nie tylko po to, żeby mieć o czym nawijać z ambony. Kontekst tego stwierdzenia jest taki, że ojciec Rydzyk oszacował kiedyś w przytomności ProxyOne, ilu katolików będzie zbawionych. O ile dobrze pamiętam, wyszło mu jakieś siedemnaście procent; reszta idzie na zatracenie. Po trzecie, Kościół nie jest Panem Bogiem, żeby przed nim ziemię twarzą zamiatać. Kościół nie jest także tożsamy z klerem, a już na pewno nie z klerem katolickim li tylko i wyłącznie. W Kościele obowiązują takie porządki, że jak jakiemuś się poronionemu płodowi nie podoba coś w nauczaniu papieskim, to ten poroniony płód sprzeciwia się papieżowi i jeszcze poświadcza na piśmie, że ma słuszność, i to się ludziom odciska w pamięci i płynie przez pokolenia. Skąd to wiem? Ano z Biblii... Po czwarte, wartości. Otóż martwi mnie nieco filozofia, z jakiej te wartości wyrastają. To są wszystko hylemorficy, którzy w związku z tym mają poważny problem już z ideą atomistyczną, a to są przecież podstawy stworzenia, jakie spodobało się uczynić Bogu. Rozmywanie wartości to akurat najmniejszy problem, z jakim Kościół obecnie się boryka. Po prostu: zaczyna wyłazić, jak mało o robocie swojego Szefa wiedzą ludzie chcący uchodzić za... a, światło świecące w ciemności. Ja bym tym wszystkim zadufkom nałożył kaganiec oświaty, albo coś, a potem rozmawiał o wartościach. Po piąte wreszcie, Kościół Katolicki poszedł taką drogą zarządzania kapitałem ludzkim, że niedługo zostaną mu, brutalnie mówiąc, wyskrobki z dna zapadłych wsi, gdzie słowo: ksiądz kojarzyć się jeszcze będzie prestiżowo. Papieżem taki wyskrobek oczywiście nie zostanie, papieżem zawsze będzie człowiek wykształcony i z klasą, który poczuł powołanie na serio, a nie tylko wobec cioci Grażynki. Ale ten papież – on w końcu stanie się zakładnikiem swoich wyskrobków. Bo będzie namiestnikował pod groźbą ich schizmy. W takich okolicznościach przyrody odbywa się na forum wiara dyskusja o in vitro. Chryste Panie, miej miłosierdzie dla nas i całego świata. In vitro to akurat najmniejszy z problemów.
|
Pn kwi 17, 2017 15:08 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Coroner napisał(a): Soul nie ma tematu. Pisałem do ciebie to co pisałem bo myślałem, ze jesteś katolikiem. To już nie pierwszy można zauważyć u Ciebie irytujący zwyczaj, że gdy ktoś Ci wykaże błąd, zaczynasz kluczyć i wykręcać się zmieniając temat, Rozmowa dotyczyła interpretacji wyników badań i kwestii zwiększonego odsetka wad rozwojowych u dzieci poczętych metodą in vitro. Nie musiało mieć to związku z wiarą i nauką KK. Ponadto, w KK można debatować nad każdym nauczaniem, które nie zostało potwierdzone dogmatycznie, ponieważ wtedy jeszcze może ono ulegać zmianom. Dopiero po ogłoszeniu dogmatu dyskusja przestaje mieć znaczenie. Kolejna sprawa to debata o in vitro dotyczy też uregulowań prawnych, które mają obowiązywać wszystkich obywateli. Nie wystarczy zatem udawać, że poza katolicyzmem nic nie ma, bo tak niczego się nie osiągnie.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Pn kwi 17, 2017 17:18 |
|
|
|