Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 5:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
 z jakich powodów powinno się wierzyć, że Bóg mówi prawdę? 
Autor Wiadomość

Post Re: z jakich powodów powinno się wierzyć, że Bóg mówi prawdę
czuowiek napisał(a):
Czym więc różni się postulowane przez Ciebie łgarstwo Buddy od łgarstwa Mahometa?

Doczepię się do tego. Chrześcijaństwo, wbrew obiegowym opiniom, nie mówi, że "wszyscy inni kłamią"*. Chrześcijaństwo wyraża za to, że Jezus jest Prawdą, ale że Objawienie istniało też na całym świecie, w mniejszym lub większym stopniu, że inne religie mogą zawierać cząstki prawdy. W ten sposób przykładowo chrześcijaństwo wchłonęło część filozofii hellenistycznej. A zefciu jakiś czas temu linkował do opracowania, w którym próbowano połączyć chrześcijaństwo i taoizm.

Podsumowując: dla chrześcijanina Budda nie musi być kłamcą, a jedynie co najwyżej posiadł część Prawdy i wymieszał ją z pewnymi błędami i pomyłkami.

To chyba podstawowa różnica między Twoją tezą ("wszystkie religie kłamią") a tezą chrześcijaństwa.

...

(Koh 3:1nn)

Cz sty 15, 2015 12:54

Też nie do końca, bo owszem, islam uważa, że chrześcijanie kłamią na temat Boga, ale co do zasady chodzi im o tego samego Boga, zaś Jezus był "prawdziwym" prorokiem "właściwego" Boga.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Cz sty 15, 2015 13:05

bert04 napisał(a):

Podsumowując: dla chrześcijanina Budda nie musi być kłamcą, a jedynie co najwyżej posiadł część Prawdy i wymieszał ją z pewnymi błędami i pomyłkami.

No dobra. Wg buddystów Jezus i Mahomet głoszą cześć prawdy a wg muslimów Jezus głosi część prawdy (jaki mają stosunek do Buddy to nie wiem). Czyli mamy sytuację idealnie symetryczną. Dlaczego więc niby jedyna "cała Prawda" ma być akurat u Jezusa? Bo tak?

Cz sty 15, 2015 22:04
Zobacz profil WWW

Przede wszystkim, jest na forum taki wątek "tyle religii na świecie, którą wybrać?" (czy coś w tym guście), z takimi pytaniami to raczej tam.

czuowiek napisał(a):
Czyli mamy sytuację idealnie symetryczną

Jak to - idealnie symetryczną? Nawoływał Jezus do wyrzynania niewiernych czy nie? A może Budda nawoływał?

Skoro więc nie nawoływali, a ty zająłeś stanowisko, iż wyrzynanie niewiernych jest czymś, czego chciałyby "złe demony", to pierwszy istotny krok już uczyniłeś. Nawet więc jeśli przyjąć, że za wyrzynanie niewiernych odpowiadają "złe demony", to przynajmniej aktualny obszar ich działania dość łatwo wyznaczyć. Gdzie więc ta rzekoma symetria?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt sty 16, 2015 7:30

Johnny99 napisał(a):
Skoro więc nie nawoływali, a ty zająłeś stanowisko, iż wyrzynanie niewiernych jest czymś, czego chciałyby "złe demony", to pierwszy istotny krok już uczyniłeś. Nawet więc jeśli przyjąć, że za wyrzynanie niewiernych odpowiadają "złe demony", to przynajmniej aktualny obszar ich działania dość łatwo wyznaczyć. Gdzie więc ta rzekoma symetria?

Symetria polega na tym, że każdy z trzech panów twierdzi, że głosi prawdziwą prawdę.

Widzę że cały czas nie potrafisz się uwolnić od przywiązywania wagi do treści "prawd" głoszonych przez panów i zakładasz, że jeśli ktoś głosił "kochajcie i nadstawiajcie drugi policzek" to jest to niemalże dowód na to, że takich rzeczy nie mógł głosić demon z zamiarem wyrządzenia zła.

A ja Ci w kółko powtarzam: aby skłócić skutecznie ludzi, części z nich należało nagadać, żeby wyrzynali, a drugiej części, żeby nadstawiali drugi policzek. Gdyby jednym i drugim nagadano, żeby wyrzynali, to jedni i drudzy doszliby do wniosku, że najwyraźniej do jednych i drugich przemawiał ten sam Bóg, więc nie ma powodów, aby się wyrzynać.

Odrobina logiki, Johnny99 - naprawdę częściej używaj tego cennego daru, bo organ nieużywany, jak zapewne wiesz, zanika... :)

Pt sty 16, 2015 9:56
Zobacz profil WWW

Johnny99 napisał(a):
Też nie do końca, bo owszem, islam uważa, że chrześcijanie kłamią na temat Boga

A zwłaszcza na temat Jezusa, jego śmierci i Zmartwychwstaniu, a razem z Żydami kłamiemy o Dawidzie, Salomonie i innych. Nie przeszkadza im to twierdzić, że Islam opiera się na świadectwie Biblii, łącznie z NT.

-----------------------

czuowiek napisał(a):
Czyli mamy sytuację idealnie symetryczną.

Nie do końca. W obrębie religii abrahamistycznych możemy się opierać na ciągu świadectw od Adama do Mahometa i opierać naszą decyzję na tym, który z twórców religii nas przekonuje, który świadczy i jest poświadczony najlepiej. Poza tym kręgiem musimy się opierać na innych kryteriach, tak ogólnej logiki jak i wewnętrznych przekonań.

czuowiek napisał(a):
Dlaczego więc niby jedyna "cała Prawda" ma być akurat u Jezusa? Bo tak?

Możesz sobie sortować według kryteriów, jakich chcesz. Dla mnie chrześcijaństwo to jedna z niewielu religii uniwersalistycznych - pod tym względem, że uznaje istnienie Objawienia także poza własnym "kręgiem kulturowym". Nie ma takiego czegoś w Islamie ani w judaizmie*, w większości religii narodowych czy plemiennych. To dla mnie jedno z kryteriów, dlaczego przekaz chrześcijaństwa dla mnie jest prawdziwy a inne - nie. Takich kryteriów jest więcej, być może nie wszystkie są w pełni obiektywne, niemniej na samym końcu zostaje najwyżej garść religii / konfesji / światopoglądów, z których można wybierać.

*EDIT: W judaizmie jest coś podobnego, tzw. koncepcja "noahidów", można to od biedy podciągnąć pod ograniczony uniwersalizm, ale ponieważ to nie jest sprzeczne z byciem chrześcijaninem, nie wpływa to na moją decyzję.

...

Pt sty 16, 2015 10:00

bert04 napisał(a):
Dla mnie chrześcijaństwo to jedna z niewielu religii uniwersalistycznych - pod tym względem, że uznaje istnienie Objawienia także poza własnym "kręgiem kulturowym". Nie ma takiego czegoś w Islamie ani w judaizmie, w większości religii narodowych czy plemiennych.

Buddyzm wprost nie neguje właściwie żadnej religii. Chrześcijaństwo "uznaje objawienia" na tej mniej więcej zasadzie, że właściwie każdy należy - np. do Kościoła Katolickiego - a co najwyżej o tym nie wie. Każdy, kto ma potrzebę dobra, nieświadomie dąży do Boga w Trójcy Jedynego. To taki dość pokraczny "uniwersalizm" jest. "Poza Kościołem nie ma zbawienia" - to jest uniwersalizm? :shock:

Pt sty 16, 2015 10:09
Zobacz profil WWW

czuowiek napisał(a):
Symetria polega na tym, że każdy z trzech panów twierdzi, że głosi prawdziwą prawdę.

Trochę to zbyt trywialne - trudno przecież, żeby któryś twierdził, że kłamie.

Cytuj:
Widzę że cały czas nie potrafisz się uwolnić od przywiązywania wagi do treści "prawd" głoszonych przez panów i zakładasz, że jeśli ktoś głosił "kochajcie i nadstawiajcie drugi policzek" to jest to niemalże dowód na to, że takich rzeczy nie mógł głosić demon z zamiarem wyrządzenia zła.

Ogarnij się - niczego takiego nie twierdzę.

A skoro mowa o logice:

Cytuj:
A ja Ci w kółko powtarzam: aby skłócić skutecznie ludzi, części z nich należało nagadać, żeby wyrzynali, a drugiej części, żeby nadstawiali drugi policzek. Gdyby jednym i drugim nagadano, żeby wyrzynali, to jedni i drudzy doszliby do wniosku, że najwyraźniej do jednych i drugich przemawiał ten sam Bóg, więc nie ma powodów, aby się wyrzynać.

Jest niemal dokładnie odwrotnie. Gdybyśmy to zapisali bardziej ogólnie, to w pierwszym przypadku mamy do czynienia z sytuacją, w której jednej stronie wydano polecenie "zrób x", a drugiej polecenie "pozwól im zrobić x". Jaki konflikt zatem? Co innego w drugim przypadku - wniosek, który podajesz, jest zupełnie od czapy. Przecież obydwu grupom nakazano zabijać tych drugich - więc co: dochodzą do wniosku, że 1. nie wykonają polecenia, 2. że nakazał im to ten sam podmiot? Raczej obydwie uznają - jak to ma miejsce w rzeczywistości - że ich Bóg jest "prawdziwy", a ten drugi jest "fałszywy" (bo przecież "nasz" Bóg na pewno nie chce naszej śmierci), czego efektem będzie właśnie konflikt.

Pt sty 16, 2015 10:25

Fakt jest faktem, że jednym powiedziano "wyrzynajcie" a drugim "nadstawiajcie drugi policzek" i ten patent się od wieków doskonale sprawdza. Więc snujesz tu zupełnie zbędne dywagacje, które absolutnie nic nie wnoszą do tego tematu.

Poza tym na jakiej właściwie podstawie twierdzisz, że dwa plemiona uznają, że to ich Bóg, który nakazał zarzynać, jest prawdziwy, a Bóg tych drugich, który również nakazał im zarzynać, jest nieprawdziwy? Aby istniał konflikt, musi istnieć coś, co odróżnia. "Zarzynajcie" bardzo ładnie się odróżnia od "nadstawiajcie drugi policzek". Nawet jeśli jedni i drudzy dojdą do wniosku, że prawdopodobnie mówią o tym samym Bogu, to będą chcieli sobie wzajemnie udowodnić, że druga strona źle interpretuje Słowo Boże, bo rozumie je zupełnie inaczej.

Pt sty 16, 2015 10:50
Zobacz profil WWW

czuowiek napisał(a):
Buddyzm wprost nie neguje właściwie żadnej religii.

Uznając jednak wszystkie za fałszywe. Albo, mówiąc ściślej, za złudzenia. Buddyzm, na ile go ogarnąłem, neguje rzeczywistość istnienia tak świata materialnego jak i duchowego.

Może Ci się wydawać, że buddyzm nie neguje żadnej religii, gdyż istotnie buddyzm koegzystuje z różnymi kultami lokalnymi (przykładowo shinto). Jest to jednak taka koegzystencja, jak w KRK istnienie "pobożności ludowej", uznawane za nieszkodliwe, jednak poza teologią właściwą.

Cytuj:
Chrześcijaństwo "uznaje objawienia" na tej mniej więcej zasadzie, że właściwie każdy należy - np. do Kościoła Katolickiego - a co najwyżej o tym nie wie. Każdy, kto ma potrzebę dobra, nieświadomie dąży do Boga w Trójcy Jedynego. To taki dość pokraczny "uniwersalizm" jest. "Poza Kościołem nie ma zbawienia" - to jest uniwersalizm? :shock:

A w buddyzmie wiara w Boga/bogów oznacza praktycznie wykluczenie z nirwany.

Jednak nie to jest istotne. Pisząc "uniwersalizm" miałem na myśli to, że nauczanie danej religii nie dotyczy tylko "naszych", że obejmuje też w tej czy innej formie całą ludzkość. I - co ważne - że obejmuje też ludzkość przed możliwością zapoznania się z daną religią. Jeżeli tego nie ma, to widzę tylko kolejną religię lokalną, nawet jeżeli, jak w przypadku hinduizmu, o sporym zasięgu.

...

Pt sty 16, 2015 11:09

czuowiek napisał(a):
Fakt jest faktem, że jednym powiedziano "wyrzynajcie" a drugim "nadstawiajcie drugi policzek" i ten patent się od wieków doskonale sprawdza.

To znaczy w jaki sposób się sprawdza? Bo logicznie rzecz biorąc ten patent nie prowadzi do "konfliktu", tylko po prostu do wyrżnięcia jednych przez drugich.

Cytuj:
Poza tym na jakiej właściwie podstawie twierdzisz, że dwa plemiona uznają, że to ich Bóg, który nakazał zarzynać, jest prawdziwy, a Bóg tych drugich, który również nakazał im zarzynać, jest nieprawdziwy?

A nie jest tak w rzeczywistości?

Cytuj:
Aby istniał konflikt, musi istnieć coś, co odróżnia. "Zarzynajcie" bardzo ładnie się odróżnia od "nadstawiajcie drugi policzek".

Ale to nie jest realne odróżnienie, co próbowałem pokazać w sposób bardziej generalny. Inny przykład: kiedy jedna strona dostaje polecenie "twierdźcie coś", a druga "zgadzajcie się z nimi", to czy powstanie konflikt? Tu mamy właśnie taką sytuację: jednej powiedziano "wyrżnijcie ich", a drugiej "pozwólcie im się wyrżnąć". Gdzie tu konflikt?

Pt sty 16, 2015 11:12

Nikt z was nie jest w stanie sprawdzić ,czy Bóg mówi prawdę ,bo on jest wszystkim ,jest 100% wiedzy i madrości a więc może nie tyle kłamać co nie mówić całej prawdy ,może dowolnie blefować w każdym temacie a i tak nikt z nas nie jest w stanie tego zweryfikować .

Pt sty 16, 2015 13:11

Johnny99 napisał(a):
To znaczy w jaki sposób się sprawdza? Bo logicznie rzecz biorąc ten patent nie prowadzi do "konfliktu", tylko po prostu do wyrżnięcia jednych przez drugich.

No najwyraźniej nie do końca.

Podpowiadam: poobserwuj sobie teraźniejszość pod kątem konfliktów, zwłaszcza na linii islam <=> chrześcijaństwo...
Cytuj:
Cytuj:
Poza tym na jakiej właściwie podstawie twierdzisz, że dwa plemiona uznają, że to ich Bóg, który nakazał zarzynać, jest prawdziwy, a Bóg tych drugich, który również nakazał im zarzynać, jest nieprawdziwy?

A nie jest tak w rzeczywistości?
Które dwa plemiona, którym ich Bogowie nakazali wyrzynać niewiernych, masz konkretnie na myśli?
Cytuj:
Ale to nie jest realne odróżnienie, co próbowałem pokazać w sposób bardziej generalny. Inny przykład: kiedy jedna strona dostaje polecenie "twierdźcie coś", a druga "zgadzajcie się z nimi", to czy powstanie konflikt?
Jezus powiedział swoim uczniom "zgadzajcie się z muzułmanami i pozwalajcie się im wyrzynać?" :shock:

Cytuj:
Tu mamy właśnie taką sytuację: jednej powiedziano "wyrżnijcie ich", a drugiej "pozwólcie im się wyrżnąć". Gdzie tu konflikt?
Proszę o cytaty z PŚ mówiące, że chrześcijanie mają nakaz od Boga pozwolić się wyrżnąć muzułmanom.

So sty 17, 2015 21:52
Zobacz profil WWW

czuowiek napisał(a):
No najwyraźniej nie do końca.

[size=75]Podpowiadam: poobserwuj sobie teraźniejszość pod kątem konfliktów, zwłaszcza na linii islam <=> chrześcijaństwo...

Przecież napisałem - logicznie rzecz biorąc.

Nie ma jakichś szczególnych konfliktów między islamem a chrześcijaństwem, poza tym, że muzułmanie chcą podbijać nowe terytoria i wyrzynać niewiernych, a chrześcijanie się przed tym bronią lub nie.

Cytuj:
Które dwa plemiona, którym ich Bogowie nakazali wyrzynać niewiernych, masz konkretnie na myśli?

Chodziło mi o kwestię prawdziwości Boga. Poza islamem nie znam drugiej religii (przynajmniej takiej o w miarę porównywalnym znaczeniu), która nakazuje "wyrzynać niewiernych". Z czego zresztą wynika, że tego zjawiska dzisiaj w ogóle by nie było, gdyby nie było islamu. Do tego się odnosiłem wcześniej - aby dochodziło do wyrzynania niewiernych współcześnie, zupełnie wystarczy, że demon działa w jednej religii (mianowicie w islamie), nie musi działać w innych.

Cytuj:
Jezus powiedział swoim uczniom "zgadzajcie się z muzułmanami i pozwalajcie się im wyrzynać?" :shock:

A kto twierdzi, że powiedział?

Cytuj:
Proszę o cytaty z PŚ mówiące, że chrześcijanie mają nakaz od Boga pozwolić się wyrżnąć muzułmanom.

A kto twierdzi, że takie istnieją?

Cz sty 22, 2015 11:50

Johnny99 napisał(a):
czuowiek napisał(a):
Przecież napisałem - logicznie rzecz biorąc.

Nie ma jakichś szczególnych konfliktów między islamem a chrześcijaństwem, poza tym, że muzułmanie chcą podbijać nowe terytoria i wyrzynać niewiernych, a chrześcijanie się przed tym bronią lub nie.

No to "nie ma konfliktów", czy "muzułmanie chcą wyrzynać, a chrześcijanie się bronią"? zdecyduj się na coś - logicznie...

Ewentualnie sprawdź, ile przeżyjesz w Pakistanie albo Afganistanie, wieszając na drzwiach domu krzyż z Jezusem... Albo w Afryce...

Cytuj:

Cytuj:
Chodziło mi o kwestię prawdziwości Boga. Poza islamem nie znam drugiej religii (przynajmniej takiej o w miarę porównywalnym znaczeniu), która nakazuje "wyrzynać niewiernych". Z czego zresztą wynika, że tego zjawiska dzisiaj w ogóle by nie było, gdyby nie było islamu.
Ale islam jest, więc są ci, którzy wyrzynają, oraz ci, którzy się bronią (czasem - z konieczności - wyrzynając w obronie, choć trudno mówić o wyrżnięciu w obronie w kontekście historycznych działań Hiszpanów w Ameryce Południowej na przykład).

Czego jeszcze potrzebujesz, aby przestać negować otaczającą Cię rzeczywistość?

Cytuj:
Do tego się odnosiłem wcześniej - aby dochodziło do wyrzynania niewiernych współcześnie, zupełnie wystarczy, że demon działa w jednej religii (mianowicie w islamie), nie musi działać w innych.
Czy więc to twierdzenie (samo w sobie słuszne - nie zamierzam go kwestionować) daje Ci absolutną pewność, że w innych religiach na pewno nie działał - w celu wzmocnienia efektu skłócenia jednych z drugimi - ten sam demon, choć pod nieco zmienioną postacią "Baranka Bożego" na przykład?
Cytuj:
Cytuj:

A kto twierdzi, że powiedział?
Cytuj:

A kto twierdzi, że takie istnieją?

Rozmawiamy o permanentnym konflikcie islamu z innymi religiami.
Napisałeś:
Cytuj:
"Tu mamy właśnie taką sytuację: jednej powiedziano "wyrżnijcie ich", a drugiej "pozwólcie im się wyrżnąć". Gdzie tu konflikt?"

Pytam więc, zakładając - że mówisz o najbliższym Ci chrześcijaństwie - gdzie wyczytałeś, że chrześcijanie dostali nakaz od Boga, aby pozwolili się wyrżnąć muzułmanom. Ewentualnie, jeśli Cię źle zrozumiałem - którą religię masz na myśli pisząc "a drugiej "pozwólcie im się wyrżnąć""?

Cz sty 22, 2015 13:35
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 148 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona