Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 17:04

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 289 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 20  Następna strona
 Bóg jest wymysłem człowieka 
Autor Wiadomość
Moderator

Post Re: Bóg jest wymysłem człowieka
Askadtowiesz napisał(a):
Z tego co pamiętam (choć musilałbym sobie odświeżyc) w Biblii właśnie nie występuje takie pojęcie duszy jak się dzis rozumie, czyli odrębnego bytu jakby tkwiacego w ciele. Podkreślają to Świadkwie Jehowy, ktorzy w taką duszę nie wierzą, uzasadniajac to własnie treścia Biblii.
Pochodzenie współczesnego pojecia duszy byłoby wiec pozabiblijne, powstałe później, mozna więc powiedzieć, ze niepewne.

Te koncepcje duszy były tworzone i rozwijane przez greckich filozofów.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Dusza
Kliknij tam "w filozofii" ;)
O teologii katolickiej też tam można poczytać.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Wt sty 27, 2015 20:13

Soul33 napisał(a):
Askadtowiesz napisał(a):
Z tego co pamiętam (choć musilałbym sobie odświeżyc) w Biblii właśnie nie występuje takie pojęcie duszy jak się dzis rozumie, czyli odrębnego bytu jakby tkwiacego w ciele. Podkreślają to Świadkwie Jehowy, ktorzy w taką duszę nie wierzą, uzasadniajac to własnie treścia Biblii.
Pochodzenie współczesnego pojecia duszy byłoby wiec pozabiblijne, powstałe później, mozna więc powiedzieć, ze niepewne.

Te koncepcje duszy były tworzone i rozwijane przez greckich filozofów.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Dusza
Kliknij tam "w filozofii" ;)
O teologii katolickiej też tam można poczytać.
gdy się to prześledzi, wiadać jak na dłoni, w jaki spsoób historycznie kształtowało się pojecie duszy. Az dziw bierze, ze dziś w katolicyzmie jest traktowane jako oczywisty dogmat, na równi z dogmatami biblijnymi Nie ulega przecież wątpliwosci, że duszę wymyślono; sam przedstawiłeś dowody.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Wt sty 27, 2015 20:47
Whispernight napisał(a):
Nie o to chodzi. Przecież oczywiste jest to, że Kościół istnieje od św Piotra.
No to czemu [...] coś innego?
Cytuj:
To czy dana religia ulegała wzrostowi, czy też odwrotnie, miało swoje najważniejsze w obecnej sytuacji politycznej,
Najważniejsze co?
Cytuj:
i własnie dzięki temu, dziś Katolicyzm jest jedna z największych religii na świecie.
Konstantyn był rzymskim katolikiem?
Cytuj:
To się przyczyniło do powstania znanego nam systemu Kościoła Katolickiego
Konstantyn ogłosił nieomylność papieża, niepokalane poczęcie Maryi?
Cytuj:
w którym mianem chrześcijan określa się w większości osoby przypadkowe i mające mało wspólnego z chrześcijaństwem - tacy pseudo chrześcijanie, określeni później katolickimi chrześcijanami, zostali 'wyznawcami' Chrystusa pod presją otoczenia, strachu, mody oraz z racji dziedziczenia wiary chrześcijańskiej po przodkach
Frazesy, frazesy frazesy. A jakieś źródła?
Cytuj:
całkowita nietolerancja innowierców

Cytuj:
adaptacja praktyk pogańskich do chrześcijaństwa
Mógłbyś się zdecydować z łaski swojej? Wiem, że masz potrzebę wylania każdych możliwych pomyj na chrześcijaństwo. Ale chociaż niech to będzie wewnętrznie spójne.

Ostatnio edytowano Wt sty 27, 2015 21:18 przez Soul33, łącznie edytowano 1 raz

słownictwo niepożądane

Wt sty 27, 2015 21:08
Moderator

Askadtowiesz napisał(a):
Nie ulega przecież wątpliwosci, że duszę wymyślono; sam przedstawiłeś dowody.

Skoro zdaniem Arystotelesa dusza jest aktywnością ciała, to nie została wymyślona, tylko spostrzeżona i nazwana. :)

~ Pink Floyd, "Hey you"

Wt sty 27, 2015 21:15

Whispernight napisał(a):
Nie o to chodzi. Przecież oczywiste jest to, że Kościół istnieje od św Piotra.

Nie, Kosciol istnieje od dnia Piecdziesiatnicy

Cytuj:
Jak wiele innych wyznań, które miały leprze i gorsze dni.

Mala uwaga: dzien lepry byl wczoraj.

Cytuj:
Codex Theodosianus XVI.8.1 Konstantyna wielkiego dał początek, a jego syn, Cesarz Konstancjusz, dopełnił dzieła w Codex Theodosianus XVI.10.4

To Twoje calkiem zgrabne rozumowanie ma jedna bezdenna luke: chrzescijanstwo bylo con. szostym kultem, ktory byl promowany lub uznawany za panstwowy. Dlaczego wiec dzis nie czcimy przykladowo El Gabala?

Cytuj:
To się przyczyniło do powstania znanego nam systemu Kościoła Katolickiego

Ciekawe, bo Kosciol Prawoslawny bazuje na dokladnie tych samych pozycjach wyjsciowych. Protestanci w sumie tez, choc odrzucaja czesc spuscizny pierwszych soborow, tez wywodza sie z tego pnia.

To takie typowe dla czesci ateistow, ze definiuja cale chrzescijanstwo przez pryzmat wlasnych doswiadczen. Dawkinsowi sie wydaje, ze chrzescijanie i kreacjonisci to to samo. Whisper robi podobnie wzgledem katolikow, konkretniej wzgledem swojego kregu krewnych/i/znajomych whispera.

--------------

Whispernight napisał(a):
Bóg nie istnieje, więc nikomu się nie objawił.

Przypomna mi to stary wpis na innym forum w temacie "Czy sa cuda"

"Nie ma cudow z prostej przyczyny: cudow nie ma"

Wtedy autor tez nie widzial nic smiesznego w takiej tautologii
Whispernight napisał(a):
Może to śmiesznie zabrzmi, ale w herbie mojej rodziny znajduje się półtrzecia krzyża, którą to sam Kościół nadawał.

No nie, jak ty jestes z Potockich, to ja jestem cesarz Chin.

PS: i jeszcze jeden komentarz do starszego wpisu:
Cytuj:
(we własnym środowisku, jestem uważany za katolika, a jakże!)

No to teraz zaczyna Cie rozumiec.

W swoim srodowisku nasz whisper jest krypto-ateista, oficjalnie i na zewnatrz tai sie z wlasnymi pogladami. Dlatego dla higieny psychicznej przychodzindo nas i wylewa swoje zale, frustracje i zgryzoty.

Dobra rada: ujawnij sie wreszcie. Tobie dobrze zrobi a i forum odetchnie.

...

(Koh 3:1nn)

Wt sty 27, 2015 22:35
bert04 napisał(a):
To Twoje calkiem zgrabne rozumowanie ma jedna bezdenna luke: chrzescijanstwo bylo con. szostym kultem, ktory byl promowany lub uznawany za panstwowy. Dlaczego wiec dzis nie czcimy przykladowo El Gabala?

Można powiedzieć, że własnie czcicie ten dzień...
"Obchodzenie święta Sol Invictus, przypadającego 25 grudnia, pierwszy raz jest źródłowo poświadczone w 354[1]. Kościół pod koniec IV wieku przepisał obchodzenie w tym dniu świąt Bożego Narodzenia"
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sol_Invictus

Ależ dziwny zbieg okoliczności, no patrzcie.
Przyznam, że to musi być dla chrześcijan przykre, ale powyższy przykład nie oznacza nic dobrego. Wystarczy troszkę pomyśleć...

bert04 napisał(a):
To takie typowe dla czesci ateistow, ze definiuja cale chrzescijanstwo przez pryzmat własnych doświadczen

Nie tylko! Aby "zdefiniować" religię trzeba również do tego dodać szczyptę ludzkiej natury, mocno zalać faktami historycznymi, przyprawić rzeczywistością, i listkiem racjonalizmu.
Smacznego!

bert04 napisał(a):
"Dawkinsowi się wydaje, ze..."

Nic mu się nie wydaje. Ten człowiek jest przekonany, tak jak Ty jesteś przekonany.

bert04 napisał(a):
Przypomna mi to stary wpis na innym forum w temacie "Czy sa cuda"
"Nie ma cudow z prostej przyczyny: cudow nie ma"

Ha ha ha, muszę przyznać, że to Ci się udało. :)
W rzeczywistości jednak, cud oznacza coś niesamowitego, pięknego i nieodgadnionego.
Ale w takiej samej mierze, może to być trik, iluzja, łut szczęścia, czy efekt placebo.

bert04 napisał(a):
No nie, jak ty jestes z Potockich, to ja jestem cesarz Chin.

To przykre, ale Cesarzem Chin nie zostaniesz.
Ten symbol jest umieszczony w wielu herbach rodowych.

bert04 napisał(a):
dla higieny psychicznej przychodzindo nas i wylewa swoje zale, frustracje i zgryzoty

Nie! Po prostu rozmawiamy, i stoimy po przeciwnych stronach, bo mamy odmienne poglądy.
Kolejny raz, Twoja wypowiedz ukazuje jaki masz stosunek do oponenta.
Widzisz, ja nie poczuje się lepiej kiedy Ci nawtykam, jaki to jesteś taki czy owaki.
Twoje zachowanie nie wymaga komentarza... ale wymaga reakcji moderacji forum, której oczywiście brak w takich chwilach.
Rozumiem, ważne aby nie obrażać uczuć religijnych!

PS: i głupio tak zwracać komuś uwagę, kiedy samemu robi się to notorycznie... Zwróć proszę uwagę na własną pisownię, a zobaczysz, że sam masz wiele do poprawienia. Nieporównywalnie więcej!
;)

Śr sty 28, 2015 13:55
zefciu napisał(a):
Cytuj:
całkowita nietolerancja innowierców

Cytuj:
adaptacja praktyk pogańskich do chrześcijaństwa

Mógłbyś się zdecydować z łaski swojej? Wiem, że masz potrzebę wylania każdych możliwych pomyj na chrześcijaństwo. Ale chociaż niech to będzie wewnętrznie spójne.

Moje poglądy są spójne. To religijne mechanizmy nie są spójne.
Co do adaptacji praktyk pogańskich, to powyżej dałem mały przykład ze świętem Bożego Narodzenia. Masz jeszcze piękna choineczkę, i wiele, wiele innych.
Co do nietolerancji, to jest ona fundamentem każdej religii teistycznej.
Jak to ktoś ładnie sformułował; piękna świątynia, z której piwnic [...]
Historia jasno i wyraźnie ukazuje tę złą, czarna stronę każdej religii, i jak było w rzeczywistości.

Ostatnio edytowano Śr sty 28, 2015 15:54 przez Soul33, łącznie edytowano 1 raz

.

Śr sty 28, 2015 14:09

Soul33 napisał(a):
Skoro zdaniem Arystotelesa dusza jest aktywnością ciała, to nie została wymyślona, tylko spostrzeżona i nazwana. :)

Jeżeli dusza jest aktywnością ciała, to dlaczego nazwano ją "niematerialną", skoro ciało jest materialne? Czyżby to dusza sterowała ciałem? To co z koniunkcją duszy i ciała jako jedności człowieka? Jeżeli już, to dusza powinna współdziałać z ciałem, a nie być jego aktywnością.

Śr sty 28, 2015 14:22
marcus68 napisał(a):
Soul33 napisał(a):

Jeżeli dusza jest aktywnością ciała, to dlaczego nazwano ją "niematerialną", skoro ciało jest materialne? Czyżby to dusza sterowała ciałem? To co z koniunkcją duszy i ciała jako jedności człowieka? Jeżeli już, to dusza powinna współdziałać z ciałem, a nie być jego aktywnością.

Dusza, to osobowość. Wiele cech, które łączą się w jednym zgrabnym i pięknym określeniu... dusza.
Wszystko to czym jesteśmy, nasza świadomość, i wszystkie inne cechy, które nas określają.
Przynajmniej tak to widzę.
Jednak wiem, że to nie prawda, że dusza ludzka jest nieśmiertelna. Posiadamy świadomość tylko dzięki własnej cielesności, a kiedy "definitywnie" (słowo kluczowe) nasze życie dobiegnie końca, wraz z nim dobiegnie końca wszystko inne.
Dlatego uważam, że życie ludzkie jest najwyższą wartością, i żadna ideologia nie jest warta, aby je poświęcić.

Śr sty 28, 2015 14:46

Whispernight napisał(a):
Dlatego uważam, że życie ludzkie jest najwyższą wartością, i żadna ideologia nie jest warta, aby je poświęcić.

1. tzn. dlaczego? Bo się kończy? Fakt skończoności przydaje mu wartości? Na jakiej zasadzie?
2. a co jest warte, żeby je poświęcić? Samo życie jest jedynie gołym faktem. Z kolei poświęcenie życia dla samego życia (jako "najwyższej wartości") jest masłem maślanym.

Potrafisz jakoś zracjonalizować swoje poglądy?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Śr sty 28, 2015 14:52
Whispernight napisał(a):
Moje poglądy są spójne.
Tak tak. Chrześcijaństwo tępiło praktyki pogańskie i jednocześnie je zachowywało. Amen.

Śr sty 28, 2015 15:12

Whispernight napisał(a):
bert04 napisał(a):

Można powiedzieć, że własnie czcicie ten dzień...
"Obchodzenie święta Sol Invictus, przypadającego 25 grudnia, pierwszy raz jest źródłowo poświadczone w 354[1]. Kościół pod koniec IV wieku przepisał obchodzenie w tym dniu świąt Bożego Narodzenia"
http://pl.wikipedia.org/wiki/Sol_Invictus

Ależ dziwny zbieg okoliczności, no patrzcie.

Ech, whisper whisper:

http://pl.wikipedia.org/wiki/El_Gabal

O tego goscia chodzilo. Ale racja, byl tez Sol Invictus. Byla tez Izyda. Byl Serapis. Byl mitrianizm, manicheizm i pewnie jeszcze pare sie znajdzie.

Cytuj:
Przyznam, że to musi być dla chrześcijan przykre, ale powyższy przykład nie oznacza nic dobrego. Wystarczy troszkę pomyśleć...

Dokument z 354 roku przez niektorych badaczy jest uwazany za dopisek z XII wieku. Natomiast w pismach chrzescijanskich z przelomu I / II wieku pojawia sie data 25 marca jako data poczecia Jezusa. Juliusz Afrykanczyk, Ireneusz, Jan Chryzostom m.in.

Dolicz sobie 9 miesiecy i zobacz, jaka data wyjdzie. A to jeszcze przed Konstantynem, nawet przed tym, jak Aurelian zrobil Sola Invictusa religia panstwowa.

Cytuj:
Nie tylko! Aby "zdefiniować" religię trzeba również do tego dodać szczyptę ludzkiej natury, mocno zalać faktami historycznymi, przyprawić rzeczywistością, i listkiem racjonalizmu.
Smacznego!

Za duzo Deschnera, za malo krytycznego podejscia do zrodel, moze stanac koscia w gardle.

Cytuj:
Nic mu się nie wydaje. Ten człowiek jest przekonany, tak jak Ty jesteś przekonany.

Ze niby co, wlasne uprzedzenia sa bardzie mojsze?

Ja swoje uprzedzenia (do ktorych sie przyznaje) staram sie weryfikowac, czy to w zrodlach czy to w dyskusjach przez takie fora, jak to. Czasem uprzedzenia sa obalone, kiedy indziej - przykladowo - ateisci je potwierdzaja.

Cytuj:
To przykre, ale Cesarzem Chin nie zostaniesz.
Ten symbol jest umieszczony w wielu herbach rodowych.

Uff, to nie musze Ciebie tytulowac "Mosci Whisperze"?

Cytuj:
Nie! Po prostu rozmawiamy, i stoimy po przeciwnych stronach, bo mamy odmienne poglądy.

Ok, to tylko pytanie kontrolne: czy "w swoim kregu znajomych" tez prezentujesz swoje poglady tak otwarcie, jak u nas?

Nie musisz mi odpowiadac, odpowiedz sobie samemu.

Cytuj:
Kolejny raz, Twoja wypowiedz ukazuje jaki masz stosunek do oponenta.
Widzisz, ja nie poczuje się lepiej kiedy Ci nawtykam, jaki to jesteś taki czy owaki.

A skad myslisz, ze ja sie lepiej czuje? Bardziej mi przykro, ze kolejny oponent woli zostawac w okopach swoich uprzedzen. Przykro mi. Wole innych oponentow, powiem Ci szczerze.

Ale, zeby tak nie bylo, moglo byc gorzej.

Cytuj:
Twoje zachowanie nie wymaga komentarza... ale wymaga reakcji moderacji forum, której oczywiście brak w takich chwilach.
Rozumiem, ważne aby nie obrażać uczuć religijnych!

A czymzesz Ciebie urazilem?

- Sam piszesz, ze w swoim kregu znajomych jestes uwazany za katolika
- Na tym forum takie cos Ci sie nie moze przydarzyc, bo wyrazasz je wiecej, niz ofensywny

Stad prosty wniosek, ze przed krewnymi/i/znajomymi sie kryjesz z prawdziwymi pogladami. No bo z opisu nie wyglada na to, ze Ci krewni/i/znajomi sa religijnie obojetni.

Jedyne co mozesz mi zarzucic, to to, ze takie uwagi naleza do osobnego watku "Wzajemne uwagi" . Ale nie widze, czym moglem Ciebie urazic.... chyba ze to bedzie znowu taka historia, jak z M-M.

Cytuj:
PS: i głupio tak zwracać komuś uwagę, kiedy samemu robi się to notorycznie...

Ach, wybacz drobna zlosliwosc. Po prostu dzien przedtem trabili u mnie w radiu i w kosciele o dniu lepry, a Twoje przeklawiaturzenie sie z tym zbieglo.

...

(Koh 3:1nn)

Śr sty 28, 2015 16:07
bert04 napisał(a):
A czymzesz Ciebie urazilem?

- Sam piszesz, ze w swoim kregu znajomych jestes uwazany za katolika
- Na tym forum takie cos Ci sie nie moze przydarzyc, bo wyrazasz je wiecej, niz ofensywny

Stad prosty wniosek, ze przed krewnymi/i/znajomymi sie kryjesz z prawdziwymi pogladami. No bo z opisu nie wyglada na to, ze Ci krewni/i/znajomi sa religijnie obojetni.

Jedyne co mozesz mi zarzucic, to to, ze takie uwagi naleza do osobnego watku "Wzajemne uwagi" . Ale nie widze, czym moglem Ciebie urazic.... chyba ze to bedzie znowu taka historia, jak z M-M.

Witaj bert, podpisuje się pod tym co napisałeś bo i mnie o to chodziło - jak mozna być uważanym za katolika w swoim realnym środowisku a zarazem być tak zagorzałym przeciwnikiem katolików w sieci?

I ja prosiłam Whispera by sobie odpowiedział w tej kwestii.

Zastanawiam się czy z Whispera strony są to zdrowe zachowania.
Chyba że szlachetnie urodzeni maja swoje małe fanaberie... jak kobiety?
Ale to już poza tematem.

Whssper nie piszę tego ad personam. Chciałabym tylko abyś się zastanowił i powiedział jak można Ci pomóc.

Śr sty 28, 2015 18:05
Johnny99 napisał(a):
Whispernight napisał(a):

1. tzn. dlaczego? Bo się kończy? Fakt skończoności przydaje mu wartości? Na jakiej zasadzie?
2. a co jest warte, żeby je poświęcić? Samo życie jest jedynie gołym faktem. Z kolei poświęcenie życia dla samego życia (jako "najwyższej wartości") jest masłem maślanym.

1) Tak, bo się kończy! I masz tylko to jedno...
2)Poświęcenie życia dla życia, nie jest masłem maślanym! A czynimy tak najczęściej z miłości.

bert04 napisał(a):
Natomiast w pismach chrzescijanskich z przelomu I / II wieku pojawia sie data 25 marca jako data poczecia Jezusa.

Zdajesz sobie sprawę, o jakich nieweryfikowalnych idiotyzmach teraz mówisz?
Wiesz o tym, że śmierć Chrystusa nie liczy się dokładnie na 2015 lat temu, tylko nieco więcej?
Ale rozumiem, ok. Boże narodzenie nie ma nic wspólnego z innymi pogańskimi świętami.
Jak i to, że Ozyrys w Egipcie, przypadkowo był symbolem zmartwychwstania, i sędzią umarłych. Wiem, zwykły zbieg okoliczności.

bert04 napisał(a):
czy "w swoim kregu znajomych" tez prezentujesz swoje poglady tak otwarcie, jak u nas?

Tam gdzie jest to możliwe, a ludzie z którymi rozmawiam, nie są zaślepieni, i potrafią luźno spojrzeć na temat. Ale są to raczek katolicy typu "są, bo są".
Z tymi katolikami przez duże "K", dialogu nie ma, i nie będzie. Inaczej nasze relacje byłyby dokładnie takie same jak tu i teraz z Tobą.
Niech sobie własne obrzędy uskuteczniają z dala ode mnie. A kiedy rozmowa wchodzi na tematy religijne, kończę rozmowę.
Powinieneś zrozumieć, że rodzina, znajomi, przyjaciele, to nie ludki "anonimki" z forum, tylko głębsza część naszego życia. Nie będę z tego rezygnować, ze względu na poglądy i wyznania.

bert04 napisał(a):
Ach, wybacz drobna zlosliwosc. Po prostu dzien przedtem trabili u mnie w radiu i w kosciele o dniu lepry, a Twoje przeklawiaturzenie sie z tym zbieglo.

Dobrze, że przynajmniej się przyznajesz, co Tobą kierowało...

Maria-Magdalena napisał(a):
jak mozna być uważanym za katolika w swoim realnym środowisku a zarazem być tak zagorzałym przeciwnikiem katolików w sieci?

Już odpowiedziałem na to pytanie, jasno i klarownie, licząc się z tym, że otrzymam ostrzeżenie!
Więc nie będę powtarzał.

Zastanawiam się czy z Whispera strony są to zdrowe zachowania.

Ja do Twoich zachowań nie muszę się już zastanawiać, czy są one zdrowe...

Whssper nie piszę tego ad personam. Chciałabym tylko abyś się zastanowił i powiedział jak można Ci pomóc.

Wyzdrowiej ;)

Śr sty 28, 2015 19:01

Soul33 napisał(a):
Askadtowiesz napisał(a):
Nie ulega przecież wątpliwosci, że duszę wymyślono; sam przedstawiłeś dowody.

On niczego nie spostrzegł, bo niby jak? Po prostu sobie dywagował. Na dodatek - jak podano w cytowanym linku- nie zgadzał się z pojęciem duszy jako odrębnego bytu. Raczej bylo to coś co dziś np. odnosimy do domu: ten dom ma duszę.
Albo cytat z przedmiotowego linku: "na przykład jeśli nóż miałby duszę, to byłby nią akt cięcia – ponieważ "cięcie" jest esencją bycia nożem. Dlatego niezależne istnienie duszy oznaczałoby możliwość oddzielenia aktu cięcia od noża".

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Śr sty 28, 2015 21:15
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 289 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 20  Następna strona