Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 18:11

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8
 Jak odejść całkowicie od Boga? 
Autor Wiadomość

Post Re: Jak odejść całkowicie od Boga?
Marud jest za pozno troche. Przepraszam. Moze pogadamy innym razem. Nie chce ci dac byle jakiej odpowiedzi. Zeby to dyskutowac to trzeba czasu. :)

Wt kwi 14, 2015 22:26

Jorgensen napisał(a):
Marud jest za pozno troche. Przepraszam. Moze pogadamy innym razem. Nie chce ci dac byle jakiej odpowiedzi. Zeby to dyskutowac to trzeba czasu. :)

Z chęcią podyskutuje. Może być tutaj na forum czy priv - do wyboru.

Wt kwi 14, 2015 22:29

moze na prywat.?

Wt kwi 14, 2015 22:32

Witaj Marud . Czy otrzymalas moja prywatna wiadomosc? Nie moge sie polapac czy to zostalo wyslane. Pozdrawiam:)

Śr kwi 15, 2015 6:56

Jorgensen napisał(a):
Witaj Marud . Czy otrzymalas moja prywatna wiadomosc? Nie moge sie polapac czy to zostalo wyslane. Pozdrawiam:)

Otrzymałem.

Śr kwi 15, 2015 17:53

Piotrek35 napisał(a):
Chcę się dowiedzieć jak mogę odejść od Boga w sensie całkowitym, nie tylko z kościoła.
Nie chce spotykać Boga po śmierci, z nim rozmawiać ani żyć wiecznie nieważne gdzie by to miało być.
Pytałem proboszcza, powiedział, że musze napisac akt woli, ale to załatwi odejście od koscioła, a nie moge złozyć pisma odejscia od Boga oraz, że Bóg mnei zmusi do oglądania go po mojej smierci.
Pewnie proboszcz nie chce mi powiedziec jaki dokument nalezy złozyć aby moja dusza umarła po smierci ciała, dlatego pytam tutaj. Często księza mówili, ze Bog do niczego nie zmusza, wiec nie wierze, ze zmusi mnie do zycia wiecznego i do oglądania go czy tez jego aniołów jakichkolwiek.

Jaki dokument należy złożyć i gdzie?

Dokument? Bogu? Na czym wypisany? Bóg cię stworzył aby dawać ci miłość i samego siebie przez swojego Syna. nie możesz tego zmienić ale możesz zaprzeczyć na wszelkie mozliwe sposoby.
Możesz próbować oddzielić się od Boga stając się Jego zaprzeczeniem nienawidząc wszystkiego i wszystkich zwalczając to zaciekle i z wszelką nienawiścią jaką zdołasz z siebie wykrzesać. Jeżeli będziesz tak robił z całą pewnościa oddalisz się na długo od Boga jednak nie można sie oddalić od kogoś kto jest wszechobecny. Możesz trwać tylko w tym świecie który jest Jego zaprzeczeniem tylko, ze nawet trwanie w nim uwarunkowane jest tą drobną iskierką miłości i rozumu , która jeszcze w tobie tli. Szatan właśnie dlatego nie odcina cię całkowicie od Boga ponieważ zdaje sobie sprawę z tego , że wtedy zobaczysz okropieństwo tej sytuacji i natychmiast zmienisz zdanie. Nie pokaże ci jak cię oszukuje trzymając w ryzach lęku i odrobiny radości. Tylp czy wtedy społeczeństwo nie wykluczy ciebie?

Cz sie 06, 2015 10:16

Piotrek35 napisał(a):
A gdzie ja niby napisałem, że nie wierzę w Boga?
Wierze, ze istnieje, ale nie chce mieć z nim nic wspólnego ani teraz ani po śmierci ciała.
Byłem katolikiem i wiem, że Bóg do niczego nie zmusza, więc nie zmusi mnie do życia wiecznego, tylko nie wiem w jaki sposób mam to załatwić formalnie. Nie chce tez Boga oglądać po śmieci ciała, dlatego chce to załatwić na ziemi, tylko nikt mi nie chce pomóc :(

Nie będziesz odlądał Boga po śmierci jeżeli nie chcesz. Bógł umarł i za Ciebie, ale jeżeli Go odrzucasz, będziesz oglądał Szatana

Pt sie 07, 2015 10:50

Bóg do niczego Ciebie nie zmusi - jak słusznie już powiedziałeś. Ale jesteśmy tylko ludźmi i nigdy nie będzie możliwe decydowanie co z nimi stanie się po śmierci. Możemy jedynie decydować o przebiegu własnego życia. Myślę, że Pan Bóg nie jest biurokratą i nie potrzebuje żadnych deklaracji na piśmie. On zna Twoje serce i wie czego pragniesz. Więc żyj jak chcesz i nie martw się papierkową robotą. Jak to mówią "chwytaj dzień". A tego co stanie się z duszą po śmierci nie jesteś w stanie decydować czy odwoływać.

Wt sie 25, 2015 12:06

Wg. mnie na logikę będąc jego stworzeniem, nie da się opuścić Boga.

Cz sie 27, 2015 11:30
Jaaqob napisał(a):
Wg. mnie na logikę będąc jego stworzeniem, nie da się opuścić Boga.

Jeśli z góry zakładasz że jesteś Jego stworzeniem, to oczywiste, że Boga się nie pozbędziesz z własnej świadomości.
Z resztą... ów podmiot nie "zamieszkał" w ludzkiej głowie bez przyczyny.
To czy pozbędziesz się religijnych koncepcji, zależy tylko od tego, czego tak naprawdę szukasz.

Albo szukasz prawdy, i sam oddzielisz kłamstwa od prawdy, nie polegając na żadnym "kodeksie"?
Albo jesteś człowiekiem, który przyjął już "jedyną" prawdę w postaci aksjomatów religijnych, i nie zamierzasz niczego kwestionować, co nakazuje Ci religia?

Cz sie 27, 2015 12:45

Jorgensen napisał(a):
Bog jest miloscia i radoscia. Bog nie chce zebysmy sie smucili i umartwiali.

Chciałabym w to wierzyć, dlatego najbliższą mi ideologią jest deizm.

Cz sie 27, 2015 13:01
ototoksyczna napisał(a):
Chciałabym w to wierzyć, dlatego najbliższą mi ideologią jest deizm.

Według mnie, taki pogląd jest bardziej jasny, aniżeli wszelakie inne teizmy.
Mimo to, nadal jest to pogląd nieuzasadniony niczym.

Dla mnie najbliższy jest świat bez ideologiczny...
Świat który powoli poznajemy, uczymy się go.
Świat który możemy odkrywać, a nie zgadywać.
Świat prawdziwy, a nie teoretyczny.
Czyli wszystko to co istnieje, a nie to co sobie wyobrażamy.
;)

Cz sie 27, 2015 14:08

Whispernight napisał(a):
Dla mnie najbliższy jest świat bez ideologiczny...
Świat który powoli poznajemy, uczymy się go.
Świat który możemy odkrywać, a nie zgadywać.
Świat prawdziwy, a nie teoretyczny.
Czyli wszystko to co istnieje, a nie to co sobie wyobrażamy.
;)

Temat-rzeka ;) Moim zdaniem religijność - jakakolwiek - wynika przede wszystkim z obaw przeciętnego zjadacza chleba dot. stanu, w jakim znajdzie się opuściwszy ten padół łez; stąd teorie o piekle, niebie, czyśćcu - przecież prościej jest wierzyć, że śmierć nie oznacza końca w pełnym tego słowa znaczeniu, co jednocześnie zmniejsza strach przed nią samą.
Poza tym pod kątem psychologicznym zupełnie normalne jest pragnienie poznania przyczyny interesującego daną jednostkę zjawiska - chociażby (uderzę w banał) skąd wziął się świat; najmniej wymagającym wariantem jest "stworzenie" siły wyższej, odpowiedzialnej za wszystko, czego nie rozumiemy. Idąc dalej - wytłumaczyć można w ten sposób mnóstwo rzeczy, których wyjaśnienie z naukowego punktu widzenia jest skomplikowane, o ile nie niemożliwe.

Generalnie określam się mianem "agnostyczki", dlatego - jeśli Bóg rzeczywiście istnieje - najbliższą mi ideologią jest deizm; nie wierzę w żadne osławione miłosierdzie, którego nigdzie nie widać, idea życia wiecznego też jakoś do mnie nie przemawia, a zgłębianie tajników jakiejkolwiek religii to syzyfowa praca (bo gdzie dwóch wiernych - tam trzy teorie).
Zostałam wychowana w wierze katolickiej (na dodatek przez przez babcię, która o mój rozwój duchowy bardzo dbała) i sama kiedyś określałam swoja skromną osóbkę jako "głęboko wierząca", a trudno całkowicie wykorzenić wartości wpajane od dziecka (zresztą na wykorzenieniu ich wcale mi nie zależy); dlatego deizm a nie ateizm - nie potrafię zaprzeczyć istnieniu czegoś, co od zawsze mi wmawiano.

Cz sie 27, 2015 15:49

ototoksyczna napisał(a):
Moim zdaniem religijność - jakakolwiek - wynika przede wszystkim z obaw przeciętnego zjadacza chleba dot. stanu, w jakim znajdzie się opuściwszy ten padół łez; stąd teorie o piekle, niebie, czyśćcu - przecież prościej jest wierzyć, że śmierć nie oznacza końca w pełnym tego słowa znaczeniu, co jednocześnie zmniejsza strach przed nią samą.
Poza tym pod kątem psychologicznym zupełnie normalne jest pragnienie poznania przyczyny interesującego daną jednostkę zjawiska - chociażby (uderzę w banał) skąd wziął się świat; najmniej wymagającym wariantem jest "stworzenie" siły wyższej, odpowiedzialnej za wszystko, czego nie rozumiemy. Idąc dalej - wytłumaczyć można w ten sposób mnóstwo rzeczy, których wyjaśnienie z naukowego punktu widzenia jest skomplikowane, o ile nie niemożliwe.
Religia ma swe źródła w dalekiej przeszłosci człowieka. Nie było żadnej przerwy, okresu bezreligijnego. Być może więc potrzeba religijnosci jest z pokolenia na pokolenie jedynie wmawiana ludziom. Na dobrą sprawę osiągnęliśmy juz taki stopień rozwoju, ze moglibysmy się obejsć bez religii.
Ale jeśli sie wmawia człowiekowi, ze sobie bez niej nie nie poradzi, nie upora się z nierozwiazanymi jeszcze problemami, takimi np. jak choroby, to człowiek chetnie korzysta z bezpiecznej przystani (rzekomo bezpiecznej, bo to tylko złudzenie).

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Cz sie 27, 2015 20:15

Podsumowując nie ma na tyle dowodów ażeby zaprzeczyć istnieniu wyższej inteligencji, ażeby potwierdzić racje bytu.

Pt sie 28, 2015 5:38
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 120 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 4, 5, 6, 7, 8