Autor |
Wiadomość |
Robek
|
 Re: Fenomen Boga
Askadtowiesz napisał(a): Robek napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): Stary Testament nie mówi o innych osobach boskich,mówi tylko o jednym Bogu. Wzmiankowany jest Duch Świety ale nie jako osoba. Jezusa tam w ogole nie ma. Coś tam w starym testamencie o nim piszą. Ale gdzie i co? Izajasz przepowiedział nadejście Jezusa. Hufce napisał(a): Bóg nie stworzył Jezusa ale go zrodził a to zasadnicza różnica ,nie trzeba wierzyć w Jezusa aby wejść po śmierci do nieba ,o wszystkim decyduje całokształt naszego życia widziany w oczach Boga . Kiedy go zrodził?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
Cz sie 13, 2015 22:36 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Jest to pytanie z punktu widzenia teologii Trójcy bezsensowne.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Pt sie 14, 2015 10:38 |
|
 |
Askadtowiesz
|
Robek napisał(a): Izajasz przepowiedział nadejście Jezusa.
Na pewno Jezusa czy moze ogólnie Mesjasza? Możesz wskazać miejsce w Biblii?
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
Pt sie 14, 2015 20:09 |
|
|
|
 |
Robek
|
Askadtowiesz napisał(a): Robek napisał(a): Izajasz przepowiedział nadejście Jezusa.
Na pewno Jezusa czy moze ogólnie Mesjasza? Możesz wskazać miejsce w Biblii? Jakich ty chcesz na co dowodów! Ogólnie można by uznać że Biblia, to taka baśń, czy jakaś książka, mówiąca o jakiejś tam mitologi. W starym testamencie, przepowiedziano przyjście mesjasza, a w nowym przyszedł, gdzie w tym widzisz problem?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
So sie 15, 2015 21:37 |
|
 |
proteom
|
Askadtowiesz napisał(a): Robek napisał(a): Izajasz przepowiedział nadejście Jezusa.
Na pewno Jezusa czy moze ogólnie Mesjasza? Możesz wskazać miejsce w Biblii? Polecam artykuł MESJASZ WEDŁUG BIBLIJNYCH PROROCTW http://alamoministries.com/Messiah_Book ... ah_pol.pdfTemat Bóstwa Jezusa jest tutaj viewtopic.php?f=1&t=22335
|
N sie 16, 2015 14:47 |
|
|
|
 |
Askadtowiesz
|
Robek napisał(a): Izajasz przepowiedział nadejście Jezusa.
Askadtowiesz napisał(a): Na pewno Jezusa czy moze ogólnie Mesjasza? Możesz wskazać miejsce w Biblii? Robek napisał(a): Jakich ty chcesz na co dowodów! Ogólnie można by uznać że Biblia, to taka baśń, czy jakaś książka, mówiąca o jakiejś tam mitologi. W starym testamencie, przepowiedziano przyjście mesjasza, a w nowym przyszedł, gdzie w tym widzisz problem? Dowodów dosłownych i oczywistych a nie naciąganych (pewne szczegoły zobaczysz w moim drugiem dzisiejszym poscie). Takich mesjaszy było sporo a tylko jeden "zaskoczył" i łatwo udowodnic ze tzw. proroctwa ze ST nie dotycza tej samej osoby i są tak różnorodne iz jest z czego wybierać. Cóż, nie wszyscy sądzą ze baśń, wiec nie od rzeczy jest tego dowodzic.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
N sie 16, 2015 19:39 |
|
 |
Askadtowiesz
|
proteom napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): Robek napisał(a): Izajasz przepowiedział nadejście Jezusa.
Na pewno Jezusa czy moze ogólnie Mesjasza? Możesz wskazać miejsce w Biblii? Polecam artykuł MESJASZ WEDŁUG BIBLIJNYCH PROROCTW http://alamoministries.com/Messiah_Book ... ah_pol.pdfNie powiem abym przeczytał całosc, ale pierwszych kilkanaści stron mi wystarczyło. Jeśli chcesz, mozemy drążyc dalej. Nie będę tu popełniał pracy doktorskiej, wezme wiec 2 przykłądy, moim zdaniem dosc ciekawe. Cytat z artykułu Cytuj: Prześledźmy w skrócie kilka niezwykłych związków, jakie zachodzą pomiędzy przepowiedniami w Starym Testamencie i ich spełnieniem w Nowym Testamencie. ..................... Miał.... być zrodzonym ..... w Betlejem w Judei (Ks. Micheasza 5:1, Ew
A co mói Ksiega Micheasza? Cytuj: A ty, Betlejem Efrata, najmniejsze jesteś wśród plemion judzkich! Z ciebie mi wyjdzie Ten, który będzie władał w Izraelu, a pochodzenie Jego od początku, od dni wieczności. (2) Przeto [Pan] wyda ich aż do czasu, kiedy porodzi mająca porodzić. Wtedy reszta braci Jego powróci do synów Izraela. (3) Powstanie On i paść będzie mocą Pańską, w majestacie imienia Pana Boga swego. Osiądą wtedy, bo odtąd rozciągnie swą potęgę aż po krańce ziemi. (4) A Ten będzie pokojem. Jeśli Asyria wtargnie do naszego kraju, jeśli stąpać będzie po naszych pałacach, wzbudzimy przeciw niej siedmiu pasterzy i ośmiu książąt ludu. (5) I będą paść kraj Asyrii mieczem, a kraj Nimroda pałaszem. Tak ocali On nas od Asyrii, gdy ona wtargnie do naszego kraju, gdy stąpać będzie w naszych granicach. I to jest zbiezne z NT? I chodzi o Jezusa? Teraz drugi cytat z artykułu: Cytuj: Miał .... mieć podany ocet do wypicia (Ks. Psalmów 69:22
A co mówi KS. Psalmów? Cytuj: Wybaw mnie, Boże, bo woda mi sięga po szyję. (3) Ugrzązłem w mule topieli i nie mam nigdzie oparcia, trafiłem na wodną głębinę i nurt wody mnie porywa. .......Boże, Ty znasz moją głupotę i występki moje nie są zakryte przed Tobą. ...... (22) Dali mi jako pokarm truciznę, a gdy byłem spragniony, poili mnie octem. Czy to dotyczy Jezusa? Kazdy moze sobie przeczytać cały rozdział, nie cytuję całosci ze wzgledu na potrzebe zwiezłości wypowiedzi. Wniosek: "proroctwa" robi sie metodą wyrywania z kontekstu i mataczenia.
|
N sie 16, 2015 20:09 |
|
 |
Robek
|
Askadtowiesz napisał(a): Czy to dotyczy Jezusa? Kazdy moze sobie przeczytać cały rozdział, nie cytuję całosci ze wzgledu na potrzebe zwiezłości wypowiedzi. Wniosek: "proroctwa" robi sie metodą wyrywania z kontekstu i mataczenia. No dobra, nawet jak masz racje to co to zmienia? Podałem tu wcześniej cechy Boga, i nie było żadnych obiekcji, nikt mnie nie zaatakował?
|
Pn sie 17, 2015 20:47 |
|
 |
Dindala
|
Robek napisał(a): Podałem tu wcześniej cechy Boga, i nie było żadnych obiekcji, nikt mnie nie zaatakował? Według mnie Bóg jest myślą więc nie ma cech. I to nie jest atak. 
|
Wt sie 18, 2015 8:54 |
|
 |
Robek
|
Dindala napisał(a): Robek napisał(a): Podałem tu wcześniej cechy Boga, i nie było żadnych obiekcji, nikt mnie nie zaatakował? Według mnie Bóg jest myślą więc nie ma cech. I to nie jest atak.  Czyja jest ta myśl?
|
Wt sie 18, 2015 11:16 |
|
 |
Dindala
|
Robek napisał(a): Dindala napisał(a): Robek napisał(a): Podałem tu wcześniej cechy Boga, i nie było żadnych obiekcji, nikt mnie nie zaatakował? Według mnie Bóg jest myślą więc nie ma cech. I to nie jest atak.  Czyja jest ta myśl? Wszystkich istot.
|
Wt sie 18, 2015 15:06 |
|
 |
Dindala
|
To był taki żart. Ale większość ludzi tak właśnie myśli. 
|
Wt sie 18, 2015 19:23 |
|
 |
Askadtowiesz
|
Robek napisał(a): Askadtowiesz napisał(a): Czy to dotyczy Jezusa? Kazdy moze sobie przeczytać cały rozdział, nie cytuję całosci ze wzgledu na potrzebe zwiezłości wypowiedzi. Wniosek: "proroctwa" robi sie metodą wyrywania z kontekstu i mataczenia. No dobra, nawet jak masz racje to co to zmienia? Cytuj: Dla człowieka zaślepionego wiarą niczego nie zmienia. Ateista się nie zdziwi. Ale nasuwa się refleksja: czy dla dobra sprawy wolno kłamać, czy człowek religikny, z mocnymi zasadami moralnymi, moze mataczyc, byle udowodnic cos, czego i tak udowodnic się nie da? I czy warto?
Podałem tu wcześniej cechy Boga, i nie było żadnych obiekcji, nikt mnie nie zaatakował? Myśle, ze jest to tak: wierzący nie mają powodu do protestu, bo tak w istocie uwazaja. Dla niewierzącego zaś przypisanie Bogu określonych właściwości jest wewnetrzną sprawą religii, moga byc przypisane dowolnie. To co podałeś, mozna chyba zmieścic w jednym przymiotniku: doskonały. Mnie osobiście- o czym tu juz ileś razy pisałem- nie przestaje dziwic, ze religia wyewoluowała tak, iz przyjmuje doskonałosć Boga, pomimo z jest to praktycznie nierealne. Dawniejsi bogowie (znów sie powtórzę) nie byli doskonali i to było naturalne.
|
Wt sie 18, 2015 20:31 |
|
 |
Askadtowiesz
|
Dindala napisał(a): To był taki żart. Ale większość ludzi tak właśnie myśli.  No nie wiem, ja tu najczęściej słyszę, ze Bg jest miłoscią.
|
Wt sie 18, 2015 20:33 |
|
 |
Dindala
|
Askadtowiesz napisał(a): No nie wiem, ja tu najczęściej słyszę, ze Bg jest miłoscią. No to widocznie obracam się w dziwnym towarzystwie i niepotrzebnie generalizuję.
|
Wt sie 18, 2015 21:14 |
|
|
|