Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 17:07

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 194 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna strona
 Dlaczego Bóg toleruje pedofilów i sadystów? 
Autor Wiadomość

Post Re: Dlaczego Bóg toleruje pedofilów i sadystów?
chwat napisał(a):
Nie ja posługuję się definicją potoczną, tylko WSZYSCY w tym wątku, poczynając od pierwszego posta jego założyciela.

Od pierwszej strony rozmawiamy o dysfunkcjach mózgu, które prowadza do takich skłonności.

A założyciel wątku w pierwszym poscie pyta o to, czy mają wolną wolę, wskazując, że również ma na myśli dysfunkcję i skłonność, a nie konkretny czyn.

chwat napisał(a):
Co ciekawe sam tak rozumiesz tę problematykę, o czym świadczy Twój niedawny post z godz 10.02

Założyłem, że osoby zaangażowane w wytwarzanie i rozpowszechnianie treści pedofilskich mają skłonności pedofilskie, a więc są pedofilami, tym bardziej, że tekst wspomina o tym, jak dzielil się między soba planami/fantazjami o takiej treści. Możliwe, że nie wszyscy z nich to pedofile, bo teoretycznie ktoś mógł zajmować się tym po prostu dla zysku, ale jest to mało prawdopodobne, zważywszy, że nawet zatwardziałych przestępców treści i czyny tego typu zazwyczaj odrzucają.

chwat napisał(a):
Czy w tym momencie skończyliśmy wałkowanie problematyki defininicji i możemy przejść do właściwej tezy wątku?

Jasne, o ile nie będziesz upierał się przy wygłaszaniu bzdur w rodzaju Przed popełnieniem czynu pedofilskiego, nie jest się pedofilem

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Wt lis 29, 2016 13:07

Usmiać się można... :)
W pierwszym poscie, odnośnie pedofilii, jest mowa: "...żeby pozwolić na cierpienia dzieci..." więc widać JAK BYK, że NIE chodzi o pedofilię definiwaną jako skłonności, ale realizowane działania przestępcze, skoro ktoś doznaje cierpień.

W komentowanym przez Ciebie doniesieniu prasowym z 10.02, jest mowa o przestępstwach pedofilów, a więc NIE o przypadkach klinicznych, ale popełnianych przestępstwach tego typu.

Miło z Twojej strony, że sam stwierdzasz (zapewne nieświadomie), że być może niektórzy z nich wcale nie są pedofilami pod względem skłonności, ale np dla zysku. Co jest dokładnie potwierdzeniem definiowania pedofila w tym wątku i definiwaniem problematyki - jako sprawcy, a nie osoby z niezrealizowanymi skłonnościami.

Na koniec mały prezencik, uscislona definicja pedofila, specjalnie dla JedenPosta:
Przed popełnieniem czynu pedofilskiego, nie jest się pedofilem (sprawcą), ale tylko pedofilem (klinicznym)

Wt lis 29, 2016 14:02

Ale zdajesz sobie sprawę, że nie byłoby całej tej dyskusji, gdyby nie Twoja ignorancja w materii, w której raczysz się wypowiadać, którą próbujesz teraz maskować wodolejstwem?

chwat napisał(a):
Miło z Twojej strony, że sam stwierdzasz (zapewne nieświadomie), że być może niektórzy z nichwcale nie są pedofilami pod względem skłonności, ale np dla zysku. Co jest dokładnie potwierdzeniem definiowania pedofila w tym wątku i definiwaniem problematyki - jako sprawcy, a nie osoby z niezrealizowanymi skłonnościami.

A ten w kółko swoje...

Pedofile i sprawcy czynów pedofilskich to dwie różne, częściowo tylko pokrywające się grupy, które w kontekście tego wątku tym bardziej należy rozpatrywać osobno, ponieważ w wypadku jednej z nich występuje istotny i niezawiniony przez podmiot czynnik mogący prowadzić - i często prowadzący - do popełniania strasznych czynów, o których mowa, w odniesieniu do którego to czynnika Bóg mógłby, a nawet powinien zadziałać terapeutycznie, co nie stanowiłoby żadnego ograniczenia wolności jednostki.

W tym konkretnym kontekście (sytuacji z przytoczonego tekstu) niemal na pewno mamy do czynienia z pedofilami winnymi czynów pedofilskich, ponieważ bardzo wątpliwe jest - ale możliwe - zaangażowanie w takie przestępstwa osób pedofilami nie będących. Pedofilia sprawców jest zatem domyślna i wysoce prawdopodobna, ale nie wynika z samego faktu popełnienia zarzucanych im czynów.

Poparte badaniami sformułowania z wikipedii
Cytuj:
Wykazano, że pedofile popełniają średnio 10 razy więcej przestępstw polegających na wykorzystaniu seksualnym dzieci niż sprawcy nie będący pedofilami
oraz
Cytuj:
Czynów pedofilnych (w sensie szerszym) dopuszczają się nie tylko osoby ze zdiagnozowaną pedofilią, ale znacznie częściej osoby, u których ta parafilia nie występuje (tzn. liczniejsi od sprawców pedofilnych są sprawcy niepedofilni choć większości czynów pedofilnych dokonują ci pierwsi)

nie miałyby żadnego sensu, gdyby przyjąć Twoją optykę.

Wt lis 29, 2016 14:35

chwat napisał(a):
Na koniec mały prezencik, uscislona definicja pedofila, specjalnie dla JedenPosta:
Przed popełnieniem czynu pedofilskiego, nie jest się pedofilem (sprawcą), ale tylko pedofilem (klinicznym)

Dzięki, jesteś bardzo hojny - zwłaszcza, gdy pochylimy się nad wartością informacyjną tego zdania. Otóz wynika z niego, że przed dokonaniem czynu pedofilskiego człowiek nie jest sprawcą czynu pedofilskiego. OK. Niestety, zakonczenie tego zdania nie musi byc prawdą, ponieważ sprawca czynu pedofilskiego nie musi być (i przeważnie nie jest) klinicznym pedofilem, czy to przed jego popełnieniem, czy po.

Wt lis 29, 2016 14:53

Może żeby wrócić do tego co powiedziałem wcześniej:

chwat napisał(a):
R6 napisał(a):
W sumie co za różnica jak gość stał się pedofilem i ile ma lat. Próbuje skrzywdzić dziecko to należy temu przeciwdziałać. Co mnie obchodzi jego zła wola i jej źródła kiedy idzie o życie mojego malutkiego dziecka. Ojciec, który nie próbuje z całych sił ochronić nieletniego dziecka nie jest dobrym ojcem. Do tego wniosku zmierzam.

Przypuszczam, że zrozumiałeś ślepą uliczkę myślałenia "stania się pedofilem" i wykrecasz się teraz komentarzem "w sumie co za różnica".

Chodzi o to, że Bóg wedle Twojego życzenia, miałby chronić dzieci przed pedofilami. Niestety nie może chronić nikogo przed kimś (pedofilem) zanim ten nim nie został, czyli nie popełnił czynu pedofilskiego, czyli de facto jeszcze nim nie jest.
Chcąc uczynić zadość Twojemu zyczeniu chronienia przed wystepkiem, trzeba by do niego w ogóle nigdy nie dopuścić, czyli zapobiec zanim kiedykolwiek wystąpił. Bo jeśli kiedykolwiek wystąpił, to znaczy, że ochrona nie wystąpiła. W ten sposób zapętlamy się w błędne koło myślenia, ochrony przed czymś, czego jeszcze nie ma.
W tym wątku ta uwaga już byla, bodajże @medieval zwrócił uwagę na to zagadnienie
.

W kontekście dokonania czynu pedofilskiego i ewentualnej interwencji (pre-interwencji) Boga, o czym mówiłem, pobudki pedofila (które frapują JedenPosta) są oczywiście bez znaczenia. Znaczenie ma cierpienie ofiary i ewentualna możliwość jego uniknięcia.

Zatem dogodzenie koledze JedenPostowi w jego potrzebie rozmazywania myśli zasadniczej, po prostu sobie daruję przerywając tę jałową dyskusję. Nie chcąc fatygować moderacji w celu arbitrażowania jak to było ostatnio, nie widzę możliwości innego zakończenia tej dyskusji, bez wykazania minimum obiektywizmu przez dyskutanta. ;-)

Może kolega R6, odniesie jakoś się do mojej odpowiedzi na jego pytanie? Nie po to chyba stawia pytania, żeby ignorować odpowiedzi?

Wt lis 29, 2016 17:19

chwat napisał(a):
W kontekście dokonania czynu pedofilskiego i ewentualnej interwencji (pre-interwencji) Boga, o czym mówiłem, pobudki pedofila (które frapują JedenPosta) są oczywiście bez znaczenia. Znaczenie ma cierpienie ofiary i ewentualna możliwość jego uniknięcia.

Pobudki pedofila mają tu oczywiście znaczenie pierwszorzędne, ponieważ

- w wypadku, gdy mają one charakter chorobowy/zaburzeniowy, łatwo wyobrazic sobie taką (terapeutyczną) interwencję Boga, która nie ingerując w wolność jednostki uchroniłaby jej potencjalne ofiary

- w wypadku, gdy czyn pedofilski miałby być efektem decyzji wynikającej ze zwykłego hedonizmu/egoizmu, zapobiegawcza interwencja Boga musiałaby mieć charakter dalece bardziej inwazyjny, idący w kierunku realnego ograniczenia wolności

Wt lis 29, 2016 17:36

Oczywiście pobudki pedofila w kontekście wyrządzania krzywdy ofierze, nie mają znaczenia.

Nieszczęsna ofiara pedofila, cierpi (cierpiałaby) tak samo, niezależnie od tego, z jakich pobudek pedofil dokonuje swojego czynu.

Wt lis 29, 2016 17:52

chwat napisał(a):
Oczywiście pobudki pedofila w kontekście wyrządzania krzywdy ofierze, nie mają znaczenia.

Mają natomiast znaczenie w kontekście tematu, w którym się wypowiedziałem oraz konkretnie
Cytuj:
ewentualnej interwencji (pre-interwencji) Boga

Wt lis 29, 2016 17:57

Wyrwane z kontekstu. Jak zwykle.

Wt lis 29, 2016 18:20

Taaak.... wypowiedzi na temat - "wyrwane z kontkestu". Bełkotliwe maskowanie swojej ignorancji wodolejstwem - OK.

Wt lis 29, 2016 18:22

Wyrwałeś kawałek zdania: "ewentualnej interwencji (pre-interwencji) Boga", z całości:

"W kontekście dokonania czynu pedofilskiego i ewentualnej interwencji (pre-interwencji) Boga, o czym mówiłem, pobudki pedofila (które frapują JedenPosta) są oczywiście bez znaczenia. Znaczenie ma cierpienie ofiary i ewentualna możliwość jego uniknięcia"

czy nie wyrwałeś?

Wt lis 29, 2016 18:39
Moderator

Rozważania z tego wątku można streścić w odwiecznie stawianym pytaniu: Dlaczego Bóg dopuszcza istnienie zła w świecie?

Przypomnijmy sobie przypowieść o chwaście (nie o chwacie):
Cytuj:
"Królestwo niebieskie podobne jest do człowieka, który posiał dobre nasienie na swej roli. Lecz gdy ludzie spali, przyszedł jego nieprzyjaciel, nasiał chwastu między pszenicę i odszedł. A gdy zboże wyrosło i wypuściło kłosy, wtedy pojawił się i chwast. Słudzy gospodarza przyszli i zapytali go: "Panie, czy nie posiałeś dobrego nasienia na swej roli? Skąd więc wziął się na niej chwast?" Odpowiedział im: "Nieprzyjazny człowiek to sprawił". Rzekli mu słudzy: "Chcesz więc, żebyśmy poszli i zebrali go?" A on im odrzekł: "Nie, byście zbierając chwast nie wyrwali razem z nim i pszenicy. Pozwólcie obojgu róść aż do żniwa; a w czasie żniwa powiem żeńcom: Zbierzcie najpierw chwast i powiążcie go w snopki na spalenie; pszenicę zaś zwieźcie do mego spichlerza"".
Mt 13,24-30

Warto też przypomnieć sobie inny fragment:

Cytuj:
(Jezus) wysłał przed sobą posłańców. Ci wybrali się w drogę i przyszli do pewnego miasteczka samarytańskiego, by Mu przygotować pobyt. Nie przyjęto Go jednak, ponieważ zmierzał do Jerozolimy. Widząc to, uczniowie Jakub i Jan rzekli: "Panie, czy chcesz, a powiemy, żeby ogień spadł z nieba i zniszczył ich?" Lecz On odwróciwszy się zabronił im.

Łk 9, 52-54

Rozumiem te wszystkie wątpliwości, że prawdziwy Ojciec dopilnuje, by zły nie krzywdził dziecka.
Jednak On dał tym dzieciom pomoc: dał im rodziców, społeczeństwo i jego prawa. Cierpienie dzieci jest rzeczywiście czymś strasznym i ktoś kto krzywdzi dziecko nie uniknie sądu, ale jest jeszcze odpowiedzialność i miłość ich rodziców, która ma za zadanie je przed tym uchronić.

Wt lis 29, 2016 18:46
Zobacz profil WWW

medieval_man napisał(a):
Rozważania z tego wątku można streścić w odwiecznie stawianym pytaniu: Dlaczego Bóg dopuszcza istnienie zła w świecie?

Nie do końca. Wydaje mi się, że pytając o sadystów i pedofili, a nie np. morderdców i gwałcicieli autor chciał zwrócić uwagę na istnienie ludzi, w których skłonnośc do zła zakorzeniona jest w szczególny sposób, a nie na ogólny problem zła i cierpienia jako takiego.

Mogę oczywiście sie mylić - najpiej, gdyby wyopowiedział się w tej kwestii sam R6.

Wt lis 29, 2016 19:17

Zezwalanie na krzywdzenie dzieci wywołuje we mnie złość. Ostatnio często mnie kusi aby przestać wierzyć, bo prawdę mówiąc nie potrafię ufać komuś kto tak postępuje. Wiara w istnienie takiego Boga jest dla mnie źródłem frustracji. Są pewne obowiązki które trzeba wypełnić, bez względu na to czy Bóg istnieje, a rozproszenie wywołane złością (na Boga) mocno mi w tym przeszkadza.

Myślałem, że jakimś cudem ktoś poda mi wyjaśnienie, które mnie uspokoi.

Wt lis 29, 2016 19:44

Cytuj:
Mogę oczywiście sie mylić - najpiej, gdyby wyopowiedział się w tej kwestii sam R6.

Przepraszam, że tak rzadko włączam się w dyskusję, którą sam wywołałem. Moja córka jest w takim wieku, że trzeba ją pilnować na każdym kroku żeby nie zrobiła sobie krzywdy. Przez to nie mam czasu aby się dobrze zastanowić i zredagować post.

Wt lis 29, 2016 20:05
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 194 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna strona