Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 25, 2025 20:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 184 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna strona
 Czy Bóg kocha szatana? 
Autor Wiadomość

Post Re: Czy Bóg kocha szatana?
Soul33 napisał(a):
W kwestii Bożych uczuć:

Św. Tomasz z Akwinu - SUMA TEOLOGICZNA - Tom 10
http://www.katedra.uksw.edu.pl/suma/suma_10.pdf

Miłość, radość oraz inne uczucia tego rodzaju, przypisywane Bogu, aniołom lub umysłowemu pożądaniu ludzi, są to w rzeczywistości proste akty woli, występujące bez uczucia, choć skutki ich są podobne do owoców uczucia. Dlatego Augustyn mówi, że „święci aniołowie karzą bez gniewu i wspierają nas bez współczucia dla naszej nędzy. Chociaż więc w mowie potocznej przypisuje się im również uczucia, to czyni się tak z powodu pewnego podobieństwa do dzieł, a nie z powodu podobieństwa w słabości”.
- Zagadnienie 22, Artykuł 3, odp. pkt 3 (str. 13)

Ani Bóg, ani aniołowie nie mają pożądania zmysłowego, ani także narządów cielesnych. Dlatego dobroć ich nie zależy od uporządkowania uczuć czy czynności cielesnych, tak jak się to dzieje w nas.
- Zagadnienie 24, Artykuł 3, rozwiązanie pkt 2 (str. 22)

medieval_man napisał(a):
Przecież aniołowie nie kierują się emocjami. Z prostego powodu: nie odczuwają ich.
Aniołowie w swoim buncie kierowali się doskonałym poznaniem Bożego planu, którego nie zaakceptowali aktem woli, w wyniku nieodwołalnie dokonanego wyboru, a nie jakiejś urojonej emocji: złości, czy zazdrości.
Oni dokonali tego wyboru nie wchodząc przez to do nieba, gdyż rzecz zdarzyła się na początku (nie chronologicznym, linearnym, ale rozumianym jako źródło wszystkiego).

medieval_man napisał(a):
Aniołowie nie mają zmysłów, a emocje są reakcją organiczną na poznanie zmysłowe.
Aniołowie poznają umysłem (jako czyste byty), więc ich działaniem kieruje wola, a nie emocje.

Czy z tych cytatów oraz z powyższej dyskusji wynika, że najdoskonalszymi ludźmi na ziemi są… psychopaci, bo jako pozbawieni emocji są najbardziej prości? (Emocje wprowadzają złożoność)

N lip 02, 2017 23:19
Moderator

Psychopaci nie są pozbawieni emocji, tylko uczuć wyższych. A konkretnie mają osłabione uczucia wyższe, podobnie jak sumienie. W różnym stopniu, od patologicznego po mieszczący się w normie.

Bez podstawowych emocji nie można by nawet ruszyć się z miejsca, bo nie byłoby żadnej motywacji. Pozostawałyby tylko automatyzmy, jak u gadów. Ale ssaki tak funkcjonować nie mogą, ponieważ zdolność odczuwania emocji jest u nich nierozłącznie zintegrowana z innymi funkcjami płata czołowego, który przejął część funkcji starszych ewolucyjnie ośrodków, więc obecnie nic innego już tych funkcji nie pełni.

https://pl.wikipedia.org/wiki/P%C5%82at_czo%C5%82owy

pierwszorzędowa kora ruchowa – ruchy dowolne (a właściwie dobrowolne; voluntary)
    drugorzędowa kora ruchowa – planowanie ruchów kończyn i gałek ocznych
    kora przedczołowa – świadomość, myślenie, wyższe czynności nerwowe
    kora ruchowa mowy, ośrodek Broki – wypowiadanie słów, ruchowy ośrodek mowy
    kora asocjacyjna przedczołowa – zachowanie, myślenie, planowanie ruchów gałek ocznych

~ Pink Floyd, "Hey you"

Pn lip 03, 2017 11:57

Bóg jest Miłością i kocha nawet szatana a szatan jest nienawiścią i nienawidzi wszystkich nas Boga i nawet samego siebie. Szatan służy Bogu złem on jest po to abyśmy mieli wolną wolę gdyby go w nas nie było to nie moglibyśmy zgrzeszyć ponieważ on jest głównym sprawcą grzechu przez co bylibyśmy zmuszeni czynić dobro. Bóg dał nam szatana aby zobaczyć czy będziemy walczyć ze swoim grzechem czy nie. Ludzie którzy szczerze się nie spowiadają to tak jakby mówili zgadzam się ze swoim grzechem czyli chcę do piekła. Gdy wyjdziemy ze swojego ciała to oczy się nam otworzą. Jezus mówi wyraźnie KOCHAJ SWOICH NIEPRZYJACIÓŁ Ludzie chodzą do Komuni Świętej nie mogądz patrzeć na swoich nieprzyjaciół jakby nie wiedzieli że jak się nie pogodzą to spowiedź jest nie ważna. Ciekawe co będzie jak Bóg im odpuści tak jak oni odpuszczają swoim winowajcom???

Pn lip 03, 2017 20:41

Czy Jezus, w trakcie swej Męki, a nawet na krzyżu, okazywał jakieś uczucia?
Jaki był Jego stosunek do biczujących i Piłata?
Jak reagował na opluwanie i poniżanie?
Co powiedział płaczącym niewiastom?
Co obiecał "dobremu łotrowi"?
O czym świadczą słowa skierowane z krzyża do Matki i ucznia?
Czyż to wszystko nie świadczy o stosunku Boga, do całego stworzenia, więc także i Szatana?

Wt lip 04, 2017 10:41

Andy72 napisał(a):
Co rozumiesz pod pojęciem "kochać szatana" - życzyć mu zbawienia? dać się skusić?

ja wychodzę z założenie że szatana należy nienawidzić . To KrK uczy - jak pokazuje ten filmik telewizji Trwam- że Bóg kocha szatana, a o idzie za tym wierni KrK powinni w tym naśladować swojego Boga zatem też powinni go kochać cokolwiek to znaczy

Pt lip 07, 2017 16:40

Ja czytałem że Bóg kocha to co dobre w szatanie, czyli jego istnienie, może inteligencję a nie złą naturę. Dlatego podtrzymuje szatana przy życiu, choć przeznaczył mu jezioro ognia.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pt lip 07, 2017 16:48

andej napisał(a):
Czy Jezus, w trakcie swej Męki, a nawet na krzyżu, okazywał jakieś uczucia?
Jaki był Jego stosunek do biczujących i Piłata?
Jak reagował na opluwanie i poniżanie?
Co powiedział płaczącym niewiastom?
Co obiecał "dobremu łotrowi"?
O czym świadczą słowa skierowane z krzyża do Matki i ucznia?
Czyż to wszystko nie świadczy o stosunku Boga, do całego stworzenia, więc także i Szatana?

Niektóre wypowiedzi Jezusa były dosyć negatywne, choć by to

Ewangelia św. Łukasza.
A szło za Nim mnóstwo ludu, także kobiet, które zawodziły i płakały nad Nim. Lecz Jezus zwrócił się do nich i rzekł: "Córki jerozolimskie, nie płaczcie nade Mną; płaczcie raczej nad sobą i nad waszymi dziećmi! Oto bowiem przyjdą dni, kiedy mówić będą: "Szczęśliwe niepłodne łona, które nie rodziły, i piersi, które nie karmiły". Wtedy zaczną wołać do gór: Padnijcie na nas; a do pagórków: Przykryjcie nas! Bo jeśli z zielonym drzewem to czynią, cóż się stanie z suchym?"

Więc mi tu nie opowiadaj jaki to ten Bóg jest super fajny.

Pt lip 07, 2017 17:28
Andy72 napisał(a):
Ja czytałem że Bóg kocha to co dobre w szatanie, czyli jego istnienie, może inteligencję a nie złą naturę. Dlatego podtrzymuje szatana przy życiu, choć przeznaczył mu jezioro ognia.

W szatanie nie ma nic dobrego. Jego istnienie i inteligencja nie jest dobrem bowiem jest skierowana na zło.

Pt lip 07, 2017 18:24

Może masz rację, ci którzy mówią o tym że Bóg kocha szatana , może chcą przesłodzić obraz Boga.

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

Pt lip 07, 2017 18:31

Andy72 napisał(a):
Może masz rację, ci którzy mówią o tym że Bóg kocha szatana , może chcą przesłodzić obraz Boga.

Gdyby Bóg był nieskończenie wielką miłością, to by czegoś takiego jak piekło nie stworzył.

So lip 08, 2017 9:52

Robek napisał(a):
...

Płaczące niewiasty. Wniosek wyciągasz bezpodstawny i bezsensowny.

Zachowanie Jezusa świadczy o wielkiej miłości.
Wyobraź sobie siebie prowadzonego na miejsce kaźni. Świeże rany rozdzierane niesioną belką. Ledwo przyschnięte strupy odrywane przy każdym ruchu. I gapiowie. Jedni obojętni. Drudzy z prymitywną ciekawością patrzą na skazańca. Kolejni wściekli, że scena odbiera im kupców, którzy gapią się zamiast oglądać towar. Zwyrodnialcy obrzucający złym słowem i kamykami. I żołnierze szturchający i ciągnący na linie. A On potrafił skupić się na opłakujących niewiastach, zamiast na swoim cierpieniu. Jezus, z głębi serca, udzielający przestrogi. Wypowiadający słowa miłości zmuszające do refleksji. Słowa Jezusa to przykład trudnej do wyobrażenia sobie miłości do ludzi.

So lip 08, 2017 10:06

andej napisał(a):
Zachowanie Jezusa świadczy o wielkiej miłości.
Wyobraź sobie siebie prowadzonego na miejsce kaźni. Świeże rany rozdzierane niesioną belką. Ledwo przyschnięte strupy odrywane przy każdym ruchu. I gapiowie. Jedni obojętni. Drudzy z prymitywną ciekawością patrzą na skazańca. Kolejni wściekli, że scena odbiera im kupców, którzy gapią się zamiast oglądać towar. Zwyrodnialcy obrzucający złym słowem i kamykami. I żołnierze szturchający i ciągnący na linie.

Jezus jest Bogiem, więc nie jest na miejscu porównywanie go do zwykłego człowieka, w końcu sytuacja jaka była taka była, ale zwykły człowiek przy czymś takim mógł być nastawiony do tego mało pozytywnie, w końcu to są jego ostatnie chwile w życiu i to jeszcze dosyć bolesne, a przecież dalej po śmierci to nie wiadomo jak będzie i czy w ogóle cokolwiek będzie.
No a przecież Jezus miał świadomość kim jest co robi, i że po tym wszystkim jego sytuacja będzie wyglądać dużo lepiej niż w tej chwili.

andej napisał(a):
A On potrafił skupić się na opłakujących niewiastach, zamiast na swoim cierpieniu. Jezus, z głębi serca, udzielający przestrogi. Wypowiadający słowa miłości zmuszające do refleksji. Słowa Jezusa to przykład trudnej do wyobrażenia sobie miłości do ludzi.

To nie była żadna przestroga, to była informacja o tym, że część ludzi będzie potępiona i w tej sytuacji rodzenie jakichkolwiek dzieci nie jest dobrym pomysłem, w końcu jest ryzyko że któreś z nich trafi po swojej śmierci do piekła.
Więc tutaj Jezus informuje o tym żeby nie przejmować się tym że on w tym momencie jest w dość trudnej sytuacji, bo w sumie to te płaczące kobiety, czy może bardziej ich dzieci będą miały gorzej.

So lip 08, 2017 10:37
Robek napisał(a):
No a przecież Jezus miał świadomość kim jest co robi, i że po tym wszystkim jego sytuacja będzie wyglądać dużo lepiej niż w tej chwili.

Z drugiej jednak strony zawołał na krzyżu - Eli, Eli, lama sabachthani? - "Boże mój, Boże mój, czemuś mnie opuścił?"

So lip 08, 2017 11:35

equuleuss napisał(a):
Robek napisał(a):

Z drugiej jednak strony zawołał na krzyżu - Eli, Eli, lama sabachthani? - "Boże mój, Boże mój, czemuś mnie opuścił?"

Pan Jezus cytował proroka starotestamentalnego w ten sposób. Opuszczenie Ojca, przez Syna było niejako chwilowe, to była niejako "ciemność duszy". Wiadoma sprawa, że w rzeczy samej Bóg Ojciec cały czas był przy Synu i płakał razem Mamą Maryją i niewiastami i św.Janem. Dowód? M.in. Trzęsienie ziemi po tym jak Pan wyzionął Ducha.

N lip 09, 2017 15:30

dominikbartlomiej napisał(a):
Pan Jezus cytował proroka starotestamentalnego w ten sposób. Opuszczenie Ojca, przez Syna było niejako chwilowe, to była niejako "ciemność duszy". Wiadoma sprawa, że w rzeczy samej Bóg Ojciec cały czas był przy Synu i płakał razem Mamą Maryją i niewiastami i św.Janem. Dowód? M.in. Trzęsienie ziemi po tym jak Pan wyzionął Ducha.

To Jezus kłamał, mówiąc że Bóg Ojciec go opuścił?

N lip 09, 2017 22:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 184 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 13  Następna strona