Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt paź 28, 2025 3:43

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Następna strona
 Wartość życia wiecznego 
Autor Wiadomość

Post Re: Wartość życia wiecznego
Przeemek - swój najnowszy komentarz do viona zacząłeś od jej cytatu z Listu do Rzymian, aby potem sukcesywnie (poprzez odsyłanie do jej postów) pokazywać, jak niespójną narracją się viona kieruje: gdy jej coś nie pasuje w Biblii, to gromi to i stanowczo odrzuca... ale gdy coś się takiego "napatoczy", nawet w pismach Pawła (którego szczególnie nie znosi), to z radością dziecka chwyta się tego i biegnie pokazać nam tutaj, jak to pięknie Biblia potwierdza jej narrację... :o

To wygląda na jakąś dziecinadę! (sorry, viona, ale nie mogę Cię po pleckach poklepywać, gdy widać na kilometry, jak się pogubiłaś w tym, co nazywasz swoją drogą duchowości...).
Choć, czy to jest Twoja droga?! Śmiem wątpić, bo właśnie ideologia New Age (której się wypierasz, ale mi to przypomina sytuację, gdyby ktoś się wypierał, że ma plamę z budyniu na czole, choć każdy ją widzi, a osoba tylko dlatego tak uważa, bo... do lustra nie spojrzała...), właśnie na tym New Age polega, że tam się ze wszelkiej duchowości na całym świecie dostępnej, WYBIERA to, co komu pasuje!...

Pasują zdania z Biblii?! OK, jaki problem: bierzmy zdania z Biblii (tylko uwaga: nie za wiele, aby nie popsuć narracji...); pasują nauki Buddy?! Dawaj! - bierzmy te, które pasują do czegoś tam... A jak by coś z ateizmu też pasowało - to co za problem: bierzemy!...
Taki to "misz-masz" oferuje New Age; biedny, kto to kupuje, jak świeże bułeczki, a gdy mu się to wykazuje, że to zatrute pieczywo, to kopnie cię w kostkę i focha strzeli... (to nie o Tobie, viona, bo mnie nie kopnęłaś w kostkę...).

"Tak, wkrótce przyjdę. Amen, przyjdź, Panie Jezu!" (Ap 22,20).

Pt paź 13, 2023 12:49

Przeemek napisał(a):
george45 napisał(a):
Bóg nie przemawia w Piśmie Świętym, nie ma w nim nawet kropki postawionej Jego ręką.

"18 Gdy skończył rozmawiać z Mojżeszem na górze Synaj, dał mu dwie tablice Świadectwa, tablice kamienne, napisane palcem Bożym."(Wj31)
Dekalog na tablicach kamiennych spisał sam Bóg, potem był przepisywany do Tory. Tak samo większa część Prawa, czy błogosławieństwa i przekleństwa były dosłownie przedyktowane przez Boga. Inne teksty Pisma były pisane pod natchnieniem Ducha..

Twierdzenie, że udowodniono, iż Bóg napisał Biblię, bo tak twierdzi Biblia jest błędem logicznym (błędne koło). Koran też tak twierdzi o sobie. Czy wierzysz w Koran? Aby przekonać osoby niewierzące w Biblię, że Biblia jest prawdziwa należy przekazać argumenty w oparciu o źródła, które te ostatnie już uznają.

Chciałbym się zapytać, jak godzisz wiarę we wszechdobroć Boga (o ile w nią wierzysz) i Boską inspirację Biblii z istnieniem np. takiego passusu (może masz jakiś dobry powód, tylko pytam):

"Pan rzekł do niego: «Przejdź przez środek miasta, przez środek Jerozolimy i nakreśl ten znak TAW1 na czołach mężów, którzy wzdychają i biadają nad wszystkimi obrzydliwościami w niej popełnianymi». 5 Do innych zaś rzekł, tak iż słyszałem: «Idźcie za nim po mieście i zabijajcie! Niech oczy wasze nie znają współczucia ni litości! 6 Starca, młodzieńca, pannę, niemowlę i kobietę wybijajcie do szczętu! Nie dotykajcie jednak żadnego męża, na którym będzie ów znak. Zacznijcie od mojej świątyni!» I tak zaczęli od owych starców, którzy stali przed świątynią. 7 Następnie rzekł do nich: «Zbezcześćcie również świątynię, dziedzińce napełnijcie trupami!» Wyszli oni i zabijali w mieście. 8 A podczas gdy oni zabijali, ja pozostałem sam, upadłem na twarz i tak wołałem2: «Ach, Panie, Boże! Czy chcesz wyniszczyć całą Resztę Izraela, dając upust swemu gniewowi przeciw Jerozolimie?» 9 Rzekł do mnie: «Nieprawość pokolenia Izraela i Judy jest wielka, niezmierna; kraj jest pełen krwi, a miasto pełne przewrotności. Mówią bowiem: "Pan opuścił ten kraj, Pan nie widzi". 10 A więc także i moje oko nie okaże litości ani współczucia. Odpowiedzialność za ich postępowanie składam na ich głowy». 11 I oto ów mąż, odziany w lnianą szatę, z kałamarzem pisarskim u boku, oznajmił: «Uczyniłem, jak mi rozkazałeś»" (Ez 9;4-11)

?

Pt paź 13, 2023 18:56

Cytuj:
Twierdzenie, że udowodniono, iż Bóg napisał Biblię, bo tak twierdzi Biblia jest błędem logicznym (błędne koło).

Nikt nie twierdził, że udowodniono, ani nawet nie twierdzono, iż Bóg napisał Biblię. Raczej: Bóg natchnął ludzkich autorów do jej napisania.
To jednak, że Biblia wspomina o kamiennym pierwowzorze Dekalogu, wykonanym "palcem Bożym", miało istotne znaczenie we wcześniejszej dyskusji Przemka z george45.
Błędem logicznym jest oczekiwanie dowodu na każdą treść związaną z Bogiem. W życiu nie oczekujesz od swej żony dowodu, że zupa nie jest zatruta.
Cytuj:
Chciałbym się zapytać, jak godzisz wiarę we wszechdobroć Boga (o ile w nią wierzysz) i Boską inspirację Biblii z istnieniem np. takiego passusu (może masz jakiś dobry powód, tylko pytam):

Podany dalej fragment 9. rozdziału księgi Ezechiela jest prorocką wizją nieodległych, przyszłych wydarzeń, gdy babiloński król Nabuchodonozor zburzy Jerozolimę wraz ze świątynią, zabije wielu jej mieszkańców, a pozostałych uprowadzi w niewolę.
Co budzi Twój sprzeciw? Czy to, że Bóg ukarze Izraelitów za ich zło? Czy to, że kieruje do nich ostrzeżenie za pośrednictwem Ezechiela?

Pt paź 13, 2023 22:34
Jeśli ta kropka nie istnieje, a jak do tej pory nikt jej nie odnalazł, może warto rozważyć, czy Bóg jest przedmiotem, czy może doświadczeniem. Czy nie jest tak, że jesteśmy otoczeni przez Boga, ale go nie widzimy, ponieważ „wiemy” o Bogu? Czy tą barierą nie jest nasze pojęcie Boga?
Może warto odpowiedzieć sobie na pytanie, skąd się wzięła moja "wiedza" o Bogu.

So paź 14, 2023 7:55

Rabarbar napisał(a):
Podany dalej fragment 9. rozdziału księgi Ezechiela jest prorocką wizją nieodległych, przyszłych wydarzeń, gdy babiloński król Nabuchodonozor zburzy Jerozolimę wraz ze świątynią, zabije wielu jej mieszkańców, a pozostałych uprowadzi w niewolę.
Co budzi Twój sprzeciw? Czy to, że Bóg ukarze Izraelitów za ich zło? Czy to, że kieruje do nich ostrzeżenie za pośrednictwem Ezechiela?

Nie uważasz, że to trochę dziwne? Jak to było przeprowadzone w praktyce? Bóg szepnął Nabuchodonozorowi, żeby zaatakował Izrael? Albo sprawił, żeby Nabuchodonozorowi zachciało się najechać Jerozolimę (czyli wpłynął na jego umysł), a król babiloński prawdopodobnie nawet nie wiedział, że wykonuje wolę Boga?

Czy to nie jest po prostu wymyślona koncepcja proroków izraelskich: napaść innego narodu jako kara Boża?

So paź 14, 2023 10:59

Cytuj:
Przeemek napisał(a):
(...)

Jak chcesz wypełniać Słowa Pana, skoro ich nie znasz?

Jesli pytasz o Chrystusa, to dla mnie nie jest On "Panem", lecz bratem.
On pojawil sie na Ziemi po to, abym poznala prawde. Ta prawda nie oznacza wypelniania jakichkolwiek zobowiazan wobec kogokolwiek, lecz oznacza radosc zycia wolnego czlowieka.

Cytuj:
W jaki sposób wiesz, że możesz ufać źródłom Słowa Bożego jakie ty masz? Uzasadnij skąd masz tą pewność?

Moja pewnosc wynika z wolnosci dziecka bozego. Dziecko Boga samo decyduje o tym, z ktorego zrodla czerpac wode zycia, a ktore zrodla omijac.

(...)

Cytuj:
A kojarzysz skąd Mojżesz wiedział, że palący, ale nie spalający się krzak jest tym objawieniem prawdziego Boga? A nie wynikiem jakiejś halucynacji czy nieznanego jemu zjawiska w przyrodzie? Chyba, że nie uznajesz takiego objawienia?

Mojzeszowi w tym krzaku objawil sie JHWH, ktory wg mojego rozeznania nie byl tym Bogiem, o ktorym mowil Jezus Chrystus. Bog Ojciec, ktorego ja znam nigdy nie objawial sie w taki sposob.

Cytuj:
Osobiste przeżycia i odczucia, choć ważne, nie wystarczą - objawienie musi dać się racjonalnie zweryfikować.

Moje objawienie nie da sie weryfikowac wg przyjetych przez ciebie kryteriow.

So paź 14, 2023 17:10

Jerzy_67 napisał(a):
(...)

(to nie o Tobie, viona, bo mnie nie kopnęłaś w kostkę...).

Jerzy-67, oczywiscie, ze post, ktory tu wysmażyles nie swiadczy o mnie, lecz o tobie i o twoich upodobaniach :-D

So paź 14, 2023 17:25

viona napisał(a):
Jerzy-67, oczywiscie, ze post, ktory tu wysmażyles nie swiadczy o mnie, lecz o tobie i o twoich upodobaniach
Preferuję surową dietę, nie smażoną, więc raczej to nie było "smażenie", co pisałem, ale surowe podejście do kluczowych kwestii...
Pozwól, że coś jeszcze surowo skomentuję:
viona napisał(a):
Jesli pytasz o Chrystusa, to dla mnie nie jest On "Panem", lecz bratem.
Choć to nie do mnie wprost, to mam coś za zacytowania:
    Dz 2,34-37 PAU
    (34) Dawid nie wstąpił do nieba, a jednak mówi:Pan powiedział do mojego Pana:Usiądź po mojej prawej stronie,
    (35) aż położę twych wrogów jako podnóżek pod twoje stopy.
    (36) Cały Izrael powinien wiedzieć, że Jezusa, którego ukrzyżowaliście, Bóg uczynił Panem i Chrystusem!”.
    (37) Słowa te dogłębnie nimi wstrząsnęły. Dlatego pytali Piotra i pozostałych apostołów: „Bracia! Co mamy czynić?”.

Patrz! - apostoł Piotr (nie Paweł, którego nie traktujesz poważnie; no, chyba, że akurat pasuje Ci coś, co napisał/powiedział, to wtedy Paweł jest dobry - generalnie jest zły, wg Ciebie), tenże Piotr oświadczył decyzję Boga: Jezus to Pan i Chrystus [czyli: Mesjasz].
Ale Ty masz to za nic(?), co Bóg zrobił, bo piszesz o Chrystusie, że On nie jest dla Ciebie Panem!...
[już nie będę tego komentował, ale oburzony jestem - to wiedz!, ale nie myśl sobie, że Twoja decyzja na Boga wpłynie...]

viona napisał(a):
Mojzeszowi w tym krzaku objawil sie JHWH, ktory wg mojego rozeznania nie byl tym Bogiem, o ktorym mowil Jezus Chrystus.
Ten sam JHWH, który do Mojżesza przemawiał w tym objawieniu, powiedział za pewien czas tak:
    Wj 25,1-9 SNPD
    (1) I przemówił JHWH do Mojżesza tymi słowy:
    (2) Przekaż synom Izraela, aby zebrali dla Mnie szczególny dar. Zbierzecie dar od każdego człowieka, którego pobudza jego serce.
    (3) To zaś ma być tym szczególnym darem, który od nich zbierzecie: złoto i srebro, i miedź,
    (4) i fiolet, i purpurę, i szkarłatny karmazyn, i bisior, i kozią sierść,
    (5) i skóry baranie czerwono farbowane, i skóry garbowane, i drewno akacji,
    (6) oliwę do lampy, pachnidła do oliwy do namaszczania i do wonnego kadzidła,
    (7) kamienie onyksowe i kamienie do opraw do efodu i do napierśnika.
    (8) I sporządzą Mi święte miejsce, abym zamieszkał pośród nich,
    (9) [zbudują je] dokładnie według wzoru przybytku i wzoru wszystkich jego sprzętów, które Ja ci pokażę – a [wy] tak wykonacie.

To "święte miejsce" (w. 8 ), to świątynia! Zatem JHWH zlecił budowę świątyni!...
Różne były losy tego przenośnego namiotu, ale ostatecznie ten sam JHWH doprowadził do budowy w Jerozolimie stacjonarnej świątyni, która była zburzona przez Babilończyków, ale potem odbudowana i za dni Jezusa była cały czas czynna...

Jezusowi się jednak nie podobało, że zrobiono ze świątyni miejsce niegodne Boga, więc wyraził to przepędzeniem z jej dziedzińca handlarzy... - Jan to opisał, a ja już Ci to cytowałem, ale zignorowałaś te słowa Jezusa, choć w nich jasno On mówi, że świątynia JHWH jest domem Jego Ojca!
    J 2,15-17 PAU
    (15) Wówczas splótł bicz ze sznurów i przepędził wszystkich z terenu świątyni, również owce i woły. Rozrzucił pieniądze tych, którzy je wymieniali, a ich stoły powywracał.
    (16) Sprzedawcom gołębi zaś nakazał: „Zabierzcie stąd to wszystko i nie róbcie targowiska z domu mego Ojca!”.
    (17) Uczniowie przypomnieli sobie tekst Pisma: Gorliwość o Twój dom pochłania Mnie.

Podobnie się Pan Jezus o świątyni wyraził, gdy był już świadomym swej misji nastolatkiem:
    Łk 2,46-50 PAU
    (46) Dopiero po trzech dniach znaleźli Go w świątyni. Siedział pośród nauczycieli, przysłuchiwał się im i zadawał pytania.
    (47) Wszyscy, którzy Go słuchali, byli zdumieni bystrością Jego umysłu i odpowiedziami.
    (48) Gdy Go zobaczyli, zdziwili się. Matka powiedziała do Niego: „Dziecko, dlaczego nam to zrobiłeś? Twój ojciec i ja, pełni bólu, szukaliśmy Ciebie”.
    (49) On im odpowiedział: „Dlaczego Mnie szukaliście? Czy nie wiedzieliście, że muszę być w tym, co jest mego Ojca?”.
    (50) Oni jednak nie zrozumieli tego, co im powiedział.

Mam to komentować? Nie trzeba, prawda? - teksty same się wyjaśniają (Biblia sama się tłumaczy); rzecz w tym, czy Ty to chcesz przyjąć do wiadomości, czy dalej będziesz z tym "walczyć"... Nie walcz! - to moja rada...

N paź 15, 2023 9:18
Jerzy_67 napisał(a):
Podobnie się Pan Jezus o świątyni wyraził, gdy był już świadomym swej misji nastolatkiem:
    Łk 2,46-50 PAU
    (46) Dopiero po trzech dniach znaleźli Go w świątyni. Siedział pośród nauczycieli, przysłuchiwał się im i zadawał pytania.
    (47) Wszyscy, którzy Go słuchali, byli zdumieni bystrością Jego umysłu i odpowiedziami.
    (48) Gdy Go zobaczyli, zdziwili się. Matka powiedziała do Niego: „Dziecko, dlaczego nam to zrobiłeś? Twój ojciec i ja, pełni bólu, szukaliśmy Ciebie”.
    (49) On im odpowiedział: „Dlaczego Mnie szukaliście? Czy nie wiedzieliście, że muszę być w tym, co jest mego Ojca?”.
    (50) Oni jednak nie zrozumieli tego, co im powiedział.

Mam to komentować? Nie trzeba, prawda?

Może tylko wyjaśnij, Łukasz był naocznym świadkiem tego wydarzenia, przytoczył zasłyszaną opowieść, miał objawienie, ...?

N paź 15, 2023 10:56

nolda napisał(a):
Może tylko wyjaśnij, Łukasz był naocznym świadkiem tego wydarzenia, przytoczył zasłyszaną opowieść, miał objawienie, ...?
No i po co prowokacyjne pytanie stawiasz o Łukasza, jako naocznego świadka ewangelicznych wydarzeń? Rajcuje Cię to, żeby takie kocopoły pisać?... :badgrin:
Ale skoro pytanie jest dłuższe, to odpowiem tym:
    Łk 1,1-4 PAU
    (1) Wielu usiłowało już opowiedzieć o wydarzeniach, które wśród nas się dokonały,
    (2) zgodnie z tym, jak nam je przekazali ci, którzy od początku byli naocznymi świadkami i sługami słowa.
    (3) Postanowiłem też i ja zbadać dokładnie wszystko od początku i po kolei opisać ci, dostojny Teofilu,
    (4) abyś przekonał się o prawdziwości otrzymanego pouczenia.
oraz tym, że ja wierzę w natchnienie Boże działające na pisarzy biblijnych, w tym na doktora Łukasza (wiem, że dla Ciebie to abstrakcja jakaś, ale co mnie to obchodzi, ja pilnuję swego nosa...).

N paź 15, 2023 12:05

Jerzy_67

czy Twoje podejście nie jest trochę fanatyczne? "Wierzysz po prostu i już!", "wierzysz że to jest natchnione i już", "pilnujesz swego nosa". Ty nie masz wątpliwości, Ty po prostu wierzysz...

N paź 15, 2023 12:22

Tak, po prostu wierzę... :-D Czy muszę wątpić, aby nie być "fanatykiem"?! No to wolę nim być... ;)

N paź 15, 2023 12:31
Moderator

Ewangeliści nie byli świadkami wydarzeń, które opisują. Jedynym naocznym świadkiem, który coś napisał był Piotr.
nolda napisał(a):

Objawienia to ludzie mają w każdej religii i w oczywisty sposób są one ze sobą sprzeczne. Dlatego objawienia same w sobie bez żadnego ugruntowania są niewiele warte.

~ Pink Floyd, "Hey you"

N paź 15, 2023 12:32

Soul33 napisał(a):
Jedynym naocznym świadkiem, który coś napisał był Piotr.

Wątpliwe, aby coś napisał - w szczególności wątpliwe, aby napisał tzw. listy Piotra. Wielu protestanckich badaczy uważa, że Piotr nie jest ich autorem.

W czasach wczesnochrześcijańskich było dość powszechną praktyką oznaczanie danego utworu nieprawdziwym autorstwem - aby nadać utworowi autorytetu.

N paź 15, 2023 13:16

Jerzy_67 napisał(a):
Tak, po prostu wierzę... :-D Czy muszę wątpić, aby nie być "fanatykiem"?! No to wolę nim być... ;)

No uważaj, aby kiedyś nie obróciło się to przeciwko Tobie. Bo jeśli tak bardzo wierzysz, to kiedyś być może usłyszysz głos Boga, który może Ci nakazać uczynić coś, z czym nie dasz sobie rady. Albo zinterpretujesz Pismo w sposób, który nakaże Ci uczynić coś, z czym nie dasz sobie rady. (Jeśli chcesz być tak wierny Bogu).

A w związku z tym, że wierzysz bez zastrzeżeń, to nie uda Ci się rozważyć tego z dystansem i racjonalnie. (Np. Bóg każe Ci dokonać aktu samospalenia, np. w jakimś proteście).

PS: przepraszam za drastyczny przykład. (Ale w końcu Bóg Ojciec polecił Jezusowi poddać się czemuś podobnie przerażającemu - a Ty przecież chcesz naśladować Jezusa).

N paź 15, 2023 13:22
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 218 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Następna strona