Sumienie mi nie pozwala wyznawać chrześcijaństwa
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Sumienie mi nie pozwala wyznawać chrześcijaństwa
O to mnie zaskoczyłeś ,ze księza maja wpływ na wybory w sensie bezpośredni.
|
Cz lis 03, 2022 11:30 |
|
|
|
 |
afilatelista
|
A nie? Agitacja wyborcza odbywa się zarówno na poziomie lokalnym jak i przez biskupów.
|
Cz lis 03, 2022 14:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Afilatelista, tracisz czas na tym forum, naprawdę. Walczysz z kimś, kto według Ciebie nie istnieje. To jest zupełnie nieracjonalne co robisz, a przecież ciągłe odwołujesz się do racjonalnych argumentów. Z Twoich wypowiedzi wynika, ze masz dość mętne pojęcie o rzeczach, o których mówisz. To co napisałeś o obrzezaniu, świadczy o Twojej ignorancji. afilatelista napisał(a): Z moich podatków idzie kasa, Z moich tez na sprawy, których nie akceptuję. afilatelista napisał(a): kler ma bezpośredni wpływ na wyniki wyborów i politykę rządu Nie chodzisz do kościoła, nie uczestniczysz w życiu wspólnoty kościelnej i tak twierdzisz. Ty naprawdę zaczynasz odlatywać, halo, tu ziemia. W czasach, kiedy Kościół katolicki w Polsce cieszył się jako takim autorytetem prezydenckie wybory wygrywał Kwasniewski i partie, które niewiele miały wspólnego z Kościołem. Partie czy kandydaci na prezydentów forowane przez środowiska Radia Maryja przegrywały z kretesem.
|
Cz lis 03, 2022 18:15 |
|
|
|
 |
wemibo
|
bramin napisał(a): Partie czy kandydaci na prezydentów forowane przez środowiska Radia Maryja... No to jak w końcu - czy 'Kościół' zabiera głos w sprawie polityki czy nie? Czy też będziemy dyskutować, że Radio Maryja/Trwam nie prowadzi ksiądz, a może że 'Kościół' się od tego odcina? Jeżeli twierdzisz, że nie wiemy, za jakimi partiami stoi 'Kościół' murem, to chyba masz złe wyobrażenia. I nie mam na myśli pojedyńczych księży mających własne sympatie/antypatie. A to, jak im to wychodzi (forowanie) to inna sprawa, może nieudacznie to robią, a może ludzie nie dają się nabrać, a może lgną do tych, dzięki którym mają najwięcej benefitów
|
Cz lis 03, 2022 20:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Mam wrażenie że myślisz że jak biskup przemówi,to każdy ma głosować na jedną partie.
|
Cz lis 03, 2022 21:21 |
|
|
|
 |
wemibo
|
Tak oczywiście, to też, a co w tym złego mieć biskupa za autorytet ...  Jeżeli uważasz, że mamy nie wierzyć biskupom w kwestiach wypowiadanych nt polityki (i nie tylko), to jak odróżnić, kiedy biskup się myli, a kiedy nie ?
|
Cz lis 03, 2022 22:03 |
|
 |
afilatelista
|
bramin napisał(a): Afilatelista, tracisz czas na tym forum, naprawdę. Walczysz z kimś, kto według Ciebie nie istnieje. To jest zupełnie nieracjonalne co robisz, a przecież ciągłe odwołujesz się do racjonalnych argumentów. Z Twoich wypowiedzi wynika, ze masz dość mętne pojęcie o rzeczach, o których mówisz. Strasznie się przyjmujecie tym jak spędzam czas. Bramin, jesteś adminem. Jeśli łamię regulamin to mnie zbanuj. Cytuj: To co napisałeś o obrzezaniu, świadczy o Twojej ignorancji. Czekam aż ktoś mnie oświeci. Cytuj: Z moich tez na sprawy, których nie akceptuję. I od tego jest demokracja żebyś mógł wyrazić swoje zdanie na ten temat. A można wiedzieć co masz na myśli? Cytuj: Nie chodzisz do kościoła, nie uczestniczysz w życiu wspólnoty kościelnej i tak twierdzisz. Ty naprawdę zaczynasz odlatywać, halo, tu ziemia. Wyobraź sobie że nawet na ślubach potrafią wyskoczyć z polityką. Poza tym kiedyś chodziłem i znał ludzi którzy chodzą. Czytam też wypowiedzi księży w prasie i relacje uczestników. Mam więc źródła wiedzy i nie muszę chodzić osobiście. Cytuj: W czasach, kiedy Kościół katolicki w Polsce cieszył się jako takim autorytetem prezydenckie wybory wygrywał Kwasniewski i partie, które niewiele miały wspólnego z Kościołem. SLD potrafiło się z klerem zaskakująco dobrze dogadać. Cytuj: Partie czy kandydaci na prezydentów forowane przez środowiska Radia Maryja przegrywały z kretesem.
Radio Maryja to tylko część KK w Polsce. Poza tym nie twierdzę że KK ma decydujący głos, tylko że znacząco wpływa na wyniki wyborów.
|
Cz lis 03, 2022 22:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ale to nadal niewielkim procentem wpływa na wynik wyborów. Gdyby tak było to by wszyscy głosowali na jedną partię.
|
Pt lis 04, 2022 7:40 |
|
 |
afilatelista
|
szach900 napisał(a): Ale to nadal niewielkim procentem wpływa na wynik wyborów. Gdyby tak było to by wszyscy głosowali na jedną partię. Jaki procent jest "niewielki"? 20%? 10% 5%? Na wyborach każdy procent jest ważny.
|
Pt lis 04, 2022 7:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
No dobra nie wiem jaki to procent, ale obecna władza nie wygrała dzięki kościołowi. Tutaj są różne głosy.
|
Pt lis 04, 2022 12:04 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
afilatelista napisał(a): Strasznie się przyjmujecie tym jak spędzam czas. Na pewno nie strasznie ale bardzo się przejmujemy i jesteśmy Tobą zatroskani. afilatelista napisał(a): Bramin, jesteś adminem. Jeśli łamię regulamin to mnie zbanuj. Ja tu tylko sprzątam, jak będziesz łamał regulamin to zostaniesz zbanowany, na razie poruszasz się na krawędzi. afilatelista napisał(a): Czekam aż ktoś mnie oświeci. Jeśli mylisz obrzezanie z obcinaniem membrum virile to sorry, ale nie masz o tym pojęcia afilatelista napisał(a): I od tego jest demokracja żebyś mógł wyrazić swoje zdanie na ten temat. . Tak, zgadza się ale tez demokracja polega na tym, ze płacę podatki na cele czy grupy ludzi które niekoniecznie odpowiadają moim przekonaniom. Więc nie rob z siebie męczennika, ze płacisz na jakieś cele kościelne. afilatelista napisał(a): SLD potrafiło się z klerem zaskakująco dobrze dogadać. I z tego wynika, ze kler robił kampanię wyborczą SLD i zachęcał do glosowania na komuszków. Afilatelista, nie wiedzialem ze ten wątek to kącik humoru. afilatelista napisał(a): Poza tym nie twierdzę że KK ma decydujący głos, tylko że znacząco wpływa na wyniki wyborów. Napisałeś że afilatelista napisał(a): kler ma bezpośredni wpływ na wyniki wyborów i politykę rządu.
czyli kler siedzi w komisjach wyborczych, liczy glosy, robi kampanię wyborczą i kler siedzi w rządzie. Zmieniasz zeznania drogi użytkowniku.
|
Pt lis 04, 2022 12:11 |
|
 |
afilatelista
|
bramin napisał(a): Jeśli mylisz obrzezanie z obcinaniem membrum virile to sorry, ale nie masz o tym pojęcia Po pierwsze zauważ że analogia była luźna. Nigdzie nie napisałem że piszę o obrzezaniu. Po drugie napisałem "obciąć sobie kawałek penisa". Obrzezanie polega na usunięciu napletka, a napletek to część penisa. Cytuj: Tak, zgadza się ale tez demokracja polega na tym, ze płacę podatki na cele czy grupy ludzi które niekoniecznie odpowiadają moim przekonaniom. Więc nie rob z siebie męczennika, ze płacisz na jakieś cele kościelne.
Tylko że państwo powinno być neutralne światopoglądowo. Cytuj: czyli kler siedzi w komisjach wyborczych, liczy glosy, robi kampanię wyborczą i kler siedzi w rządzie. Zmieniasz zeznania drogi użytkowniku. Zachodzi to układ. Rydzyk mówi na kogo głosować a rząd przyznaje dotarcje. Biskupi wspierają, a rząd zmienia prawo aborcyjne. Ale to temat na inny wątek
|
Pt lis 04, 2022 17:11 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bramin napisał(a): afilatelista napisał(a): Strasznie się przyjmujecie tym jak spędzam czas. Na pewno nie strasznie ale bardzo się przejmujemy i jesteśmy Tobą zatroskani.  .  Po prostu interesuje nas Twoja obecność na tym forum. Ty zadajesz bardzo wiele pytań, więc naturalną reakcję jest zadawanie ich Tobie. Poza tym my poświęcamy czas komuś, kogo kochamy, a Ty komuś, kto nie istnieje. I jesteś o wiele bardziej aktywny niż większość z nas w tej materii  Sporo osób pewnie zgodzi się ze mną, że z Twoich postów bije raczej niechęć do Boga, gniew, agresja, pretensja, żal, że nie odpowiedział na Twoje modlitwy, nie odezwał się do Ciebie, nie pomógł Tobie, gdy Go o to prosiłeś, więc teraz mścisz się na Nim. Możliwe, że podobne mechanizmy zemsty i zwrócenia na siebie uwagi stosowałeś lub stosujesz w swoim życiu. Dlatego wszyscy odpisują, starają się Tobie pomóc, bo widzą, że Twoja agresja nie jest wymierzona w nich, ale w Boga, w którego rzekomo nie wierzysz. Nie trzeba być Freudem, aby wiedzieć, że żaden człowiek nie poświęca tyle czasu na kogoś, kto nie istnieje. Jesteśmy istotami myślącymi i inteligentnymi.
|
So lis 05, 2022 20:45 |
|
 |
Swołocz
|
adhd napisał(a): Sporo osób pewnie zgodzi się ze mną, (...) Ja do nich nie należę.
|
So lis 05, 2022 21:21 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie no Swołocz, choć w części nie zgodzisz się z adhd? Może choć z ostatnim zdaniem, nie koniecznie całym?
|
So lis 05, 2022 21:38 |
|
|
|