Medaliki, wisiorki, breloczki
Medaliki, wisiorki, breloczki
Autor |
Wiadomość |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Przynajmniej będzie ekologicznie.
_________________ O ile Roland się orientował, religia krzyża jako kolejna nauczała, że miłość i morderstwo są ze sobą nierozerwalnie związane, a koniec końców Bóg i tak zawsze pije krew.
|
Pt lip 25, 2008 19:12 |
|
|
|
 |
No
|
hmm... znaczy jak kupie święty medalik to Maryja bardziej się będzie starała żeby mi pomóc? Co za czasy nastały, że nawet za boską interwencje przyzwoitej jakości trzeba płacić ...
|
Pt lip 25, 2008 20:15 |
|
 |
whistle
Dołączył(a): N wrz 24, 2006 12:43 Posty: 275 Lokalizacja: Imielin
|
Do WaszJudasz: Rozumiem że to żart.
Do No: Nie. Ona chce zawsze pomóc..
Ale do tego potrzebna jest Twoja chęć. A noszenie medalika możesz potraktować jak noszenie kartki z napisem "chcę byś mi pomogła". Tylko że oprócz kartki trzeba jeszcze robić coś w tym kierunku.. np modlić się itd..
_________________ "ktokolwiek nas spotyka od Niego przychodzi
tak dokładnie zwyczajny że nie wiemy o tym.."
|
Pt lip 25, 2008 20:36 |
|
|
|
 |
WaszJudasz
zbanowany na stałe
|
Cytuj: A noszenie medalika możesz potraktować jak noszenie kartki z napisem "chcę byś mi pomogła".
No ,ale do tego celu nadaje się chyba każdy odnoszący się do Maryi medalik, po co więc lansować ten konkretny, 'Cudowny' ?
_________________ O ile Roland się orientował, religia krzyża jako kolejna nauczała, że miłość i morderstwo są ze sobą nierozerwalnie związane, a koniec końców Bóg i tak zawsze pije krew.
|
Pt lip 25, 2008 20:42 |
|
 |
No
|
i poco w ogóle jakieś "kartki" ?
Kartki bywają potrzebne zwykłym ludziom którzy mogą nie zauważyć/nie wiedzieć wynikają więc z naszych ograniczeń które bytów takich jak Maryja raczej nie dotyczą.
|
Pt lip 25, 2008 22:05 |
|
|
|
 |
a.R.E.k.
|
Amulet i chrześcijaństwo
Przecież to jest zabobonne dla chrześcijan. Nie nosi się medalika jako amuletu!
|
So lip 26, 2008 10:15 |
|
 |
nomines
Dołączył(a): Cz gru 27, 2007 15:17 Posty: 1233 Lokalizacja: Nowy Sącz
|
Pytanie źle skonstruowane więc nie odpowiem na nie w ankiecie lecz tutaj:
Czy znaczenie dla mnie ma:
medalik: TAK jako znak mojej przynależności do Boga
wisiorek: jeśli chodzi o jakieś w kształcie smoka/grzybka/oka/itd to, choć ich nie noszę, traktuję je jako element dekoracyjny. Czy ma znaczenie: NIE
breloczek: Najczęściej breloczek dociąża pęk kluczy a dzięki charakterystycznej budowie często wcina się poprzez kieszeń w udo i przypomina mi, że nie zapomniałem zabrać z domu kluczy. Czy ma znaczenie: NIE
itd: jeśli pod kategorię "itd" podepniemy np. obrazek religijny lub różaniec, to znaczenie na TAK.
Nie uznaję czegoś takiego jak "amulet" a noszony przeze mnie krzyżyk przypomina mi że Jezus to nie postać z bajki ale wciąż obecna Osoba, do której należę poprzez przyjmowane sakramenty i do której mogę się zwrócić w każdym momencie życia.
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)
|
So lip 26, 2008 10:45 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
dla mnie mają wisiorki znaczenie:
przeszkadzają, dlatego nie noszę.
|
So lip 26, 2008 13:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Ojciec Dyrektor napisał(a): mi to nie tyle przeszkadzają co przedstawiają innym moją osobowość
nie!
przedstawiają to jaką byś chciał mieć osobowość.
to autokreacja a nie wyrażenie siebie.
|
So lip 26, 2008 19:34 |
|
 |
ROB
|
Idiota napisał(a): nie! przedstawiają to jaką byś chciał mieć osobowość. to autokreacja a nie wyrażenie siebie.
O! To to.
Idiota nie jest taki idiota.
Chociaż z tą autokreacją się nie zgadzam, to pod pierwszym zdaniem podpisuję się bez wahania.
|
N lip 27, 2008 17:17 |
|
|
|