Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr paź 01, 2025 13:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Następna strona
 Kościół Katolicki przekształcił naszą wiarę 
Autor Wiadomość

No to oświeć mnie :)
Proszę wskaż mi miejsca w 13 i 14 rozdziale Księgi Daniela które stoją w sprzeczności z konkretnymi innymi miejscami Pisma Świętego Starego Testamentu, szczególnie księgi prorockie weź pod uwagę, ale oczywiście nie musisz się ograniczać :)

Cz kwi 07, 2005 17:02

Jedno na pewno jest faktem historycznym - w niektóych wiekach Kościół katolicki, autorytetem papieskim, zabraniał wręcz czytania Biblii. I nie rozumiem tego.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt kwi 15, 2005 9:17
Zobacz profil WWW

Jedno na pewno jest faktem historycznym - w niektóych wiekach Kościół katolicki, autorytetem papieskim, zabraniał wręcz czytania Biblii. I nie rozumiem tego.

A to jest zupełnie proste do wyjaśnienia, gdyż owe przekłady na języki narodowe, pełne były błędnych tłumaczeń, dostosowanych pod daną denominację i poglądy

takim przykładem jest tłumaczenie Biblii przez ŚJ - pełne fałszerstw i przekłamań. Każdy może to sprawdzić i porównać z oryginałem Biblii.

Ja swoim dzieciom nigdy bym nie pozwolił czytać takiego kłamliwego przekładu. Nawet nie nazywają tego NT tylko "Chrześcijańskimi Pismami Greckimi. A sami kiedy są pytani czy są Dziećmi Bożymi muszą dać negatywną odpowiedz.

Pt kwi 15, 2005 16:36

Pewnie jest w tym racja... Ale mi się wydaje, że wiele razy Kościół przez swoich papieży wymyślał rzeczy, które po prostu nijak się miały do tego, co w Biblii jest napisane.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt kwi 15, 2005 20:29
Zobacz profil WWW

Pewnie jest w tym racja... Ale mi się wydaje, że wiele razy Kościół przez swoich papieży wymyślał rzeczy, które po prostu nijak się miały do tego, co w Biblii jest napisane.

A mi to się czasami wydaje że mógłbym zjeść konia z kopytami

Pt kwi 15, 2005 21:04

rahelix napisał(a):
musze dodac zeby mnie ktos nie zrozumial ze nie uznaje starego testamentu ze codzi mi o ksiegi :

tobiasza judyty machabejskie syracha barucha i 2 rozdzialy ksiegi daniela

sa to ksiegi nienatchnione i nie naleza do kanonu pisma swietego

A Kto Ci o Tym powiedział, że One nie należą do Kanonu?. :o :D

Starsi z jego zboru (domyslam sie) :-D

Pozdrawiam :)

So kwi 16, 2005 1:02

krunch napisał(a):
Przepraszam, ale przez których protestantów został wyrzucony list Jakuba? Znaczy wydaje mi się, że używamy za szerokiego terminu "protestanci" bo owszem Luter okreslił go jako list "słomiany", ale John R.W. Stott, który jest uznawany za wiodącego teologa Kościoła Anglii powołuje się na ten list i nie jest on przez niego "odrzucony".

Lutra nie nalezy brac powaznie.Sprzeniewierzyl sie Kosciolowi.Na lozu smierci bardzo zalowal tego, ze taka zadyme wywolal.

Można prosić o ,,źródlo" tego kłamstwa?
A może byłaś/byłeś wtedy w Eisleben, przy jego śmierci?

Wypowiedź naprawdę nie dośc , że jest kłamstwem i wyssaną z palca bzdurą , to jescze obraża ponad 80 milionów luteran na świecie.

Cytat "Spisując 17 lutego akt zgody, Luter wyraził się: Nie chcę już tutaj dłużej przebywać, pilno mi do Wittenbergi, aby lec do trumny. Wieczorem tego dnia udał się do swej izby, zmówił wieczorne modlitwy i o godzinie dziewiątej położył się spać. O w pół do jedenastej obudził się z uczuciem ucisku na piersi i powiedział: W Twoje ręce polecam ducha mego, Tyś mnie wybawił Panie, Boże wierny, po czym znowu zasnął i spał lekkim snem do godziny pierwszej.

Gdy obudził się ponownie, odezwał się do czuwającego przy jego łożu Justusa Jonasa: Niedobrze mi jest, zostanę chyba w Eisleben, gdziem urodzony i ochrzczony. Przyjaciele rozcierali go chustami i zaczął się pocić. Ale chory rzekł: To zimny pot śmiertelny, oddam niebawem ducha. Modlił się jeszcze głośno i dziękował Bogu za wszelką łaskę, a szczególnie za to, że mu objawił Syna Swego i mówił dalej po łacinie: Tak Bóg umiłował świat, że Syna Swego jednorodzonego dał, aby każdy, kto Weń wierzy, nie zginął, ale miał żywot wieczny. Od tej chwili leżał już w bezruchu i zamknął oczy. Jonas zapytał go: „Ojcze wielebny, czy chcecie wytrwać przy Chrystusie i w tej nauce, którą żeście głosili?", na co umierający dał głośną, przez wszystkich obecnych wyraźnie słyszaną, odpowiedź: „Tak", odetchnął głęboko i zasnął w Bogu. Było to w czwartek dnia 18 lutego o godzinie trzeciej po północy roku 1546.
"
Nigdy Luter nie wyparł się swojej nauki, która była przywróceniem sensu Ewangelii i nadała sens życia wielu ludziom.

Pt paź 28, 2005 20:30
Post Re: Dzięki
grapusia napisał(a):
Z pewnych źródeł wiadomo iż nasza Biblia została przekształcona.Mam kilku znajomych-protestantów

A może Twoi znajomi to nie protestanci tylko Świadkowie Jehowy? Bo właśnie ŚJ mają "Biblię" różniącą się od tej prawdziwej. Przekład ich Pisma Świętego został przerobiony w taki sposób żeby mógł być podstawą ich wiary.

Pt paź 28, 2005 20:57

twoi katoliccy znajomi nie tylko pozmieniali slowa czy przecinki w biblii ale osmielili sie dolozyc cale ksiegi do slowa bozego m.in. ks. machabejska o tym byla mowa wczesniej

Ap 22:18
18. Ja świadczę każdemu, kto słucha słów proroctwa tej księgi: jeśliby ktoś do nich cokolwiek dołożył, Bóg mu dołoży plag zapisanych w tej księdze.(BT)

N paź 30, 2005 21:34
twoi katoliccy znajomi nie tylko pozmieniali slowa czy przecinki w biblii

Tak to jest jak komuś gdzieś dzwoni, tylko nie wie dokładnie gdzie.
Gdybys miał chociaż troche wiedzy, to zdawałbyś sobie sprawę z tego, ze w oryginalnych jezykach biblijnych NIE MA znaków interpunkcyjnych. Tak wiec nie można ich pozamieniać.
Jeżeli zas chodzi o przekłady...to jak myslisz który był pierwszy?
Ten napisany przez KK czy ten przez protestantów?

...a teraz do konkretów prosze....jakie to słowa zostały dołożone lub zmienione?

Co do zacvytowanego przez Ciebie fragmentu......dlaczego nie podałes kolejnego wersu? Czyżbys go w swojej Biblii nie mial?

19 A jeśliby ktoś odjął co ze słów księgi tego proroctwa,
to Bóg odejmie jego udział w drzewie życia
i w Mieście Świętym -
które są opisane w tej księdze.
Ap 22, 19

Pn paź 31, 2005 10:01

slowa i przecinki pozmieniali śj ,natomiast kk poszedl jeszcze dalej dolozyl do biblii cale ksiegi

Pn paź 31, 2005 11:49

Czy poza krótkimi zdaniami kontestujacymi Kanon PS ustalony przez KK, potrafisz to konkretnie uzasadnić?

Co do Ksiąg Machabejskich:
Orygenes nazywa je Pismem Świetym, Meliton z Sardes, Atanazy i Cyryl Jerozolimski często je cytują. Juz w IV i V wieku pojawiaja sie we wszystkich wykazach ksiąg biblijnych na Wschodzie i Zachodzie.
Pisze tutaj o chrześcijanach....z czasów gdy o protestantyzmie nikt jeszcze nawet nie marzył.
Uważasz więc, ze tamci starożytni chrześcijanie sie mylili, a dopiero Prawda się objawiła wraz z powstaniem protestantyzmu?
Zaiste.....wyjątkowa to pewność siebie...

Pn paź 31, 2005 12:06

W NT Pan Jezus cytuje pisma ST. Nigdzie nie znajdziesz cytatów z ksiąg "wtórnokanonicznych" (KK sam je tak nazywa). Księgi Machabeuszy są cennymi są ksigami historycznymi, ale wierzący Żydzi nigdy nie zaliczyli ich do ksiąg natchnionych. Każdy, kto z modlitwą czyta Biblię przez dłuższy czas, ten także sam zauważy, że niektóre rzeczy są niezgodne z prawdami Pisma Świątego.

Pn paź 31, 2005 17:21
ten także sam zauważy, że niektóre rzeczy są niezgodne z prawdami Pisma Świątego.

KTÓRE...w tym przypadku (Księgi Machabejskie).
Tylko proszę o konkrety...a nie wydumane bzdety....

XV wieków były wazne...nagle urodził sie nowy mesjasz(Luter czy jakis tasm inny..), który stwierdził ich nieważnośc?

Poza tym, Żydzi aleksandryjscy uznawali te ksiegi....tylko faryzeuszom sie nie podobały. Jednak co do faryzeuszy to opinia o nich jest wyjatkowo wyrazista ( negatywna) w naukach Jezusa...

Pn paź 31, 2005 19:17

W NT Pan Jezus cytuje pisma ST. Nigdzie nie znajdziesz cytatów z ksiąg "wtórnokanonicznych" (KK sam je tak nazywa). Księgi Machabeuszy są cennymi są ksigami historycznymi, ale wierzący Żydzi nigdy nie zaliczyli ich do ksiąg natchnionych. Każdy, kto z modlitwą czyta Biblię przez dłuższy czas, ten także sam zauważy, że niektóre rzeczy są niezgodne z prawdami Pisma Świątego.

Niech odpowiedzia do Twojego postu bedzie cytat z Katechizmu Kosciola Katolickiego:
Cytuj:
107 Księgi natchnione nauczają prawdy. "Ponieważ wszystko, co twierdzą autorzy natchnieni, czyli hagiografowie, powinno być uważane za stwierdzone przez Ducha Świętego, należy zatem uznawać, że księgi biblijne w sposób pewny, wiernie i bez błędu uczą prawdy, jaka z woli Bożej miała być przez Pismo święte utrwalona dla naszego zbawienia" 77

http://www.katechizm.opoka.org.pl/rkkkI-1-2.htm

Pn paź 31, 2005 21:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 214 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 ... 15  Następna strona