Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz wrz 11, 2025 12:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona
 Dlaczego tak trudno uwierzyc? :( 
Autor Wiadomość

Post Wiara
Myślę, ze dużym plusem jest to, że czytasz na temat wiary, tylko, że tak samo możesz czyrać mitologię i dlatego doszedłeś do takiego wniosku. Ważne, abyś obudził nie tylko rozum Bóg daje nam się poznać na kilka spsobów, m.in rozum, ale jest jeszcze intuicja, wola, itd. Poza tym powinieneś zwrócić się bezpośrwedio do Boga, a potem czekać na Jego odpowiedź, nie mówiąc już o czytaniu Pima świętego, oczywiście nie uzyskasz oczekiwanych "efektów" jeśli nie będziesz przyjmował sakramentów. Ważne też jest uczestniczenie we Mszy ś., ale prawdziwe uczestniczenie. Jeśli przez rok będziesz chodził na Msze Sw. , to za rok staniesz się innym człowiekiem.

Śr sty 17, 2007 19:07

Obawiam się że jak raz człowiek przestanie wierzyć w np. niepokalane poczęcie, to potem małe szanse że w to uwierzy znowu ;-)

Pn sty 22, 2007 17:32
Zobacz profil WWW

Post Re: Dlaczego tak trudno uwierzyc? :(
Cytuj:
Baxi86

alkochol powoduje - efekt tzw '' wsystko mam gdzies '', zamyka czlowieka na sprawy Duchowe. nie mowie - abstynent - ale zawsze umiarkowanie i nie za czesto.

musisz pamietac , ze aby choc troche Boga Pojąc potrzeba Daru Rozumu - alkochol zas ''zabija go''

z tego co piszesz wydaje mi sie ze za bardzo jetses otwarty na swiat - potrzeba ci życia wg Ducha, a wiec jakiegos takiego troche uciszenia wew, spokoju wew. to mozesz uzyskac kiedy bedziesz sie modlił - rownierz swoimi słowami. Pamieitaj co Św o. PIo powiedział

'' kto sie modli bedzie Zbaiowny , kto sie nie modli bedzie potepion" dlacego ? bo modlitwa daje światło ducha św który Rozjasnia mroki, Oświeca.

Polfecam ci Przedwszystkim Częstą KOmunie Św i dobre Uczczenie Jezusa w Swoim Sercu.

Otwórz swe Serce Na Jezusa i na Święość - a zamknij na świat. Bo gdzie Twój skarb tam i będzie twoje serce.

jak cos to pisz :)

Wt sty 23, 2007 14:46

Baxi86 napisał(a):
Mam 20lat,
od jakiegos czasu uswiadomilem sobie sobie ze Bóg dla mnie nie istnie.
Jako dziecko bylem religijny nawet bardzo, jednak czym bylem starszy wiara we mnie zanikala,
po jakims czasie zauwazylem ze staje sie calkiem inna osoba! czy to przez alkochol?? :oops: pewnie tak.

Pare miesiecy temu postanowilem sie wziąsc za siebie-0 alkocholu!!
postanowilem tez uwierzyc na nowo- ale jest to dla mnie strasznie trudne,
rownie dobrze moglbym uwierzyc w mitologie.
Niemozna powiedziec ze sie nie staram, wrecz przeciwnie! czytam, czytam i czytam teksty ktore mialyby mnie umocnic w wierze... ale nic
w dodatku moje sumienie zdaje sie zanikac,slabiec, nieodpowiadac na zlo ktore czynie.
Czuje sie dziwnie: raz jest mi z tym naprawde dobrze a nieraz tak zle ze juz nie wiem co porabiac, jak ratowac swoja dusze.
Jesli ma ktos jakies rady jak mozna skutecznie wzmocnic swoja wiare Prosze piszcie...
Wszystkim dziekuje.

.....
Gdybys nie wierzyl nie mialbys tych problemow.Wiara do Ciebie nie przemawia poniewaz nie masz okazji zeby "wejsc w temat" czyli ze wiara
nie jest czyms wyimaginowanym wyglada wrecz na nierealna.Nie odrzuciles wiary lecz jedynie szukasz drogi zrozumienia ktora Cie naprowadzi na ta sciezke ktora prowadzi do Goga.Moze nie masz bozca
argumentow.Nieszkodzi.Starasz sie.Zacznij moze od ksiazek.
Polecam na poczatek "Szate'.Bedziesz czytal z wiela przyjemnoscia
bo jest szalenie komunikatywna.Pozniej moze "Wielki Rybak" a kiedy
zamkniesz ksiazka "Echo w Ciemnosci" zrozumiesz dlaczego Cie ciagnie
to jednosci z Bogiem.Przelam sie do pierwszej,czyli "Szaty".
Moze znajdziesz na Allegro.
Powodzenia.Jak szukalem jeszcze o 20 dluzej ale to mialo wielki sens.
Jedyny sens.

So mar 31, 2007 2:11
Zobacz profil WWW

A może dla równowagi poczytaj Deschnera. Krytyczna historia Krk.

So mar 31, 2007 18:28

[quote="joten"]A może dla równowagi poczytaj Deschnera. Krytyczna historia Krk.[/quote]

Mozna tez poczyta Voodu co sadzi o KK,rowniez "Magow Hitlera"
mozna poczytac czarna biblie i tysiace innych krytykujacych KK
i nie tylko.Ostatnio jest nawet alergia na wszystko co Polskie.Dlaczego?
Bo wlasnie zamiast dostosowac sie do zalecen Baala wciaz "brniemy"
po stronie Boga.Dziwie sie dlaczego zwolennicy teorii Deschnera
sa na forum wiara.Czy to przypadek czy kolejna proba przerobki na nwo.

So mar 31, 2007 19:37
Zobacz profil WWW

1/. Deschner jest uznanym, światowej sławy teologiem.Porównywanie jego prac do czarnej biblii to totalna ignorancja
2/. W którym to niby miejscu napisałem,ze jestem zwolennikiem " teorii Deschnera"????Może masz kłopoty z rozumieniem słowa pisanego, czy to świadoma manipulacja????.
3/.To forum to miejsce dla wszystkich - również dla tych którzy czytają trochę więcej niż Biblię i KKK i reprezentują inne poglądy niż " jedynie słuszne".

N kwi 01, 2007 7:59
Nie można poprzestawać na jednej literaturze, np Katolickiej.
Wtedy nie mamy pełnego poglądu o świecie i patrzymy na wszystko przez pryzmat katolicyzmu.
Jeżeli ktoś chce być normalnym człowiekiem, tzn. nie omamionym przez jedną ideologię, powinien nie bać się poczytać różnych pism:
Katolików, Jehowych, ateistów, naukowych i innych. Dopiero wtedy będzie miał pełny pogląd o świecie, zobaczy różnice. Przede wszystkim będzie miał możliwość spojrzenia na swoją wiarę z innego punktu widzenia.
Kościół katolicki jednak zabrania, bądź nie zaleca swoim, wyznawcom czytania innych pism, ksiąg innych wyznań.
A to oznacza, że traktuje ich jak przysłowiowych głupków, tzn. obawia się, że jak poczytają to zmienią poglądy.
Moim zdaniem mądry człowiek nie boi się żadnej literarury, bo potrafi ocenić, czy jest ona mądra czy głupia, i nie staje się dla niego zagrożeniem.

N kwi 01, 2007 17:00
Dla przykładu hitlerowcy, bez zastanowienia szli i podbijali świat. Działo się to m in dlatego że patrzyli na wszystko przez pryzmat Hitleryzmu. Gdyby hitler pozwolił im, lub dał czas, na poszerzanie swoich poglądów z innego punktu, np z punktu widzenia Żydów, to zapewne wielu niemców nie wzięło by w tym udziału.
Tak więć warto mieć różne punkty widzenia. Nie wolno ograniczać się do jednej ideologii w postrzeganiu świata.

N kwi 01, 2007 17:02

N kwi 01, 2007 17:12
Zobacz profil WWW

Nawróciłem się!

Na co ?

N kwi 01, 2007 17:24

N kwi 01, 2007 17:31
Zobacz profil WWW

N kwi 01, 2007 17:53

Nie można poprzestawać na jednej literaturze, np Katolickiej.
Wtedy nie mamy pełnego poglądu o świecie i patrzymy na wszystko przez pryzmat katolicyzmu.
Jeżeli ktoś chce być normalnym człowiekiem, tzn. nie omamionym przez jedną ideologię, powinien nie bać się poczytać różnych pism

Dlaczego zakładasz, że jak ktoś nie czyta pism związanych z inną religią, to się jej boi :?:

Wiesz, mnie np. interesuje prawosławie i np. katarzy - ale nie mam po prostu czasu czytać książek na ten temat, bo nawet na lekturę dla przyjemności, czytaną w czasie przemieszczania się komunikacją, brakuje mi czasu.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pn kwi 02, 2007 11:33
Zobacz profil WWW
Baxi86 napisał(a):
Jako dziecko bylem religijny nawet bardzo, jednak czym bylem starszy wiara we mnie zanikala,po jakims czasie zauwazylem ze staje sie calkiem inna osoba! czy to przez alkochol?? pewnie tak.

Widocznie masz słaby charakter. Tacy ludzie do życia potrzebują albo alkoholu albo religii (podobno najmocniejszy narkotyk).

Pn kwi 09, 2007 13:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 126 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9  Następna strona