Okultyzm, magia - zagrożenia człowieka
Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Okultyzm, magia - zagrożenia człowieka
Nie napotka się nigdzie wypowiedzi Harrisa, bo nie wypowiadał sie nigdy dla żadnych mediów. Dziwna podstać - trudna do zidentyfikowania - nieznana data urodzin, miejsce urodzin, narodowość. Trudno zatem o jakąś autoryzację, nie mówiąc już o procesach sądowych. Harris nie występował po salach katechetycznych, ale w kościołach. Polski Kościół zakazał seansów Harrisa po kościołach na początku lat 80-tych ubiegłego wieku. Może też przesądziła decyzja Min. Zdrowia z 1985r zakazująca udzielać pomieszczeń służby zdrowia na seanse bionergoterapeutów. Abp Pylak od lat uprawia różdżkarstwo i bioenergoterapię. Przez kilka lat zajmował sie także bioenergoterapią i różdżkarstwem śp Cz. Klimuszko, które ostatecznie porzucił, pozostał jedynie przy zielarstwie i posiadając zdolności jasnowidzenia wspomagał MO i rodziny w poszukiwaniach osób zaginionych.
|
Wt paź 21, 2014 11:20 |
|
|
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
Z tym Harrisem to faktycznie dziwna sprawa, że księża pozwolili na te działania. Sądzę, że wynikało to z braku wiedzy i jednoczesnego pojawienia się w tym czasie w Polsce pierwszych grup charyzmatycznych, ktore bezwiednie otworzyły umysły wielu osób na sferę duchową, bez koniecznego rozeznania. Brałem udział w spotkaniach z nim właśnie na początku lat 80-ych jako wolontariusz w służbie porządkowej. Spotkania odbywały się w kościołach, bo chyba tak naprawdę poza kościołami nie było miejsc gdzie byłoby to akceptowane. Wszystko jednak odbywało się w otoczce religijności i pobożności. Uczestnicy byli przekonani, ze chodzi o działanie Boga, a obecni przy uzdrawianiu księża zachęcali też do modlitwy i przyjmowania sakramentów.
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
Wt paź 21, 2014 11:42 |
|
 |
bert04
|
Alus napisał(a): Harris nie występował po salach katechetycznych, ale w kościołach. Wiem, to był pewien skrót myślowy. W kościele więcej osób się pomieści. Cytuj: Polski Kościół zakazał seansów Harrisa po kościołach na początku lat 80-tych ubiegłego wieku. Nie wierzę. http://www.fronda.pl/a/bioenergoterapia ... 33932.html"Należy jasno przyznać się, że katolicy, zwłaszcza w latach 1970-1990 wprowadzeni byli w pułapkę."Podobnie jest poniżej: http://www.fronda.pl/blogi/najlepsze-pa ... 35428.htmlJedyny oficjalny dokument, który znalazłem pochodzi dopiero z roku... 2003. Jest za to watykański, jak by nie było. http://www.apologetyka.katolik.pl/naucz ... rowadzenie
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Wt paź 21, 2014 12:09 |
|
|
|
 |
leon999
|
medieval_man napisał(a): Z tym Harrisem to faktycznie dziwna sprawa, że księża pozwolili na te działania. Clive Harris zakomunikował rodzinie, że nie chce nikogo uzdrawiać do chwili, gdy w pełni zrozumie metodologię istoty rzeczy i co więcej, będzie mógł zagwarantować nie tylko samo wyleczenie, ale i powtarzającą się jego trwałość i niezmienność".
|
N paź 26, 2014 16:33 |
|
 |
leon999
|
Jak Kościół rozeznał to i dlaczego wyrzucił Harrisa z kościołów? Jego tłumaczka Maria Pieńkowska – obecnie działająca we Wspólnocie Emmanuel – zaobserwowała, że po każdej jego wizycie w ich wspólnocie, która posługiwała przy jego działaniach, zaczynały się rozłamy, jakieś problemy. Cytuj: Jednak Pani odejście z grupy osób pomagających Harrisowi nie było przypadkowe. Jak to się stało? Zastanawiało mnie bardzo to, o czym już wspominałam, że w obecności Harrisa osoby z grupy pomagającej mu zaczynały się dziwnie zachowywać. Może ja tych konfliktów tak bardzo nie odczuwałam, ale byty osoby, które to bardzo przeżywały. Odczuwało się jakieś zagęszczenie atmosfery czy wręcz agresji w powietrzu. Gratuluję takich ekspertów
|
N paź 26, 2014 16:41 |
|
|
|
 |
leon999
|
Odczuwało się jakieś zagęszczenie atmosfery czy wręcz agresji w powietrzu Magiczna wypowiedz magiczne słowa
|
N paź 26, 2014 16:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
leon999 napisał(a): medieval_man napisał(a): Z tym Harrisem to faktycznie dziwna sprawa, że księża pozwolili na te działania. Clive Harris zakomunikował rodzinie, że nie chce nikogo uzdrawiać do chwili, gdy w pełni zrozumie metodologię istoty rzeczy i co więcej, będzie mógł zagwarantować nie tylko samo wyleczenie, ale i powtarzającą się jego trwałość i niezmienność". Kiedy zatem zrozumiał, bo jeszcze w czerwcu 2009r prowadził seanse, zmarł we wrześniu 2009r.
|
N paź 26, 2014 18:12 |
|
 |
lokis
|
To troszeczke przerazajace. Krecic katolikami posiadajacymi dowody wlasciwej mocy i to latami? A jak wyszlo szydlo z worka, wszyscy uleczeni trupem padli? Jesli ktos przedstawi o.Bashobore sciskajacego afrykanska czarownica, 40000 katolikow tez ducha wyzionie? Strasznie mi sie zrobilo!
|
N paź 26, 2014 18:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re:
Sareneth napisał(a): "3 Tak. Dzięki magii, debile widza szatana na każdym rogu i na każdej kartce książki..." Równie dobrze można powiedzieć, że jako osoba wierząca która widzi Boga na każdym rogu, i każdej kartce książki... sam jesteś debilem. Rozumiesz o co mi chodzi? Nie chcę Cię obrażać, a jedynie wykazać Twój brak jakiejkolwiek logiki w takim formułowaniu zdań. Bóg istnieje i Szatan istnieje, tak przynajmniej stwierdza Pismo Święte. Więc dlaczego używasz słowa "debil", w kierunku do kogoś, kto nie wybrał tak jak Ty?
|
Pn paź 27, 2014 11:22 |
|
 |
leon999
|
Szatan już nie tylko na każdym rogu i na każdej kartce książki.. on teraz używa nowoczesnych technologii. Cytuj: Dostajecie SMS-y od szatana? A mnie się to udaje - opowiadał egzorcysta. Złapał za komórkę i pokazał dziennikarzowi wiadomości.....ogłosił w lokalnych mediach egzorcysta ks. Marian Rajchel z Jarosławia. http://wyborcza.pl/1,75478,16409833,Ksi ... diow_.html
|
Wt paź 28, 2014 6:00 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
Bardzo ciekawy tekst. Jak zwykle część prasy (a w zasadzie większość) zatrzymała się tylko na powierzchni zjawisk zdradzając kompletną ignorancję, miałkość i umysłową płyciznę. Ksiądz nie twierdzi, że diabeł ma swój własny telefon na kartę czy abonament. Wskazuje jedynie, że tak naprawdę autorem sms-ów wysyłanych przez ludzi (dręczonych czy opętanych przez złego) jest sam zły duch. To on bowiem wpływa na uczucia i na myśli dręczonych przez siebie osób nakłaniając je w ten sposób do takich a nie innych działań.
|
Wt paź 28, 2014 10:51 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
medieval_man napisał(a): Jak zwykle część prasy (a w zasadzie większość) zatrzymała się tylko na powierzchni zjawisk zdradzając kompletną ignorancję, miałkość i umysłową płyciznę. Jak widać, ignorancja jest dziś na topie. Co zrobić. Nie pierwszy to przykład, kiedy media robią rozgłos nie mając bladego pojęcia o kontekście tematu. Żal tylko księdza, który stał się obiektem drwin... Żałosne.
|
Wt paź 28, 2014 13:01 |
|
 |
leon999
|
Whispernight napisał(a): Żal tylko księdza, który stał się obiektem drwin... Żałosne. Nie jest On osamotniony w tym temacie. Cytuj: Wielu egzorcystów miałoby coś takiego do opowiedzenia, że dostało SMSa od samego szatana. Nawet nie tylko egzorcyści, ale też zwykli kapłani czasem tego doświadczają.... Ks Marek Bałwas. „Wielu jest takich, którzy nie wierzą jeszcze ciągle, jak szatan może do mnie wypisywać sms. Ja też tego nie mogę pojąć" http://www.fronda.pl/blogi/najlepsze-pa ... 39999.html
|
Wt paź 28, 2014 13:56 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Widze, ze coraz wiecej egzorcystow robi za gwiazdy w mediach. Niedlugo to zobaczymy ich na czerwonym dywanie i na sciance jak Dode czy te/tego Rafalale.
Wywiadow juz udzielaja w swietle jupiterow a powinni wedlug slow swojego Mistrza poscic i modlic sie.Dostaja smsy od diabla a wkrotce diabel zalozy sobie konto na fejsie, bedzie lajkowany i bedzie dolaczal odwiedzajacych do swoich znajomych.
Od wiekow posluga egzorcysty byla czyms dyskretnym, nie rzucajacym sie w oczy, nie odbywajacym sie na forum publicum. Teraz gwiazdorzy ks. Glas, ks. Rajchel, ks. Posacki choc ma jakies tam zakazy i inni.
Jak czytalem niedawno, w ciagu 15 lat liczba egzorcystow w Polsce wzrosla od czterech do 120 jesli sie nie myle. Niektore diecezje maja po kilku egzorcystow. Tylko we Wloszech jest troche mniej egzorcystow niz w Polsce.
Zastanawiam sie dlaczego tak jest. Bo z jednej strony „Polonia semper fidelis”, Polska mesjaszem narodow, Maryja Krolowa Polski , nie mowiac juz o idei aby Jezusa obwolac krolem Polski, katecheza w szkolach, do spowiedzi ludziska wala drzwiami i oknami itd. a z drugiej strony slysze ciagle o zagrozeniach duchowych, modlitwach o uwolnienie, diabel ciagle robi krecia robote, cokolwiek przyjdzie z Zachodu lub Orientu to w tym diabel maczal palce lub jest to podejrzane.
Jest takie polskie powiedzenie, ze diabel ubral sie w ornat i na Msze ogonem dzwoni. Moze niedlugo bedziemy tez widziec diabla przy oltarzu w katolickiej Polsce?
Biedni ci wierzacy, ktorzy wszedzie widza diabla a nie potrafia zobaczyc dobra i obecnosci Boga na tym swiecie.
|
Śr paź 29, 2014 10:21 |
|
 |
medieval_man
Moderator
|
A co z wierzacymi, którzy widzą i dobro i obecność Boga w tym świecie, a przy okazji dostrzegają też działanie Złego?
|
Śr paź 29, 2014 16:29 |
|
|
|