Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 24, 2025 19:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1784 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76 ... 119  Następna strona
 Tydzień apostazji 
Autor Wiadomość

Post Re: Tydzień apostazji
Ech.... Napisałem konkretnie - chodzi o wymóg posiadania "świadków".

bert04 napisał(a):

Więc masz prawo zaskarżyć ten - w Twoim zdaniu - niekonstytucyjny zapis do TK.

Robisz sobie żarty?

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Cz gru 04, 2014 14:57

JedenPost napisał(a):
Wskazałem stosowny ustęp Konstytucji, który łamie wymyślona przez KRK procedura.

Wskazałem, co w związku z tym możesz zrobić. Wtedy TK zdecyduje, czy masz rację czy nie.

Nie oznacza to jednak, że cała instrukcja per se jest niezgodna z Konstytucją.

--------------------------

czuowiek napisał(a):
GIODO właśnie ćwiczy proboszcza od kilku tygodni wzywając go do złożenia wyjaśnień, czemu nie dopełnił wobec mnie obowiązku informacyjnego wynikającego treści ustawy, gdyż najwyraźniej uznał, że nie należę, skoro poinformowałem KK, że nie należę.

Nie pierwszy to raz w PL, że samowola urzędnicza się pleni.

Tak było, jak ścigano dopalacze.

Albo jak Rzecznik Praw Obywatelskich na spółkę z innymi urzędnikami łamał konkordat.

Teraz GIODO...

...

(Koh 3:1nn)

Cz gru 04, 2014 15:01
JedenPost napisał(a):

Świadkiem może być dowolna osoba, w tym rodzice, rodzeństwo, krewni a nawet proboszcz. W czym więc jest rzeczywisty, a nie wydumany problem?

Ostatnio edytowano Cz gru 04, 2014 15:05 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz

Cz gru 04, 2014 15:04

bert04 napisał(a):
Nie pierwszy to raz w PL, że samowola urzędnicza się pleni.

Tak było, jak ścigano dopalacze.

Albo jak Rzecznik Praw Obywatelskich na spółkę z innymi urzędnikami łamał konkordat.

Teraz GIODO...

No tak mi przykro... :mrgreen:

A to dzisiejsze pismo do GIODO, to jedynie w celu potwierdzenia moich domysłów na piśmie.
Bo GIODO mi przecież nie napisał wprost "ok. skoro poinformowałeś, że nie należysz, to uznaję, że nie należysz i zabieram się do ćwiczenia proboszcza bo art. 43 ust. 1 pkt 3 w tej sytuacji go już nie chroni", tylko zabrał się do ćwiczenia proboszcza, bo art. 43 ust. 1 pkt 3 w tej sytuacji go już nie chroni.. :lol:

A właściwie to może i nawet napisał wprost?...
Cytuj:
W nawiązaniu do Pana skargi na Parafię Rzymskokatolicką p.w. Świętej Trójcy, ul. (...), w związku z nieudzielaniem informacji dotyczącej danych osobowych wnioskodawcy, zgodnie z art. 33 ustawy z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002 r. Nr 101, poz. 926 z późn. zm.), informuję, iż Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych działając na podstawie przepisu art. 14 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r., nr 101, poz. 926 z późn. zm.), podjął działania mające na celu wyjaśnienie przedstawionej przez Pana sprawy i zwrócił się do ww. Parafii o złożenie stosownych wyjaśnień w sprawie.

Ostatnio edytowano Cz gru 04, 2014 15:10 przez czuowiek, łącznie edytowano 3 razy

Cz gru 04, 2014 15:05
Zobacz profil WWW

bert04 napisał(a):
JedenPost napisał(a):
Wskazałem stosowny ustęp Konstytucji, który łamie wymyślona przez KRK procedura.

Wskazałem, co w związku z tym możesz zrobić. Wtedy TK zdecyduje, czy masz rację czy nie.

Powtórnie pytam czy robisz sobie żarty.

Yarpen_Zirgin napisał(a):
JedenPost napisał(a):

Świadkiem może być dowolna osoba, w tym rodzice, rodzeństwo, krewni a nawet proboszcz. W czym więc jest rzeczywisty, a nie wydumany problem?

W rzeczywistym, a nie wydumanym złamaniu konstytucji oraz w tym, że osoba występująca może nie życzyć sobie być zmuszaną do szukania świadka (który musi przecież przystać na dobrowolne wzięcia udziału w tej szopce) i poinformowania go o swoim zamiarze - a mowa o sferze powszechnie traktowanej jako prywatna.

Ostatnio edytowano Cz gru 04, 2014 15:09 przez JedenPost, łącznie edytowano 2 razy

Cz gru 04, 2014 15:05

JedenPost napisał(a):
Robisz sobie żarty?

Dlaczego? Chodzi o wymogi formalne skargi konstytucyjnej? No dobra, nie masz tego robić sam, od czegoś ten Palikot i spółka w końcu są, po to ich (jak zakładam) wybieraliście.

Mamy chwilowo dwie możliwości:

- albo Trybunał Konstytucyjny, najwyższy organ sądowniczy w PL stwierdzi, czy istnieje konflikt konstytucyjnych wartości

- albo urząd bez kompetencji w/s wyznań będzie orzekał, kto jest katolikiem a kto nie.

Chwilowo wskutek decyzji NSA mamy sytuację zbliżoną do opcji drugiej, choć też nie do końca oficjalnie. Ale de facto tak jest.

czuowiek napisał(a):
Bo GIODO mi przecież nie napisał wprost "ok. skoro poinformowałeś, że nie należysz, to uznaję, że nie należysz i zabieram się do ćwiczenia proboszcza bo art. 43 ust. 1 pkt 3 w tej sytuacji go już nie chroni", tylko zabrał się do ćwieczenia proboszcza, bo art. 43 ust. 1 pkt 3 w tej sytuacji go już nie chroni..

No to już nie rozumiem, dostałeś jakieś pismo z GIODO czy nie, czy masz tam teściową i wiesz stąd? Albo kościelny ci zdradził w knajpie?

EDIT:

Teraz doczytałem.

Jak na razie urząd zażądał wyjaśnień. Takie jego prawo.

Jeżeli zażąda wpisu - to będzie - IMHO - samowolka.

Jeżeli ksiądz asekuracyjnie wpis zrobi, będzie to IMHO zastraszenie.

...

(Koh 3:1nn)

Ostatnio edytowano Cz gru 04, 2014 15:13 przez bert04, łącznie edytowano 1 raz

Cz gru 04, 2014 15:08

Napisał w mojej sprawie (wyedytowałem posta wyżej i wkleiłem, co mi napisał - zerknij tam).
A dziś pytałem na zasadzie ogólnej.

W mojej sprawie napisał (poinformował), że bierze się do roboty (patrz wyżej). Natomiast nie napisał mi wprost, że zabiera się do roboty, bo uznaje, że nie należę, skoro poinformowałem, że nie należę.

Cz gru 04, 2014 15:13
Zobacz profil WWW

Mógłbym prosić o przykład sprawy, w której TK wydał opinię/wyrok w sprawie prawa kościelnego? :|

Cz gru 04, 2014 15:16
czuowiek napisał(a):
A właściwie to może i nawet napisał wprost?...
Cytuj:
W nawiązaniu do Pana skargi na Parafię Rzymskokatolicką p.w. Świętej Trójcy, ul. (...), w związku z nieudzielaniem informacji dotyczącej danych osobowych wnioskodawcy, zgodnie z art. 33 ustawy z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002 r. Nr 101, poz. 926 z późn. zm.), informuję, iż Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych działając na podstawie przepisu art. 14 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r., nr 101, poz. 926 z późn. zm.), podjął działania mające na celu wyjaśnienie przedstawionej przez Pana sprawy i zwrócił się do ww. Parafii o złożenie stosownych wyjaśnień w sprawie.

Zastanawiam się, czy rozumiesz słowo pisane. GIODO stwierdził bowiem, że zajmie się sprawą nieudzielenia informacji dotyczącej danych osobowych, a nie kwestią dokonania jakichś adnotacji w księgach parafialnych. :D

Cz gru 04, 2014 15:19
JedenPost napisał(a):
JedenPost napisał(a):

W rzeczywistym, a nie wydumanym złamaniu konstytucji oraz w tym, że osoba występująca może nie życzyć sobie być zmuszaną do szukania świadka (który musi przecież przystać na dobrowolne wzięcia udziału w tej szopce) i poinformowania go o swoim zamiarze - a mowa o sferze powszechnie traktowanej jako prywatna.

Jak pisałem: Świadkiem może być nawet ksiądz proboszcz asystujący przy złożeniu rzeczonego oświadczenia, więc problem jest wydumany, a nie rzeczywisty.

Cz gru 04, 2014 15:20

Rozumiem, że ksiądz proboszcz jest w tej sytuacji zobowiązany świadkować, nie może odmówić?

Cz gru 04, 2014 15:23
czuowiek napisał(a):
Napisał w mojej sprawie (wyedytowałem posta wyżej i wkleiłem, co mi napisał - zerknij tam).
A dziś pytałem na zasadzie ogólnej.

W mojej sprawie napisał (poinformował), że bierze się do roboty (patrz wyżej). Natomiast nie napisał mi wprost, że zabiera się do roboty, bo uznaje, że nie należę, skoro poinformowałem, że nie należę.

Ewidentnie masz jakieś problemy ze zrozumieniem tekstu, bo GIODO napisał, że zajmie się sprawą "nieudzielania informacji dotyczącej danych osobowych wnioskodawcy", a nie kwestią złożenia oświadczenia, notabene nie mającego sensu, że nie należysz do Kościoła katolickiego*.

*Ma ono w przypadku osoby ochrzczonej, która nie wystąpiła z Kościoła, równie wielki sens jak oświadczenie "nie mam obywatelstwa polskiego" osoby, która z niego nie zrezygnowała. Czyli żaden. :D

Cz gru 04, 2014 15:23
JedenPost napisał(a):
Rozumiem, że ksiądz proboszcz jest w tej sytuacji zobowiązany świadkować, nie może odmówić?

Nie ma takiego obowiązku. Napisałem, że może nim być, a nie, że musi. Natomiast z samego faktu obecności wynika to, że jest świadkiem. :)

Cz gru 04, 2014 15:24

Zastanawiam się, czy rozumiesz słowo pisane. GIODO stwierdził bowiem, że zajmie się sprawą nieudzielenia informacji dotyczącej danych osobowych, a nie kwestią dokonania jakichś adnotacji w księgach parafialnych. :D

Zastanawiam się, czy rozumiesz słowo pisane.
Ja nie skarżyłem do GIODO braku adnotacji w księdze chrztów, a jedynie odmowę udzielenia mi informacji o tym, jakie moje dane osobowe przetwarza parafia.

Na brak wpisu w księdze chrztów być może przyjdzie jeszcze czas w kolejnej iteracji tej zabawy.
Póki co nie wiem jeszcze, jakie moje dane przetwarza parafia (bo proboszcz nie dopełnił wobec mnie ustawowego obowiązku informacyjnego i właśnie wyłącznie w związku z tym ćwiczy go teraz GIODO), więc jeszcze nie wiem, czy jest powód do skarżenia braku adnotacji w księdze chrztów. Takie trudne do zrozumienia?

Cz gru 04, 2014 15:25
Zobacz profil WWW
czuowiek napisał(a):

Zastanawiam się, czy rozumiesz słowo pisane.
Ja nie skarżyłem do GIODO braku adnotacji w księdze chrztów, a jedynie odmowę udzielenia mi informacji o tym, jakie moje dane osobowe przetwarza parafia.

Jakoś przegapiłem w Twoich postach tę informację. Poza tym: Do tego potrzebne Ci pismo do parafii? Zerknij tutaj, a znajdziesz te informacje: http://www.przewodnik-katolicki.pl/nr/s ... ane_w.html

Cytuj:
Na brak wpisu w księdze chrztów przyjdzie jeszcze czas w kolejnej iteracji tej zabawy.

Jeżeli miałeś udzielony chrzest, to ta informacja, tak samo ja i na temat innych udzielonych sakramentów, o których notuje się informacje, nigdy nie zostanie usunięta z ksiąg parafialnych. Możesz zapomnieć o skargach do GIODO, sądów, Trybunału Konstytucyjnego i innych urzędów państwowych. :D

Cz gru 04, 2014 15:31
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1784 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 70, 71, 72, 73, 74, 75, 76 ... 119  Następna strona