| Autor |
Wiadomość |
|
Drapke
|
 Re: Wierzysz? Kim jesteś?
Rodzice chcieli zrobić ze mnie katolika, ale im nie wyszło...
_________________ „Najniżej upadło społeczeństwo, które w milczeniu wysłuchuje, jak jawni dranie prawią mu kazania o moralności" (Marie von Ebner-Eschenbach)
|
| Cz sty 17, 2013 12:50 |
|
|
|
 |
|
Thomek
|
Jestem wierzącym i tak jak większość jestem Katolikiem.
|
| Pn sty 21, 2013 18:52 |
|
 |
|
Zwykła
|
Jestem katoliczką i wierzę w Boga. Jestem też zwykłą nastolatką i wiem jak trudno młodzieży się przemóc i uwierzyć w Boga, który istnieje.
|
| N sty 27, 2013 22:32 |
|
|
|
 |
|
zenon52
|
jestem katolikiem ale do swojej wiary jestem przywiazany i wykonuje ją. W jaki sposób, a w taki że w mojej misyjnej pracy dbam o ludzi odrzuconych, wyśmianych, ocenianych, ludzi wrazliwych, osamotnionych. Tak pracuje z nimi jako misjonarz
|
| Wt lut 05, 2013 23:06 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Dzień dobry - jestem Inny 
|
| Cz lut 07, 2013 1:13 |
|
|
|
 |
|
lokis
|
No tak, mlody malzonek. Poczekaj z piec lat, zmienisz zdanie o wyborze kazdego.
|
| Pt lut 08, 2013 22:21 |
|
 |
|
Sabbi
|
Witam. Naturalnie zaznaczyłam pierwszą opcję, czyli że jestem katolikiem I oby tak już zawsze było.
|
| Pn lut 18, 2013 11:44 |
|
 |
|
radpio4
Dołączył(a): Pn mar 04, 2013 11:27 Posty: 1 Lokalizacja: Mragowo, Warmińsko-mazurskie
|
Po dlugich poszukiwaniach odnalazlem w sobie katolika ..............
|
| Pn mar 04, 2013 11:56 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Już ktoś to napisał, ale i ja powtórzę - jestem chrześcijaninem. Należę do tradycji rzymskiej (dlatego zaznaczyłem: katolik; to prawda i nie wstydzę się tego  ). Kiedyś zastanawiałem się jakby to "wyrazić" w procentach i wyszło mi, że: 60% tradycji rzymskiej we mnie siedzi, 25% z Kościołów Wschodnich i 15% z Reformacji. Czy to indyferentyzm? Uważam, że absolutnie nie: "chrześcijaństwo oddycha dwoma płucami" i "mamy wspólnego nauczyciela". Dlatego np. bardzo mnie zabolała informacja podana przez PAP, a "przeklejona" przez wiara.pl/ekumenizm i musiałem to napisać: http://blog.wiara.pl/Romuald1976/2013/0 ... a-krzyzowaPozdrawiam.
|
| Wt mar 05, 2013 8:52 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ale ON jest INNY! A Kościół jest większy o tego, co widzimy. "Personel" Koscioła bywa godny pożałowania - jak wielu ludzi. Te wydarzenia są smutne i godne potępienia. I tak je trzeba traktować. Ale to nie cały Kościół, tylko jego nikły procent. Nie wiem ile? 1-2%, a może jeszcze mniej. Za Jezusem chodził też Judasz, czyli co? 10% najbliższych mu uczniów - apostołów okazało się "nie z tej bajki". ON JEST INNY! Pewien znany i bardzo uczony ateista doznał "olśnienia" w pewnym paryskim kościele i napisał księżkę "Bóg istnieje. Widziałem Go!" Paweł z Tarsu mordował chrześcijan dopóki "nie potknął się" o Chrystusa... Spokojnie. Pedofilów, czy innych, przepraszam "wyrzutków" należy potraktować zgodnie z prawem. Osądzić i - jak będzie taki wyrok - to wsadzić bez względu na zajmowane dotychczas pozycje. Tych, którzy ich kryli także itd. I nie zajmować się nimi. Chyba że się z nich modlić - na to każdy może liczyć, nawet najgorszy typ - ale z wszelkich funkcji i posług w Kościele wyrzucić na zbitą twarz. Nie jest prawda, że taki jest Kościół. Tacy bywają niektórzy ludzie Kościoła "przyklejeni" do niego, oszukujący wszystkich dookoła, a przede wszystkim samych siebie. ON jest INNY.
|
| Wt mar 12, 2013 20:46 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
I jeszcze jedno. Tak smutna refleksji przyszła po "ostatnio nagłośnionych wydarzeniach". Tak "nagłośnionych" - to nie znaczy dominujacych. Smutnych, wstrętnych, ale cały czas na szczęście marginalnych. Marginalnych to nie znaczy, że należy je bagatelizować czy zamiatać pod dywan. Oczywiście, że nie. Te wrzody trzeba wypalić rozżarzonym żelazem, bez zemsty, ale z roztropną skutecznością.
|
| Wt mar 12, 2013 21:01 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Polecam zapoznać się z postawą "w tych sprawach" kard. Seana Patricka O'Malleya z Bostonu, jednego z obecnych papabili "zamknietych teraz w Kaplicy Sykstyńskiej. Gdzie? A choćby w ostatnim "Tygodniku Powszechnym" z 10 marca 2013 r.
|
| Wt mar 12, 2013 21:07 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
„Numerem dwa” w rankingu papabili jest kard. Sean Patrick O’Malley. Po skandalach, które zniszczyły reputację Kościoła amerykańskiego, metropolita Bostonu zdołał odzyskać dla tej instytucji wiarygodność. „Jest człowiekiem modlitwy i głębokiej duchowości. Łączy w sobie wszystkie cechy »roboczego portretu« przyszłego biskupa Rzymu. I głowy Kościoła. Jest znany w kręgach kościelnych i ceniony” – pisze o O’Malley’u ks. Adam Boniecki. http://tygodnik.onet.pl/2168,79633,1,pa ... ortaz.html
|
| Wt mar 12, 2013 21:18 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Buddysta niepraktykujący.
Nie medytuje, nie jestem członkiem zadnej wspólnoty buddyjskiej, nie posiadam żadnych wizerunków Buddy w swoim domu.
Nie mam tez zielonego pojecia o co w buddyźmie chodzi - jak 80% z 95 procentowej wiekszości katolickiej w Polsce nt swojej religii - zatem jesli oni moga to czemu nie ja.
|
| So kwi 13, 2013 13:21 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
mccain napisał(a): Buddysta niepraktykujący.
Nie medytuje, nie jestem członkiem zadnej wspólnoty buddyjskiej, nie posiadam żadnych wizerunków Buddy w swoim domu.
Nie mam tez zielonego pojecia o co w buddyźmie chodzi - jak 80% z 95 procentowej wiekszości katolickiej w Polsce nt swojej religii - zatem jesli oni moga to czemu nie ja. Czyli płyniesz z nurtem " obojętności"
|
| So kwi 13, 2013 14:42 |
|
|
|