Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 9:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1784 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 119  Następna strona
 Tydzień apostazji 
Autor Wiadomość

Post Re: Tydzień apostazji
Yarpen_Z napisał(a):
Jeżeli miałeś udzielony chrzest, to ta informacja, tak samo ja i na temat innych udzielonych sakramentów, o których notuje się informacje, nigdy nie zostanie usunięta z ksiąg parafialnych. Możesz zapomnieć o skargach do GIODO, sądów, Trybunału Konstytucyjnego i innych urzędów państwowych. :D

A skąd Ci przyszło do głowy, że ja chcę, aby ktoś coś z księgi chrztów usuwał? :shock:

Cz gru 04, 2014 15:33
Zobacz profil WWW

JedenPost napisał(a):
Mógłbym prosić o przykład sprawy, w której TK wydał opinię/wyrok w sprawie prawa kościelnego?

W Polsce to byłby precedens (pomijam kwestię Komisji Majątkowej), ale w Niemczech to jest na porządku dziennym.

Ale już postawienie sprawy przed NSA jest precedensem. Rodzi to pytanie, dlaczego taka droga "przez tylne drzwi", która i tak zrodzi kolejny konflikt, rozstrzygany przez inne instancje? Być może tą drogą sprawa w końcu wyląduje przed TK, bo tylko tam może być rozstrzygnięta ostatecznie.

Sprawa nie dotyczyłaby też Kodeksu Prawa Kanonicznego, ale pewnej instrukcji i jej znaczeniu w świetle prawa stanowionego. Mogłaby też orzec, co kończy przynależność do organizacji religijnej i czy jakiś urząd państwowy ma tutaj kompetencje oceny.

----------------

Yarpen_Zirgin napisał(a):
Zastanawiam się, czy rozumiesz słowo pisane. GIODO stwierdził bowiem, że zajmie się sprawą nieudzielenia informacji dotyczącej danych osobowych, a nie kwestią dokonania jakichś adnotacji w księgach parafialnych.

Tekst upstrzony tak paragrafami, że być może proboszcz, dla nie-świętego spokoju, wpisze i odeśle.

Nie ma takiego obowiązku. Napisałem, że może nim być, a nie, że musi. Natomiast z samego faktu obecności wynika to, że jest świadkiem.

No i właśnie ten punkt rodzi potencjalny konflikt na linii prawo kościelne / prawo państwowe. KRK wymaga, aby apostazja była aktem publicznym (tak mam to w pamięci), a prawo państwowe gwarantuje zachowanie tajemnicy.

...

Tu może pomóc jeden fakt, który swego czasu był interpretowany jako anty-apostazyjny: nasz miłościwie już nie panujący papież emeryt B16 wykreślił z prawa kanonicznego te ustępy, które odnosiły się do apostazji. Stara instrukcja KEP była pisana na podstawie tamtych ustępów, stąd wymóg świadków. Teraz teoretycznie KEP może odstąpić od tego wymogu i nie będzie to sprzeczne z prawem kościelnym.

Z drugiej strony był taki list, tego samego papieża emeryta, który piętnował praktykę w Niemczech właśnie za brak tej publicznej deklaracji. I parę innych "uproszczeń". Niemniej jak na razie nie ma IMHO powodów, żeby ten ustęp przy następnej "redakcji ... ominąć.

--------------------

czuowiek napisał(a):
A skąd Ci przyszło do głowy, że ja chcę, aby ktoś coś z księgi chrztów usuwał? :shock:

W takim razie chcesz, żeby w księgach chrztu były dwie sprzeczne informacje? Bo tak to będzie, jeżeli obok informacji o chrzcie będzie informacja o nie-należeniu. To by musiało oznaczać, że chrzest był nieważny.

A to już na 100% jest sprzeczne z wiarą księdza.

No ale sam jestem ciekaw, jak się sprawa potoczy. Ponoć widziano już, jak konie rzygają*...

*niemieckie przysłowie, nie chce mi się teraz kontekstu wyjaśniać.

...

(Koh 3:1nn)

Cz gru 04, 2014 15:36

bert04 napisał(a):
W takim razie chcesz, żeby w księgach chrztu były dwie sprzeczne informacje? Bo tak to będzie, jeżeli obok informacji o chrzcie będzie informacja o nie-należeniu. To by musiało oznaczać, że chrzest był nieważny.

Wy jednak naprawdę nie rozumiecie tego, co czytacie...

Ja nie chcę, żeby w księdze chrztu była informacja "o nienależeniu".
Ja chcę, żeby tam była informacja o tym, że poinformowałem KK, że nie należę.

To nie jest informacja o nienależeniu.

"Nie należy" to nie jest to samo co "poinformował, że nie należy". No chyba że dla was to jest to samo? :|

Ja nie mogę nakazać Kościołowi uważać, że nie należę. Niech sobie uważa, że należę. Guzik mnie to obchodzi, co sobie KK o mnie uważa. Pisałem już o tym, prawda?

Cz gru 04, 2014 15:41
Zobacz profil WWW
czuowiek napisał(a):
Yarpen_Z napisał(a):
Jeżeli miałeś udzielony chrzest, to ta informacja, tak samo ja i na temat innych udzielonych sakramentów, o których notuje się informacje, nigdy nie zostanie usunięta z ksiąg parafialnych. Możesz zapomnieć o skargach do GIODO, sądów, Trybunału Konstytucyjnego i innych urzędów państwowych. :D

Przepraszam. Zapomniałem się. Ty po prostu chcesz, aby zapisać ci bezsensowną informację, że "nie uważam się za członka KK". :D

Cz gru 04, 2014 15:51

czuowiek napisał(a):
Ja nie mogę nakazać Kościołowi uważać, że nie należę. Niech sobie uważa, że należę. Guzik mnie to obchodzi, co sobie KK o mnie uważa. Pisałem już o tym, prawda?

Zresztą dokładnie z tego powodu uważam, że wszelkie zabiegi o prawne zmuszenie proboszcza, aby wpisał do księgi chrztów na podstawie świstka papieru, że "Dnia _ _ _ _ Jan Kowalski wystąpił z Kościoła" są z góry skazane na oczywistą porażkę. Żadna siła nie może zmusić proboszcza, aby wpisał do księgi chrztów w jego przekonaniu nieprawdę.

Yarpen Z napisał(a):
Przepraszam. Zapomniałem się. Ty po prostu chcesz, aby zapisać ci bezsensowną informację, że "nie uważam się za członka KK". :D

Z punktu widzenia Kościoła i kodeksu prawa kanonicznego może i bezsensowną, natomiast z punktu widzenia GIODO kluczową - niestety dla Ciebie i niestety dla KK. :(

Cz gru 04, 2014 15:54
Zobacz profil WWW
czuowiek napisał(a):
Ja chcę, żeby tam była informacja o tym, że poinformowałem KK, że nie należę.

Co jest zapisem bez sensu i nikt takiego wpisu nie uczyni. Można, co najwyżej, jak złożysz osobiście akt apostazji w obecności świadków, zaznaczyć, że z Kościoła wystąpiłeś.

czuowiek napisał(a):
Cytuj:

Z punktu widzenia Kościoła i kodeksu prawa kanonicznego może i bezsensowną, natomiast z punktu widzenia GIODO kluczową - niestety dla Ciebie i niestety dla KK. :(

GIODO nie zajmuje się tym, co ktoś uważa na temat swoje przynależności do Kościoła katolickiego, więc dla niego ten zapis jest bez znaczenia. Dla Kościoła tym bardziej, bo to, że ktoś uważa, iż nie należy, nie oznacza, że tak jest rzeczywiście. Dlatego też taka adnotacja nie może być dokonana.

Cz gru 04, 2014 15:56

czuowiek napisał(a):
Z punktu widzenia Kościoła i kodeksu prawa kanonicznego może i bezsensowną, natomiast z punktu widzenia GIODO kluczową - niestety dla Ciebie i niestety dla KK.

Kluczową tak samo, jak oświadczenie, że jesteś biskupem.

Myślałem, że dla Ciebie akurat to powinno być jasne: dla GIODO kluczowe jest, czy ktoś przynależy czy nie przynależy. To, że ktoś sobie oświadczył "stwierdzam, że nie przynależę" ma wartość oświadczenia "stwierdzam, że jestem biskupem".

---------------------

Ciekawe, czy zwolennicy "apostazji włoskiej" zgodziliby się na podobny "kompromis": zamiast wpisu
"Dnia _ _ _ _ Jan Kowalski wystąpił z Kościoła"
by stało
"Dnia _ _ _ _ Jan Kowalski stwierdził, oświadczył i orzekł, że wystąpił z Kościoła"

...

Cz gru 04, 2014 16:01

GIODO nie zajmuje się tym, co ktoś uważa na temat swoje przynależności do Kościoła katolickiego, więc dla niego ten zapis jest bez znaczenia.

Czytasz w ogóle w tym wątku coś więcej niż swoje własne wpisy?
Opisałem Bertowi, że GIODO wystarczyło moje "oświadczenie, że nie należę", aby wezwać proboszcza na dywanik. GIODO uznał, że nie jestem członkiem KK, ponieważ poinformowałem KK, że nie należę do KK. Wkleiłem nawet informację od GIODO, że zabiera się do wyjaśnienia, dlaczego proboszcz zignorował obowiązek informacyjny wynikający z ustawy.

Twoje zaklinanie rzeczywistości nic nie da - to się dzieje naprawdę. GIODO nie interesuje, co sobie na ten temat myśli Kościół.

Cz gru 04, 2014 16:09
Zobacz profil WWW
czuowiek napisał(a):
GIODO nie zajmuje się tym, co ktoś uważa na temat swoje przynależności do Kościoła katolickiego, więc dla niego ten zapis jest bez znaczenia.

Czytasz w ogóle w tym wątku coś więcej niż swoje własne wpisy?
Opisałem Bertowi, że GIODO wystarczyło moje "oświadczenie, że nie należę", aby wezwać proboszcza na dywanik.

Masz jakieś omamy? W zacytowanym przez Ciebie fragmencie pisma z GIODO zapisano jak wół, że urząd zajął się kwestią nieudzielenia informacji przez proboszcza, a nie "oświadczenia", iż uważasz, że nie należysz do Kościoła.

Cytuj:
GIODO uznał, że nie jestem członkiem KK,

To może zacytuj ten fragment pisma od GIODO, w którym urząd uznał, że nie należysz do KK.

Cytuj:
Wkleiłem nawet informację od GIODO, że zabiera się do wyjaśnienia, dlaczego proboszcz zignorował obowiązek informacyjny wynikający z ustawy.

W którym nie ma ani słowa o tym, że GIODO rzekomo uznał, że nie jesteś członkiem KK. Jeżeli się mylę, to podkreśl ten fragment tego pisma, w którym to zapisano.

Cz gru 04, 2014 16:13

Masz jakieś omamy? W zacytowanym przez Ciebie fragmencie pisma z GIODO zapisano jak wół, że urząd zajął się kwestią nieudzielenia informacji przez proboszcza, a nie "oświadczenia", iż uważasz, że nie należysz do Kościoła.

Posłuchaj...
GIODO nie chciał się zająć, dopóki myślał, że należę do Kościoła. Przestał myśleć, że należę do Kościoła, gdy go poinformowałem, że do Kościoła przekazałem "oświadczenie, że nie należę".

Jeśli zrozumienie tego jest mentalnie poza twoim zasięgiem, to ja nic nie poradzę... :|

Cytuj:
Cytuj:

To może zacytuj ten fragment pisma od GIODO, w którym urząd uznał, że nie należysz do KK.
Uznał, bo zajął się sprawą. Najpierw odmówił zajęcia się sprawą, bo stwierdził, że z mojej skargi nie wynika, że nie jestem członkiem Kościoła. Więc po odmowie uzupełniłem jego wiedzę o "oświadczenie o nienależeniu", które wysłałem do proboszcza. Zrobiłem to celowo. Chciałem w ten sposób sprawdzić, czy to oświadczenie coś zmienia w podejściu GIODO do sprawy. I zmieniło zasadniczo.

Uwaga, tłumaczę:

Bez "oświadczenia o nienależeniu" GIODO uważał mnie za członka Kościoła i nie chciał się zająć moją skargą (odmówił wszczęcia postępowania).

Po uzupełnieniu wiedzy GIODO o fakt złożenia przeze mnie u proboszcza "oświadczenia o nienależeniu" GIODO podjął działania uznając, że nie należę do Kościoła, więc art. 43 ust. 1 pkt 3 już nie chroni proboszcza...

Jeśli dalej będziesz pisał, że nie rozumiesz, to będę zmuszony uznać to co robisz za zwykły trolling... :evil:

Cytuj:
Cytuj:
Wkleiłem nawet informację od GIODO, że zabiera się do wyjaśnienia, dlaczego proboszcz zignorował obowiązek informacyjny wynikający z ustawy.

W którym nie ma ani słowa o tym, że GIODO rzekomo uznał, że nie jesteś członkiem KK. Jeżeli się mylę, to podkreśl ten fragment tego pisma, w którym to zapisano.

Bo sam fakt, że się zabrał za wyjaśnianie tej sprawy oznacza, że uznał, że nie należę...
art. 43 ust. 1 pkt 3 ustawy o o.d.o...

Yarpen... Ręce przy tobie opadają... Skup się, chłopie, wreszcie, albo odpuść ten wątek po prostu jeśli zrozumienie tego, o czym tu się dyskutuje, przekracza twoje możliwości... :evil:

Cz gru 04, 2014 16:24
Zobacz profil WWW
czuowiek napisał(a):

Posłuchaj...
GIODO nie chciał się zająć, dopóki myślał, że należę do Kościoła. Przestał myśleć, że należę do Kościoła, gdy go poinformowałem, że do Kościoła przekazałem "oświadczenie, że nie należę".

Mnie interesuje to, co GIODO napisał, a nie co sobie wymyśliłeś na ten temat. Jak chcesz twierdzić, że GIODO uznał, że do KK nie należysz, bo wysłałeś bezsensowne oświadczenie do parafii, to zacytuj taki fragment jego pisma.

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:

Uznał, bo zajął się sprawą.

Zają się sprawą "nieudzielenia informacji", co wyraźnie stwiedził w przytoczonym przez Ciebie fragmencie pisma. Nic więcej.

Cytuj:
Po uzupełnieniu wiedzy GIODO o fakt złożenia przeze mnie u proboszcza "oświadczenia o nienależeniu" GIODO podjął działania uznając, że nie należę do Kościoła,

Przytocz fragment pisma GIODO, w którym stwierdził, że uznaje, iż do Kościoła nie należysz, a nie swoje wyobrażenia. Bo w piśmie, które przytoczyłeś, urząd jak wół stwierdził, że wysłał do parafii pismo "w związku z nieudzielaniem informacji dotyczącej danych osobowych wnioskodawcy". Masz może jakieś inne pismo, w którym przekazał Ci informację, że zajął się kwestią uznania bądź nieuznania przez KK, że nie jesteś członkiem Kościoła?

Cytuj:
Cytuj:
Cytuj:

Bo sam fakt, że się zabrał za wyjaśnianie tej sprawy oznacza, że uznał, że nie należę...

Księżyc zaś jest z sera, a świstak siedzi i zawija je w te sreberka. :D

Zajmijmy się lepiej faktami, a nie tym, co sobie wymyśliłeś.

Cz gru 04, 2014 16:38

Przytocz fragment pisma GIODO, w którym stwierdził, że uznaje, iż do Kościoła nie należysz, a nie swoje wyobrażenia. Bo w piśmie, które przytoczyłeś, urząd jak wół stwierdził, że wysłał do parafii pismo "w związku z nieudzielaniem informacji dotyczącej danych osobowych wnioskodawcy". Masz może jakieś inne pismo, w którym przekazał Ci informację, że zajął się kwestią uznania bądź nieuznania przez KK, że nie jesteś członkiem Kościoła?

Chyba wiem, na czym czuowiek opiera swoje przeświadczenie. Jakiś czas temu był jeden z wyroków NSA, mniej więcej tej sentencji: "GIODO nie ma kompetencji do sprawdzania danych osobowych katolików, ma natomiast kompetencje do sprawdzania danych osobowych nie-katolików". tak mniej więcej, podaję z pamięci.

Ale.

To co teraz się dzieje, można określić co najwyżej jako "postępowanie wyjaśniające". Ksiądz może stwierdzić, że dostał jakieś pismo, które nie spełnia ani wymogów formalnych KEP, ani nie odpowiada nowym wymogom.

I wtedy będzie ciekawie. I wtedy się zacznie interesująca część tej sprawy. Czy można wysyłać do parafii jakiekolwiek oświadczenia. Przykładowo

"Stałem się wyznawcą Peruna, żądam wpisu"

albo

"Wróżyłem po szkole w tarota, żądam wpisu"

albo

"Moja pra-pra-pra-prababka była żydówką, żądam wpisu"

To pewnie nie koniec inwencji twórczej, mogę tak wymyślać dalej. Ale po co?

...

Cz gru 04, 2014 16:47

No dobra... To tak, chronologicznie:

1. Oświadczenie o nienależeniu wysłane do proboszcza.
2. (po kilku miesiącach) wniosek do parafii o udostępnienie informacji na temat charakteru i treści danych osobowych na mój temat przetwarzanych przez parafię.
3. Brak odpowiedzi od parafii (po cierpliwym odczekaniu kilku miesięcy)
4. Skarga do GIODO na brak odpowiedzi z parafii.
5. Odpowiedź GIODO:
Cytuj:
W odpowiedzi na Pana skargę na Proboszcza Parafii Rzymskokatolickiej p.w. Świętej Trójcy, ul.(...), zwanego dalej Proboszczem, w związku z nieudzielaniem informacji dotyczącej danych osobowych wnioskodawcy, zgodnie z art. 33 ustawy z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002 r. Nr 101, poz. 926 z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, wyjaśniam co następuje.
Przepis art. 43 ust. 2 ustawy stanowi, iż w odniesieniu do zbiorów, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 3, oraz zbiorów, o których mowa w ust. 1 pkt 1a, przetwarzanych przez Agencję Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencję Wywiadu, Służbę Kontrwywiadu Wojskowego, Służbę Wywiadu Wojskowego oraz Centralne Biuro Antykorupcyjne, Generalnemu Inspektorowi nie przysługują uprawnienia określone w art. 12 pkt 2, art. 14 pkt 1 i 3-5 oraz art. 15-18.
Artykuł 43 ust. 1 pkt 3 stanowi zaś, iż z obowiązku rejestracji zbioru danych zwolnieni są administratorzy danych dotyczących osób należących do kościoła lub innego związku wyznaniowego, o uregulowanej sytuacji prawnej, przetwarzanych na potrzeby tego kościoła lub związku wyznaniowego. Kościół Rzymsko – Katolicki niewątpliwie należy do instytucji o uregulowanej sytuacji prawnej bowiem jest instytucją, której funkcjonowanie zostało unormowane w Konstytucji RP, w umowie międzynarodowej jaką jest Konkordat oraz w ustawach, nad którymi umowa międzynarodowa ma pierwszeństwo.
Ponadto art. 12 pkt 2 ustawy stanowi, że do zadań Generalnego Inspektora w szczególności należy wydawanie decyzji administracyjnych i rozpatrywanie skarg w sprawach wykonania przepisów o ochronie danych osobowych, a w przypadku ich naruszenia Generalny Inspektor, zgodnie z art. 18 ust. 1 ustawy, z urzędu lub na wniosek osoby zainteresowanej, w drodze decyzji administracyjnej, nakazuje przywrócenie stanu zgodnego z prawem, a w szczególności: 1) usunięcie uchybień, 2) uzupełnienie, uaktualnienie, sprostowanie, udostępnienie lub nieudostępnienie danych osobowych, 3) zastosowanie dodatkowych środków zabezpieczających zgromadzone dane osobowe,
4) wstrzymanie przekazywania danych osobowych do państwa trzeciego, 5) zabezpieczenie danych lub przekazanie ich innym podmiotom, 6) usunięcie danych osobowych.
Biorąc pod uwagę, iż z Pana pisma nie wynika, że wystąpił Pan z Kościoła Katolickiego, a Proboszcz Parafii, na którego się Pan skarży, jest administratorem Pana danych osobowych zawartych w księdze chrztu, należy stwierdzić, że Generalnemu Inspektorowi nie przysługują uprawnienia określone w art. 12 pkt 2, tj. do wydawania decyzji administracyjnych oraz rozpatrywania skarg, w związku z treścią przepisu art. 43 ust. 2 ustawy o ochronie danych osobowych. Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych nie może zatem wydać decyzji nakazującej spełnienie przez Proboszcza wobec Pana obowiązku informacyjnego z art. 33 ustawy o ochronie danych osobowych.

6. Przesłanie do GIODO informacji, że proboszcz otrzymał "oświadczenie o nienależeniu"
7. Odpowiedź GIODO:
Cytuj:
W nawiązaniu do Pana skargi na Parafię Rzymskokatolicką p.w. Świętej Trójcy, ul. (...) w związku z nieudzielaniem informacji dotyczącej danych osobowych wnioskodawcy, zgodnie z art. 33 ustawy z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002 r. Nr 101, poz. 926 z późn. zm.), informuję, iż Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych działając na podstawie przepisu art. 14 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r., nr 101, poz. 926 z późn. zm.), podjął działania mające na celu wyjaśnienie przedstawionej przez Pana sprawy i zwrócił się do ww. Parafii o złożenie stosownych wyjaśnień w sprawie.
O dalszych czynnościach zostanie Pan poinformowany w odrębnym piśmie.

8. Kolejne pismo z GIODO (po dwóch miesiącach od poprzedniego:
Cytuj:
W nawiązaniu do Pana skargi na Parafię Rzymskokatolicką p.w. Świętej Trójcy, ul.(...), w związku z nieudzielaniem informacji dotyczącej danych osobowych wnioskodawcy, zgodnie z art. 33 ustawy z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002 r. Nr 101, poz. 926 z późn. zm.), uprzejmie informuję, że Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych w dalszym ciągu podejmuje czynności zmierzające do wyjaśnienia przedstawionej sprawy.
W związku ze złożonymi wyjaśnieniami Proboszcza Parafii i wskazaniu przez niego w piśmie nazwiska rozbieżnego z Pańskim, organ wystąpił ponownie do Proboszcza z zapytaniem w zakresie przetwarzania Pana danych osobowych.
O dalszych czynnościach w sprawie zostanie Pan poinformowany odrębnym pismem.

Tłumaczę jeszcze raz:

"Oświadczenie o nienależeniu" sprawiło, że GIODO przestał się zasłaniać wymówką "z Pana pisma nie wynika, że wystąpił Pan z Kościoła Katolickiego, a Proboszcz Parafii, na którego się Pan skarży, jest administratorem Pana danych osobowych zawartych w księdze chrztu, należy stwierdzić, że Generalnemu Inspektorowi nie przysługują uprawnienia określone w art. 12 pkt 2, tj. do wydawania decyzji administracyjnych oraz rozpatrywania skarg, w związku z treścią przepisu art. 43 ust. 2 ustawy o ochronie danych osobowych. Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych nie może zatem wydać decyzji nakazującej spełnienie przez Proboszcza wobec Pana obowiązku informacyjnego z art. 33 ustawy o ochronie danych osobowych." i wziął się do roboty.:

A jeśli wziął się do roboty, to znaczy, że uznał, że nie należę do Kościoła, gdyż poinformowałem KK o tym, że nie należę.

Dalsze dywagacje uważam za bezcelowe do czasu otrzymania przeze mnie od GIODO odpowiedzi na pytania zadane w dniu dzisiejszym.

Dodajmy, że obecnie GIODO podejmie działania niezależnie od tego, czy skarżący złożył "oświadczenie o nienależeniu" czy "oświadczenie o wystąpieniu". W rozumieniu GIODO oba takie oświadczenia oznaczają, że skarżący nie należy do Kościoła Katolickiego.

Rozbieżności nastąpią dopiero później, bo część proboszczów będzie zaskarżała do WSA decyzję GIODO nakazującą adnotację w księdze chrztu o treści "dnia ____ wystąpił z Kościoła Katolickiego" a inni będą zaskarżać decyzję nakazującą adnotację "dnia ____ poinformował, że nie należy do Kościoła Katolickiego". I wtedy się dopiero okaże, czy tak naprawdę to będzie mieć jakieś znaczenie dla orzeczeń sądów.

Ja twierdzę, że będzie miało zasadnicze znaczenie.
No ale muszę cierpliwie poczekać, żeby się przekonać.
Moim zdaniem adnotacja "dnia ____ wystąpił z KK" może być przez proboszcza zaskarżona nawet do trybunału praw człowieka jako łamiąca jego wolność wyznania (bo w ocenie proboszcza skarżący wcale nie wystąpił z Kościoła), a adnotacja "dnia ____ poinformował, że nie należy" nie daje proboszczowi takiej możliwości, bo w żaden sposób nie łamie jego wolności wyznania - stwierdza jedynie fakt, że miało miejsce złożenie oświadczenia o takiej treści.

bert04 napisał(a):
"Stałem się wyznawcą Peruna, żądam wpisu"

albo

"Wróżyłem po szkole w tarota, żądam wpisu"

albo

"Moja pra-pra-pra-prababka była żydówką, żądam wpisu"

To pewnie nie koniec inwencji twórczej, mogę tak wymyślać dalej. Ale po co?

No właśnie... Po co ktoś miałby informować Kościół Katolicki, że jest wyznawcą Peruna? :shock:
Masz jakiś pomysł?
Zresztą GIODO i tak nie mógłby się tym zająć, ponieważ wyznawanie Peruna nie jest jednoznaczne z nienależeniem do KK więc "należy stwierdzić, że Generalnemu Inspektorowi nie przysługują uprawnienia określone w art. 12 pkt 2, tj. do wydawania decyzji administracyjnych oraz rozpatrywania skarg, w związku z treścią przepisu art. 43 ust. 2 ustawy o ochronie danych osobowych. "

Cz gru 04, 2014 17:37
Zobacz profil WWW

Gratulacje, że zmusiłeś GIODO do zajęcia się sprawą. Jak ja występowałem, to wystarczył mail do proboszcza z pytaniem czy dostanę wreszcie potwierdzenie wystąpienia na piśmie czy też mam poprosić o pomoc stosowna organa państwowe. Kilka dni później przyszedł polecony, którego cenną zawartość pieczołowicie przechowuję w domowym archiwum (w zasadzie powinienem zrobić kopię cyfrową, a oryginał zamknąć w bankowej skrytce - drugi raz, bez nie wiadomo ilu świadków i jakich formalności mi pewnie takiego papieru nie dadzą - odkatoliczyłm się lata temu, zanim jedynie słuszna firma wprowadziła obostrzenia mające zniechęcić do jej opuszczania).

Cz gru 04, 2014 17:43
czuowiek napisał(a):
No dobra... To tak, chronologicznie:

1. Oświadczenie o nienależeniu wysłane do proboszcza.

Które, co powinieneś już dawno zrozumieć, jest bez sensu i jakiejkolwiek mocy.

Cytuj:
2. (po kilku miesiącach) wniosek do parafii o udostępnienie informacji na temat charakteru i treści danych osobowych na mój temat przetwarzanych przez parafię.

Które pytanie ma sens, ale... ja bym na przykład ograniczył się co do podania zakresu, ale nie treści ze względu na to, iż lepiej dmuchać na zimne, bo ktoś mógł się pod Ciebie podszyć.

Cytuj:
3. Brak odpowiedzi od parafii (po cierpliwym odczekaniu kilku miesięcy)

Jw.

Cytuj:
4. Skarga do GIODO na brak odpowiedzi z parafii.
5. Odpowiedź GIODO:
Cytuj:
W odpowiedzi na Pana skargę na Proboszcza Parafii Rzymskokatolickiej p.w. Świętej Trójcy, ul.(...), zwanego dalej Proboszczem, w związku z nieudzielaniem informacji dotyczącej danych osobowych wnioskodawcy, zgodnie z art. 33 ustawy z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002 r. Nr 101, poz. 926 z późn. zm.), zwanej dalej ustawą, wyjaśniam co następuje.
Przepis art. 43 ust. 2 ustawy stanowi, iż w odniesieniu do zbiorów, o których mowa w ust. 1 pkt 1 i 3, oraz zbiorów, o których mowa w ust. 1 pkt 1a, przetwarzanych przez Agencję Bezpieczeństwa Wewnętrznego, Agencję Wywiadu, Służbę Kontrwywiadu Wojskowego, Służbę Wywiadu Wojskowego oraz Centralne Biuro Antykorupcyjne, Generalnemu Inspektorowi nie przysługują uprawnienia określone w art. 12 pkt 2, art. 14 pkt 1 i 3-5 oraz art. 15-18.
Artykuł 43 ust. 1 pkt 3 stanowi zaś, iż z obowiązku rejestracji zbioru danych zwolnieni są administratorzy danych dotyczących osób należących do kościoła lub innego związku wyznaniowego, o uregulowanej sytuacji prawnej, przetwarzanych na potrzeby tego kościoła lub związku wyznaniowego. Kościół Rzymsko – Katolicki niewątpliwie należy do instytucji o uregulowanej sytuacji prawnej bowiem jest instytucją, której funkcjonowanie zostało unormowane w Konstytucji RP, w umowie międzynarodowej jaką jest Konkordat oraz w ustawach, nad którymi umowa międzynarodowa ma pierwszeństwo.
Ponadto art. 12 pkt 2 ustawy stanowi, że do zadań Generalnego Inspektora w szczególności należy wydawanie decyzji administracyjnych i rozpatrywanie skarg w sprawach wykonania przepisów o ochronie danych osobowych, a w przypadku ich naruszenia Generalny Inspektor, zgodnie z art. 18 ust. 1 ustawy, z urzędu lub na wniosek osoby zainteresowanej, w drodze decyzji administracyjnej, nakazuje przywrócenie stanu zgodnego z prawem, a w szczególności: 1) usunięcie uchybień, 2) uzupełnienie, uaktualnienie, sprostowanie, udostępnienie lub nieudostępnienie danych osobowych, 3) zastosowanie dodatkowych środków zabezpieczających zgromadzone dane osobowe,
4) wstrzymanie przekazywania danych osobowych do państwa trzeciego, 5) zabezpieczenie danych lub przekazanie ich innym podmiotom, 6) usunięcie danych osobowych.
Biorąc pod uwagę, iż z Pana pisma nie wynika, że wystąpił Pan z Kościoła Katolickiego, a Proboszcz Parafii, na którego się Pan skarży, jest administratorem Pana danych osobowych zawartych w księdze chrztu, należy stwierdzić, że Generalnemu Inspektorowi nie przysługują uprawnienia określone w art. 12 pkt 2, tj. do wydawania decyzji administracyjnych oraz rozpatrywania skarg, w związku z treścią przepisu art. 43 ust. 2 ustawy o ochronie danych osobowych. Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych nie może zatem wydać decyzji nakazującej spełnienie przez Proboszcza wobec Pana obowiązku informacyjnego z art. 33 ustawy o ochronie danych osobowych.

Bardzo rozsądna odpowiedź.
Cytuj:
6. Przesłanie do GIODO informacji, że proboszcz otrzymał "oświadczenie o nienależeniu"

Bezsensowne i bez mocy prawnej.

Cytuj:
7. Odpowiedź GIODO:
Cytuj:
W nawiązaniu do Pana skargi na Parafię Rzymskokatolicką p.w. Świętej Trójcy, ul. (...) w związku z nieudzielaniem informacji dotyczącej danych osobowych wnioskodawcy, zgodnie z art. 33 ustawy z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002 r. Nr 101, poz. 926 z późn. zm.), informuję, iż Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych działając na podstawie przepisu art. 14 ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. z 2002 r., nr 101, poz. 926 z późn. zm.), podjął działania mające na celu wyjaśnienie przedstawionej przez Pana sprawy i zwrócił się do ww. Parafii o złożenie stosownych wyjaśnień w sprawie.
O dalszych czynnościach zostanie Pan poinformowany w odrębnym piśmie.

W której to odpowiedzi nie ma ani słowa o tym, że GIODO rzekomo uznał, iż nie należysz do Kościoła. Zajął się za to sprawą nieudzielenia informacji.

Cytuj:
8. Kolejne pismo z GIODO (po dwóch miesiącach od poprzedniego:
Cytuj:
W nawiązaniu do Pana skargi na Parafię Rzymskokatolicką p.w. Świętej Trójcy, ul.(...), w związku z nieudzielaniem informacji dotyczącej danych osobowych wnioskodawcy, zgodnie z art. 33 ustawy z 29 sierpnia 1997 r. o ochronie danych osobowych (Dz. U. 2002 r. Nr 101, poz. 926 z późn. zm.), uprzejmie informuję, że Generalny Inspektor Ochrony Danych Osobowych w dalszym ciągu podejmuje czynności zmierzające do wyjaśnienia przedstawionej sprawy.
W związku ze złożonymi wyjaśnieniami Proboszcza Parafii i wskazaniu przez niego w piśmie nazwiska rozbieżnego z Pańskim, organ wystąpił ponownie do Proboszcza z zapytaniem w zakresie przetwarzania Pana danych osobowych.
O dalszych czynnościach w sprawie zostanie Pan poinformowany odrębnym pismem.

W którym również nie ma nic o tym, że GIODO rzekomo miał uznać, iż nie należysz do Kościoła. Jest za to znowu mowa o tym, iż podjęto wyjaśnienie kwestii nieudzielenia informacji dotyczącej danych osobowych, a pomiędzy oświadczeniem Twoim i proboszcza istnieje rozbieżność wymagająca wyjaśnienia.

Cytuj:
Tłumaczę jeszcze raz:

"Oświadczenie o nienależeniu" sprawiło, że GIODO przestał się zasłaniać wymówką "z Pana pisma(...)." i wziął się do roboty.:

A jeśli wziął się do roboty, to znaczy, że uznał, że nie należę do Kościoła, gdyż poinformowałem KK o tym, że nie należę.

To jest już wyłącznie Twój wymysł, bo GIODO nic takiego nie stwierdził.

Cytuj:
Dodajmy, że obecnie GIODO podejmie działania niezależnie od tego, czy skarżący złożył "oświadczenie o nienależeniu" czy "oświadczenie o wystąpieniu". W rozumieniu GIODO oba takie oświadczenia oznaczają, że skarżący nie należy do Kościoła Katolickiego.

Poproszę o jakąś wypowiedź GIODO na ten temat.

Cz gru 04, 2014 18:02
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1784 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 71, 72, 73, 74, 75, 76, 77 ... 119  Następna strona