Autor |
Wiadomość |
bert04
|
 Re: Tydzień apostazji
czuowiek napisał(a): W związku ze złożonymi wyjaśnieniami Proboszcza Parafii i wskazaniu przez niego w piśmie nazwiska rozbieżnego z Pańskim Tak z czystej ciekawości: jest jakaś obiektywna rozbieżność między Twoim nazwiskiem "oficjalnym" a tym w księgach parafialnych? Czy też pisałeś wniosek tak niestarannie, że można go odrzucić z powodów formalnych (no bo ksiądz nie może zweryfikować, czy "Ty" to na serio Ty, czy ktoś inny). czuowiek napisał(a): "Oświadczenie o nienależeniu" sprawiło, że GIODO przestał się zasłaniać wymówką (...) Słusznie. I gdyby to napisała osoba, która nigdy nie należała do KRK (przykładowo, pomyłka w księgach, uchybienia formalne), to sprawa byłaby jasna. Ale tutaj jest more complcated. Z jednej strony jest wpis, na podstawie którego stałeś się członkiem KRK. Z drugiej strony Twoje oświadczenie... Jak pisałem sam jestem ciekaw ciągu dalszego. Bo o ile można się spierać, czy "apostazja po włosku" jest aktem apostazji, to u Ciebie mamy spór dwóch rzeczywistości. GIODO może żądać uzupełnienie danych zgodnie ze stanem faktycznym. A proboszcz ma zamieścić oświadczenie, które - w jego opinii - ze stanem faktycznym nie mają nic wspólnego. Są tylko oświadczeniem, że ktoś coś sobie orzekł... No ale pożiwiom, uwidim czuowiek napisał(a): Rozbieżności nastąpią dopiero później, bo część proboszczów będzie zaskarżała do WSA decyzję GIODO nakazującą adnotację w księdze chrztu o treści "dnia ____ wystąpił z Kościoła Katolickiego" a inni będą zaskarżać decyzję nakazującą adnotację "dnia ____ poinformował, że nie należy do Kościoła Katolickiego". I wtedy się dopiero okaże, czy tak naprawdę to będzie mieć jakieś znaczenie dla orzeczeń sądów. Czyli jak, to nie jest tylko Twój autorski pomysł z tym "poinformował", ale jest was więcej? No nie kryj się, robisz konkurencję portalowi "wystąp", czy to taka inicjatywa równoległa? -------------------------------- Yarpen_Zirgin napisał(a): W której to odpowiedzi nie ma ani słowa o tym, że GIODO rzekomo uznał, iż nie należysz do Kościoła. Zajął się za to sprawą nieudzielenia informacji.
No niestety, w pewnym sensie tak. Choć nadal uważam, że to chwilowo postępowanie wyjaśniające, z którego może wyniknąć powyższe. Niemniej sytuacja prawna jest taka: Artykuł 43 ust. 1 pkt 3 ustawy o ochronie danych zwalnia księgi chrztów spod kontroli GIODO Wyrok NSA orzekł, że GIODO może kontrolować wpisy kościelne, jeżeli ktoś nie jest członkiem KRK. Oczywiście nikt nie napisał dosłownie, gdzie to "nie-członkostwo" można określić. Ale na dzień dzisiejszy GIODO traktuje wszystkie oświadczenia jako możliwość kontroli. Czy jest to jednoznaczne z "uznaniem", to kwestia dyskusyjna. Obecne orzecznictwo NSA nie jest 100% jednoznaczne w tym względzie. Niemniej nadal jest to postępowanie wyjaśniające. Tak stoi w pierwszym jak i w drugim liście. A co będzie to będzie.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
Cz gru 04, 2014 18:13 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
bert04 napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): W której to odpowiedzi nie ma ani słowa o tym, że GIODO rzekomo uznał, iż nie należysz do Kościoła. Zajął się za to sprawą nieudzielenia informacji.
No niestety, w pewnym sensie tak. To wybitnie naciągana interpretacja, bo z pisma GIODO wynika, że zajęto się sprawą nieudzielenia informacji przez proboszcza, a nie przynależności do Kościoła. Kwestia tego, dlaczego GIODO najpierw odmówił, a potem się zajął sprawą, jest dyskusyjna, bo nie znamy treści pism, które czuowiek wysyłał do GIODO.
|
Cz gru 04, 2014 18:31 |
|
 |
czuowiek
|
bert04 napisał(a): Tak z czystej ciekawości: jest jakaś obiektywna rozbieżność między Twoim nazwiskiem "oficjalnym" a tym w księgach parafialnych? A skąd ja mam wiedzieć? Domyślam się, że proboszcz walnął jakąś literówkę pisząc moje nazwisko w wyjaśnieniach do GIODO (a może nabazgrał nieczytelnie, bo nie potrafi na komputerze?) i GIODO teraz musi to również wyjaśnić, bo się mu nazwiska nie zgadzają (nawet jeśli o jedną literę). Ja mam czas... Poczekam...  Cytuj: Czy też pisałeś wniosek tak niestarannie, że można go odrzucić z powodów formalnych (no bo ksiądz nie może zweryfikować, czy "Ty" to na serio Ty, czy ktoś inny). Ja nie piszę niczego odręcznie, tylko drukuję... Daruj więc sobie te złośliwości... czuowiek napisał(a): "Oświadczenie o nienależeniu" sprawiło, że GIODO przestał się zasłaniać wymówką (...) Cytuj: Słusznie. I gdyby to napisała osoba, która nigdy nie należała do KRK (przykładowo, pomyłka w księgach, uchybienia formalne), to sprawa byłaby jasna. Ale tutaj jest more complcated. Z jednej strony jest wpis, na podstawie którego stałeś się członkiem KRK. Z drugiej strony Twoje oświadczenie... Nie. Z jednej strony jest wpis, na podstawie którego Kościołowi wolno uważać mnie za swojego członka, dopóki nie wyprowadzę Kościoła z błędu, a z drugiej strony jest moje oświadczenie wyprowadzające Kościół z błędnego postrzegania mnie jako członka Kościoła. Choć oczywiście nic na siłę - dalej mogą mnie postrzegać jako członka Kościoła. Ani mnie to ziębi, ani grzeje. Ważne, że ich poinformowałem, że w mojej ocenie nie należę do Kościoła. I tylko to się liczy. I teraz się zgadza...
_________________ Johnny99: "Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna."
|
Cz gru 04, 2014 18:38 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
czuowiek napisał(a): Z jednej strony jest wpis, na podstawie którego Kościołowi wolno uważać mnie za swojego członka, dopóki nie wyprowadzę Kościoła z błędu, a z drugiej strony jest moje oświadczenie wyprowadzające Kościół z błędnego postrzegania mnie jako członka Kościoła. Dochodzę do wniosku, że jesteś osobą o wybitnie ograniczonej inteligencji. To dlatego, że tylko mało inteligentna osoba może być przekonana, że jej mniemanie, iż nie jest członkiem Kościoła (chociaż została do niego zapisany zgodnie z wszystkimi regułami, a nie podjęła żadnych kroków mających na celu wypisanie się), powoduje, iż członkiem Kościoła nie jest. Cytuj: Choć oczywiście nic na siłę - dalej mogą mnie postrzegać jako członka Kościoła. Ani mnie to ziębi, ani grzeje. Ważne, że ich poinformowałem, że w mojej ocenie nie należę do Kościoła. I tylko to się liczy. Tyle, że to twoja oderwana od rzeczywistości ocena, która nie ma żadnego wpływu na stan faktyczny i treść adnotacji w księgach parafialnych odnośnie twojej osoby. 
|
Cz gru 04, 2014 18:49 |
|
 |
czuowiek
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Kwestia tego, dlaczego GIODO najpierw odmówił, a potem się zajął sprawą, jest dyskusyjna, bo nie znamy treści pism, które czuowiek wysyłał do GIODO. Mówisz i masz. Skarga do GIODO (ta, którą GIODO nie chciał się zająć, bo wyszło mu, że nie wynika z niej, że nie należę do Kościoła) Cytuj: W (...) 2013 roku skierowałem do parafii mojego chrztu (Parafia p.w. Świętej Trójcy, (...) ) listem poleconym pismo (z datą (...) 2013) z prośbą o informacje dotyczące moich danych osobowych, które są przetwarzane w parafii. Kopię pisma załączam. Z kopii pisma przesyłanej do GIODO wyrzuciłem fotokopie obu stron dowodu osobistego - wydaje mi się, że na potrzeby procedowania niniejszej skargi przez GIODO fotokopia mojego dowodu osobistego jest zbędna).
Do dnia dzisiejszego nie otrzymałem z wyżej wymienionej parafii żadnej odpowiedzi. Tak więc moje żądanie zgodne z art. 32 ust. 1 pkt 1–5a. oraz art. 33 Ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o Ochronie Danych Osobowych (Dz.U. 1997 Nr 133 poz. 883) zostało przez wyżej wymienioną parafię zignorowane.
Proszę biuro GIODO o podjęcie odpowiednich działań, które skłonią wyżej wymienioną parafię zastosowania się do obowiązującego prawa, czyli do udzielenia mi wyczerpującej odpowiedzi na zadane parafii w zeszłym roku pytania. W odpowiedzi na tą skargę GIODO odpowiedziało, że się nią nie zajmie - bo z jej treści nie wynika, abym nie należał do KK - nie będę się powtarzał - treść tego pisma od GIODO już wcześniej zamieściłem. W odpowiedzi na odmowę zajęcia się skargą przesłałem po prostu do GIODO jako uzupełnienie kopię "oświadczenia o nienależeniu" wyrażając nadzieję, że to pozwoli GIODO ocenić, czy należę, czy nie należę do Kościoła. Jak widać pozwoliło. 
_________________ Johnny99: "Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna."
|
Cz gru 04, 2014 18:56 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Skoro nakłamałeś GIODO, że nie jesteś katolikiem, to nie dziwne, że podął sprawę, bo przecież nie miał podstaw, aby ci nie wierzyć. Z kolei proboszcz zapewne odpisał do urzędu, że jesteś członkiem Kościoła (co by nie dziwiło, bo przecież nie złożyłeś aktu apostazji), stąd mamy odpowiedź GIODO o wystąpieniu rozbieżności, które trzeba wyjaśnić. 
|
Cz gru 04, 2014 19:01 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Aby uchronić me potomstwo przed podobnymi problemami związanymi z tym, że "należą nawet jak nie należą" na wszelki wypadek nie zapisałem go do firmy, o której mowa. Czy mój syn, który nie przechodził rytuału inicjacyjnego zwanego chrztem świętym, jest członkiem jedynie słusznego Kościoła mianującego się powszechnym czy nie jest?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz gru 04, 2014 19:06 |
|
 |
czuowiek
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Skoro nakłamałeś GIODO, że nie jesteś katolikiem, to nie dziwne, że podął sprawę, bo przecież nie miał podstaw, aby ci nie wierzyć. Z kolei proboszcz zapewne odpisał do urzędu, że jesteś członkiem Kościoła (co by nie dziwiło, bo przecież nie złożyłeś aktu apostazji), stąd mamy odpowiedź GIODO o wystąpieniu rozbieżności, które trzeba wyjaśnić. Czyli Ty jednak jesteś trollem, bo to nie możliwe, żebyś był aż taki tępy... Nie skłamałem GIODO, że nie jestem katolikiem. Poinformowałem GIODO, że poinformowałem Kościół, że nie należę do Kościoła. Tak... Wiem... Zdanie wielokrotnie złożone. Wiem, że to trudne... No ale poćwicz... Może się uda ogarnąć...GIODO na podstawie tej informacji uznał, że nie należę do Kościoła, czyli że w moim przypadku nie zachodzi art. 43 ust. 1 pkt 3 ustawy o o.d.o..
|
Cz gru 04, 2014 19:08 |
|
 |
czuowiek
|
Jajko napisał(a): Aby uchronić me potomstwo przed podobnymi problemami związanymi z tym, że "należą nawet jak nie należą" na wszelki wypadek nie zapisałem go do firmy, o której mowa. Czy mój syn, który nie przechodził rytuału inicjacyjnego zwanego chrztem świętym, jest członkiem jedynie słusznego Kościoła mianującego się powszechnym czy nie jest? A jeśli papież uzna, że wody płodowe to też woda, jak każda inna, więc każde nowo narodzone dziecko jest z definicji ochrzczone chrztem pragnienia Kościoła... ? 
|
Cz gru 04, 2014 19:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
czuowiek napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): Skoro nakłamałeś GIODO, że nie jesteś katolikiem, to nie dziwne, że podął sprawę, bo przecież nie miał podstaw, aby ci nie wierzyć. Z kolei proboszcz zapewne odpisał do urzędu, że jesteś członkiem Kościoła (co by nie dziwiło, bo przecież nie złożyłeś aktu apostazji), stąd mamy odpowiedź GIODO o wystąpieniu rozbieżności, które trzeba wyjaśnić. Czyli Ty jednak jesteś trollem, bo to nie możliwe, żebyś był aż taki tępy... Nie skłamałem GIODO, że nie jestem katolikiem. Oczywiście, że skłamałeś, ponieważ aby Kościół zaznaczył w aktach, że nie jesteś już katolikiem, konieczne jest złożenie aktu apostazji, a nie wysłanie do parafii bezsensownego oświadczenia "nie jestem katolikiem". Cytuj: Poinformowałem GIODO, że poinformowałem Kościół, że nie należę do Kościoła. Która to informacja jest wprowadzaniem w błąd GIODO, ponieważ twoje przekonanie "nie jestem katolikiem", nawet wysłane do Kościoła, nie powoduje, że zmienia się Twój stan w Kościele (to zmienia dopiero apostazja przez osobiste złożenie oświadczenia, że występujesz z Kościoła). Cytuj: GIODO na podstawie tej informacji uznał, że nie należę do Kościoła, czyli że w moim przypadku nie zachodzi art. 43 ust. 1 pkt 3 ustawy o o.d.o.. Nie. GIODO, opierając się na Twoim oświadczeniu, że nie jesteś katolikiem (zresztą błędnym), podjął decyzję o wyjaśnieniu z proboszczem powodu dlaczego nie udzielił informacji, o które prosiłeś. Nie zajmował się, wbrew Twoim urojeniom, kwestią uznawania bądź nieuznawania cię za katolika na podstawie tego, czy wysłałeś to oświadczenie do proboszcza i jego ew. skutków.
|
Cz gru 04, 2014 19:16 |
|
 |
Jajko
|
czuowiek napisał(a): Jajko napisał(a): Aby uchronić me potomstwo przed podobnymi problemami związanymi z tym, że "należą nawet jak nie należą" na wszelki wypadek nie zapisałem go do firmy, o której mowa. Czy mój syn, który nie przechodził rytuału inicjacyjnego zwanego chrztem świętym, jest członkiem jedynie słusznego Kościoła mianującego się powszechnym czy nie jest? A jeśli papież uzna, że wody płodowe to też woda, jak każda inna, więc każde nowo narodzone dziecko jest z definicji ochrzczone chrztem pragnienia Kościoła... ?  Niektórzy już tak uważają. Zdają się, że nawet są na tym forum (o wodach płodowych nie wspominali, dodam gwoli ścisłości). A niektóre sekty odprawiają rytuały inicjacyjne na umarłych. I ich zdaniem ci umarli stają się członkami tychże sekt. Niech tam sekty i ich członkowie sobie uważają co chcą, ale państwo nie powinno tego legitymizować.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz gru 04, 2014 19:17 |
|
 |
lokis
|
Jakos "prawnikom" gloszacym "Rodzice cie zapisali, wiec jestes" umyka ukonczenie 18 roku zycia, czyli mozliwosci skladania imiennego oswiadczenia woli czy zmian w stosunkach prawnych. Nie ma sie czemu dziwic. Katolicy, im sie wydaje, wszystko musi byc nie tam gdzie ZOMO stoi. 
|
Cz gru 04, 2014 19:18 |
|
 |
czuowiek
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Cytuj: Poinformowałem GIODO, że poinformowałem Kościół, że nie należę do Kościoła. Która to informacja jest wprowadzaniem w błąd GIODO, ponieważ twoje przekonanie "nie jestem katolikiem", nawet wysłane do Kościoła, nie powoduje, że zmienia się Twój stan w Kościele (to zmienia dopiero apostazja przez osobiste złożenie oświadczenia, że występujesz z Kościoła). No dobrze... Wiesz swoje i twojego poglądu na omawiany tu stan rzeczy i tak nic nie zmieni, bo wszelka argumentacja spływa po tobie jak woda po granicie, więc mam prośbę: idź już sobie stąd do innych wątków, ok? Jeśli ktoś jeszcze będzie chciał tutaj z Tobą rozmawiać, to trudno. Na mnie już w każdym razie nie licz.
|
Cz gru 04, 2014 19:26 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jeżeli argumentacja jest błędna, to dlaczego mam przyjmować błędny wniosek na niej oparty? Nie ma najmniejszego powodu.  Stan rzeczy jest taki: 1. Skoro nie złożyłeś aktu apostazji, to cały czas jesteś członkiem Kościoła katolickiego i żadne twoje przekonania, ze jest inaczej, tego nie zmienią. 2. GIODO nie uznał, że skoro wysłałeś do parafii oświadczenie, że nie jesteś katolikiem, to Kościół tak ma uznać i dlatego zajął się Twoją sprawą, bo nie jest do rozstrzygania tej kwestii. GIODO na podstawie Twojego oświadczenia na temat nieprzynależenia do KK, które im przesłałeś , uznał(bo nie miał powodu, aby je odrzucać), że skoro nie jesteś katolikiem, to ma prawo zająć się wyjaśnieniem dlaczego proboszcz nie wysłał ci informacji, o które prosiłeś. Oczywiście możesz sobie do tego dorabiać legendę, że GIODO uznał, że takie oświadczenie przesłane do parafii zmienia cokolwiek w stanie przynależności do Kościoła, ale tym jedynie się ośmieszasz.
|
Cz gru 04, 2014 19:28 |
|
 |
Jajko
|
Czy można należeć do Kościoła rzym.-kat. a nie być katolikiem???
|
Cz gru 04, 2014 20:28 |
|
|
|