Autor |
Wiadomość |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Tydzień apostazji
Co to za cudo ten "Kościół rzym.-kat."?
|
Cz gru 04, 2014 20:36 |
|
|
|
 |
JedenPost
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): 1. Skoro nie złożyłeś aktu apostazji, to cały czas jesteś członkiem Kościoła katolickiego i żadne twoje przekonania, ze jest inaczej, tego nie zmienią.
Mówiłem, że KRK nie można traktować poważnie Fantazje, uporczywe poświadczanie nieprawdy... byle statystyki wyglądały lepiej, wszyscy nasi!
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz gru 04, 2014 20:38 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Co to za cudo ten "Kościół rzym.-kat."? Oj, niezłe cudo z niego, niezłe! A jego miłośnicy, to dopiero! http://sjp.pwn.pl/slowniki/rzym.-kat..htmlA teraz, jak już zrozumiałeś pytanie, to poproszę o odpowiedź.
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz gru 04, 2014 20:43 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): 1. Skoro nie złożyłeś aktu apostazji, to cały czas jesteś członkiem Kościoła katolickiego i żadne twoje przekonania, ze jest inaczej, tego nie zmienią.
Mówiłem, że KRK nie można traktować poważnie Fantazje, uporczywe poświadczanie nieprawdy... Niby jakie poświadczenie nieprawdy? Zrozum, że Kościół nie może sobie zaznaczać apostazji w księgach parafialnych na podstawie własnego widzimisię, bo jest to powiązane z bardzo poważnymi konsekwencjami dla człowieka. Dlatego, dopóki ktoś osobiście nie przyniesie stosownego oświadczenia, to takiej adnotacji w aktach nie będzie. Z tej przyczyny, jeżeli już mamy mówić o uporczywym podawaniu nieprawdy, to czynią to osoby, które twierdzą, że nie należą do Kościoła katolickiego, chociaż zostały w nim ochrzczone, ale nie złożyły oświadczenia, że z niego występują.
|
Cz gru 04, 2014 20:47 |
|
 |
JedenPost
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Z tej przyczyny, jeżeli już mamy mówić o uporczywym podawaniu nieprawdy, to czynią to osoby, które twierdzą, że nie należą do Kościoła katolickiego, chociaż zostały w nim ochrzczone, ale nie złożyły oświadczenia, że z niego występują. Byłem ochrzczony w KRK. Opuściłem go nie składając nigdy żadnych oświadczeń. Każdego, kto po przyswojeniu tych prostych informacji będzie wmawiał, że katolikiem jestem, mam za upierdliwego uzurpatora, impertynenta i fantastę.
_________________ Lubię Starego czasem, to też sprawia że się wystrzegam otwartej z nim wojny Przecież to piękne, gdy Pan tak dostojny Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.
|
Cz gru 04, 2014 20:56 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): Z tej przyczyny, jeżeli już mamy mówić o uporczywym podawaniu nieprawdy, to czynią to osoby, które twierdzą, że nie należą do Kościoła katolickiego, chociaż zostały w nim ochrzczone, ale nie złożyły oświadczenia, że z niego występują. Byłem ochrzczony w KRK. Opuściłem go nie składając nigdy żadnych oświadczeń. Czyli de facto nigdy nie odszedłeś z Kościoła, a jedynie przestałeś wierzyć i praktykować. Nic więcej. Cytuj: Każdego, kto po przyswojeniu tych prostych informacji będzie wmawiał, że katolikiem jestem, mam za (censored) uzurpatora, impertynenta i fantastę. Ten sposób zaprzeczania rzeczywistości jest ciekawy, ale "(censored) uzurpatora, impertynenta i fantastę" robisz z siebie, bo osoba przekazująca Ci tę informację patrz na świat rzeczywisty, a nie wymyślony przez Ciebie.
|
Cz gru 04, 2014 21:07 |
|
 |
JedenPost
|
Jedyna "rzeczywistość" której zaprzeczam to urojenia, które uznawane są jedynie w obrębie KRK, a i to nie powszechnie. "Świat rzeczywisty" Obawiam się, że przy tym poziomie uwikłania w kuriozalne pomysły KRK macie przy próbie dostępu do niego 404.
|
Cz gru 04, 2014 21:12 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
JedenPost napisał(a): Jedyna "rzeczywistość" której zaprzeczam to urojenia, które uznawane są jedynie w obrębie KRK, a i to nie powszechnie. Przykro mi, ale urojeniem jest Twoje przekonanie, że odszedłeś z Kościoła katolickiego. Utrata wiary i zaprzestanie praktykowania to jeszcze nie jest "wypisanie się" z Kościoła. Czy Ci się to podoba, czy nie, ciągle jesteś katolikiem.
|
Cz gru 04, 2014 21:15 |
|
 |
JedenPost
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Utrata wiary i zaprzestanie praktykowania to jeszcze nie jest "wypisanie się" z Kościoła. Czy Ci się to podoba, czy nie, ciągle jesteś katolikiem. Tak kontrolnie: czy uważasz, że oprócz Was (niektórych członków KRK) ktoś w to wierzy?
|
Cz gru 04, 2014 21:18 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To nie jest kwestia "wiary", tylko faktu, że aktem, który włącza do Kościoła katolickiego jest chrzest (i tu nie ma już znaczenia to, czy ktoś wierzy w jego inne skutki), zaś odłączającym oświadczenie o apostazji.
|
Cz gru 04, 2014 21:23 |
|
 |
Prawdziwie_nieprawdziwy
|
No dobra. Aktem który włączył ciebie Yarpen w poczet wyznawców Potwora jest fakt, że zjadłeś w swoim życiu chociaż raz makaron. Rytuał dokonany, Potwór ma prawie 100% wyznawców.
To, że sobie jakaś instytucja coś ubzdurała nie oznacza, że taki jest stan faktyczny. Smuci tylko podejście rządu do tego typu statystyk. Jak można uznawać kogoś za członka jakiejś wspólnoty skoro ten nie wyraził żadnej chęci bycia w niej?
Zatem jesteś członkiem Kościoła Potwora czy też nie?
|
Cz gru 04, 2014 22:17 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Właśnie udowodniłeś, że absurdem jest art 34 Konstytucji RP, który stwierdza, iż obywatelstwo Polskie "nabywa się przez urodzenie z rodziców będących obywatelami polskimi". Bo przecież jak można kogokolwiek uznać za obywatela RP, kto obywatelstwo nabył w ten sposób, skoro dana osoba nigdy nie wyraziła chęci jego posiadania? 
|
Cz gru 04, 2014 22:48 |
|
 |
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Z obywatelstwem jest jednak nieco inaczej. Jakieś obywatelstwo, czyli przynależność państwową człowiek mieć musi, przynajmniej wg polskiego prawa. Obywatelstwo jest nadawane automatycznie ze względu na rodziców lub miejsce urodzenia. Jest to niezależne od czyjejkolwiek woli, czy chęci. Świat (przynajmniej ten cywilizowany) tak się umówił, że każdy człowiek musi "należeć" do jakiegoś państwa.
A może teraz odpowiesz na niewygodne pytania jakie Ci zadano i które pominąłeś?
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
Cz gru 04, 2014 23:45 |
|
 |
JedenPost
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): To nie jest kwestia "wiary", tylko faktu, że aktem, który włącza do Kościoła katolickiego jest chrzest (i tu nie ma już znaczenia to, czy ktoś wierzy w jego inne skutki), zaś odłączającym oświadczenie o apostazji. Oczywiście, że jest to kwestia wiary, czy raczej w tym momencie juz urojeń, że z wyłącza jedynie apostazja. Wasz prywatne wymysły naprawde nie mają mocy stanowienia o rzeczywistości, sorry. Yarpen_Zirgin napisał(a): Właśnie udowodniłeś, że absurdem jest art 34 Konstytucji RP, który stwierdza, iż obywatelstwo Polskie "nabywa się przez urodzenie z rodziców będących obywatelami polskimi". Bo przecież jak można kogokolwiek uznać za obywatela RP, kto obywatelstwo nabył w ten sposób, skoro dana osoba nigdy nie wyraziła chęci jego posiadania?  To jest prawo powszechne, obowiązujące wszystkich, czy chcą czy nie. Prawo kościelne jest dla chętnych.
|
Pt gru 05, 2014 8:57 |
|
 |
Johnny99
|
JedenPost napisał(a): Fantazje, uporczywe poświadczanie nieprawdy... byle statystyki wyglądały lepiej Jakie statystyki? Gdzie je można znaleźć? Cytuj: Wasz prywatne wymysły naprawde nie mają mocy stanowienia o rzeczywistości, sorry. A twoje prywatne wymysły mają? p_n napisał(a): tylko podejście rządu do tego typu statystyk. A jakie ono jest?
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
Pt gru 05, 2014 9:10 |
|
|
|