Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 15:36

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1784 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 119  Następna strona
 Tydzień apostazji 
Autor Wiadomość

Post Re: Tydzień apostazji
Johnny99 napisał(a):
Jakie statystyki? Gdzie je można znaleźć?

Rocznik statystyczny GUS 2013.
Dane na 31 grudnia 2012
Strona 221
TABL. 35 (152). ORGANIZACJA KOŚCIOŁA RZYMSKOKATOLICKIEGO W POLSCE
wierni ogółem w tysiącach: 33384,9
w % ogółu ludności: 95
Jako liczbę ludności ogółem przyjęto sumę ludności diecezji na podstawie ankiety diecezjalnej.

Strona 194
TABL. 2 (119). BILANS LUDNOŚCI
stan na dzień 31 grudnia 2012: 38533 tys.

Przy okazji: zachęcam do samodzielnego policzenia, jaki procent z liczby 38.533.000 stanowi liczba 33.384.900 ...

Pt gru 05, 2014 9:25
Zobacz profil WWW

Johnny99 napisał(a):
Jakie statystyki? Gdzie je można znaleźć?

Ja widuję najczęściej w postach użytkowników tego forum, a poza nim np. tu: http://iskk.pl/kosciolnaswiecie/184-wie ... -2012.html
ja tam gdzieś jestem uwzględniony, o co zresztą nie mam pretensji, bo KRK o nie-byciu katolikiem nie informowałem. Gdybym jednak informował, to pretensje bym miał.

Johnny99 napisał(a):
A twoje prywatne wymysły mają?

W tym wypadku w 100%.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

Pt gru 05, 2014 9:28

czuowiek napisał(a):
Przy okazji: zachęcam do samodzielnego policzenia, jaki procent z liczby 38.533.000 stanowi liczba 33.384.900 ...

87%. I jakie są twoje wnioski?

JedenPost napisał(a):
Ja widuję najczęściej w postach użytkowników tego forum, a poza nim np. tu: http://iskk.pl/kosciolnaswiecie/184-wie ... -2012.html
ja tam gdzieś jestem uwzględniony, o co zresztą nie mam pretensji, bo KRK o nie-byciu katolikiem nie informowałem. Gdybym jednak informował, to pretensje bym miał.

To o co chodzi?

Cytuj:
W tym wypadku w 100%.

A dlaczego?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt gru 05, 2014 9:37

Dlatego, że członkostwo w tego typu organizacjach jest dobrowolne i wystąpienie z nich nie wymaga spełniania żadnych - poza checią - warunków.

Pt gru 05, 2014 9:45

Johnny99 napisał(a):
czuowiek napisał(a):
87%.

Nieprawda!
86,64%
Właśnie próbowałeś zawyżyć statystykę o 138810 duszyczek. Nieładnie.
Cytuj:
I jakie są twoje wnioski?

Ano na przykład takie, że w liczbie wiernych, którą na koniec 2013 roku zezna "moja" diecezja GUS-owi w "ankiecie diecezjalnej", będę ujęty również i ja, pomimo, że wiosną 2013 roku lojalnie poinformowałem Kościół, że nie należę do Kościoła.

Pt gru 05, 2014 9:47
Zobacz profil WWW

JedenPost napisał(a):
Dlatego, że członkostwo w tego typu organizacjach jest dobrowolne i wystąpienie z nich nie wymaga spełniania żadnych - poza checią - warunków.

Ok, a co z formalnościami?

czuowiek napisał(a):
Nieprawda!
86,64%
Właśnie próbowałeś zawyżyć statystykę o 138810 duszyczek. Nieładnie.

Tylko zaokrągliłem :-D

Cytuj:
Ano na przykład takie, że w liczbie wiernych, którą na koniec 2013 roku zezna "moja" diecezja GUS-owi w "ankiecie diecezjalnej", będę ujęty również i ja, pomimo, że wiosną 2013 roku lojalnie poinformowałem Kościół, że nie należę do Kościoła.

A jaka jest metodologia tych ankiet diecezjalnych?

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pt gru 05, 2014 9:50

Johnny99 napisał(a):
JedenPost napisał(a):

Ok, a co z formalnościami?

Formalności mają na celu uzgodnienie stanu w papierach z faktycznym, jeśli komuś na tym zależy.

Mi nie zależy, nie podjąłem więc w tym celu żadnych kroków, ergo: nie oczekuję, że fakt mojego odejścia z KRK będzie gdzieś odnotowany (choć raz poinformowałem o tym księdza, który pytał czemu nie uczęszczam na religię, ale nie sądzę by coś z tym dalej zrobił). Gdyby mi zależało poszedłbym do proboszcza, udowodnił, posługując się dowodem osobistym, że ja to ja i podpisałbym przygotowane przez siebie krótkie oświadczenie.

Ostatnio edytowano Pt gru 05, 2014 9:56 przez JedenPost, łącznie edytowano 1 raz

Pt gru 05, 2014 9:53

Johnny99 napisał(a):
A jaka jest metodologia tych ankiet diecezjalnych?

Pokombinuj. Podpowiadam: porównaj np. statystyki Dominicantes i Communicantes (ISKK) zestawiając to z liczbą "wiernych ogółem" zeznawaną przez diecezje GUS-owi.
Jak myślisz, czy wg diecezji wierni to raczej Dominicantes i Communicantes czy raczej ochrzczeni?

Pt gru 05, 2014 9:53
Zobacz profil WWW

No, jeżeli ochrzczeni, to cóż, przecież jesteś ochrzczony.

A jeśli nie, to zaproponuj GUS inne kryteria bycia "wiernym".

Pt gru 05, 2014 10:02

Odpowiednio złożona deklaracja nie wcześniej niż przed ukończeniem 18 roku życia.
No chyba, że teraz będziesz walczył o ustanowienie Potwora na króla świata i Polski. Przecież prawie 100% populacji ziemi zakwalifikowanych jako jego wyznawców to więcej niż członków ma twoja druga religia.

Pt gru 05, 2014 10:17

Znalazłem taki passus:

Należy jednakże podkreślić, że gromadzenie informacji dotyczących wszystkich
zarejestrowanych w Polsce wyznań nie jest łatwe, ze względu na niejednorodne
znaczenie zakresu nawet podstawowych pojęć opisujących wyznania. Np. pytanie
o liczbę wyznawców lub wiernych nie zawsze jest tak samo zrozumiałe wśród stu
kilkudziesięciu różnych wyznań. Nawet w Kościele katolickim pojęcie wiernego nie
oddaje w pełni złożonego stosunku człowieka do wiary i obowiązków religijnych.
Z tego też powodu w statystyce kościelnej jak również publicznej (GUS) nie podaje
się liczby wiernych lecz liczbę ochrzczonych
.

http://stat.gov.pl/cps/rde/xbcr/gus/oz_ ... 6-2008.pdf

Pt gru 05, 2014 10:49

czuowiek napisał(a):
wierni ogółem w tysiącach: 33384,9

W spisie powszechnym 2011 było jeszcze 33 mln. 729 tys (Zródło), więc w liczbach absolutnych to albo Kościół niedoszacował, albo w ciągu roku 345 tysięcy wiernych podpisało apostazję. I to według instrukcji KEP...

A tak na poważnie, jak widać nie ma wielkiej różnicy co do liczb absolutnych, ale co do bazy porównawczej.

czuowiek napisał(a):
w % ogółu ludności: 95

Tak samo, jak spis powszechny, 95,95 %. Licząc od osób, które podały wyznanie.
czuowiek napisał(a):
Jako liczbę ludności ogółem przyjęto sumę ludności diecezji na podstawie ankiety diecezjalnej.

Hmm... nie chce mi się posądzać Ciebie o pisanie nieprawdy... dlatego proszę o potwierdzenie, że to KRK podaje bazę porównawczą dla GUS-u.

czuowiek napisał(a):
Nieprawda!
86,64%

W spisie ludności to było 87,58 %. Tyle że tutaj wliczono także tych, co nie podali nic.

Obie liczby (95,95% i 87,58 %) są powszechnie znane i mają solidną podstawę statystyczną więc nie wiem, o co teraz to sztuczne uniesienie.

...

(Koh 3:1nn)

Pt gru 05, 2014 11:37

Eeee.... zgubiłemś...
Twoim zdaniem między 95% a 87% nie ma wielkiej różnicy? :shock:

GUS sobie policzył, że Polaków jest 38.533.000.
Kościół sobie policzył ręcami rachmistrzów diecezjalnych, że ma 33.384.900 wiernych.
GUS podał, że wiernych KK w Polsce jest 95% - uczciwie co prawda i na wszelki wypadek bardzo drobnym druczkiem dodając, że 95% wynika z podstawy podanej GUS-owi przez KK a nie z wyliczenia GUS równego 38.533.000 egzemplarzy.

Po co GUS ściemnia, że "wiernych" jest 95%, jeśli gołym okiem widać, że jest ich tak naprawdę 3 miliony 200tys. mniej niż to, co podaje, czyli "95%"?

I to jest pierwszy problem.
Drugi problem - dlaczego GUS uważa, że "wierni" = "ochrzczeni"? W tej konwencji nawet dywanikowy i dwuświadkowy apostata to też jest "wierny". Bo ochrzczony. A o mnie i o tych, którzy "oświadczyli, że występują", to już nawet nie wspominając...

Niezłe jajca, co nie? :)
Jak to się nazywa? Kreatywna księgowość?...

A może po prostu lepszy "mierny, bierny, ale wierny", niż żaden?...

Pt gru 05, 2014 12:25
Zobacz profil WWW

Johnny99 napisał(a):
Znalazłem taki passus:

Należy jednakże podkreślić, że gromadzenie informacji dotyczących wszystkich
zarejestrowanych w Polsce wyznań nie jest łatwe, ze względu na niejednorodne
znaczenie zakresu nawet podstawowych pojęć opisujących wyznania. Np. pytanie
o liczbę wyznawców lub wiernych nie zawsze jest tak samo zrozumiałe wśród stu
kilkudziesięciu różnych wyznań. Nawet w Kościele katolickim pojęcie wiernego nie
oddaje w pełni złożonego stosunku człowieka do wiary i obowiązków religijnych.
Z tego też powodu w statystyce kościelnej jak również publicznej (GUS) nie podaje
się liczby wiernych lecz liczbę ochrzczonych
.

No i widzisz, jak GUS pięknie kręci, jak tylko może, aby cyferki czasem nie drażniły biskupów?
Niby "liczba ochrzczonych", a co GUS wpisał do swojej tabelki w rocznik u statystycznym?
"wierni ogółem w tysiącach".

Na logikę, powinien przecież uczciwie wpisać "ochrzczeni ogółem w tysiącach", prawda?

A napisał "wierni". Komuś się pewnie omskło... W końcu co to za różnica, wierny czy ochrzczony...

Pt gru 05, 2014 12:46
Zobacz profil WWW

czuowiek napisał(a):
Eeee.... zgubiłemś...
Twoim zdaniem między 95% a 87% nie ma wielkiej różnicy? :shock:

Ech... niech ktoś ze zdolnością czytania ze zrozumieniem wytłumaczy czuowiekowi, że obie liczby opierają się na tej samej liczbie wiernych, a różnica jest w bazie porównawczej.

I że obie są wymienione równolegle w narodowym spisie powszechnym.

czuowiek napisał(a):
dodając, że 95% wynika z podstawy podanej GUS-owi przez KK a nie z wyliczenia GUS równego 38.533.000 egzemplarzy.

Faktycznie, doczytałem na stronach 16-18 podlinkowanego przez Ciebie tekstu. Zaciekawił mnie następujący ustęp:

Wypada w tym miejscu wyrazić nadzieję, że uwzględnienie po raz pierwszy pytania o wyznanie w przyszłym spisie ludności wniesie wiele pożytku dla ustalania
struktury wyznaniowej społeczeństwa polskiego.

"w przyszłym"? Przeczytałem sobie stronę tytułową: dokument jest z roku 2010. A na stronach dotyczących wyznań jest napisane w stopce: "Wyznania religijne i stowarzyszenia narodowościowe i etniczne w Polsce 2006-2008"

Operujesz więc danymi sprzed con 6 lat. W międzyczasie był Narodowy Spis Powszechny - patrz niżej. I co? Potwierdził tak dane KRK, jak i - z uwzględnieniem tych, co podali własne wyznanie - procenty.

Może następnym razem będziesz opierał swoje krytyki na aktualniejszych bazach danych?

czuowiek napisał(a):
Drugi problem - dlaczego GUS uważa, że "wierni" = "ochrzczeni"? W tej konwencji nawet dywanikowy i dwuświadkowy apostata to też jest "wierny". Bo ochrzczony. A o mnie i o tych, którzy "oświadczyli, że występują", to już nawet nie wspominając...

Nie wiadomo, czy do GUS-u dotarła (oficjalna kościelna) liczba apostatów, ale czy 459 "duszyczek" (stan 2010) wpłynie na radykalną zmianę procentów?

http://www.apostazja.info/index.php/tek ... postazjach

Aktualniejszych danych nie posiadam.

--------------

I tak na marginesie: GUS przez lata prowadził własne badania statystyczne wyznań nie-katolickich, a katolików pozostawiał własnemu wycenieniu. Wielkie otrzeźwienie przyszło w roku 2011, przy Narodowym Spisie Powszechnym. Okazało się, że różnica między spisami katolickimi a NSP wynosi... 1%. I to jest to jeden procent na korzyść katolików. Tak jest, dobrze czytasz, 345 tysięcy uważa się za katolików ponad statystyki KRK.

A jak to było z innymi wyznaniami? Zeby było jasne, to nie ma być żadna Szadenfrojde, po prostu porównajmy, jak precyzyjne były badania GUS (dane w tysiącach):

Prawosławie: GUS*: 504 tys., NSP: 156 tys.
Swiadkowie Jehowy: GUS: 129 tys., NSP: 137 tys.
Luteranie**: GUS: 61 tys., NSP: 71 tys.

Jak widać, niektórych niedoszacowano, innych mocno przeszacowano. Ale różnice były znacząco większe, niż 1%. Znacznie większe.

...

(Koh 3:1nn)

Pt gru 05, 2014 13:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1784 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 74, 75, 76, 77, 78, 79, 80 ... 119  Następna strona