| Autor |
Wiadomość |
|
czuowiek
|
 Re: Tydzień apostazji
bert04 napisał(a): Operujesz więc danymi sprzed con 6 lat. W międzyczasie był Narodowy Spis Powszechny - patrz niżej. I co? Potwierdził tak dane KRK, jak i - z uwzględnieniem tych, co podali własne wyznanie - procenty. Pytanie o wyznanie było dobrowolne, a z odmowy udzielenia odpowiedzi skorzystało 7,1% pytanych. Więc o ile dobrze rozumiem, to wynik spisu powszechnego mówi wyłącznie o odsetku osób przyznających, że należą do KK, spośród tych, którzy udzielili odpowiedzi. Jeśli założymy, że z prawa do odmowy udzielenia odpowiedzi skorzystali wszyscy ci, którzy odpowiedzieliby, że nie należą do KK, to jaki otrzymałbyś wynik? Cytuj: Nie wiadomo, czy do GUS-u dotarła (oficjalna kościelna) liczba apostatów, ale czy 459 "duszyczek" (stan 2010) wpłynie na radykalną zmianę procentów? To ilu było w takim razie tych, którzy złożyli oświadczenia o wystąpieniu i o nienależeniu, ale KK nie uznał ich za apostatów?
_________________ Johnny99: "Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna."
|
| Pt gru 05, 2014 13:53 |
|
|
|
 |
|
bert04
|
czuowiek napisał(a): Jeśli założymy, że z prawa do odmowy udzielenia odpowiedzi skorzystali wszyscy ci, którzy odpowiedzieliby, że nie należą do KK, to jaki otrzymałbyś wynik?
Inny. A jeżeli skorzystał ktoś należący do KRK, ale odmawiający pytań o religię z przyczyn zasadniczych? Jeszcze inny. A może ktoś, kto wprawdzie nie chce dokonać apostazji, ale ostatnio rozczarował się do KRK i nie podaje na znak protestu? Też inny. Możemy sobie spekulować zdrowi na temat tych 7,1 %, ale nic mądrego nie wymyślimy, ponad nasze domysły. A liczby absolutnej to i tak nie zmieni. Zresztą, gdyby uwzględnić te 7,1%, to zmniejsza się też liczba ateistów w PL z 2,64% do 2,41% niby drobna różnica, ale to pierwsze zaokrągla się w górę, a to drugie - w dół.
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
| Pt gru 05, 2014 14:07 |
|
 |
|
Johnny99
|
czuowiek napisał(a): Eeee.... zgubiłemś... Twoim zdaniem między 95% a 87% nie ma wielkiej różnicy? GUS sobie policzył, że Polaków jest 38.533.000. Kościół sobie policzył ręcami rachmistrzów diecezjalnych, że ma 33.384.900 wiernych. GUS podał, że wiernych KK w Polsce jest 95% - uczciwie co prawda i na wszelki wypadek bardzo drobnym druczkiem dodając, że 95% wynika z podstawy podanej GUS-owi przez KK a nie z wyliczenia GUS równego 38.533.000 egzemplarzy. Po co GUS ściemnia, że "wiernych" jest 95%, jeśli gołym okiem widać, że jest ich tak naprawdę 3 miliony 200tys. mniej niż to, co podaje, czyli "95%"? I to jest pierwszy problem. Drugi problem - dlaczego GUS uważa, że "wierni" = "ochrzczeni"? W tej konwencji nawet dywanikowy i dwuświadkowy apostata to też jest "wierny". Bo ochrzczony. A o mnie i o tych, którzy "oświadczyli, że występują", to już nawet nie wspominając... Niezłe jajca, co nie?  Jak to się nazywa? Kreatywna księgowość?... A może po prostu lepszy "mierny, bierny, ale wierny", niż żaden?... Kieruj pretensje do GUS.
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Pt gru 05, 2014 14:30 |
|
|
|
 |
|
czuowiek
|
Johnny99 napisał(a): Kieruj pretensje do GUS. Nie bój. Wczoraj wysłałem do GUS-u pisemko zaczepne z kilkoma niezbędnymi pytaniami.
_________________ Johnny99: "Wszyscy, włącznie z tobą, wiedzą, że nikt nie wierzy w żadnego Potwora, a działalność Koscioła Spaghetti ma na celu wyśmiewanie wiary. Jest to tzw. wiedza powszechna."
|
| Pt gru 05, 2014 14:33 |
|
 |
|
Johnny99
|
Daj znać, jakiej ci odpowiedzi udzielili 
_________________ I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)
|
| Pt gru 05, 2014 14:34 |
|
|
|
 |
|
czuowiek
|
bert04 napisał(a): Zresztą, gdyby uwzględnić te 7,1%, to zmniejsza się też liczba ateistów w PL z 2,64% do 2,41% Dlaczego się zmniejsza? A jeśli te 7,1% to wszystko ateiści, którzy "się wstydzili" przyznać do tego ankieterowi?
|
| Pt gru 05, 2014 14:35 |
|
 |
|
czuowiek
|
Johnny99 napisał(a): Daj znać, jakiej ci odpowiedzi udzielili  Przecież nie po to ich zapytałem, żeby potem odpowiedź włożyć do sejfu. 
|
| Pt gru 05, 2014 14:36 |
|
 |
|
bert04
|
czuowiek napisał(a): Dlaczego się zmniejsza? Z tego samego powodu. 2,64 jest liczone od tych, co się "przyznali", 2.41 od wszystkich. Cytuj: A jeśli te 7,1% to wszystko ateiści, którzy "się wstydzili" przyznać do tego ankieterowi?
A jeżeli to wszystko sataniści, którzy się bali przyznać ankieterowi? Tak dużo pytań, tak mało odpowiedzi...
_________________ Wszystko ma swój czas i jest wyznaczona godzina na wszystkie sprawy pod niebem ...
(Koh 3:1nn)
|
| Pt gru 05, 2014 16:36 |
|
 |
|
czuowiek
|
Czemu mało odpowiedzi? Jeśli 7,1% ankietowanych nie chciało odpowiedzieć, jakiego jest wyznania, to uogólniając to na wszystkich obywateli mamy 7,1% z 38.500.000 = 2.733.500 ludzi, co do których nie mamy żadnej pewności w kwestii ich wyznania. Przyjmując, że wszyscy spośród tych 2.733.500 są zaliczani przez KK do grona "wierzących" i jeżeli przyjmiemy, że tak naprawdę wszyscy oni nie identyfikują się w żaden sposób z KK (bo gdyby się identyfikowali, to pewnie by się po prostu do tego przyznali ankieterowi GUS, zamiast się tego wstydzić  ), to raptem pozostaje Ci 30.651.000 "wierzących". A to już by było jedynie 79,6% katolików w Polsce. Magia liczb, co nie? Oczywiście możemy przyjąć, że te 7,1%, które się wstydziło opowiedzieć ankieterowi GUS o swoim wyznaniu, to w ich własnej ocenie wszystko są katolicy. Ale ile jest wart katolik, który wstydzi się przyznać do swojego Kościoła? Ja wiem oczywiście, że Kościołowi w desperacji wszystko jedno, bo Kościół będzie z zaciśniętymi zębami rachmistrzów kościelnych zeznawał do GUS-u jako katolików nawet i tych, którzy na piśmie wyparli się Kościoła, składając przeróżnej treści "oświadczenia woli". No ale sam mi powiedz - czy to jest poważne?...
|
| Pt gru 05, 2014 16:53 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
czuowiek napisał(a): Czemu mało odpowiedzi? Jeśli 7,1% ankietowanych nie chciało odpowiedzieć, jakiego jest wyznania, to uogólniając to na wszystkich obywateli mamy 7,1% z 38.500.000 = 2.733.500 ludzi, co do których nie mamy żadnej pewności w kwestii ich wyznania. Przyjmując, że wszyscy spośród tych 2.733.500 są zaliczani przez KK do grona "wierzących" i jeżeli przyjmiemy, że tak naprawdę wszyscy oni nie identyfikują się w żaden sposób z KK (bo gdyby się identyfikowali, to pewnie by się po prostu do tego przyznali ankieterowi GUS, zamiast się tego wstydzić  ), to raptem pozostaje Ci 30.651.000 "wierzących". A to już by było jedynie 79,6% katolików w Polsce. Magia liczb, co nie? Magia zwykłej manipulacji liczbami, a nie magia liczb. Ordynarna ściema, bo w swoich "obliczeniach" zignorowałeś fakt, że w Narodowym Spisie Powszechnym 2011 przynależność do Kościoła katolickiego zadeklarowało 33.762.015 osób. Te twoje 2,7 mln osób, które odmówiły podania informacji o przynależności wyznaniowej, można co najwyżej dodać do liczby zadeklarowanych katolików, ale nigdy odjąć ani od niej, ani od liczby ochrzczonych podawanych w roczniku GUS..
|
| Pt gru 05, 2014 17:04 |
|
 |
|
czuowiek
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): w Narodowym Spisie Powszechnym 2011 przynależność do Kościoła katolickiego zadeklarowało 33.762.015 osób. Cóż ty nie powiesz... Niemowlętom ankieterzy też nie odpuścili?
|
| Pt gru 05, 2014 17:31 |
|
 |
|
lokis
|
Dla mnie akty apostazji, to strzal we wlasna stope. Chodzic do "czarnych", jak niektorzy ich nazywaja, upominac sie, prosic? Czyli uznawac, mozna powiedziec. A niech sobie wpisuja, zaznaczaja. Co mi do tego. Predzej Google bardziej niebezpieczne. Taki akt bylby zrozumialy, wylacznie w wypadku mozliwosci zlozenia do panstwowego urzedu. Wlasciwie najlepiej oczekiwac na przyszle pokolenie. Ludzi ktorzy dzieci nie beda chrzcic.
|
| Pt gru 05, 2014 18:01 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
czuowiek napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): w Narodowym Spisie Powszechnym 2011 przynależność do Kościoła katolickiego zadeklarowało 33.762.015 osób. Cóż ty nie powiesz... Niemowlętom ankieterzy też nie odpuścili? Wiesz, nie wiem komu odpuszczono, a komu nie odpuszczono, ale jak chcesz mieć pretensje o liczbę, to skieruj je do GUS, bo to on przeprowadzał spis.  Skoro zaś wspomniałeś o niemowlętach, to pewnie one są tymi 2,7 mln osób, które odmówiły podania przynależności wyznaniowej. 
|
| Pt gru 05, 2014 18:03 |
|
 |
|
Jajko
Dołączył(a): Pn lut 23, 2009 22:34 Posty: 10131 Lokalizacja: Pierdzisłąwice
|
Takie deklaracje w spisie są tyle warte co badanie opinii publicznej. Jedynie próba większa. Ale co to ma wspólnego z Prawdą, to zupełnie inna sprawa. Czy sądzisz, Yarpen, że gdyby zapytać w spisie publicznym czy człowiek uważa się za mądrego czy głupiego, dobrego kierowcę czy marnego, uczciwego czy złodzieja, to jakie by były wyniki?? Dasz radę odpowiedzieć na to konkretne pytanie??
_________________ Z zarozumialcami i debilami nie rozmawiam... no chyba że zrobię edukacyjny wyjątek
|
| Pt gru 05, 2014 19:32 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Jajko napisał(a): Takie deklaracje w spisie są tyle warte co badanie opinii publicznej. Znasz bardziej wiarygodny sposób na określenie przynależności wyznaniowej Polaków od przepytania każdego z osobna na ten temat? Jeżeli tak, to napisz nam jak to należy zrobić, aby dane były wiarygodne, a jeżeli nie, to przestań gardłować i przyjmij z pokorą informację, że ponad 33 mln Polaków określiło się jako katolicy.
Ostatnio edytowano Pt gru 05, 2014 19:56 przez Anonim (konto usunięte), łącznie edytowano 1 raz
|
| Pt gru 05, 2014 19:54 |
|
|
|