| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Życie po życiu
Kozioł napisałam wcześniej: mylisz wolność wyboru podczas życia ziemskiego (tu nie zawsze mamy wolny wybór) i wolność wyboru w momencie śmierci. Bóg daje taką wolność każdemu, ale całe życie jest przygotowaniem do podjęcia tej decyzji. Zbawienie lub potępienie to wolna decyzja człowieka. ŚJ uznają anihilizm. Tu Bóg wybiera i człowiek może się jedynie starać, by zostać wybranym, nie ma jednak żadnego wpływu na decyzję Boga. Nie ma też piekła, jest nicość. I kto się boi Boga? Chrześcijanin czy ŚJ?
|
| Śr gru 07, 2011 15:28 |
|
|
|
 |
|
tadeuszek
|
Liza napisał(a): [/b]. ŚJ uznają anihilizm. Tu Bóg wybiera i człowiek może się jedynie starać, by zostać wybranym, No proszę, kolejna teoria na temat zaświatów. Ależ ta ludzka wyobraźnia jest płodna 
|
| Śr gru 07, 2011 15:32 |
|
 |
|
gargamel
zbanowany na stałe
|
Liza napisał(a): Czy ty nie potrafisz zrozumieć, że zło musi pasożytować na dobrym? W wieczności wybory ludzkie są ustalone i chcesz nieba z doskonałym dobrem i złem pasożytującym na nim? Bo tak chcesz? Ja chcę mieć spokój, po to się tu staram jak potrafię. A Ty nie rozumiesz, że Bóg mógłby takiej pogubionej duszy powiedzieć - oj głupiaś ty głupia, gdzie ty się tam pchasz? Po czym pstryknąłby palcami i sprawił, że dusza taka przejrzałaby i dokonała jedynego właściwego wyboru. A następnie po wieki wieków wyrażałby swoją radość i wdzięczność do Boga. Cytuj: Obudzili się kilka miesięcy temu. Poszli na mszę o uwolnienie. I dopiero wówczas zorientowli się w jakim bagnie siedzą. Boją się teraz każdej nocy, bo mają towarzystwo. Wg gargamela to wina Boga. O co chodzi? o jakiegoś demona? opętani są? No to kto jak nie Bóg powymyślał te demony i pozwala im luzem latać? To jak nic wina Boga. Cytuj: Oni tam chcą być. Cierpisz, bo więzienia są pełne? Naprawdę? Powypuszczasz psychopatycznych bandytów na wolność, bo oni cierpią? Psycholog nazwałby Twe reakcje infantylnymi. Tak myślą dzieci.
Ja bym tych bandytów wyleczył albo zlikwidował, ale Bóg woli utrzymywać piekło przy istnieniu  może jako wieczny pomnik swojej porażki... Cytuj: I kto się boi Boga? Chrześcijanin czy ŚJ? Chrześcijanin, Śj nie ma czego. Nicość jako nieistnienie jest OK.[/b]
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
| Śr gru 07, 2011 15:35 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
gargamel napisał(a): A w Piśmie można wyczytać, że jest odwrotnie. Pasterz zostawia stado i szuka właśnie tej jednej, która mu zginęła. Albo o synu marnotrawnym. Napisano, że zostawia stado i szuka. Nie napisano, że zostawia wciąż stado i ugania się całe życie za tym samym baranem. Drugiej przypowieści nie zrozumiałeś. Ojciec czeka na syna marnotrawnego, pozwala mu żyć na własny rachunek. A jeśli nie wróci? Napisano też przypowieść o pannach roztropnych. Tylko połowa czuwała. A reszta? Czytaj ostrzeżenia Jezusa. To cecha ludzka. Decyduje wola i starania.
|
| Śr gru 07, 2011 15:36 |
|
 |
|
gargamel
zbanowany na stałe
|
Liza napisał(a): Drugiej przypowieści nie zrozumiałeś. Ja to w ogóle mało rozumiem z tego chrześcijaństwa. Głupek ze mnie, ale może za to Bóg potraktuje mnie ulgowo i wpuści do Raju, wg zasady - mało rozumu ci dałem to nie mogłem wiele wymagać, wchodz człowieku, pij i tańcz, witamy w Raju 
_________________ http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?f=42&t=30168 http://pajacyk.pl/
|
| Śr gru 07, 2011 15:43 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
gargamel napisał(a): A Ty nie rozumiesz, że Bóg mógłby takiej pogubionej duszy powiedzieć - oj głupiaś ty głupia, gdzie ty się tam pchasz? Po czym pstryknąłby palcami i sprawił, że dusza taka przejrzałaby i dokonała jedynego właściwego wyboru. A następnie po wieki wieków wyrażałby swoją radość i wdzięczność do Boga. Nie byłoby żadnej wdzięczności. Do miłości Boga trzeba dojrzeć, tego nie dostaje się za darmo. Człowiek musi uznać swoją zależność od Boga i godność jako człowieka albo żyć w upodleniu. Wybiera sam. Cytuj: O co chodzi? o jakiegoś demona? opętani są? No to kto jak nie Bóg powymyślał te demony i pozwala im luzem latać? To jak nic wina Boga Dał dekalog, wolną wolę i rozum. Jak ktoś otwiera się na zło to Bóg mu pozwala. Cytuj: Ja bym tych bandytów wyleczył albo zlikwidował, ale Bóg woli utrzymywać piekło przy istnieniu  może jako wieczny pomnik swojej porażki... Nie da się wyleczyć psychopatycznych bandytów, nie można też pokochać Boga jak się go nienawidzi. Nie możesz jednocześnie kochać i nienawidzieć Boga.
|
| Śr gru 07, 2011 15:44 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
gargamel napisał(a): Liza napisał(a): Drugiej przypowieści nie zrozumiałeś. Ja to w ogóle mało rozumiem z tego chrześcijaństwa. Głupek ze mnie, ale może za to Bóg potraktuje mnie ulgowo i wpuści do Raju, wg zasady - mało rozumu ci dałem to nie mogłem wiele wymagać, wchodz człowieku, pij i tańcz, witamy w Raju  Żadnych ulg nie będzie, siedzisz na forum i czytasz. 
|
| Śr gru 07, 2011 15:45 |
|
 |
|
tadeuszek
|
Liza napisał(a): Żadnych ulg nie będzie, Liza wie, bo wczoraj z Bogiem na gadu gadu rozmawiała to jej powiedział. Żadnych ulg nie będzie
|
| Śr gru 07, 2011 15:52 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Liza napisał(a): Kozioł napisałam wcześniej: mylisz wolność wyboru podczas życia ziemskiego (tu nie zawsze mamy wolny wybór) i wolność wyboru w momencie śmierci. Nic podobnego. Ja piszę o tezie, że Liza napisał(a): Bóg daje taką wolność każdemu, ale całe życie jest przygotowaniem do podjęcia tej decyzji. A jeżeli prawda jest, że w czasie życia nie zawsze postępujemy i wybieramy w pełni zgodnie z nami samymi: Liza napisał(a): (tu nie zawsze mamy wolny wybór) To przy tych warunkach teza Liza napisał(a): Zbawienie lub potępienie to wolna decyzja człowieka. jest nieuprawomocniona. Dlaczego nieuzasadniona? Bo wolny wybór zakłada całkowite poznanie problemu. Jeżeli maja na niego miec wpływ nasze wcześniejsze poznania, jezeli niesiemy ze soba bagaz subiektywnych doznań i pojęć wywodzących się ze środowiska w większości niezaleznego od nas, to nie ma mowy o wolnym wyborze! Z drugiej strony jezeli Bóg objawia nam wszystkie nasze błędy, pomyłki, słabości, skrzywienia charakteru, jego miłość, całą prawdę i uwalnia nas w ten sposób od bagażu życia zdejmując z nas wszelkie deformacje (aby nasz wybór był prawdziwie wolny) przedstawiając także wszystkie konsekwencje dalszej decyzji, to czy możemy wybrać różne drogi, skoro prawda jest tylko jedna a zostaliśmy stworzeni na Jego podobieństwo? Czy teraz napisałem wystarczająco jasno?
|
| Śr gru 07, 2011 15:57 |
|
 |
|
gargamel
zbanowany na stałe
|
Liza napisał(a): Nie byłoby żadnej wdzięczności. Do miłości Boga trzeba dojrzeć, tego nie dostaje się za darmo. Człowiek musi uznać swoją zależność od Boga i godność jako człowieka albo żyć w upodleniu. Wybiera sam. Oj za mocno chyba wchodzisz w kompetencje Boga, jak ten starzec Scholastyk za dramatu "Igraszki z diabłem". Co chciano z nim zrobić, polecam przeczytać lub obejrzeć. Cytuj: Dał dekalog, wolną wolę i rozum. Jak ktoś otwiera się na zło to Bóg mu pozwala. A jakby tak te demony w piekle pozamykać to za nudno by było, czy jak? Nie byłoby sposobności do grzechu? Cytuj: Nie da się wyleczyć psychopatycznych bandytów, nie można też pokochać Boga jak się go nienawidzi. Nie możesz jednocześnie kochać i nienawidzieć Boga. Jeżeli się nie da, to likwidowałbym tych bandytów, usypiał na wieczność dla dobra innych jak i ich samych. Paniała? Cytuj: Żadnych ulg nie będzie, siedzisz na forum i czytasz. A Ty nie słyszałaś o Allahu, bo on może powie Ci podobnie.
|
| Śr gru 07, 2011 16:02 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Ja tylko wyrażam swoją opinię. Jeżeli kiedykolwiek nawrócę się na chrześcijaństwo i zechcę służyć Bogu, to pewnie stanie się to ze strachu przed nim, bo z jakiego innego powodu mam chcieć się takiemu przypodobać. Wszechmogącego psychopaty trzeba się bać, to chyba normalna reakcja. Wyrażanie opinii nie polega na przypisywaniu komikolwiek - Bogu/ludziom -dewiacji psychicznych. Psychopata - a jednoczesnie tak się oburzasz, gdy ktoś inny ludzi o skłonnościch homo nazywa dewiantami. Zdecyduj się zatem - skoro obrzucanie obelgą "psychopata" jest uprawnione, to i "dewiant" też. Cytuj: Mój pies ma w sobie więcej poczucia moralności niż niejeden człowiek. A ludzie kierują się głównie instynktem, tyle, że niektórzy umieją nad nim zapanować. Gdyby ludzie kierowali sie tylko intynktem to zżeraliby się wzajem, jak czyni to stado zgłodniałych psów gdy znajdzie kość. Cytuj: A skąd masz pewność, że te słowa nie zostały pozniej dopisane, przez jakiegoś nadgorliwego skrybę. A choćby stąd, że kult świętego łotra istniał od początków chrześcijaństwa. Cytuj: Ja to w ogóle mało rozumiem z tego chrześcijaństwa. Głupek ze mnie, ale może za to Bóg potraktuje mnie ulgowo i wpuści do Raju, wg zasady - mało rozumu ci dałem to nie mogłem wiele wymagać, wchodz człowieku, pij i tańcz, witamy w Raju  Tym bardziej nie masz prawa pisać "psychopata". Niezrozumienie może być usprawiedliwione, inwektywy - nie. "pij i tańcz" - tylko nie krzywdź nikogo, szanuj samego siebie i każdego człowieka.....generalnie czyń dobro.
|
| Śr gru 07, 2011 16:02 |
|
 |
|
gargamel
zbanowany na stałe
|
Alus napisał(a): Wyrażanie opinii nie polega na przypisywaniu komikolwiek - Bogu/ludziom -dewiacji psychicznych. Psychopata - a jednoczesnie tak się oburzasz, gdy ktoś inny ludzi o skłonnościch homo nazywa dewiantami. Zdecyduj się zatem - skoro obrzucanie obelgą "psychopata" jest uprawnione, to i "dewiant" też.
Alez ja uważam homoseksualistów za dewiantów! Tyle że nieszkodliwych. Jak mi wskażesz, że gdzieś napisałem inaczej to pyszne praliny jutro kurier Tobie dostarczy. Cytuj: "pij i tańcz" - tylko nie krzywdź nikogo, szanuj samego siebie i każdego człowieka.....generalnie czyń dobro. O właśnie!
|
| Śr gru 07, 2011 16:13 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Owo właśnie wyklucza obelgi w rodzaju "psychopata". To, że często nie rozumiemy zachodzących zdarzeń, butujemy się - chyba wszyscy od czasu do czasu doświadczamy tego - nie znaczy, że mamy prawo złorzeczyć.
|
| Śr gru 07, 2011 16:22 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Owo właśnie wyklucza obelgi w rodzaju "psychopata". To, że często nie rozumiemy zachodzących zdarzeń, butujemy się - chyba wszyscy od czasu do czasu doświadczamy tego - nie znaczy, że mamy prawo złorzeczyć. W psychiatrii doczytamy o psychopatach. Nie jest to termin obrażający w znaczeniu którego użyłam. To upśledzenie uczuciowe. To człowiek, u którego inteligencja jest podorządkowana prymitywnym popędom i znajduje się na ich usługach. Psychicznie są w stanie się rozwinąć ponad poziom prymitywny.
|
| Śr gru 07, 2011 16:34 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Liza napisał(a): Alus napisał(a): Owo właśnie wyklucza obelgi w rodzaju "psychopata". To, że często nie rozumiemy zachodzących zdarzeń, butujemy się - chyba wszyscy od czasu do czasu doświadczamy tego - nie znaczy, że mamy prawo złorzeczyć. W psychiatrii doczytamy o psychopatach. Nie jest to termin obrażający w znaczeniu którego użyłam. To upśledzenie uczuciowe. To człowiek, u którego inteligencja jest podorządkowana prymitywnym popędom i znajduje się na ich usługach. Psychicznie są w stanie się rozwinąć ponad poziom prymitywny. Piszę o słowach gargamela żałosny to Bóg, satysta, psychopata - bo gargamel nigdy podobnie tak nie pisał (chyba, że przegapiłam). To stały repertuar Acro. Dlatego zwróciłam na nie uwagę i poprosiłam o trzymanie pionu 
|
| Śr gru 07, 2011 16:47 |
|
|
|