Autor |
Wiadomość |
WIST
|
Jeśli myślisz że teraz zmienie zdanie bo Ty mi mówisz że miałeś widzenie to obawiam się że się rozczarujesz. Istotnie Bóg jest tylko jeden i tylko tyle się zgadza w Twojej wypowiedzi. Reszta to tylko Twoja interpretacja, oraz coś, może żart, a może naprawde, albo coś pośrednio, zwykły sen.
Ale to nie miejsce na takie rozważania, były już dyskusje na ten temat, dla mnie sytuacja jest jasna. Sam monoteizm nie jest żadnym wyznacznikiem aby utożsamiać wiarę jednej religii z inną. To że twierdzisz inaczej poddaje w wątpliwość to co piszesz. Zdanie moje znasz, więcej nie widze sensu rozmowy na ten temat szczególnie że to co piszesz jest dziwne i nie do zweyfikowania. Przy okazji podważasz samą Biblię. Zaczyanam się zastanawiać czy Ty poważnie pisałeś o tej różnorodności z woli Boga?
|
So sie 02, 2008 20:36 |
|
|
|
 |
Pawel25
|
Cytuj: Jesteś jakimś fanem Islamu i fajnie, tylko szkoda że to nie pozwala Ci ani dyskutować, ani zachowac szacunku dla innych. Nikt tutaj nie wyśmiewa Islamu, czy nie docenia jego pozytywnych wpływów na kulturę, ale zrozum człowieku że nie o tym tutaj jest mowa. A to czy są poboźni czy nie... dla prawdziwości religii, która jest tutaj podstawą, nie ma to znaczenia. To że miliard ludzi jest pobożnych nie czyni boga prawdziwym. Nie na podstawie wyznawców pozajemy prawdziwość Boga, bo ten jest od nich niezależny. No ale będziesz przyjmował takie myślenie jaki Ci pasuje, nie takie jakie zapewnia racjonalne wnioski.
Nie jestem fanem islamu ,szanuję tą religię i wiem ,że szanuje ją Bóg a jej wyznawców conajmniej na równi z katolikami .
Przestałeś być dla mnie jakimkolwiek autorytetem w dziedzinie wiary ,jeżeli uważasz ,że prawdziwość dogmatów i innych takich jest podstawą religii ,postawą jest bycie dobrym człowiekiem a wyznawcy islamu tacy własnie są i to prawie wszyscy ludzie ,
Jeżeli wyśmiewasz to co napisałem o poznaniu Boga ,to ja wyśmiewam całe to forum i ciebie ,bo jestem przekonany ,że to właśnie Boga poznałem ,i nie zdziwie się jeżeli się kiedyś okaże ,że tym w którego wierzysz i słuchasz jest pan SZ albo L
|
So sie 02, 2008 20:52 |
|
 |
WIST
|
Poraz kolejny pokazujesz tylko że masz jakąś swoją wizje, nam obcą. Tylko nie wiem czemu narzucasz ją nam. Nikt z nas i ja też nie wątpimy że Bóg kocha wszystkich ludzi, także nawet lepiej niż szanuje tylko.
Miło wiedzieć że kiedyś byłem autorytetem, aż mi przykro że już nie jestem.
A co do podstawy, podstawą drogi kolego jest wiara i wynikające z niej uczynki. Także zachowaj dla siebie tą obcą naukę.
Natomiast to Twoje gloryfikowanie Islamu jest dla mnie nie pojęte. Ale rozumiem że znasz wszystkich wyznawców Islamu. Ja bym nie śmiał z taką pewnością wypowiadać się o tak ogromnej rzeszy ludzi.
Jeśli mam wybór wierzyć Kościołowi Świętemu i jego nauce, to sorry ale nie reprezentujesz nic co by mogło mnie odwieśc od tej wiary. bądz choć troche poważny. Twoje zachowanie nie jest ani poważne, ani nikogo nie przekonasz, ani napewno nie czynisz nic co byświadczyło o prawdziwości tych wymysów.
Ja myśle że Ty jesteś zwykły prowokator i z przyjemnością zobacze jak wylatujesz, bo śmiecisz tutaj tylko i bajki opowiadasz.
|
So sie 02, 2008 20:59 |
|
|
|
 |
nomines
Dołączył(a): Cz gru 27, 2007 15:17 Posty: 1233 Lokalizacja: Nowy Sącz
|
Pytanko do Moderacji: dlaczego wycięto mój wpis? Przecież nie był złośliwy ani obrazoburczy.
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
http://blog.wiara.pl/nomines/ zapraszam :)
|
So sie 02, 2008 21:08 |
|
 |
WIST
|
Pośmialiśmy się, ale już wystarczy. Wracamy do tematu a Panu Pawłowi powoli dziękujemy.
|
So sie 02, 2008 21:10 |
|
|
|
 |
nomines
|
Na władzę nie poradzę...
Tak czy owak nie rozumiem, dlaczego wycięto mój wpis. Ale mniejsza o to.
_________________ "Nauka robi 95 kroków. Pozostałe 5 trzeba przejść na klęczkach." Zenon Ziółkowski
|
So sie 02, 2008 21:11 |
|
 |
Sareneth
|
Pytanie brzmi "Jak poznać Boga?". A ja się pytam "którego?". Chyba że można poznać Waszego Boga, za pośrednictwem "pogańskich" metod...
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
So sie 02, 2008 21:12 |
|
 |
Seweryn
|
Sareneth napisał(a): Pytanie brzmi "Jak poznać Boga?". A ja się pytam "którego?". Chyba że można poznać Waszego Boga, za pośrednictwem "pogańskich" metod... Boga Stwórcę wszechświata w tym i Ciebie.
_________________ Jestem po ślubie. Fotograf i kamerzysta z Koszalina których polecam http://www.akcjafilm.pl Videofilmowanie również super. Opinia moja i żony.
|
So sie 02, 2008 21:56 |
|
 |
nomines
|
Celniejsze pytanie brzmiałoby: Pod którym imieniem Boga mam Go szukać? Jahwe, Światowid a może Allah? A może pod jeszcze innym?
|
So sie 02, 2008 22:06 |
|
 |
Sareneth
|
Seweryn napisał(a): Boga Stwórcę wszechświata w tym i Ciebie. Nie będę po raz kolejny tweirdził, że wszechświata i ludzi nie stworzył Bóg. Był o tym już inny wątek.
Czyli Opacie_90 każdy Bóg jeste jednym i tym samym, tylko pod różnymi imionami? To bardziej logiczne, niż twierdzenie, że istnieje TYLKO jeden Bóg pod Jednym imieniem...
_________________ ...lecz kiedy Jedyny opuścił swych czcicieli, jego Słowo pozostało...
...i nadejdzie dzień, kiedy powróci Jedyny. I znów rozlegnie się dźwięk Sarenetha...
|
N sie 03, 2008 10:07 |
|
 |
nomines
|
Sareneth napisał(a): Czyli Opacie_90 każdy Bóg jeste jednym i tym samym, tylko pod różnymi imionami? To bardziej logiczne, niż twierdzenie, że istnieje TYLKO jeden Bóg pod Jednym imieniem...
Przynajmniej tak tłukli mi katecheci na lekcjach religii 
|
N sie 03, 2008 11:23 |
|
 |
WIST
|
Jak dla mnie logicznym jest że albo nie ma Boga wogóle i wszyscy się mylą, albo ta milsza opcja że Bóg jest jeden i któraś z religii go wyznaje, ale napewno nie wszystkie, bo sam monoteizm to za mało, w innym wypadku powstają sprzeczności.
|
N sie 03, 2008 13:57 |
|
 |
Pawel25
|
Właśnie ,że to wszystkie religie go wyznają ,wszystkie religie monoteistyczne ,różnice typu budowa świątyni jak Kościół w KK czy meczet w Islamie to tylko szczegóły dla różnorodności powstałe w pewnie z woli Boga albo uwarunkowane kulturą ,miejscem nawet przyrodą , ale religie te wyznają tego samego Boga ,
Przeczysz sobie ,bo albo nie ma Boga i wszyscy się mylą albo jest jeden Bóg i wszystkie duże religie monoteistyczne go wyznają z wyłączeniem jakichś sekt a tak naprawde to wszystko zależy od człowieka
|
N sie 03, 2008 14:36 |
|
 |
WIST
|
Tak Pawełku :D
|
N sie 03, 2008 14:40 |
|
 |
Pawel25
|
Jednak przyznałeś mi racje bo wiesz jak wielce się myliłeś .
|
N sie 03, 2008 15:52 |
|
|
|