Mało - inteligentny Projekt
Autor |
Wiadomość |
Witold
|
pilaster napisał(a): Ponieważ piramida to jest kupa kamieni. .
Pilastrze, idąc za tokiem twojej filozofii:
Twój mózg to tylko zlepek komórek nerwowych, skóra i mięśnie to kupa tkanek. Jesteś tylko kupą niechlujnie poukładanych narządów, które mimo tego, jakoś działają. Tak samo jak Piramida Cheopsa stoi sobie niewzruszona od czterech tysięcy lat i wiesz co? Ta kupa kamieni w porównaniu z kupą narządów, jaką sam jesteś, jest zdecydowanie lepszą kupą, bo z ciebie za cztery tysiące lat nic już nie zostanie.
|
Wt sty 06, 2009 23:22 |
|
|
|
 |
pilaster
|
Wierzba napisał(a): Na jakich źródłach opierasz swoją wiedzę, drogi pilastrze? Na historycznych, archeologicznych i inżynierskich. Były artykuły o budowie piramid, zarówno w "Wiż", jak i w Scientific American", oraz na oględzinach własnych (piramid w Gizie) i wiedzy inżynierskiej i konstrukcyjnej ze studiów A skąd pochodzi wiedza Wierzby? Cytuj: Bo wydaje mi się, że Twoje przekonanie o nieskomplikowanej i "niechlujnej" strukturze piramid to tylko Twoje subiektywne odczucia. Poziom komplikacji konstrukcyjnej piramidy jest na poziomie dziecięcej babki z piasku. Rózni się tylko skala. Bardziej skomplikowana (niewiele bardziej, ale jednak) jest konstrukcja komór. Ale jest ona mikroskopijna w porównaniu z resztą piramidy. Na jakich podstawach opieracie przekonanie, że ludy późniejsze, aż do dzisiaj nie dąłyby rady piramidy zbudować (gdyby znalazł się jakiś obłąkaniec z forsą?) Cytuj: dla Ciebie osiągnięcia cywilizacji starożytnych są "niczym", Wręcz przeciwnie. Tam gdzie "starożytni" (okropny termin) mieli autentyczne osiągnięcia (Hellenizm) zauważam to, doceniam i się zachwycam. Cytuj: bo przecież wszystko, co dobre, można podpiąć wyłącznie pod kulturę chrześcijańskiego Zachodu. Ja nie zawężam w ten sposób swojego światopoglądu. Włąsnie że Wierzba zawęża. Do "nic co dobre nie może się brac z chrześcijaństwa" Cytuj: Lekceważąc materiał źródłowy, opinie naukowców i nie rozważając nawet innych poglądów. Prosze zatem przykład naukowców, którzy twierdzą, że piramida jest niezwykle skomplikowaną konstrukccja, której dzisiaj nie można by odtworzyć (nie ze względu na koszty, ale na stopień komplikacji projektu). Takich naukowców po prostu nie ma. Tak samo jak i takich którzy twierdzą, że Sumerowie, czy Babilończycy wiedzieli o istnieniu Neptuna, czy Plutona, albo że prekolumbijskie kultury amerykańskie wytwarzały jakies magiczne stopy. Tak twierdzą tylko danikenopodobni Cytuj: Przeczytaj najpierw kilka porządnych opracowań naukowych z dziedziny egiptologii, a dopiero potem podważaj teorię budowy rampy czy kwestionuj teorię orientacji piramidy Cheopsa względem ciał niebieskich. Wydaje mi się że przeczytałem ich wiecej od Wierzby. Minimalna wiedza na temat astronomii (nawet nie egiptologii) pozwala zauwazyc, że "korytarz wycelowany dokładnie w gwiazdę X" po prostu nie mógł byc zbudowany, ani wtedy, ani teraz, ani nigdy, chyba że jakaś jasna gwiazda znajdzie się dokładnie na biegunie niebieskim. Tak nie jest z obecną gwiazdą polarną i tak nie było z alfa draconis za czasów Cheopsa. Jeżeli takie korytarze były budowane, to mogły one wskazywac daną gwiazdę tylko w ściśle określonym dniu o okreslonej godzinie. I gdy to już zrobili, to dlaczego miałoby to świadczyć o jakimś niesłychanym wyrafinowaniu? Oto okolice bieguna północnego nieba w czasach Cheopsa.  Jak widzimy Thuban (alfa draconis - to ta jasna gwiazda po prawej na dole) leży dobre 1,5 stopnia od bieguna (przesadziłem z trzema, ale półtora wystarczy) Cytuj: Bo zabawna jest dyskusja z kimś, kto tworzy sobie własny obrazek historii starożytnej i odrzuca wszystko, co do niego nie pasuje.
to chyba napisałes o sobie. 
_________________ Brothers, what we do in life, echoes in eternity
Jest inaczej - Blog człowieka leniwego
|
Śr sty 07, 2009 19:52 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
To zastanawiające, pilastrze, ponieważ ja również korzystam ze źródeł archeologicznych i z dostępnej mi wiedzy na temat architektury, którą muszę nabyć jako przyszły archeolog. Jak wiadomo, nie na samych artykułach świat się kończy, istnieje także specjalistyczna literatura. Twoje źródła muszą być średnio dokładne, skoro tak kwestionuje się w nich tak mocno uprawnioną teorię rampy, stosowanej w budowie piramid.
Cytuj: Na jakich podstawach opieracie przekonanie, że ludy późniejsze, aż do dzisiaj nie dąłyby rady piramidy zbudować (gdyby znalazł się jakiś obłąkaniec z forsą?) Nie twierdzę, że późniejsze ludy nie dałyby rady. Archeologom z University of Chicago udało się wznieść bez problemów mini-piramidę o wysokości 9 metrów, używając spiralnej rampy. Blok kamienny z tego samego piaskowca, który stosowali Egipcjanie, może wciągnąć po rampie zaledwie 10-12 ludzi, wykorzystując jako "smar" pustynną glinę i wodę. Ale Egipcjanie byli pierwsi. To oni opracowali założenie architektoniczne, dokonali odpowiednich pomiarów i zrealizowali monumentalny projekt, który przetrwał tysiące lat. Patrząc na starożytnych z naszego punktu widzenia, to może nic - ale w ich czasach było to niezmiernie wielkie osiągnięcie i jako takie oceniają je badacze. Archeologia to nauka, która dąży do odtworzenia przeszłości, a nie do odgrzebywania jej tylko po to, by popatrzeć na dokonania naszych przodków z góry i machnąć na nie ręką, bo "to tylko kupy kamieni". W ich czasach było to niewyobrażalnie śmiałym projektem, związanym z ich kulturą, wiarą oraz mającym też niezły wpływ na politykę. Oceniając zabytek, powinniśmy na niego patrzeć zwłaszcza z perspektywy tych, którzy go stworzyli. Może piramida wyjęta z kontekstu wydaje się "kupą kamieni", jeśli, jak pilaster, popatrzymy na nią tylko okiem inżyniera. Ale już historyk czy archeolog nie może sobie pozwolić na takie stwierdzenie. Zatem, drogi pilastrze, zdecyduj się - albo mówisz o zabytku jako inżynier, albo jako poważnie podchodzący do historii człowiek. Cytuj: Wręcz przeciwnie. Tam gdzie "starożytni" (okropny termin) mieli autentyczne osiągnięcia (Hellenizm) zauważam to, doceniam i się zachwycam. No właśnie - to nazywa się niewłaściwe podejście. Do Hellenizmu masz sentyment, to jest w porządku, ale Egipcjanie Cię nie zachwycają, to ich można zepchnąć do roli miernych budowniczych. Nie tak myśli badacz, co najwyżej historyk-amator. Cytuj: Włąsnie że Wierzba zawęża. Do "nic co dobre nie może się brac z chrześcijaństwa" A, tu Cię boli - ale czy ja w którymś miejscu dyskredytuję wszystkie osiągnięcia chrześcijańskiego Zachodu? Doceniam je i zachwycam się nimi, i to w pełni, ale umiem też rozpatrywać ich negatywne aspekty. Nie tracąc z pola widzenia reszty świata. Cytuj: Jeżeli takie korytarze były budowane, to mogły one wskazywac daną gwiazdę tylko w ściśle określonym dniu o okreslonej godzinie. I gdy to już zrobili, to dlaczego miałoby to świadczyć o jakimś niesłychanym wyrafinowaniu?
Tak. Bo świadczyło to o tym, że łączą architekturę z wiarą w sposób tak pełny, jak to możliwe - niebo Północne łączone było z domeną zmarłych w religii Egipcjan. Podporządkowanie budowy grobowca i ułożenie planu w ten sposób, by wiązał elementy stabilne konstrucyjnie z ideologią wiary, jest dowodem wyrafinowania danej cywilizacji.
|
Śr sty 07, 2009 21:41 |
|
|
|
 |
pilaster
|
Wierzba napisał(a): Twoje źródła muszą być średnio dokładne, skoro tak kwestionuje się w nich tak mocno uprawnioną teorię rampy, stosowanej w budowie piramid. W takim razie niech Wierzba policzy jaką objetość musiałaby miec owa rampa. Niezaleznie od założeń, byłaby to wielokrotność objętości piramidy. Czyli sama piramida stalaby się mało znaczącym dodatkiem do rampy Dlatego najprawdopodobniej rampy w ogóle nie było. Cytuj: Ale Egipcjanie byli pierwsi. To oni opracowali założenie architektoniczne, dokonali odpowiednich pomiarów i zrealizowali monumentalny projekt, który przetrwał tysiące lat. Patrząc na starożytnych z naszego punktu widzenia, to może nic - ale w ich czasach było to niezmiernie wielkie osiągnięcie i jako takie oceniają je badacze. Owszem, tak było w ich czasach. Ale później powstawały rzeczy dużo lepsze, bardziej wyrafinowane i zaawansowane Cytuj: W ich czasach było to niewyobrażalnie śmiałym projektem, związanym z ich kulturą, wiarą oraz mającym też niezły wpływ na politykę. Oceniając zabytek, powinniśmy na niego patrzeć zwłaszcza z perspektywy tych, którzy go stworzyli. Owszem, tak włąsnie jest. Niemniej wykorzystywanie tej niewymyslnej budowli do deprecjonowania wszystkich późniejszych dokonań jest nie na miejscu. Jeżlei tylko wielkość ma znacznenie, to najwybitniejszym dziełem sztuki budowlanej XX wieku jest bazylika w Licheniu  Robi wrażenie, podobnie jak piramida Cytuj: Cytuj: Wręcz przeciwnie. Tam gdzie "starożytni" (okropny termin) mieli autentyczne osiągnięcia (Hellenizm) zauważam to, doceniam i się zachwycam. No właśnie - to nazywa się niewłaściwe podejście. Do Hellenizmu masz sentyment, to jest w porządku, ale Egipcjanie Cię nie zachwycają, to ich można zepchnąć do roli miernych budowniczych.
Jest dokładnie na odwrót. To własnie moja wiedza o Hellenizmie sprawia że czuję do niego sympatię (kiedyś lubiłem Rzym). Dokładnie tak samo wiedza o Średniowieczu, krucjatach, inkwizycji, etc, skłoniła mnie do przejścia na katolicyzm (choć oczywiście nie była czynnikiem decydującym)
|
Cz sty 08, 2009 21:16 |
|
 |
Witold
|
pilaster napisał(a): Dokładnie tak samo wiedza o Średniowieczu, krucjatach, inkwizycji, etc, skłoniła mnie do przejścia na katolicyzm (choć oczywiście nie była czynnikiem decydującym)
To mnie dobiło. Pilaster został katolikem ze względu na... wojny religijne wywołane przez katolicyzm
P.S. Czekam na odpowiedź w rodzaju "To nie były wojny religijne tylko misje pokojowe" etc.
|
Cz sty 08, 2009 21:28 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pilaster;
"Dokładnie tak samo wiedza o Średniowieczu, krucjatach, inkwizycji, etc, skłoniła mnie do przejścia na katolicyzm "
No rzeczywiście,mógłbys tę mysl nieco rozszerzyc,bo teraz dałeś powód,autentyczny powód ,żeby sie na ciebie ateiści i nie tylko, rzucili jak wygłodniałe wilki na zwierzynę 
|
Cz sty 08, 2009 23:24 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
mariamne z magdali napisał(a): pilaster; "Dokładnie tak samo wiedza o Średniowieczu, krucjatach, inkwizycji, etc, skłoniła mnie do przejścia na katolicyzm " No rzeczywiście,mógłbys tę mysl nieco rozszerzyc,bo teraz dałeś powód,autentyczny powód ,żeby sie na ciebie ateiści i nie tylko, rzucili jak wygłodniałe wilki na zwierzynę 
Kto dłużej na tym forum przebywa dokłądnie zna poglądy pilastra. Prześleź posty, a wszystko się wyjaśni 
|
Pt sty 09, 2009 0:03 |
|
 |
pilaster
|
mariamne z magdali napisał(a): pilaster; "Dokładnie tak samo wiedza o Średniowieczu, krucjatach, inkwizycji, etc, skłoniła mnie do przejścia na katolicyzm " No rzeczywiście,mógłbys tę mysl nieco rozszerzyc,bo teraz dałeś powód,autentyczny powód ,żeby sie na ciebie ateiści i nie tylko, rzucili jak wygłodniałe wilki na zwierzynę 
Tak jak wspomniał Eandil pisałme o tym wielokrotnie. Ale proszę wszystko zebrane do kupy
Dlaczego katolicyzm?
cywilizacja średniowieczna
krucjaty
|
Pt sty 09, 2009 9:09 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Pilaster. Zapoznalem sie z trescia zawarta pod linkami. Jak zaykle piszesz bardzo ciekawie i dajesz swiadectwo duzej wiedzy. Nie rozumiem tylko jednego. Czy Ty masz manie przesladowcza na temat wciskania ludziom jakie to sredniowiecze, w oparciu o katolicyzm, bylo wspaniale? Dymarki? W Chinach uzywano rodzaju wielkiego pieca 2000 lat wczesniej!
Jestem wystarczajaco dlugo na forum aby stwierdzic, ze katolikiem nie jestes bo nie mozesz byc. Albo przyjmujesz dogmaty Kosciola w 100% albo nie.
|
Pt sty 09, 2009 11:47 |
|
 |
SweetChild
|
Dural napisał(a): Jestem wystarczajaco dlugo na forum aby stwierdzic, ze katolikiem nie jestes bo nie mozesz byc. Albo przyjmujesz dogmaty Kosciola w 100% albo nie.
A od kiedy to staż na forum jest podstawą do orzekania, kto jest a kto nie jest katolikiem?
|
Pt sty 09, 2009 11:59 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Cytuj: A od kiedy to staż na forum jest podstawą do orzekania, kto jest a kto nie jest katolikiem?
Dla jednego staz na forum to ilosc postow, dla innego ich czytanie i proba wyciagania wlasciwych wnioskow.
|
Pt sty 09, 2009 12:10 |
|
 |
SweetChild
|
Dural napisał(a): Cytuj: A od kiedy to staż na forum jest podstawą do orzekania, kto jest a kto nie jest katolikiem? Dla jednego staz na forum to ilosc postow, dla innego ich czytanie i proba wyciagania wlasciwych wnioskow.
Polecam Słownik Języka Polskiego ewentualnie Słownik Wyrazów Obcych:
staż - okres pracy, czas sprawowania jakiejś funkcji, bycia członkiem jakiejś organizacji, zdobywania doświadczenia w jakimś zakresie itp.
staż - czas wykonywania pracy zawodowej, prowadzenia jakiejś działalności lub zdobywania doświadczenia; stażysta osoba odbywająca staż.
Jak widać, ten drugi się nie ma racji.
|
Pt sty 09, 2009 12:22 |
|
 |
SweetChild
|
SweetChild napisał(a): Jak widać, ten drugi się nie ma racji.
Ten drugi to oczywiście nie Słownik Wyrazów Obcych, ale ten "inny", dla którego staż to czytanie postów i próba wyciągania właściwych wniosków. 
|
Pt sty 09, 2009 12:25 |
|
 |
pilaster
|
Dural napisał(a): Czy Ty masz manie przesladowcza na temat wciskania ludziom jakie to sredniowiecze, w oparciu o katolicyzm, bylo wspaniale? Dymarki? W Chinach uzywano rodzaju wielkiego pieca 2000 lat wczesniej!. W Średniowieczu właśnie zastąpiono dymarki wielkimi piecami. A w Chinach na odwrót. Wszystkie wielkie piece zamknieto. Cytuj: Jestem wystarczajaco dlugo na forum aby stwierdzic, ze katolikiem nie jestes bo nie mozesz byc. Albo przyjmujesz dogmaty Kosciola w 100% albo nie
Dural w roli inkwizycji
A których dogmatów niby pilaster nie przyjmuje?
|
Pt sty 09, 2009 12:47 |
|
 |
Dural
zbanowany na stałe
|
Jeszcze jedno. Pilaster a jakie jest Twoje zdanie o papiezu?
|
Pt sty 09, 2009 14:44 |
|
|
|