| 

Ateizm,czyli urojona wizja człowieka 

| Autor | Wiadomość |  
			| No 
   | Cytuj: Bóg dał człowiekowi wolność, i jest to także wolność do niepoznania Boga. To nie wybór tylko przypadek gdzie tu wolność?

|  
			| So sty 03, 2009 19:03 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Witold 
   | JakubM napisał(a): Ateizm to zabijanie duszyTeizm to bezczeszczenie jej zwłok.

|  
			| So sty 03, 2009 19:05 | 

|  
		|  |  
			| Johnny99 
   | Owszem, wybór. Kto chce się zawierzać przypadkowi, sam odrzuca wolność. _________________
 I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

|  
			| So sty 03, 2009 19:06 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Ókaż 
   | Eandil napisał(a): Cytuj: Dziwne że nie uznajecie Ewangelii za źrodła historyczne skoro uznają je za takie historycy.Nazwiska proszęCzłowieku chyba każdy który zajmuje się starożytnością. Ale dobrze skoro pytasz ale to tylko kilku z nich na litere B:
 K.Berger, P. Bilbeck, J. Blank, G. Bornkamm, H. Braun.
 Naprawdę nie chce mi się spisywać wszystkich bo to zajęłoby mi węcej czasu niż mam.

|  
			| So sty 03, 2009 19:07 | 

|  
		|  |  
			| Witold 
   | Johnny99 napisał(a): Owszem, wybór. Kto chce się zawierzać przypadkowi, sam odrzuca wolność.Niczego nie wybierasz. Rodzisz się w społeczeństwie chrześcijańskim, nikt cię nie pyta o zdanie. Gdybyś się urodził w Afganistanie, też nikt by cię nie pytał i byłbyś zapewne muzułumaninem. A gdybyś się urodził w Indiach zapewne modliłbyś się do Kriszny. 
 Nie ma tu mowy o żadnym wyborze.

|  
			| So sty 03, 2009 19:08 | 

|  
				|  |  |  
		|  |  
			| Anonim (konto usunięte) 

| Witold a w jaki sposób teiści bezczeszczą zwłoki?? 

|  
			| So sty 03, 2009 19:09 | 

|  
		|  |  
			| Johnny99 
   | Cytuj: Niczego nie wybierasz. Rodzisz się w społeczeństwie chrześcijańskim, nikt cię nie pyta o zdanie. Gdybyś się urodził w Afganistanie, też nikt by cię nie pytał i byłbyś zapewne muzułumaninem. A gdybyś się urodził w Indiach zapewne modliłbyś się do Kriszny.Często stosowane u ateistów przejście od ogółu do szczegółu. Mówimy o wierze - nie o religii. Owszem, gdybym urodził się w Afganistanie, byłbym muzułmaninem - ale wierzącym lub niewierzącym, i tu jest sedno sprawy._________________
 I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

|  
			| So sty 03, 2009 19:10 | 

|  
		|  |  

| Nie to prawda powoduje wybór tam gdzie prawda tam tez właściwy wybór.Masz wybór ale my jako wolni ludzie mamy wolną wolę między dobrem a złem. 

|  
			| So sty 03, 2009 19:12 | 

|  
		|  |  
			| Johnny99 
   | Nie mówiąc już o innym, bardziej zasadniczym problemie - zakładam, że Witold urodził się w cywilizacji chrześcijańskiej. Jak więc, wedle jego teorii, jest możliwe, że jest ateistą, a nie chrześcijaninem ? _________________

|  
			| So sty 03, 2009 19:13 | 

|  
		|  |  
			| Witold 
   | mariamne z magdali napisał(a): Wiesz Witku,nie spodziewałam się po tobie...
Naprawdę, nie musisz mi się zwierzać.
 Chodzi mi tylko o to:
 co ma do tego wszystkiego ateizm?
 Bo napisałaś, że "ateizm prawie zaprowadził cie na sznurek na strychu"... ale co ma do tego ateizm?

|  
			| So sty 03, 2009 19:13 | 

|  
		|  |  
			| No 
   | Ókaż napisał(a): Człowieku chyba każdy który zajmuje się starożytnością. Ale dobrze skoro pytasz ale to tylko kilku z nich na litere B:K.Berger, P. Bilbeck, J. Blank, G. Bornkamm, H. Braun.
 Naprawdę nie chce mi się spisywać wszystkich bo to zajęłoby mi węcej czasu niż mam.
Oczywiście Biblia jest wykorzystywana jako źródło ale to nie znaczy, że wszystko o czym mówi jest automatycznie uznawane za prawdę, źródłami są też na przykład Iliada i Odyseja.

|  
			| So sty 03, 2009 19:14 | 

|  
		|  |  

| Dobra przeczytajcie Mądrość Syracha z PŚ i się dowiecie kto ma rację a przeciez Iliada i Odyseja to fikcja. 

|  
			| So sty 03, 2009 19:16 | 

|  
		|  |  

| Taki jestes bystry?
A to,ze skoro cały czas byłam niewierząca i do tego wsciekle zaprzeczałam Bogu,wybnierałam w oparciu o siebie,nie o Jego nauki,nie opierałam sie na Bogu tylko,no własnie...nie wiem na czym...nie prosiłam Go o pomoc i nie chciałam Jego pomocy,aż wylądowałam,ja samowystarczalna tam gdzie wylądowałam.Człowiek sam nic nie może!Idiota jest ten,kto twierdzi,że poradzi sobie bez Boga.Jakby go w pore nie było,to nie byłoby tu mnie.
 A mówić o swoim przypadku chcę,bo może pomoże to zrozumiec komuś o jego własnej beznadziejności jako człowieka,któryu myśli,że sam wszystko ogarnie i sam sobie poradzi.Otóz nie.

|  
			| So sty 03, 2009 19:19 | 

|  
		|  |  
			| Ókaż 
   | Ludzie jak dużymi literami mam do was mówić. Najpierw podważacie że ewangelię są źródłem historycznym Wy temu zaprzeczacie. Później udowadniam wam że nim jest a wy wtedy mówicie że nie są uznawane automatycznie za prawdę? Co ma jedno do drugiego. BIBLIA JESY ŹRÓDŁEM HISTORYCZNYM. Czy ja mówie do dzieci? przeczytajcie definicje w słowniczku dla dzieci. 

|  
			| So sty 03, 2009 19:19 | 

|  
		|  |  
			| No 
   | Masz racje ale jest w niej mnóstwo cennych informacji podobnie z Biblią. 

|  
			| So sty 03, 2009 19:20 | 

|  
		|  |  

|  | Nie możesz rozpoczynać nowych wątków Nie możesz odpowiadać w wątkach