Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 22:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona
 Paradoks omnipotencji rozwiązany 
Autor Wiadomość

Post Re: Paradoks omnipotencji rozwiązany
Powstaje nowa definicja wszechmocy.

Jestem wszechmogący, bo się ograniczyłem.

N lut 21, 2016 17:48

A znasz Kota w Butach? ;>)

Co do mnie, nie daj Boże, bym się miał chlubić z czego innego, jak tylko z Krzyża Pana naszego Jezusa Chrystusa.Gal 6:14

N lut 21, 2016 18:23

JedenPost napisał(a):
Chcieć a nie móc - może każdy, natomiast móc wszystko co się zechce przy braku takiej możliwości, by cokowiek oparło się realizacji owego chcenia - to wszechmoc.

Tutaj to już sie całkowicie zamotałeś.
Możliwość jest, to cokolwiek w postaci kamienia też jest, i to spowoduje, że wszechmocy nie będzie, kamień sie oprze realizacje tego chcenia, czyli nie da sie podnieść.

JedenPost napisał(a):
Nie jest, ponieważ w opisanym wariancie jego chcenie jest ograniczone przez możliwości, a nie odwrotnie.

A co mają do tego możliwości, przecież sam mówiłeś.

JedenPost napisał(a):
Ale przecież wszechmoc polega na tym, że można zrobić cokolwiek się zechce, prawda?

Robie to co mi sie zachce, nie zwracam uwagi na swoje możliwość, i jestem wszechmogący :D

N lut 21, 2016 20:47

Robek napisał(a):
JedenPost napisał(a):
Chcieć a nie móc - może każdy, natomiast móc wszystko co się zechce przy braku takiej możliwości, by cokowiek oparło się realizacji owego chcenia - to wszechmoc.

Tutaj to już sie całkowicie zamotałeś.
Możliwość jest, to cokolwiek w postaci kamienia też jest, i to spowoduje, że wszechmocy nie będzie, kamień sie oprze realizacje tego chcenia, czyli nie da sie podnieść.

Nie ma żadnego chcenia w tej sytuacji, pisałem już o tym. Jeżeli Bóg tworzy kamień, którego nie może podnieść, to nie chce go podnosić. Tym samym ów niemożliwy - nawet dla Boga - do podniesienia kamień w żaden spsób nie stoi n aprzeszkodzie realizowania się Jego woli.

Robek napisał(a):
Robie to co mi sie zachce, nie zwracam uwagi na swoje możliwość, i jestem wszechmogący

Nie bardzo.

Tak z samym diabłem po ludzku rozmawia.

N lut 21, 2016 20:57

JedenPost napisał(a):
Chcieć a nie móc - może każdy, natomiast móc wszystko co się zechce

Nie rozumiem dlaczego mielibyśmy sie ograniczać do takiej tylko możliwości ze sam zechce.
Moze byc prezcież tak ze ktoś inny zażyczy sobie by Bóg pokazał co potrafi. Wtedy ne musi sam z siebie chcieć, ale wypadałoby sie wykazać.

chwat napisał(a):
Powstaje nowa definicja wszechmocy.
Jestem wszechmogący, bo się ograniczyłem.
Tak wychodzi z dyskujsi. Jeśli odetnę to czego nie potrafię (udając ze nie chcę), w pozostałym jestem wszechmocny. Nie jeden jeszcze dziwolag wyjdzie w wyniku załozenia wszechmocy (Boga), albowiem wszechmoc po prostu nie istnieje, to sztuczny twór.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Pn lut 22, 2016 20:50

Askadtowiesz napisał(a):
Moze byc prezcież tak ze ktoś inny zażyczy sobie by Bóg pokazał co potrafi. Wtedy ne musi sam z siebie chcieć, ale wypadałoby sie wykazać.

Znaczy teraz dla odmiany (po idiocie) chcesz robić z Boga pajaca? :-D

Askadtowiesz napisał(a):
Tak wychodzi z dyskujsi. Jeśli odetnę to czego nie potrafię (udając ze nie chcę), w pozostałym jestem wszechmocny.

Nie jesteś. Po pierwsze - nie chodzi o udawanie, a o fatyczne niechcenie. Po drugie - o niemożnośc podyktowaną niechceniem, a nie na odwrót.

Pn lut 22, 2016 21:04

JedenPost napisał(a):
Askadtowiesz napisał(a):

Askadtowiesz napisał(a):
Tak wychodzi z dyskujsi. Jeśli odetnę to czego nie potrafię (udając ze nie chcę), w pozostałym jestem wszechmocny.

Nie jesteś. Po pierwsze - nie chodzi o udawanie, a o fatyczne niechcenie. Po drugie - o niemożnośc podyktowaną niechceniem, a nie na odwrót.

Ja faktycznie nie chce.
I wszystko co chce zrobić zrobie, bo jestem wszechmocny :mrgreen:

Pn lut 22, 2016 21:36
Macie tu paradoks ludzkiej glupoty, polaczonej z ludzka logika. Nic wiecej. :-)

Pn lut 22, 2016 21:43

Robek napisał(a):
Taka uwaga, że to nie jest żaden paradoks, to jest brak zrozumienia, co jest w tym pytaniu problemem.
Może jeszcze raz przypomne to pytanie.

Czy byt wszechmogący mógłby stworzyć kamień tak ciężki, że nawet on sam nie mógłby go podnieść?

I na to pytanie odpowiedźi nie ma, bo ta cała wszechmoc to jest abstrakcja, to coś nie istnieje materialnie, więc takie pytanie nie ma sensu.
Natomiast co niektórzy mówią, że da sie to jakoś obejść,choćby w ten sposób.
1. Wszechmogący w tym jednym przypadku, ograniczy swoją wszechmoc, a i tak pomimo tego będzie wszechmogący :D
2. Wszechmogący nie bedzie robił takich rzeczy, jak stwarzanie kamienia i z tego powodu że tego nie stworzył, pozostanie wszechmogącym.
3. Wszechmogący stworzy i podniesie kamień którego nie może podnieś! tutaj już mamy brak logiki.
4. No więc jak już jesteśmy przy logice, to wszechmogący jest czymś dla ludzi niepojętym, więc można by uznać że nie zrozumiemy odpowiedzi na to pytanie odnośnie tego całego kamienia :-D
Osobiście wybieram wariant numer 4, jestem katolikiem, nie zajmuje sie logiką, mam wiare :mrgreen:

Uhh no idalej o tym kamieniu... no dobra jak bierzemy to dosłownie to proszę:
Załącznik:
B1.jpg
B1.jpg [ 10.61 KiB | Przeglądane 3460 razy ]

Tak to rozumiemy gdy ktoś zadaje to pytanie. Model fizyczny musi tu spełnić założenia - kamień M1(kamień)<M2(Masa przyciągająca, np. ziemia) oraz siła P>G(grawitacja) i odległość M1 od M2 musi się zwiększyć. Ponieważ pytamy o Boga więc trzeba wszystko okrasić potęgą do nieskończoności i mamy wszechmoc stwórczą. Czy coś może zaburzyć te zależności? Nie. W tym przypadku jest to już kwestia skali. Bóg jednak nie jest ograniczony i nie będzie się głowił jak złamać zasady logiki które sam stworzył... po prostu dostosuje warunki do pytania...
Czy Bóg Wszechmogący może stworzyć kamień(tak ciężki), którego Sam nie będzie w stanie podnieść?
TAK, TAK, TAK... otóż nawet wam to narysuje, a Bogiem nie jestem:
Załącznik:
B2.jpg
B2.jpg [ 19.65 KiB | Przeglądane 3460 razy ]

Po prostu może stworzyć kamień w kształcie idealnej kuli w środku planety o kształcie idealnej kuli której wnętrze jest puste, wybranie to też jest w kształcie idealnej kuli... grawitacja w tym miejscu jest jednolita więc kamień pozostawiony bez ruchu dokładnie w środku kuli będzie zawieszony i nie upadnie bo siły się będą równoważyć. Pan Bóg nie może podnieść kamienia w takim położeniu bo kamień JUŻ JEST najbardziej oddalony od ciała które go przyciąga. Przystawienie jakiejkolwiek siły do kamienia spowoduje, że kamień... UPADNIE! Wiec w tym modelu nie można "podnieść" kamienia bo każda próba zakończy się jego upadkiem! Bóg może stworzyć taki model, niemożność podniesienia kamienia NIE jest tu ułomnością wszechmocy ale zwykłym ograniczeniem narzuconym przez sam model! Nie umniejsza to wszechmocy Boga ale też nie potwierdza tej wszechmocy bo nawet człowiek potrafi to wymyślić. Gdzie więc jest błąd? Ano nie o kamień tu chodzi, a o ograniczenie się Boga. Pan Bóg ogranicza się do Dobra, nie robi co mu się wymyśli, nie jest chaotyczny... Spójrzcie na Ziemię, dookoła są tony elektronów, gdyby "wyssać" je z ziemi to by ją spaliły, gdy trzymacie miedziany pręt w ręku jest w nim tak samo "stado" wolnych elektronów ale dopóki nie uporządkujecie chaosu, dopóki elektrony latają "gdzie chcą" nie są w stanie nic wytworzyć... Przykładając zaś do pręta dwa różne potencjały sprawiamy że elektrony poruszają się w sposób uporządkowany i tworzą prąd. Mocy prądu chyba nie muszę tłumaczyć. W mojej pierwszej odpowiedzi poznałem, że wszechmoc nie jest chaosem, podlega prawom i jest ukierunkowana, wszechmoc się ogranicza, co widać po Bogu, o którym czytamy w Piśmie Świętym.
Wiec nie chodzi o żadne kamienie, a o naturę wszechmocy, kto chce ją poznać nie uczy się z tego co Bóg sam objawił.

PS. Nie jestem w Seminarium :), mam 34 lata i jestem inżynierem.

Pn lut 22, 2016 22:54

x1mpi napisał(a):
wszechmoc się ogranicza, co widać po Bogu, o którym czytamy w Piśmie Świętym.

Jeśli wszechmoc sie ograniczy, to już nie będzie wszechmocą.

Pn lut 22, 2016 23:22

Robek napisał(a):
Ja faktycznie nie chce.
I wszystko co chce zrobić zrobie, bo jestem wszechmocny :mrgreen:

Nic podobnego.

Robek napisał(a):

Niby czemu?

Wt lut 23, 2016 7:23

JedenPost napisał(a):

Robek napisał(a):

Niby czemu?

Wszechmoc, oznacza że wszystko może zrobić, jeśli to ograniczymy w jakiś sposób, to już tej wszechmocy nie będzie, bo już wszystkiego zrobić nie może.

Wt lut 23, 2016 14:39

Wszechmoc oznacza, że może zrobić wszystko co chce, bo wszystko poddaje się jego woli.

Wt lut 23, 2016 17:49

JedenPost napisał(a):
Askadtowiesz napisał(a):

To sądzisz ze Bóg pajacował czyniac rózne cuda, podobnie zresztą Jezus. Często to czynił aby pokazać swą moc.

Askadtowiesz napisał(a):

Cytuj:

Obserwator zewnętrzny nie jest w stanie stwierdzic czy nie mogę czy nie chcę, musi albo uznać moją deklaracje albo zmusic mnie do eksperymentu.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

Wt lut 23, 2016 20:59

x1mpi napisał(a):
Po prostu może stworzyć kamień w kształcie idealnej kuli w środku planety o kształcie idealnej kuli której wnętrze jest puste, wybranie to też jest w kształcie idealnej kuli.

Oj, panie inżynierze, któż widział taką planetę? Proponuję sie troche rozgladnac co one mają w środku. Moze to cos całkiem wydumanego, ale dlaczego ma sie nazywać planetą?

Cytuj:
Przystawienie jakiejkolwiek siły do kamienia spowoduje, że kamień... UPADNIE! Wiec w tym modelu nie można "podnieść" kamienia bo każda próba zakończy się jego upadkiem!

Jeśli Bogu kamien się wymknie przy próbie podniesienia, to w tym wypadku oznacza że Bóg sie zapętlił, wiec nie jest wszechmocny. Paradoks wiec jest nadal.
Cytuj:
Spójrzcie na Ziemię, dookoła są tony elektronów, gdyby "wyssać" je z ziemi to by ją spaliły, gdy trzymacie miedziany pręt w ręku jest w nim tak samo "stado" wolnych elektronów ale dopóki nie uporządkujecie chaosu, dopóki elektrony latają "gdzie chcą" nie są w stanie nic wytworzyć... Przykładając zaś do pręta dwa różne potencjały sprawiamy że elektrony poruszają się w sposób uporządkowany
To chyba jakaś fizyka alternatywna. Elektrony sa składnikami atomów i tworzą ukłąd jak najbardziej uporządkowany i ustabilizowany. Atomy są trwałe!!! Wytworzenie prądu jest naszym, sztucznym działaniem, nie jest to żadne uporządkowanie, raczej zaburzenie naturalnego porządku,

G.C. Lichtenberg

Wt lut 23, 2016 21:24
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 137 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10  Następna strona