Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 07, 2025 3:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
 Jeśli Bóg nie istnieje to nic nie ma sensu. 
Autor Wiadomość

wielu prawd od Boga (dla nas katoli) nikt nie tylko nie obali,ale i nie przeskoczy: np.faktu,że człowiek jest egoistą.Banał bolesny,ale jest.
Znowu chrześcijaństwo podaje się za lekarstwo na chorobę, którą samo wymyśliło. Po pierwsze, człowiek przejawia zachowania egoistyczne ORAZ przejawia zachowania altruistyczne (pro-grupowe) podobnie jak wszystkie gatunki stadne. Kto ci powiedział, że egoizm jest 1) czymś złym, 2) czymś, czego można uniknąć? Bzdura bzdurą pogania. Społeczeństwo złożone z samych altruistów wyginęłoby tak samo, jak społeczeństwo egoistów.

N kwi 26, 2009 21:12
Zobacz profil WWW

Dobrze wiesz, że chodzi o wszystko co związane jest z własnym życiem.

Ale ja np. jestem wierzącym, praktykującym i zdecydowanym katolikiem, i wszystko, co jest związane z moim życiem jest związane z katolicyzmem, więc nie rozumiem rozróżnienia.

Cytuj:
A dla ścisłości - ateizm dopuszcza irracjonalizm, nielogiczność, kosmiczne świstaki i tak dalej.

To po co ateiści zarzucają religii irracjonalizm itd. skoro go dopuszczają ?

Cytuj:
Katolicyzmu i chrześcijaństwa nie, bo wynika to z sądu analitycznego pojęcia ateizm.

Mógłbym tu zacząć się czepiać w stylu ateistów powtarzających: " Czy wszechmocny Bóg może czegoś nie móc ", ale się powstrzymam.

Cytuj:
Stosując więc określenie ateizm chcę podkreślić jedynie antagonizm to chrześcijaństwa.

A może ładniej by było " antychrystianizm " ?

Cytuj:
PS: O jaki blog chodzi? O -=ta nazwa, której nie wolno tutaj wypowiadać=-. info

O blog " Antychryst. Antyk przeciw chrześcijaństwu ". Dlaczego nie wolno wypowiadać ?

Cytuj:
Ateizm nie jest konkurencja Twojej religii, na niego sie nie przechodzi.

To dlaczego przeciwstawia się religii ( np. w Twojej osobie ), skoro z nią nie konkuruje ?

Cytuj:
Wiec to nie jest tak, ze przechodzi sie z czegos bezsensownego na cos bezsensownego, tylko rezygnuje sie z czegos bezsensownego i koniec bajki.

No to w odwrotną stronę jest tak samo - ja rezygnuję z bezsensownego ateizmu, i koniec bajki..

Cytuj:
nie wydaje mi się by uzasadnienie które oferuje było lepsze.

Wiara odwołuje się do uzasadnienia absolutnego, które właśnie dlatego jest " najlepsze " ( choć to bardzo złe słowo ), że jest ostateczne. Nawet jeżeli uzasadnienie absolutne " nie istnieje ", to w każdym razie odwołanie się do niego jest postawą konsekwentną, do samego końca ( bo po Bogu - jak się zakłada - nic już nie ma ).

Cytuj:
Znowu chrześcijaństwo podaje się za lekarstwo na chorobę, którą samo wymyśliło.

Ale radość, można się tak fajnie czepić jednego słówka.. wszyscy wiedzą, o co śLd chodziło, ale przecież nie można przegapić okazji do powiedzenia, że " każdy przejawia zachowania egoistyczne, jest to normalne, a chrześcijaństwo jest przeciwko człowiekowi ! ". Chrześcijaństwo dość wyraźnie promuje " zdrowy " egoizm ( " kochaj bliźniego jak siebie samego " ), natomiast zwalcza egoizm " niezdrowy ". Ot i cała historia.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn kwi 27, 2009 12:43

Ale ja np. jestem wierzącym, praktykującym i zdecydowanym katolikiem, i wszystko, co jest związane z moim życiem jest związane z katolicyzmem, więc nie rozumiem rozróżnienia.

I już zapomniałeś, że pisałem o ateiźmie?

Cytuj:
To po co ateiści zarzucają religii irracjonalizm itd. skoro go dopuszczają ?

Myślę, że większość go nie dopuszcza. Pojęcia ateizm używa się tylko i wyłącznie aby podkreślić niewiarę w Boga/bogów. Ateizm jest racjonalny, bo nie jest sprzeczny z poznaniem racjonalnym, a mam na myśli jego jedyne założenie - niewiarę w Boga.

Jeśli ktoś chce podkreślić swój racjonalizm nazywa się racjonalistą, gdy nazywa się ateistą podkreśla swoją niewiarę w Boga/bogów.

Cytuj:
Mógłbym tu zacząć się czepiać w stylu ateistów powtarzających: " Czy wszechmocny Bóg może czegoś nie móc ", ale się powstrzymam.

Tak, bo Johnny teraz może napisać każdą pierdołę i podeprzeć się argumentem braku logiki Boga. Niestety nasz świat jest racjonalny, dlatego właśnie NIE MÓGŁBYŚ i słusznie że się wstrzymałeś.

Cytuj:
A może ładniej by było " antychrystianizm " ?

Ateizm wystarcza, gdybyś był muzułmanem, to powiedział bym, że chodzi o antagonizm dla islamu.

Cytuj:
O blog " Antychryst. Antyk przeciw chrześcijaństwu ". Dlaczego nie wolno wypowiadać ?

Saxon stwierdził, że nazwa strony nie może być promowana na tym forum ze względu na brzmienie.

Strona ta nie propaguje ateizmu, lecz politeizm i kulturę antyczną :)

Pn kwi 27, 2009 13:01

No to w odwrotną stronę jest tak samo - ja rezygnuję z bezsensownego ateizmu, i koniec bajki..

Nie, bo chrześcijaństwo nie jest tylko rezygnacją z ateizmu, lecz wyborem konkretnej doktryny.

Czy rezygnacja z nieposiadania samochodu jest po prostu rezygnacją, czy również wyborem konkretnego modelu?

Pn kwi 27, 2009 13:03

Cytuj:
Znowu chrześcijaństwo podaje się za lekarstwo na chorobę, którą samo wymyśliło.

Ale radość, można się tak fajnie czepić jednego słówka.. wszyscy wiedzą, o co śLd chodziło, ale przecież nie można przegapić okazji do powiedzenia, że " każdy przejawia zachowania egoistyczne, jest to normalne, a chrześcijaństwo jest przeciwko człowiekowi ! ". Chrześcijaństwo dość wyraźnie promuje " zdrowy " egoizm ( " kochaj bliźniego jak siebie samego " ), natomiast zwalcza egoizm " niezdrowy ". Ot i cała historia.
Przykro mi, ale czego by Jezus nie mówił, to omysł na etykę czysto altruistyczną jest chrześcijański. Zgoda, nie Jezusowy, ale wynika wprost z chrystologii, skoro Jezus ofiarował siebie, a chrześcijanin ma naśladować Jezusa. śLd określał egoizm jako prawdę bolesną, biedę, przeciwstawił go miłości i służeniu. Jak wiele razy pisałem, etyka katolicka jest rozsądniejsza od wielu chrześcijan i od własnej teologii. Ale faktem jest, że bez chrześcijaństwa nikt by nie próbował wymyślać etyki czysto altruistycznej.

Pn kwi 27, 2009 13:13
Zobacz profil WWW

Nie, bo chrześcijaństwo nie jest tylko rezygnacją z ateizmu, lecz wyborem konkretnej doktryny. Czy rezygnacja z nieposiadania samochodu jest po prostu rezygnacją, czy również wyborem konkretnego modelu?

A czy rezygnacja z posiadania samochodu musi się wiązać z zanegowaniem istnienia samochodów i walką z motoryzacją ? Nie. Więc analogia wcale nie jest taka daleka. Ateizm również jest wyborem, i to bardzo radykalnym. Ten, kto po prostu odmawia podjęcia wyboru, jest agnostykiem.

Cytuj:
Ateizm jest racjonalny, bo nie jest sprzeczny z poznaniem racjonalnym

A wędkowanie jest religijne, bo nie jest sprzeczne z poznaniem religijnym.

Cytuj:
Niestety nasz świat jest racjonalny

Niestety ? Na szczęście. Gdyby nie był racjonalny, nikt nie wpadłby na pomysł, że został przez Kogoś stworzony ;)

Cytuj:
Strona ta nie propaguje ateizmu, lecz politeizm i kulturę antyczną

Tak ? To dlaczego się nazywa " Antychryst " a nie np. " poznaj piękno i mądrość kultury antycznej i politeizmu '' ? Ja tam znam powód, ale niewątpliwą przyjemność i satysfakcję z bycia -ANTY ( k ? ) zostawię Wam :D

Cytuj:
to pomysł na etykę czysto altruistyczną jest chrześcijański.

Muszę przyznać, że pochlebiasz mi w tym momencie - ja tutaj zdecydowanie częściej słyszałem, że altruistyczni to są ateiści, bo pomagają nie oczekując w zamian żadnego nieba. Miło, że uważasz inaczej.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

Pn kwi 27, 2009 13:50

O tym co założyciele tej strony ("tej-której-się-nie-wymienia".info) myślą o ateizmie również możesz na niej przeczytać, zaraz pod "satanizm". W skrócie - wielu ateistów jest bardziej chrześcijańskich od papieża.
Co do nazwy strony, dzięki za radę, kiedyś przyjdzie czas, by odważniej rozwinąć i w tym kierunku działalność. :D

Pn kwi 27, 2009 13:56
Zobacz profil WWW

A czy rezygnacja z posiadania samochodu musi się wiązać z zanegowaniem istnienia samochodów i walką z motoryzacją ? Nie. Więc analogia wcale nie jest taka daleka. Ateizm również jest wyborem, i to bardzo radykalnym. Ten, kto po prostu odmawia podjęcia wyboru, jest agnostykiem.

A nie uważasz, że dość istotną różnicą jest to, że samochody widać :) ?

Brak podjęcia wyboru też jest wyborem. Czym się różni zachowanie agnostyka od ateisty? Agnostyk również nie jest osobą religijna, w praktyce postawy się niemal pokrywają.

Cytuj:
A wędkowanie jest religijne, bo nie jest sprzeczne z poznaniem religijnym.

A poniedziałki są zielone, a czwartki fioletowe.

Cytuj:
Niestety ? Na szczęście. Gdyby nie był racjonalny, nikt nie wpadłby na pomysł, że został przez Kogoś stworzony

Znowu przeinaczanie wypowiedzi. Ostatnio naprawdę to polubiłeś:
Cytuj:

Niestety dla tej uwłaczającej wypowiedzi.

Cytuj:
Tak ? To dlaczego się nazywa " Antychryst " a nie np. " poznaj piękno i mądrość kultury antycznej i politeizmu '' ?

www.poznajpieknoimadrosckulturyantyczne ... eizmu.info najprawdopodobniej byłoby kłopotliwe do wpisywania w przeglądarce :)

Cytuj:
Ja tam znam powód

Ja nie znam, a Ty znasz :-D

Pn kwi 27, 2009 14:03

O tym co założyciele tej strony ("tej-której-się-nie-wymienia".info) myślą o ateizmie również możesz na niej przeczytać, zaraz pod "satanizm"

Czytałem ;)

Cytuj:
A nie uważasz, że dość istotną różnicą jest to, że samochody widać ?

Jeśli chodzi o analogię - nie.

Cytuj:
Brak podjęcia wyboru też jest wyborem. Czym się różni zachowanie agnostyka od ateisty?

Co do zdania pierwszego - to prawda. Co do zdania drugiego - Ty powinieneś lepiej to wiedzieć, skoro nazywasz siebie właśnie ateistą, a nie agnostykiem. Jak byś się zachowywał, gdybyś był agnostykiem ? Różnica niekoniecznie tkwi w zachowaniu. Różnica przede wszystkim tkwi w podejściu. Agnostyk ma podejście bardziej otwarte - nie wiadomo, może tak, może nie, nie wiem, nie mam zamiaru decydować. Ateista ma podejście całkowicie zamknięte - nie i koniec.

Cytuj:
najprawdopodobniej byłoby kłopotliwe do wpisywania w przeglądarce Uśmiech...

A może " antyk.pl " ? :D Ale nie wiem, czy nie jest już zajęte :D

Cytuj:
Niestety dla tej uwłaczającej wypowiedzi.

1)
- ateizm dopuszcza wszystko
- poza tym, co wynika z sądu analitycznego pojęcia " ateizm "
- ateizm oznacza brak wiary, a więc:
- ateizm np. nie dopuszcza wszelkiej wiary
- teza, że ateizm dopuszcza wszystko nie oznacza, że dopuszcza ABSOLUTNIE wszystko co ktokolwiek sobie wymyśli, tylko wszystko to, co nie jest z nim sprzeczne

2)
- Bóg może wszystko
- poza tym, co wynika z sądu analitycznego pojęcia " Bóg "
- Bóg oznacza Najwyższego, a więc
- Bóg np. nie może stworzyć wyższego od siebie Boga
- teza, że Bóg może wszystko nie oznacza, że może ABSOLUTNIE wszystko co ktokolwiek sobie wymyśli, tylko wszystko to, co nie jest z Nim sprzeczne

Punkt 1 ateiści doskonale rozumieją, punktu 2 zrozumieć nie są w stanie.

Wt kwi 28, 2009 14:19

- teza, że ateizm dopuszcza wszystko nie oznacza, że dopuszcza ABSOLUTNIE wszystko co ktokolwiek sobie wymyśli, tylko wszystko to, co nie jest z nim sprzeczne

Czyli jednak są rzeczy których Bóg zrobić nie może?
A mógłby próbować?

Wt kwi 28, 2009 14:59

http://www.youtube.com/watch?v=dr3q6Cid1po
Jak ktoś zna angielski. Czy życie tych ludzi nie ma sensu?

Cz maja 28, 2009 21:37
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9