Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 19:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9
 Kim była żona Kaina? 
Autor Wiadomość

Post Re: Kim była żona Kaina?
Cytuj:
Napisane: 08 lut 2010 16:12

Re: Kim była żona Kaina?
nomines napisał(a):
Zastanawia mnie, że nikt do tej pory nie napisał, że po Adamie i Ewie Bóg mógł stworzyć jeszcze wiele par ludzkich - w końcu miał na to co najmniej 13 lat (minimalny wiek, w jakim Kain byłby w stanie zapłodnić kobietę). Adam i Ewa są wyłącznie symbolem pochodzenia człowieka od Boga a nie z przypadku.

Nie tylko symbolem, sa naszymi przodkami cielesnymi. Policzyć sobie możesz ile synów i córek mogli spłodzić Adam i Ewa przez 900 lat. Nie wiadomo jak długo, do jakiego wieku byli wstanie płodzić potomków. Widać jednak Bóg uznał to za wystarczające, gdy dalej na nich opierał realizacje swych zamierzeń, by napełnić ludźmi ziemie.. Stalo sie.
Pozdrawiam

Tak się zastanawiam… o czym tu mowa? Przecież dzisiejsza nauka oraz analiza literacka Rdz1-11 w świetle literatury Wschodu i mezopotamskie paralele patriarchów przedpotopowych nie pozostawiają wątpliwości: Świat nie powstał w ciągu 6 dni. Nigdy nie było biblijnego Adama i biblijnej Ewy. Nie było też Kaina i Abla oraz nie było Noego i nie było globalnego potopu.
Dla tego temat: „Kim była zona Kaina” jest bezzasadne. Rozumiem, że autorowi chodzi o wykazanie kazirodztwa, ale chyba trafił z tematem kulą w płot.

Jeżeli już, to może lepiej porozmawiać na temat kim była żona Abrahama? (Rdz20, 12)

Śr lut 10, 2010 15:27
nomines napisał(a):
Zastanawia mnie, że nikt do tej pory nie napisał, że po Adamie i Ewie Bóg mógł stworzyć jeszcze wiele par ludzkich - w końcu miał na to co najmniej 13 lat (minimalny wiek, w jakim Kain byłby w stanie zapłodnić kobietę). Adam i Ewa są wyłącznie symbolem pochodzenia człowieka od Boga a nie z przypadku.

Zastanawia mnie jak wytłumaczycie takim razie ten dokument Soboru:

Jeśli zaś chodzi o inna hipotezę, mianowicie poligenizm, to synowie Kościoła wcale już nie mają podobnej wolności. Nie wolno bowiem wiernym przyjmować opinii, której zwolennicy twierdzą, że po Adamie istnieli na ziemi ludzie nie pochodzący od niego, jako prarodzica, drogą naturalnego rozmnażania się, lub że Adam oznacza pewną liczbę prarodziców. Okaże się bowiem całkiem niemożliwe, jakby się dało pogodzić taką teorię z nauką źródeł prawdy Objawionej i dokumentów Kościoła Nauczającego o grzechu pierworodnym, który pochodzi z grzechu rzeczywiście popełnionego przez jednego Adama i przeszczepiany rodzeniem na wszystkich jest zarazem wrodzonym grzechem własnym każdego człowieka (Rz 5, 12 –19, Sobór Trydencki, seria V, kan. 1-4).

Jak widać wcale nie jest to takie oczywiste.

Wychodzi na to, że prawda historyczna ma znaczenie drugorzędne. Po prostu trzeba wierzyć w to, co aktualnie uznaje Kościół.

Rozumiem to. Jednak wybaczcie, ale te mądralowate wypowiedzi, ze "To SYMBOL" w tym kontekście są nieco drażniące.

N mar 28, 2010 11:29
zbanowany na stałe

Teresse, opamietaj sie kobieto! Widze u Ciebie wyrazny pociag ku ateizmowi! Historia to "rzecz" dokonana, jej nie zmienisz, mozesz wypaczyc. Sobory to zgromadzenia ludzi, moga mylic sie wielokrotnie.

N mar 28, 2010 12:20
Dural napisał(a):
Teresse, opamietaj sie kobieto! Widze u Ciebie wyrazny pociag ku ateizmowi! Historia to "rzecz" dokonana, jej nie zmienisz, mozesz wypaczyc. Sobory to zgromadzenia ludzi, moga mylic sie wielokrotnie.

:D

Spokojnie...Za bardzo doświadczyłam w moim życiu obecności św. Tereski i Matki Najświętszej... :-)

Ale fakt, że Sobór się mylił powinien nauczyć nas pokory.
Czego nie widzę w mądralowatch wypowiedziach" To SYMBOL".
Ale może to projekcja jeno...

N mar 28, 2010 12:27

Kochani - myśleć myśleć.

Podobno był Adam i Ewa. Podobno nie posłuchali Boga więc musieli opuścić raj i ich potomkowie ponoszą konsekwencje tego grzechu ( grzech pierworodny ). Z drugiej strony podobno w czasch Kaina ( syn Adama ) było już dużo innych ludzi ( nawet miast ). Więc p. Bóg musiał stworzyć inne pary ( tym bardziej aby nie dochodziło do związków kazirodczych ). Ale te inne pary nie podlegały już pod grzech pierworodny bo przecież nie były potomkami Adama i Ewy.
Baju baju - kupy si,ę nie trzyma. Więc alegoryczne - więc ludzkość cierpi z powodu alegorycznego grzechu ????

Cz kwi 01, 2010 12:38
Zobacz profil WWW

Wątpiący napisał(a):
Więc alegoryczne - więc ludzkość cierpi z powodu alegorycznego grzechu ????

Ponieważ wielu ludzi niezależnie od czasów mówią Bogu tak jak Adam i Ewa: "ja wiem co jest dla mnie lepsze i postąpię wedle mojego mniemania, a Ciebie Boże nie potrzebuje". Ten grzech trwa nieustannie.

Cz kwi 01, 2010 15:07

To dlaczego konsekwencjie tago ponoszą również ludzie nie mówiący nie bogu - np. dzieci ????? Ks . Saloij tłumaczy to tak - skutkiem jazdy po pijaku jest zabicie innych ludzi. podobnie z grzechem pierworodnym - skutki ponoszą inni. A kto stworzył świat w którym skutkiem grzechu jednych ludzi jest cierpienie innych ????

So kwi 03, 2010 19:13
Zobacz profil WWW

mazli napisał(a):
Wątpiący napisał(a):
Więc alegoryczne - więc ludzkość cierpi z powodu alegorycznego grzechu ????

Ponieważ wielu ludzi niezależnie od czasów mówią Bogu tak jak Adam i Ewa: "ja wiem co jest dla mnie lepsze i postąpię wedle mojego mniemania, a Ciebie Boże nie potrzebuje". Ten grzech trwa nieustannie.

Od jakich czasów Adama i Ewy? Tzn od kiedy? Od czasu istnienia homo erectus, czy ardipithecus ramidus?. Kiedyś czytałem nawet na portalu wiara.pl artykuł o tym, że pierwsze wersy Rdz to piosenka :-). Adam i Ewa, to pewna myśl teologiczna a nie postacie historyczne.

Pt sie 13, 2010 23:22
zbanowany na stałe

Adam „został ojcem synów i córek” . Tak więc Kain wziął sobie za żonę jedną ze swoich sióstr lub bratanic.Bo nie było nikogo innego na ziemi. Później Prawo Boże dane Izraelitom zabroniło związków małżeńskich pomiędzy rodzeństwem

Cz wrz 02, 2010 15:24
amittaj napisał(a):
Tak więc Kain wziął sobie za żonę jedną ze swoich sióstr lub bratanic.Bo nie było nikogo innego na ziemi.

Tak się kończy usiłowanie brania Biblii dosłownie... :?

Cz wrz 02, 2010 16:04
zbanowany na stałe

Kazirodztwo w tamtym czasie to żadna nowina.Ludzie musieli się jakos rozmnożyc.A że Bóg na to zezwalał to nie mój problem.Lot ocalały z Sodomy też współżył ze swoimi córkami,a może raczej one z nim,wczesniej upijając go winem.

Cz wrz 02, 2010 16:36
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 131 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 5, 6, 7, 8, 9