Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt paź 14, 2025 1:18

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 190 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona
 Wszechobecność pentagramu 
Autor Wiadomość

Post Re: Wszechobecność pentagramu
ja_ja napisał(a):
@Elbrus
Jeśli chodzi o medaliki, to chyba nie jest kwestia tego tematu. Domyślam się, że
dążysz do Cudownego Medalika NMP i obietnic danych tym, którzy ten medalik będą nosić.
Chodzi o wszelkiego rodzaju szkaplerze, krzyżyki i wisiorki ze świętymi.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Cz gru 30, 2010 16:31

No to w tym wypadku stosuje wytłumaczenie które już wcześniej podałem, jak chcesz rozwijać zagadnienie, to załóż nowy temat i wyślij mi linka. Tu rozmawiamy na temat 'Wszechobecność pentagramu' i chyba trochę zboczyliśmy z tematu, nie sądzisz?

Okultyzm natomiast jest przedstawiany jako nauka równa matematyce, czy fizyce. Doświadczenia, wyniki doświadczeń itp. i w tym rozumieniu nie jest on nauką. Istnieje od dość dawna, a jak dotąd nie udało się stworzyć jasnych praw, uzyskać jasnych i powtarzalnych wyników doświadczeń.

Teologia chrześcijańska ma natomiast jasne prawa, opiera się słowie przekazanym od Boga i zajmuje analizą tej nauki. A jak się w swoim krótkim życiu przekonałem - jest tam co poznawać.

Są nauki ścisłe i nauki humanistyczne. Kwestia tylko tego, że okultyści chcą zaliczyć swoją profesje do tego pierwszego działu, a to im nie wychodzi.

I jeszcze raz chciałbym zaznaczyć, że tytuł tego tematu brzmi 'Wszechobecność pentagramu', więc nie będę odpowiadał na posty niezwiązane z tematem (a przynajmniej tak planuje, bo nie wiem na ile to możliwe).

Cz gru 30, 2010 17:51
czasowo zablokowany

ja_ja napisał(a):
I okultyzm nie jest nauką, bo nie spełnia metody naukowej.

Owszem spełnia. Metoda naukowa są to metody niezbędne do rozwiazywania problemow naukowych, ktorymi sa miedzy innymi brak wiedzy (braki w danej nauce). W okultyzmie szukamy rowniez odpowiedzi na niektore pytania dotyczace miedzy innymi duszy, co jest wypelnianiem brakow w wiedzy.

ja_ja napisał(a):
A to czy sobie ktoś będzie mówił, że jest - nie zmieni faktu, że nie jest zgodnie ze stanem rzeczy na tym świecie.

Więc to że ktoś będzie mówił że pentagram to zuo, nie zmienia faktu że nim nie jest.

ja_ja napisał(a):
Dwóch naukowców musi przeprowadzić w dwóch różnych miejscach identyczne doświadczenie i otrzymać identyczne wyniki

Podam tutaj bardzo przez ciebie lubiane zdanie : "Podaj Źródło". Co sie ma do okultyzmu, rownie dobrze dwoch roznych okultystow moglo wykonac ten sam eksperyment, po to sa kregi okultystyczne, do prac grupowych.

ja_ja napisał(a):
a to dla okultyzmu nie jest możliwe

A to mnie akurat najbardziej zaciekawilo w twojej wypowiedzi. Czemuz to, wykonanie tego samego eksperymentu przez dwoch roznych okultystow, w dwoch roznych miejscach nie jest mozliwe?

ja_ja napisał(a):
Chodzi tu jednak o subtelny szczegół, jakim jest zaznaczenie, że łaski te nie płyną z samego noszenia medalika, a są obiecane przez Matkę Bożą.

Więc wychodzi na to że medalika wcale nie trzeba nosić, by uzyskać efekty obiecane za jego noszenie.

Elbrus napisał(a):
Okultyzm jest naukowy w nie mniejszym stopniu co teologia chrześcijańska.
viewtopic.php?f=27&t=26665&p=559792#p559792
viewtopic.php?f=27&t=26665&p=559821#p559821

Dzięki.

ja_ja napisał(a):
Okultyzm natomiast jest przedstawiany jako nauka równa matematyce, czy fizyce

Ty go tak na początku odebrałeś, ja to udowodniłem, chociaż chodziło o inny rodzaj nauki.

ja_ja napisał(a):
w tym rozumieniu nie jest on nauką

Owszem jest :)

ja_ja napisał(a):
Istnieje od dość dawna, a jak dotąd nie udało się stworzyć jasnych praw

Udało się, lecz ty o nich nie wiesz, bo okultyzmu nie studiujesz, a jednak wypowiadasz sie na ten temat głosząc że żadnych praw nie stworzono.

ja_ja napisał(a):
Teologia chrześcijańska ma natomiast jasne prawa, opiera się słowie przekazanym od Boga

Te "jasne prawa", są rzeczywiscie bardzo "jasne", opieraja sie przecierz na "bardzo jasnych" slowach Boga. :) Ktorych "nauka" nie kwestionuje i akceptuje jako prawde :) Bardzo ciekawi mnie jednak jakie to "doświadczenia, wyniki doświadczeń, oraz powtarzalne wyniki badań" podaje teologia chrześcijańska.

ja_ja napisał(a):
więc nie będę odpowiadał na posty niezwiązane z tematem

Tak ludzie zwykle robia, gdy nie maja na nie odpowiedzi. Zwykly mechanizm obronny.

ja_ja napisał(a):
a przynajmniej tak planuje, bo nie wiem na ile to możliwe

Tak, zależy od tego jak bardzo umiesz nad soba zapanowac, trzymac sie swoich postanowien, oraz danego slowa. Inaczej robilo by to z ciebie slabego psychicznie czlowieka, czyz nie?

Cz gru 30, 2010 18:11

No i jak widzisz nie umiem nad sobą zapanować. Na takie kwestie można pisać miesiącami i uwierz mi, że nikomu z nas nie skończą się odpowiedzi. Po prostu nie chce zaśmiecać tematu. Chcesz ze mną rozmawiać o okultyzmie - załóż nowy temat i podaj linka. Nie róbmy bałaganu.

A jeśli ten twój okultyzm jest taką samą nauką, jak wszystkie inne ścisłe w dzisiejszym świecie, to gdzie wasze osiągnięcia i wyniki badań?

tomek92pl napisał(a):
ja_ja napisał(a):
Dwóch naukowców musi przeprowadzić w dwóch różnych miejscach identyczne doświadczenie i otrzymać identyczne wyniki

Podam tutaj bardzo przez ciebie lubiane zdanie : "Podaj Źródło". Co sie ma do okultyzmu, rownie dobrze dwoch roznych okultystow moglo wykonac ten sam eksperyment, po to sa kregi okultystyczne, do prac grupowych.

http://www.home.umk.pl/~mwojc/wyklady_T ... aukowa.pdf , Strona druga, podpunkt 4.

tomek92pl napisał(a):
ja_ja napisał(a):

A to mnie akurat najbardziej zaciekawilo w twojej wypowiedzi. Czemuz to, wykonanie tego samego eksperymentu przez dwoch roznych okultystow, w dwoch roznych miejscach nie jest mozliwe?

Bo nie jest on nauką. Tak samo twierdzi też cytowana przez Ciebie poprzednio wikipedia, czemu więc pominąłeś jej opinię w tym wypadku?

tomek92pl napisał(a):
ja_ja napisał(a):
Chodzi tu jednak o subtelny szczegół, jakim jest zaznaczenie, że łaski te nie płyną z samego noszenia medalika, a są obiecane przez Matkę Bożą.

Więc wychodzi na to że medalika wcale nie trzeba nosić, by uzyskać efekty obiecane za jego noszenie.

Oczywiście, że tak. Od kiedy to Maryja wyprasza nam łaski tylko za pośrednictwem medalika?

Cz gru 30, 2010 18:41
czasowo zablokowany

ja_ja napisał(a):
Na takie kwestie można pisać miesiącami i uwierz mi, że nikomu z nas nie skończą się odpowiedzi.

W sumie masz racje.

ja_ja napisał(a):
A jeśli ten twój okultyzm jest taką samą nauką, jak wszystkie inne ścisłe w dzisiejszym świecie, to gdzie wasze osiągnięcia i wyniki badań?

Że jest nauką scisłą nie mówiłem :) Mówiłem że jest nauką oraz że są w niej eksperymenty, wyniki, doświadczenia itd. A co do osiągnięć, odnoszą się one do jednostek, indywidualnych osób. Wyniki badań znajdziesz w każdym dzienniku maga, opisującym swoje praktyki i doświadczenia.

ja_ja napisał(a):
http://www.home.umk.pl/~mwojc/wyklady_T ... aukowa.pdf , Strona druga, podpunkt 4.

1. OBSERWACJA i OPIS zjawiska lub ich grupy - zaliczone (Przykład : Paranormalna aktywnosc w miejscu X.)
2. Sformułowanie HIPOTEZY wyjaśniającej zjawoski - zaliczone (Przykład : HIPOTEZA : To może być byt.)
3. Wykorzystanie hipotezy do wyjaśnienia zjawiska lub do ilościowego PRZEWIDZENIA/PROGNOZOWANIA rezultatów nowej obserwacji. - Zaliczone (Przykład : Próba nawiazania kontaktu z bytem by potwierdzic hipoteze, oraz dojście do tego z jakim bytem mamy do czynienia.)
4. Przetestowanie przewidywań w kilku niezależnych i odpowiednio uważnie przeprowadzonych EKSPERYMENTACH - Zaliczone (Przykład : Ponowna próba nawiązania kontaktu z bytem przez inną osobę i porównanie wyników, by dowieść że jest to ten byt który podejrzewaliśmy.)

Lecz mimo wszystko podpunkt 4 nie mówi że eksperyment musi być wykonany akurat przez różne dwie różne osoby w dwoch roznych miejscach. Moze ale nie musi. To zalezy od eksperymentu, zjawiska, miejsca, itp..

ja_ja napisał(a):
tomek92pl napisał(a):
ja_ja napisał(a):

Bo nie jest on nauką.

To nie jest odpowiedz na moje pytanie. Pytanie brzmiało, czemu jest to niemozliwe, by dwoch roznych okultystow, wykonalo ten sam eskperyment, w dwoch roznych miejscach? Uciekasz od odpowiedzi, to nastepny przyklad mechanizmu obronnego.

ja_ja napisał(a):
tomek92pl napisał(a):
ja_ja napisał(a):

Oczywiście, że tak.

Ludziska, sami sobie wyrobcie opinie na temat tej wypowiedzi, ja nic dodawac nie musze ;P

Cz gru 30, 2010 19:55

Jeśli chodzi o punkt 4, to najlepszym rozwiązaniem warunkującym niezależność eksperymentów jest właśnie przeprowadzenie je w dwóch różnych laboratoriach przez dwie różne osoby. Przecież w laboratorium A może być coś co przeoczono i dopiero brak tego w laboratorium B spowoduje uzyskanie innego wyniku. Podobnie naukowiec A może się czymś sugerować itd. Nie jest to warunek konieczny, ale jest to najprostszy sposób sprawdzenia.

Jeśli chodzi o wykonywanie eksperymentu przez okultystów - źle odczytałem twoją wypowiedź, ale źle ona przedstawiła sens mojej wypowiedzi. Od początku miałem na myśli, że nie możliwe jest uzyskanie takiego samego wyniku eksperymentu. Nie możliwość jego przeprowadzenia. Homeopaci też mogą sobie przeprowadzać setki eksperymentów, kwestia, że wyniki się nie pokrywają.
Te wasze byty są po prostu inteligentniejsze od ludzi. Taka jest też nauka Kościoła Katolickiego. Będą np. robić to co będziecie chcieli może i przez 5 razy, a potem przestaną, bo tak im się zachce. Ich celem jest szkodzenie człowiekowi.

Co do medalika to dla każdego wierzącego jest to rzecz oczywista. Do uzyskania łask nie jest potrzebne jego noszenie, nie warunkuje on zbawienia. Można być zbawionym bez niego i nie zbawionym z medalikiem na szyi. Natomiast Maryja obiecała szczególne łaski osobom które będą go nosić. To nie warunkuje, że medalik jest jedyną drogą otrzymania tych łask, ale dodaje dodatkową, dość prostą, drogę ich otrzymania.

Cz gru 30, 2010 20:57
zbanowany na stałe

Często nieporozumienia wynikaja stąd że ludzie posługuja sie tymi samymi słowami ale rozumiejąc jest zupełnie inaczej.
Dla jednego magia(jako dziedzina okultyzmu) to nauka i sztuka, "magia jest tym dla zachodu czym joga dla wschodu" dla kogoś innego magia to wyciąganie królika z kapelusza lub coś w rodzaju "tata wariata" albo inne hokus pokus.

Dla mnie najlepszą definicja słowa magia jest ta Crowley'owska: "Magia jest nauką i sztuka powodowania zmiany zgodnie ze swoja wola" a z teorematów które jej towarzysza i rozwijają można dowiedzieć się na temat "naukowości" czy powtarzalności wyników eksperymentu oraz wymogów.
O tym można poczytac tutaj: http://docs6.chomikuj.pl/291715255,0,0, ... aktyce.doc

Cz gru 30, 2010 20:58

ja_ja napisał(a):
Co do medalika to dla każdego wierzącego jest to rzecz oczywista.
Do uzyskania łask nie jest potrzebne jego noszenie, nie warunkuje on zbawienia.
Można być zbawionym bez niego i nie zbawionym z medalikiem na szyi.
Natomiast Maryja obiecała szczególne łaski osobom które będą go nosić.
To nie warunkuje, że medalik jest jedyną drogą otrzymania tych łask,
ale dodaje dodatkową, dość prostą, drogę ich otrzymania.
Pentagram też nie warunkuje bezwzględnej ochrony ani tym bardziej zbawienia osoby noszącej ten znak.
To tak samo jak z medalikiem.

(Proverbs 18:17)

Słuszna decyzja podjęta z niesłusznych powodów może nie być słuszna.
(Weatherby Swann)

Ciemny lut to skupi.
(Bardzo Wielki Elektronik)

Cz gru 30, 2010 21:07
czasowo zablokowany

ja_ja napisał(a):
Jeśli chodzi o punkt 4, to najlepszym rozwiązaniem warunkującym niezależność eksperymentów jest właśnie przeprowadzenie je w dwóch różnych laboratoriach przez dwie różne osoby.

Czemu nie, lecz mowiłaś że jest to konieczność, a tak nie jest.

ja_ja napisał(a):
Jeśli chodzi o wykonywanie eksperymentu przez okultystów - źle odczytałem twoją wypowiedź, ale źle ona przedstawiła sens mojej wypowiedzi. Od początku miałem na myśli, że nie możliwe jest uzyskanie takiego samego wyniku eksperymentu. Nie możliwość jego przeprowadzenia.

Na początku to ty sądziłeś że w okultyzmie nie ma eksperymentów :)

ja_ja napisał(a):
Ich celem jest szkodzenie człowiekowi.

Widze że ze znawcy okultyzmu i nauk, zrobił się z ciebie znawca istot wyższych. Powiem ci coś... mimo zmiany fachu, nadal sie mylisz. Szukaj dalej. Polecam prace nie wymagajacej kreatywnego myslenia.

ja_ja napisał(a):
Natomiast Maryja obiecała szczególne łaski osobom które będą go nosić.

Co do tego... podaj jakies źródło bo ciekawi mnie "gdzie" i "kiedy" to powiedziała. Jeśli to nie było jakieś 2000 lat temu, to rownie dobrze mogla byc bajka.

stanislav napisał(a):
Dla mnie najlepszą definicja słowa magia jest ta Crowley'owska: "Magia jest nauką i sztuka powodowania zmiany zgodnie ze swoja wola" a z teorematów które jej towarzysza i rozwijają można dowiedzieć się na temat "naukowości" czy powtarzalności wyników eksperymentu oraz wymogów.

Bardziej prawidlowa definicja wedlug mnie jest wersja Israela Regardie'go i Francisa Kinga.

Cz gru 30, 2010 22:16
zbanowany na stałe

tomek92pl napisał(a):
Bardziej prawidlowa definicja wedlug mnie jest wersja Israela Regardie'go i Francisa Kinga.

Szczerze mówiąc nie dotarłem jeszcze do tych autorów (tzn. mam dwie pozycje Regardiego ale czekaja w kolejce).
Przejrzałem dzisiaj "Dziedzictwo Bestii" Sustera i on ciekawie definiuje magie jako "naukę i sztukę urzeczywistniania Boskiej Jaźni poprzez zmianę siebie samego"

Dzisiaj sylwester, ostatnia noc.
Życze wszystkim radosnego i twórczego kroczenia swą ścieżka ku wypełnieniu swej Woli, tudzież powołania.
___ ___ ______ ___ ___

Pt gru 31, 2010 1:04
czasowo zablokowany

stanislav, polecam High Magic: Theory & Practice U.D. Fratera. a definicje zacytuje :
"Magic is the science and art of using states of altered consciousness for causing changes to occur in conformity with will."

Pt gru 31, 2010 1:25

Daniel86 napisał(a):
Aiveena napisał(a):
Trzeba wziąć pod uwagę, że w różnych okresach pentagram znaczył co innego.

Tak, ale niektóre flagi i symbole postały już wtedy, gdy pentagram miał satanistyczne znaczenie.

A co myślicie o rzekomych pentagramach w godle Polski?

......................................
Jesli wzmiemy pod uwage te wszystkie nieszczescia co spadaja na Polske to moze sie potwierdzac ze szatan zawladnal tym krajem ... a do tego wszechobecne balwochwalstwo cos w tym moze byc ... :(

Pt gru 31, 2010 11:10

amadeus35, to co piszesz, może świadczyć rzeczywiście o tym, że szatan zawładną Polską, ale równie dobrze mogą to być znaki końca, że o racjonalnym wyjaśnieniu już nie wspomnę.

amadeus35, we fragmencie, który zacytowałeś, pytałem się o pentagramy, które rzekomo znajdują się w godle Polski.

Pt gru 31, 2010 17:51
zbanowany na stałe

Okazuje sie że oprócz tego że nie powinno sie kupowac produktów firmy Pentagram to jeszcze powinniśmy uwazac dokad chodzimy na spacery. Dotyczy to zwłaszcza dziewczat które latem chetnie zbieraja kwiatki robią z nich wianki często nie wiedzac jakie niebezpieczenstwo to na nie sprowadza. Okazuję sie że są rosliny które zawieraja w sobie pierwiastek zła, potegujace naszą skłonność do grzechu, mające zgubny wpływ na nasze dusze. Zdarzały sie przypadki że pobożne dziewczeta porzucały kościoł i angazowały sie diabelski kult jaki bez wątpienia jest Wicca i nago harcowały po lasach. Co działo sie z mężczyznami widzącymi takie obrazy nie bede pisał bo to wstyd wielki i grzech.
Zdjęcie umieszczam ku przestrodze.

Załączniki:
qqq.jpg
qqq.jpg [ 41.06 KiB | Przeglądane 1923 razy ]
Pt gru 31, 2010 19:46

Co do tego źródła: http://docs6.chomikuj.pl/291715255,0,0, ... aktyce.doc
Ciekaw jestem kiedy św. Paweł tak powiedział: "Spróbuj wszystkiego, szybko zatrzymaj to co dobre".

Daniel86, Pentagram to nie każda pięcioramienna gwiazda i to chyba jest klucz do rozwiązania zagadki ;)
Jeśli chodzi o godło Unii Europejskiej, to jego twórca nawiązywał tymi 12 gwiazdami do Maryi, z tego co się orientuję.
A czemu wszędzie są pięcioramienne gwiazdy? Chyba są zwyczajnie proste geometrycznie. Widać, że to gwiazda (3 i 4 ramienne są jeszcze takie dziwne). Gdyby były 6-ramienne, to zaraz pojawiłyby się jakieś teorie spiskowe, że to symbol żydów itd.

So sty 01, 2011 16:35
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 190 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13  Następna strona