Po co Bóg stworzył Szatana?
Autor |
Wiadomość |
Nell
|
 Re: Po co Bóg stworzył Szatana?
jeszcze takie pytania retoryczne na koniec,  z Bogiem jest tak samo jak z Ojcem dlaczego kochający rodzice decydują się na to aby mieć dzieci skoro wiedzą, że mogą one być nieszczęśliwe, zabić ich, ranić, zdradzać itd. czy takich rodziców najbardziej boli to, że dziecko je zdradziło (egoistyczne podejście) czy raczej to, że dziecko robi to co czyni je nieszczęśliwym i tak jest właśnie z Bogiem i z każdym kogo stworzył . i czy rodzice tacy decydują się na to by nie mieć dzieci dlatego bo istnieje możliwość bycia przez nie zdradzonym, czy to powód aby ich w ogóle nie było? jeśli dziecko wybierze inaczej to trudno nic się na to nie poradzi i nie myślcie proszę, że piekło to "kara narzucana przez Boga" ci ludzie czy upadłe anioły sami to wybierają i wcale do nieba iść nie chcą sami uciekają przed miłością, sami ją odrzucają, cóż, to trochę głębszy temat trzeba by się bardziej zagłębić w psychikę człowieka i przeanalizować co, jak i dlaczego, tak postępują, z czego to wynika, jak powstaje itd. już kiedyś to robiłam kilka razy, nie chce mi się znów od nowa ;p
|
Pt kwi 20, 2012 20:33 |
|
|
|
 |
Kris65
|
Cytuj: dlaczego kochający rodzice decydują się na to aby mieć dzieci skoro wiedzą, że mogą one być nieszczęśliwe, zabić ich, ranić, zdradzać itd. Ponieważ nie jestem bogaty,bo nigdy tego nie pragnąłem,postanowiłem nie zakładać rodziny i oczywiście nie mieć dzieci.Nie chciałbym żeby moje dzieci były kiedykolwiek nieszczęśliwe a ja bym im beztroskigo życia nie zapewnił 
_________________ Zdrowego rozsądku życzę...
|
Pt kwi 20, 2012 20:56 |
|
 |
awaryjan
|
Odświeżę wątek, bo nasunęło mi się pytanie. Val napisał(a): Zdaje się, że to ja Ci cytowałam stanowisko KK nt. zbawienia. Dosyć łaskawi są obecnie dla inncych:
Starożytna reguła Salus extra Ecclesiam non est (Poza Kościołem nie ma zbawienia) została na Soborze Watykańskim II zinterpretowana w nowy sposób. Każdy człowiek, nawet nieochrzczony, jakoś przynależy do Kościoła. Jeśli prowadzi prawe życie, ma szansę na zbawienie. Wynikałoby z tego, iż również apostaci, którzy to przecież dobrowolnie "wypięli się" na kościół, także - przy "prawym życiu" - mogą liczyć na zbawienie. Mylę się?
|
Śr sie 22, 2012 14:53 |
|
|
|
 |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
Przypomnę tylko nieśmiało, że Sobór Watykański II zakończył się 47 lat temu... I jak widać, nadal są ludzie, którzy odkrywają prawdy soborowe po raz pierwszy. To znaczy, że ciągle warto odkrywać Sobór. Także odkrywać na nowo i transformować dokonania Kościoła posoborowego tak, by Kościół ulegając swoistemu New Age-owi posoborowemu, nie zatracał swoich związków z 2 tysiącletnią Tradycją i z samym Chrystusem, Panem Kościoła.
Papież Benedykt XVI ma pełną wolę dla tych transformacji przywracających Kościołowi jego właściwy charakter. Niestety, jak przypuszczam, Kościół jest pełen księży - gospodarzy i biskupów - polityków, którzy mają koncepcje odmienne i blokują prawdziwe wdrożenie uchwał soborowych.
_________________ Jezus Chrystus jest Panem Świata i Wszechświata, jest Królem Polski, mojej ukochanej Ojczyzny. Króluj nam, Chryste !!
|
Śr sie 22, 2012 19:01 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
awaryjan napisał(a): Odświeżę wątek, bo nasunęło mi się pytanie. Val napisał(a): Zdaje się, że to ja Ci cytowałam stanowisko KK nt. zbawienia. Dosyć łaskawi są obecnie dla inncych:
Starożytna reguła Salus extra Ecclesiam non est (Poza Kościołem nie ma zbawienia) została na Soborze Watykańskim II zinterpretowana w nowy sposób. Każdy człowiek, nawet nieochrzczony, jakoś przynależy do Kościoła. Jeśli prowadzi prawe życie, ma szansę na zbawienie. Wynikałoby z tego, iż również apostaci, którzy to przecież dobrowolnie "wypięli się" na kościół, także - przy "prawym życiu" - mogą liczyć na zbawienie. Mylę się? viewtopic.php?f=48&t=20736&hilit=Co+to+znaczy%2C+%C5%BCe+poza+Ko%C5%9Bcio%C5%82em+nie+ma+zbawienia%3FTemat: Co to znaczy, że poza Kościołem nie ma zbawienia?
|
Śr sie 22, 2012 19:21 |
|
|
|
 |
awaryjan
|
Heh... Myślałem, że uda się uzyskać odpowiedź pokroju tak/nie, a tu znów tasiemiec do przerobienia  . Tym niemniej zachęcam do udzielenia takiej właśnie odpowiedzi - jeśli ktoś naturalnie ma ochotę, a ja biorę się za lekturę. Dzięki MARIEL.
|
Śr sie 22, 2012 19:40 |
|
 |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
Nie, nie mylisz się awaryjan.
_________________ Jezus Chrystus jest Panem Świata i Wszechświata, jest Królem Polski, mojej ukochanej Ojczyzny. Króluj nam, Chryste !!
|
Śr sie 22, 2012 19:50 |
|
 |
awaryjan
|
homo_homini_canis_est napisał(a): Nie, nie mylisz się awaryjan. Cóż... Muszę powiedzieć, że kiedyś sobie o tym rozmyślałem i nie chciało do mnie dotrzeć, iż Bóg może być tak małostkowym, tak - nie przymierzając - ludzki, aby potępić osoby niewierzące, ba, nawet te, które się go wyparły, ale postępujące i żyjące w sposób godny naśladowania, altruistyczne, pomocne, nie zawistne, nie czyniące (bądź starające się nie czynić) zła itp. I właśnie pokazałeś, że chyba intuicja mnie nie myliła. Dzięki. Pojawia się jednak kolejna wątpliwość: po co w takim razie taka usystematyzowana wiara, skoro każdy ma możliwość dostąpienia zbawienia? Przypuszczam, że raczej nie chodzi tu o "zwiększenie swoich szans" (na zasadzie wiara + dobre życie > samo dobre życie), bo te kwestie raczej nie mają charakteru zero jedynkowego. O co więc chodzi?
|
Cz sie 23, 2012 7:21 |
|
 |
noOne
|
awaryjan napisał(a): Wynikałoby z tego, iż również apostaci, którzy to przecież dobrowolnie "wypięli się" na kościół, także - przy "prawym życiu" - mogą liczyć na zbawienie. Mylę się? mylisz się, apostazja jednym z najcięższych grzechów, potężna obraza Pana Boga twego Stwórcy
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
Cz sie 23, 2012 8:04 |
|
 |
awaryjan
|
homo_homini_canis_est napisał(a): Nie, nie mylisz się awaryjan. noOne napisał(a): mylisz się, apostazja jednym z najcięższych grzechów, potężna obraza Pana Boga twego Stwórcy Uwielbiam tę jednomyślność w interpretacjach  . To jak w końcu jest?
|
Cz sie 23, 2012 8:10 |
|
 |
noOne
|
Cytuj: Dlaczego ludzie decydują się na popełnienie tak strasznego grzechu?
W starożytności apostazja obok morderstwa i cudzołóstwa należała do najcięższych rodzajów grzechu jakie mógł popełnić chrześcijanin. Pokuta za takie czyny trwała nierzadko aż do śmierci. Wtedy ludzie wypierali się Chrystusa głównie z powodu prześladowania, dzisiaj otwartych prześladowań w naszym kraju jeszcze nie ma, a jednym z powodów apostazji jest utrata wiary. To zaś prawie zawsze ma związek z grzechem popełnionym przez daną osobę, bądź też taka osoba doświadcza skutków grzechu innych – np. rodziców, którzy zaniedbywali religijną edukację swych dzieci. Inną bardzo częstą przyczyną jest pełne nienawiści uprzedzenie i całkowicie błędne postrzeganie przez apostatów istoty Kościoła katolickiego.
Najsmutniejszy jest jednak fakt odejścia od Kościoła tych, którzy zostali umocnieni Sakramentem Bierzmowania. Oni otrzymali już pełnię chrześcijańskiego wtajemniczenia, jednak nie „rozpakowali” darów, które otrzymali od Ducha Świętego… Kto ich do tego popycha?Pycha i miłość własna są źródłem każdego grzechu. Umiejętnie podsyca je szatan, ojciec kłamstwa i książę tego świata http://www.piotrskarga.pl/ps,6951,16,78 ... ierze.html
_________________ Króluj nam Chryste ! http://www.duchprawdy.com http://sacerdoshyacinthus.wordpress.com
|
Cz sie 23, 2012 8:49 |
|
 |
awaryjan
|
Sądzę, że cytowane postanowienia SW II mają jednak jakieś znaczenie?
|
Cz sie 23, 2012 8:56 |
|
 |
noOne
|
interpretacja SWII musi być ciągłością nauczania Kościoła przez poprzednie sobory, nie może być oderwaniem od poprzedniej nauki, jeśli byłaby oderwaniem, to nie pochodzi od Boga, tak jak Pismo sw nie moze być interpretowane dowolnie przez każdego chłopka roztropka, interpretacja należy do Ojców Kościoła, dlatego każdy chłopek roztropek "znawca Biblii" który pomija Tradycję Apostolską Kościoła RK zwyczajnie błądzi..
Pan Bóg nie zmienia zdania co 100lat
|
Cz sie 23, 2012 9:15 |
|
 |
homo_homini_canis_est
zbanowany na stałe
|
Sprzeczność jest w tym o co pytałeś. Pytałeś o możliwość zbawienia - dostałeś odpowiedź. Bóg nie jest małostkowy - w Jego Miłosierdziu mogą się utopić najcięższe grzechy, a nie tylko lekkie. Pytałeś po co wiara? - Ano po to by ludzie łatwiej znajdowali drogę do Boga i do dobra. NoOne pokazał Ci jak straszny jest grzech apostazji - no bo jest straszny.
Żaden grzech nie wyklucza działania Miłosierdzia Bożego dla zbawienia człowieka - jeśli człowiek tego chce. Grzech apostazji podpowiada, ze człowiek ulegający temu grzechowi jest bliski grzechowi przeciw Duchowi Świętemu - że odwraca się on od Boga - krzycząc: Nie chcę Cię Boże! Taki grzech poparty jednoznaczną wolą człowieka odejścia od Boga - jeśli człowiek do końca uparcie będzie w tym grzechu trwał - przypuszczam, że zasłuży raczej na Bożą sprawiedliwość niż miłosierdzie. Bo Bóg okazuje miłosierdzie tym, którzy Go o miłosierdzie proszą, żałując swych grzechów. Tym którzy trwają w grzechu przeciw Duchowi Świętemu i nienawidzą Boga - można pomóc wspólnotowo, modląc się za nich. Oni sami raczej sobie nie chcą pomóc. A Bóg nie zbawia nikogo wbrew jego woli.
|
Cz sie 23, 2012 9:16 |
|
 |
awaryjan
|
homo_homini_canis_est napisał(a): Żaden grzech nie wyklucza działania Miłosierdzia Bożego dla zbawienia człowieka - jeśli człowiek tego chce. Nie rozumiemy się. Pytałem czy mylę się twierdząc, że apostaci także mogą dostąpić zbawienia. Ty napisałeś, że nie (co zgodne jest z cytowanym stwierdzeniem SW II), noOne stwierdził, że jednak się mylę. Więc między Wami również jest niespójność we wnioskach, prawda?
|
Cz sie 23, 2012 9:25 |
|
|
|