Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 18:03

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 161 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona
 Mój Manifest Niewierzącego 
Autor Wiadomość
Post Re: Mój Manifest Niewierzącego
Endek napisał(a):
''Czy Bozia da ci bułkę z masłem?''
Koledzy z bloku w którym mieszkałem, w niedzielę rano grali w piłkę lub oglądali pancernych lub Hansa Klossa , a moja rodzina szła na Mszę Św. Były to wczesne lata 70 te. Znam wszystkie wasze argumenty i te wyszukane i te mniej, oraz sztuczki jak odciągnąć wiernych od Kościoła.
Smutna historia, podobna do opowieści o wujku Stalinie rozdającym cukierki w przedszkolu i każącym poprosić o coś Boga. Opisałeś ateizm z bardzo prymitywnych pobudek, powodowany przez komunizm widzący zagrożenie w kościele, który to kościół mógł uświadamiać o absurdach komunistycznej utopii i dlatego był traktowany jako zagrożenie dla totalitaryzmu. Do dziś są tacy, którzy księży nazywają agentami obcego mocarstwa (Watykanu) i jak rozumiem z każdego ateisty od razu zrobisz antyklerykała, bo są osobniki szukające na siłę wroga? Ty niestety ciągniesz w drugą stronę i określiłeś swojego wroga w takim samym stylu jak antyklerykałowie, z którymi się nie utożsamiam.

To czego najwyraźniej nie próbujesz dostrzec pewnie w związku z tamtymi doświadczeniami to ateizm z tym niezwiązany, ateizm oparty na braku dowodów na istnienie Boga, na naukowej metodzie badawczej zakładającej, że to osoba chcąca udowodnić, że jakiś byt istnieje powinna tego dokonać i na niczym więcej. Np. Richard Dawkins to dla ciebie faszysta czy komunista, ile osób zabił i ilu ma zamiar? A ja ile zabiłem? Szukasz spisku na siłę tam gdzie go nie ma, wszystko jest dla ciebie czarne albo białe.

Stąd podstawowe pytanie: czy uważasz, że na każde pytanie zaczynające się od "czy" można odpowiedzieć albo tak, albo nie?

Pn sie 26, 2013 21:35
@xantris
Na usta ciśnie się filozoficzne: ja p******ę.

Wprawdzie Twoje akcje u mnie nieco spadły za brak ustosunkowania względem mojego posta, ale teraz lecą na łeb na szyję, chyba że się zrehabilitujesz i mi udowodnisz, że jako sceptyk i racjonalista sprawdziłeś źródła copy-paste @Endeka i znajdziesz tą pozycję-widmo, jaką jest "Bóg a nauka" A.Einsteina.
Jeżeli racjonalista ufa komuś, kto dokonuje radośnie copy-paste, które przypadkiem pokrywa się z racjami, które oponent chce udowodnić, niczym babcia ufająca szefowi AmberGold, to doprawdy, racjonalista jest chyba racjonalny wyłącznie względem doktryny religijnej, a reszta czeka na odrobienie zadania domowego.

Tak jak babcia ufająca AmberGold, kompletnie nie zdziwiłeś się datą wydania książki-widmo. Otóż to, w 1921 roku Einstein miał...42 lata i na wielu uczelniach otrzymywał tytuł honoris causa :roll: , a rok później dostał Nobla.

xantris napisał(a):
Jest to charakterystyczny argument przeciwko ateizmowi, którego bardzo często używa się u nas w Polsce. Łączenie polityki z religią, rosjan z komunizmem, a co za tym idzie z atizmem. Bardzo często powodem użycia takiego argumentu jest wspólna historia łączącą Rosję z Polską.

W ogóle nie rozumiem sensu łączenia zagadnień stricte politycznych w takich sprawach.
Ateiści równie chętnie korzystają z takiego przykładu, aby udowodnić "co religia robi z ludźmi", próbując zredefiniować pojęcie religii, aby im wyszło, że ludobójcy stworzyli religię i oczywiście grzebanie w życiorysach, aby do z góry ustalonej tezy pasowała reszta.
Mam nadzieję, że Ty do tej kategorii "wyciągaczy trupów z szafy" nie należysz.

Pn sie 26, 2013 21:46

Pomijając już fakt, że wypowiedź tego drugiego studenta, rzekomo Einsteina, całkowicie ignoruje zasadę indukcji, która stanowi podstawę uprawiania nauki (pogadało dwóch nieuków...), prawdziwy Einstein stracił wiarę w Boga (a przynajmniej w prawdziwość Biblii) bardzo szybko, jeszcze przed maturą. Pisał o nich potem tak:
Albert Einstein napisał(a):
Słowo „Bóg” jest dla mnie niczym więcej niż wyrazem i wytworem ludzkiej słabości, a Biblia zbiorem dostojnych, ale jednak prymitywnych, legend, które są ponadto dość dziecinne. Żadna interpretacja, niezależnie od tego, jak subtelna, nie może (dla mnie) tego zmienić.

O religii zas wypowiedział się w sposób następujący:
Religia przyszłości będzie religią kosmiczną. Powinna ona przekraczać koncepcję Boga osobowego oraz unikać dogmatów i teologii. Zawierając w sobie zarówno to, co naturalne, jak i to, co duchowe, powinna oprzeć się na poczuciu religijności wyrastającym z doświadczania wszelkich rzeczy naturalnych i duchowych jako pełnej znaczenia jedności. Buddyzm odpowiada takiemu opisowi.(…) Jeżeli istnieje w ogóle religia, która może sprostać wymaganiom współczesnej nauki, to jest nią buddyzm.

Orkiestra!

Pn sie 26, 2013 22:12

Buddysta Albert

Wt sie 27, 2013 8:17

Powiem tak ,świat ma kilkanaście miliardów lat my najwyżej kilkadziesiąt lat. Ktoś kto twierdzi, że wie co się w nim kryje lub nie, jest po prostu śmieszny. Możemy jedynie wierzyć. Jesteśmy malutcy i możemy opierać się na dorobku cywilizacji ludzkiej, a tam Bóg i wiara są od zawsze.Oczywiście to niczego nie przesądza ale jest to pewna wskazówka. Cywilizacja zakłada istnienie Stwórcy. Żyjemy na Ziemi zawieszonej w otchłani kosmosu i możemy tylko chwalić Pana i śpiewać mu psalmy.

Wt sie 27, 2013 9:31

Seweryn napisał(a):
Żyjemy na Ziemi zawieszonej w otchłani kosmosu i możemy tylko chwalić Pana i śpiewać mu psalmy.

No i gdyby wszyscy tak mysleli, żylibysmy w dalszym ciągu w ustroju niewolniczym lub przynajmniej feudalnym, bo jedynym źródłem energii byłyby ludzkie mięśnie, z niewielkim wsparciem wołu, konia i tak dalej.

Na szczęście są też ludzie myślący inaczej niż Ty, popychający świat do przodu.

Endek napisał(a):
Jeżeli naukowcy w swoich wypasionych laboratoriach, nie potrafią zmontować najprymitywniejszej komórki życia, to z czym startują do Stworzyciela wszechrzeczy?

Na razie doszli do składania wirusów z pojedynczych "cegiełek". Na komórki też przyjdzie kolej, pytanie tylko, czy dożyjemy.

Orkiestra!

Wt sie 27, 2013 13:45

Lurker napisał(a):
Na razie doszli do składania wirusów z pojedynczych "cegiełek". Na komórki też przyjdzie kolej, pytanie tylko, czy dożyjemy.

Jak to udowodnią, ze w naturze coś takiego miało miejsce?Jak potrafią przekonać wierzących, że w zamierzchłych czasach takie a takie procesy chemiczne zachodziły, z powodu których powstawały drobiny białka? Przecież ci cwaniacy posługują się podanym na tacy kodem DNA?To wszystko w ramach uczciwości, należałoby wymazać gumką i nakazać im w oparciu jedynie o minerały, konstrukcję wirusa, bakterii, pantofelka, prymitywnych oraz coraz bardziej skomplikowanych form życia. By te tworzone przez nich organizmy, mogły żyć w naturalnych warunkach i jeszcze się rozmnażać. By wreszcie stworzyli bioróżnorodność czyli równowagę środowiska naturalnego z łańcuchem pokarmowym włącznie.

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

Wt sie 27, 2013 14:18

Lurker napisał(a):
No i gdyby wszyscy tak mysleli, żylibysmy w dalszym ciągu w ustroju lniewolniczym ub przynajmniej feudalnym, bo jedynym źródłem energii byłyby ludzkie mięśnie, z niewielkim wsparciem wołu, konia i tak dalej.

Na szczęście są też ludzie myślący inaczej niż Ty, popychający świat do przodu.

Co ma śpiewanie psalmów do ustroju niewolniczego, kto nie śpiewa psalmów popycha świat do przodu, to jakieś bzdury.

Wt sie 27, 2013 14:20

Najpierw zasymulują in silicu, potem przeprowadzą wnioskowanie przy założeniu stałości praw Przyrody, wreszcie zaintrodukują takie życie na Marsie czy Wenus i będą obserwować, co z tego wyniknie. Naprawde trzeba tłumaczyć Ci takie rzeczy?

Oczywiście wierzących (takich żyjących w swoim świecie) nikt do niczego nie przekona, ponieważ jednak wierzący nie przeszkadzają w postepie nauki (nie palą laboratoriów dla przykładu), istnienie takich ludzi niczemu nie szkodzi.

Seweryn napisał(a):
Co ma śpiewanie psalmów do ustroju niewolniczego, kto nie śpiewa psalmów popycha świat do przodu, to jakieś bzdury.

Napisałeś "tylko".

Orkiestra!

Wt sie 27, 2013 14:26

I co z tego.

Wt sie 27, 2013 14:40

Wiem, że czepiam się słówek, ale gdyby cywilizacja zajmowała się tylko śpiewaniem psalmów uważając to za swój cel i rację bytu, mielibyśmy coś na kształt Egiptu czy Tybetu, albo wręcz Potrójnego Przymierza (Azteków, znaczy) na całej kuli ziemskiej. Ani bypassów, ani rakiet, ani maszyny parowej nawet.

To z tego.

Orkiestra!

Wt sie 27, 2013 14:55

Egipcjanie nie mają bypassów, maszyny parowej i śpiewają tylko psalmy : )

Wt sie 27, 2013 15:19

Lurker napisał(a):
Pomijając już fakt, że wypowiedź tego drugiego studenta, rzekomo Einsteina, całkowicie ignoruje zasadę indukcji, która stanowi podstawę uprawiania nauki (pogadało dwóch nieuków...), prawdziwy Einstein stracił wiarę w Boga (a przynajmniej w prawdziwość Biblii) bardzo szybko, jeszcze przed maturą. Pisał o nich potem tak:
Słowo „Bóg” jest dla mnie niczym więcej niż wyrazem i wytworem ludzkiej słabości, a Biblia zbiorem dostojnych, ale jednak prymitywnych, legend, które są ponadto dość dziecinne. Żadna interpretacja, niezależnie od tego, jak subtelna, nie może (dla mnie) tego zmienić.

O religii zas wypowiedział się w sposób następujący:
Religia przyszłości będzie religią kosmiczną. Powinna ona przekraczać koncepcję Boga osobowego oraz unikać dogmatów i teologii. Zawierając w sobie zarówno to, co naturalne, jak i to, co duchowe, powinna oprzeć się na poczuciu religijności wyrastającym z doświadczania wszelkich rzeczy naturalnych i duchowych jako pełnej znaczenia jedności. Buddyzm odpowiada takiemu opisowi.(…) Jeżeli istnieje w ogóle religia, która może sprostać wymaganiom współczesnej nauki, to jest nią buddyzm.

Hehe, nie znał śiwaickiego monizmu ;)

BTW czekam na odpowiedź...

"Wachlarzem o aloes", czyli mój blog literacki o fantasy i science-fiction:
http://wachlarzemoaloes.blogspot.com - blog
https://www.facebook.com/Wachlarzem-o-aloes-1499129103717492/ - fanpage

Wt sie 27, 2013 16:26
Moderator

Endek, w swoich wypowiedziach utożsamiasz ateistów z komunistami i różnej maści zbrodniarzami. To jest podobny błąd, jak łączenie razem wszystkich wierzących. I wtedy się okazuje, że na świecie są sami dranie i złoczyńcy. A przecież w rzeczywistości potencjał do czynienia zła znajduje się w każdym człowieku na świecie.
Poza tym, jak widać, prowokuje to do obrzucania się oskarżeniami i wyciąganiem wszystkiego, co najgorsze zrobiły grupy wierzących i niewierzących. Oczywiście w efekcie nie prowadzi to do żadnych konkluzji, a tylko do kolejnych bezproduktywnych kłótni i przepychanek.

Dlatego proszę o zakończenie tych kłótni. Część ostatnich postów została usunięta.

~ Pink Floyd, "Hey you"

Wt sie 27, 2013 16:52

Ateizm ma coś z postawą dziecka, które nigdy nie wdziawszy ojca, twierdzi że go wcale nie miało i jest to też religia, następna co do bluźnierczego charakteru po jawnym satanizmie. Pisałem, że mam i miałem wielu znajomych ateistów. Niektórzy z nich już pomarli. Po ludzku mi ich szkoda, bo wiem że to w co wierzyli nie jest prawdą i zamiast błogiego nieistnienia, przeżywają wieczne męki piekła.

Herezja albo to, co w sposób oczywisty sprzyja herezjom, nie może być kwestią posłuszeństwa. To posłuszeństwo winno służyć Wierze, nie zaś Wiara posłuszeństwu! Zatem w tym przypadku „trzeba słuchać bardziej Boga niż ludzi” (Dz Ap 5, 29).

Wt sie 27, 2013 17:19
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 161 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11  Następna strona