Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn wrz 01, 2025 7:06

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 261 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 18  Następna strona
 Jak zbudować silną wiarę? 
Autor Wiadomość
Post Re: Jak zbudować silną wiarę?
@Lurker, gdyby historycy potwierdzili istnienie Jezusa jako Boga Wcielonego, to byc uwierzyl???
Nie wierze...

N lis 24, 2013 19:41

Gdyby historycy pokazali raporty z tych wszystkich cudów zostawione przez pogan, no to raczej nie miałbym wyboru, prawda? Kłopot tylko w tym, że taki poganin automatycznie się nawraca. Zaiste, piękna metoda na wycięcie wszystkich niezaleznych świadków...

Skądinąd kołacze mi się w pamięci informacja, że uzdrowienie... jakżesz on się nazywał, Naaman! - jest potwierdzone przez jakieś dary wotywne z wykopalisk chaldejskiej świątyni. Skądinąd kołacze mi się również i taki fakt, że Izraelici nie do końca rozróżniali własciwy trąd od rozmaitych innych, niezakaźnych zmian skórnych.

Orkiestra!

N lis 24, 2013 19:47

tredje napisał(a):
wierzysz we wszystko, co ktokolwiek kiedykolwiek napisal, tylko dlatego, ze autor twierdzi, ze to prawda?

Oczywiście że nie.

Cytuj:
Tym bardziej, gdy autor sie kompromituje (tj, nie jest osoba wiarygodna, uczciwa) juz na samym popczatku?

Po pierwsze, Biblia miała wielu autorów.. poza tym, mnie nie interesują drobne, nieistotne nieścisłości, tylko istota przekazu. I to dotyczy każdej książki. Po drugie, istnieją przecież kontrargumenty. Co do akurat zawisłego problemu, np.:

Autor biblijny wcale kategorycznie nie stwierdza w Kpł 11,21n, że szarańcza ma tylko cztery nogi. Stwierdza on natomiast, że szarańcza jest haholek ‘al-arba – co dosłownie tłumaczone oznacza „chodząca na czterech” (Kpł 11,20-21). To zupełnie zmienia postać rzeczy. Istotnie, szarańcza posiada cztery kończyny do chodzenia, natomiast dwie pozostałe kończyny służą jej do odbijania się, jak zresztą wzmiankuje o tym tekst z Kpł 11,21 (nazywając te pozostałe kończyny kera’ajim). Istnieją też inne owady, które posiadają cztery kończyny do chodzenia, zaś dwie pozostałe wykorzystują do innych funkcji (niektóre motyle lub choćby pszczoły). Powyższy zarzut jest zatem również oparty na niedokładnym zrozumieniu tekstu z Kpł 11,21n.

Czytaj więcej na: http://lewandowski.apologetyka.info/ate ... na,299.htm

Tam też odpowiedź na pozostałe zarzuty. Biblijni fundamentaliści (do których, jako katolik, się nie zaliczam), jak choćby Świadkowie Jehowy, posiadają na te temat obszerniejszą literaturę.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N lis 24, 2013 19:52

medieval_man
AleksanderVI

Johnny99
to nie sa drobne niescislosci, tylko przykazania samego Boga dotyczace pokarmow, z uzasadnieniem. Drobne niescislosci to by byly, jakby w watku pobocznym ktos opisal szescionogiego pajaka.
O szaranczy nic nie pisalam. Ale wylumaczenie lipne- niesety, chodzi na szesciu. Bardzo zabawne sa te kretactwa. Jeszce raz sie pytam - kto to wymysla? O zwierzetach nie ma pojecia. Prawda niewazna, wazne, zeby zgadzalo sie "jedynie sluszna prawda".
Usmialam sie wyobrazajac sobie szarancze unoszaca tylne nogi do gory. A moze zarzuca je sobie na grzbiet? Krzyzuje na grzbiecie? :-D

N lis 24, 2013 21:41

Przeczytalam te "wyjasnienia"- to jest dopiero kabaret. Wiec nie wiadomo swistak, krolik czy borsuk?
Ze przezuwaczem jest kazde zwierze uzywajace bakterii do trawienia? To czlowiek i pies to tez przezuwacze? Na marginesie, tresc zwacza stanowia glownie pierwotniaki, nie bakterie.
rece opadaja, znajdz sobie, na czym polega przezuwanie, przeczytaj tekst tego lewandowskiego, i dopiero podyskutujemy.
Jeszce przezuwajace kroliki - maja rynienke przelykowa? przedzoladki? Odbijaja? To jest dopiero naukawiec.

N lis 24, 2013 21:57

tredje napisał(a):
to nie sa drobne niescislosci, tylko przykazania samego Boga dotyczace pokarmow, z uzasadnieniem.

Przykazania są przeznaczone dla człowieka, w zrozumiały dla niego sposób, w celu ich przestrzegania. Nie służą do uczenia biologii.

Cytuj:
O szaranczy nic nie pisalam. Ale wylumaczenie lipne- niesety, chodzi na szesciu.

Aaaale się czepiasz.. szukam i wszędzie czytam, że "tylne odnóża służą szarańczy do skakania". Najwyraźniej autor biblijny po prostu je odróżnia - bo też i zdecydowanie się wyróżniają. Większa ścisłość po prostu nie jest mu do niczego potrzebna.

Cytuj:
Wiec nie wiadomo swistak, krolik czy borsuk

No i? W czym problem? Starożytni Izraelici pewnie wiedzieli.

Cytuj:
Jeszce przezuwajace kroliki - maja rynienke przelykowa? przedzoladki? Odbijaja? To jest dopiero naukawiec.

Ale Biblii nie pisali naukowcy i nie miała służyć celom naukowym. Naprawdę nikt ci nic na to nie poradzi.

I rzekłem: «Ach, Panie Boże, przecież nie umiem mówić, bo jestem młodzieńcem!» Pan zaś odpowiedział mi: «Nie mów: "Jestem młodzieńcem", gdyż pójdziesz, do kogokolwiek cię poślę, i będziesz mówił, cokolwiek tobie polecę. (Jr 1, 6-8)

N lis 24, 2013 22:33
Moderator

tredje napisał(a):
medieval_man
AleksanderVI

Gdzie? Źródło?
Ja wiem, że ten "cytat" krązy po internecie, ale jakoś nikt nie podaje źródła.
:-D

N lis 24, 2013 22:43
Zobacz profil WWW

Lurker napisał(a):
Skądinąd kołacze mi się w pamięci informacja, że uzdrowienie... jakżesz on się nazywał, Naaman! - jest potwierdzone przez jakieś dary wotywne z wykopalisk chaldejskiej świątyni. Skądinąd kołacze mi się również i taki fakt, że Izraelici nie do końca rozróżniali własciwy trąd od rozmaitych innych, niezakaźnych zmian skórnych.
Widzisz, jak brak ci religijnego rozeznania i oczytania!
Cud od dość dawna nie definiuje się jako zdarzenie ponad prawa natury, ale jako znak wiary czy dla wiary.
Nie ponadnaturalność samego zdarzenia, tylko okoliczności zdarzenia świadczą, że to cud-znak wiary czy dla wiary, np. gdy coś stało się na słowo Jezusa . Jak tych dziesięciu trędowatych: "Idźcie, ukażcie się kapłanom" i w drodze zauważyli, że - trądu niet!

Pn lis 25, 2013 7:29

Kael napisał(a):
@Lurker, gdyby historycy potwierdzili istnienie Jezusa jako Boga Wcielonego, to byc uwierzyl???Nie wierze...

Odpowiem za Lurkera.
Zapytywano Einsteina w sprawie tzw. początkowej osobliwości w kosmologii (Wieki Wybuch), czy ją można utożsamiać z początkiem świata.
Odpowiedział, że nie, gdyż idea początku świata zbyt przypominałaby teologiczną ideę stworzenia.
A więc i tacy ludzkie, jak Einstein (i pozostali Lurkerzy!) w nauce kierują się nie wiedzą, lecz antyreligijnymi przesądami!

Muszę jednak Lurkera zasmucić!
Einstein niedługo po tej opozycji jednak uznał ową "początkową osobliwość".
A co teraz zrobi Lurker?

Pn lis 25, 2013 7:56

Atimeres napisał(a):
Nie ponadnaturalność samego zdarzenia, tylko okoliczności zdarzenia świadczą, że to cud

W sensie odróżniania znaków od Boga od znaków od Szatana, czy w sensie, że przypadkowe potknięcie na prostej drodze może być zinterpretowane jako cud? Rzeczywiście, brak mi oczytania, brak.... : )))

Atimeres napisał(a):
A co teraz zrobi Lurker?

Lurker generalnie nie widzi powodu do dyskusji o Bogu z człowiekiem, z którego pycha wycieka wszystkimi porami skóry, a pokory w nim - niet. Atimeres sprawdzi sobie w wiki pojęcie "czas Plancka" i wyciągnie samodzielnie wnioski.

Orkiestra!

Pn lis 25, 2013 8:10

Zresztą, może się mylę i Atimerers wcale się nie pyszni. W takim razie jednak robi coś jeszcze gorszego - oddaje się presumpcji. Napominam Atimeresa niniejszym.

Orkiestra!

Pn lis 25, 2013 8:23

Lurker napisał(a):
Lurker generalnie nie widzi powodu do dyskusji o Bogu z człowiekiem, z którego pycha wycieka wszystkimi porami skóry, a pokory w nim - niet.

Przyganiał kocioł..

Pn lis 25, 2013 17:03

Ciąg się rurą. Atimeres jest chrześcijaninem i winien być napominany; ja nie jestem, więc mi wolno. : P

Orkiestra!

Pn lis 25, 2013 20:50

Atimeres przynajmniej miał odwagę podjąć taką decyzję i wziąć za nią odpowiedzialność.

Pn lis 25, 2013 20:54

Niech się ożeni i spłodzi, to będziemy mogli porozmawiać o braniu przez niego odpowiedzialności.

Orkiestra!

Pn lis 25, 2013 21:21
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 261 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 18  Następna strona