Autor |
Wiadomość |
Hosi
|
 Re: TVN jeden z wrogów BOGA
equuleuss napisał(a): Jacy to lekarze? Masz ich namiary? Hosi, a dlaczego ktoś ma zmieniać moją tożsamość płciową? Tożsamość płciowa jest niezmienna to już ustaliliśmy,
Podawałem namiary Ponadto nikt nie zamierza zmieniać Twojej tozsamosci.Odnosisz się do moich wypowiedzi w sposób arbitralny.Podałem przykład,że tosamosć płciowa może ulec zmianie w konkretnych przypadkach.Po drugie, niczego nie ustaliśmy.Po trzecie podałeś definicję płci psychicznej oraz podałeś jej wykładnie zgodnie ze swoimi założeniami i uważasz że jest wszystko w porządku? Cytuj: A poza tym, jak zamierzasz określić tożsamość płciową u dziecka i jak u dziecka chcesz stwierdzić transseksualizm ze 100% pewnością? Nie zamierzałem i nie zamierzam twierdzić nic ze 100% pewnoscią.Odnosiłem sie jedynie do badań które mogą być wskazówką,ze zmiana tożsamosci jest możliwa w przypadku szybkiego zdiagnozowania. Cytuj: Przecież dzieci mają także fantazje. Oczywiscie,dlatego potrzeba specjalistów,którzy mogliby zweryfikować czy są to fantazje czy nie. Cytuj: Ktoś wysnuł jakąś teorię ale stwierdzenie transseksualizmu u dziecka jest raczej trudne, bo jako że ja na swoim przykładzie mogę powiedzieć że taki już się urodziłem, to jednak są dzieci które fantazjują na ten temat. Czy nie brak opowieści gdzie jakiś facet wspomina jak to kiedy był chłopcem zakładał szpilki mamy i malował się jej szminką? Trudne,ale nie niemożliwe. Uwazasz że lekarze na których się powołalem nie potrafią odróznić fantazji od rzeczywistosci? Nie żartuj sobie.Widzę że za wszelką cena próbujesz zdeprecjonować argumenty na które się powołuje,a na dodatek zaczynasz mnie osmieszac podając absurdalne przykłady ze szminkami i szpilkami.To że Ty czujesz się w okreslony sposób, nie musi wcale oznaczać,ze jest tak w kazdym przypadku.Dogamtyzowanie nawet w Twoich ustach jest nie na miejscu. Cytuj:
Na jakiej podstawie tak autorytatywnie twierdzisz że można zdiagnozować dziecko pod tym kątem? Nigdze nie twierdziłem ze na 100% tak jest.Dlatego też Twój zarzut jest bezzasadny. Przeczytaj dokładnie informacje na które się powoływałem, a przekonasz się że nie ma tam żadnej pewnosci. Cytuj: Poza tym, tak są takie przypadki gdzie u dziecka zdiagnozowano transseksualizm ale ta diagnoza chyba odbywała się jak ktoś był już w wieku nastolatka, jednakże nikt nie stosuje metod na zmianę tożsamości bo to jest manipulacja. Były takie próby i stwierdzono ich nieskuteczność. Wszystkie informacje ktore nie odpowiadają Twoim założeniom to manipulacja.To klasyczny dogamtyzm. Ale co ciekawe były też próby wykazania że transseksualizm jest uwarunkowany genetycznie,ale jak sie okazało ich też nie potwierdzono na 100%.Tak wiec tworzenie klimatu pewnosci jest wysoce niestosowne. Cytuj: Nie rozstrzygniemy ponieważ Ty masz tylko swój punkt widzenia i nie chcesz widzieć innych. A poza tym jakie masz osobiste doświadczenie na ten temat aby mówić mi że Ty wiesz lepiej co ja czuję w tym względzie? Ty też masz swój punkt widzenia,a na dodatek nie czytasz uważnie tego co piszę. Po drugie, kiedy stwierdziłem że wiem lepiej od Ciebie,co Ty czujesz? Możesz przytoczyc taką wypowiedz? ErgoProxy napisał(a): Oho.
Hosi natomiast objąłby wszystkich, którzy nie pasują mu do światopoglądu - jak to było? aha, miękki totalitaryzm - więc miękkim totalitaryzmem psychochlologi. Z tego jednego powodu, że nie pasują mu do światopoglądu.
Pępek świata. Rzucanie błotem najlepiej ci wychodzi.To takie Twoje. Cytuj: Tak. A profesor Binienda i profesor Rońda są w sprawie katastrofy smoleńskiej bardziej kompetentni niż dwóch meneli spod budki z piwem.
Płakać się chce nad tą demagogią. Bo to nie jest nawet skuteczna demagogia. Wykład łopatologiczny jak widac, nic niestety nie dał Cytuj: Szanowni Czytelnicy zauważą, że Hosi zaczyna odmawiać adwersarzowi człowieczeństwa. Tak postępują osobnicy, którzy chcą prowadzić politykę fizycznej likwidacji swoich przeciwników. Trzymajcie się od libertarian z daleka. Rozpaczliwe odwołanie do czytelników.Kazda strategia jest dobra Cytuj: Chiny startują z wzrostem z poziomu społeczeństwa feudalnego przeoranego dodatkowo przez komunizm. Dlatego PKB im szybuje pod chmury, bo oni po prostu mają w swoim kraju co budować. Chińczycy są en masse zwyczajnie biedni i zacofani. A Unia? W Unii jest przecież jeszcze tyle rzek do wybrukowania... Mówiąc inaczej: wzrost Unii jest zdławiony nie przez fiskalizm, tylko przez to, że nie ma już żadnych nowych potrzeb do zaspokojenia. Gdyby ta teza była prawdziwa,to Hong Kong juz dawno stał by w miejscu.Albo inaczej:gdyby w Hong Kongu zastoswano socjalizm typu Unijnego, gospodarka stanęła by.Inny przykład to Chile, które posiada trwały wzrost gospodarczy juz od kilkudziesieciu lat, na poziomie nieosiagalnym dla UE.Kolejny przykład to Niemcy, ktore po drugiej wojnie swiatowej wprowadziły liberalne reformy gospodarcze.W momencie kiedy zastosowano model socjalny,doszło do zalamania gospodarki.Ale mimo to,obecnie Niemcy w dalszym ciagu korzystają z dorobku reform.Natomisat Unijna gospodarka jest niewydolna z wielu powodów.Obciązenia fiskalne są coraz wyższe, uchwalanie nowych regulacji, praw i przepisów powoduje generowanie kosztów, ktore de facto coraz bardziej obciążają kieszeń zwykłego podatnika.Ponadto konsekwencją tego stanu rzeczy jest stopniowe ogranicznia wolnosci indywidualnych. Cytuj: Prosperity nie osiągnęła ani Hiszpania, ani Portugalia, kiedy były rządzone przez Franco i Salazara. Wskaźniki zaczęły im zwyżkować dopiero po wstąpieniu do Unii. Przykład chilijski jest więc wyjątkiem i chyba wiem dlaczego. Otóż Chile posiada bogate złoża mineralne, OIDP miedzi. Dlatego w ogóle Pinochet mógł zrobić to, co zrobił: bo USA interesowały się rejonem - i prawdopodobnie dlatego Chile się bogaci: bo żyje z surowców, jak Rosja. Kolejne sofizmaty. Hiszpania Franco: Osiągnięcia gospodarcze Hiszpanii latach 1955-1975 określane są często mianem "hiszpańskiego cudu gospodarczego". Zdaniem liberalnych ekonomistów jego przyczyną były reformy wolnorynkowe, liberalizacja rynku, obniżenie podatków i prywatyzacja. W latach 1960-1966 hiszpański PKB wzrósł łącznie o 138%, a Hiszpania z niestabilnego politycznie i biednego kraju stała się najszybciej po Japonii rozwijającym się państwem (tempo wzrostu PKB w latach 1960-75 wynosiło 7,2% rocznie, przeciętne tempo wzrostu płac realnych, w tym czasie wyniosło 7,9% rocznie, inflacja spadła poniżej 5%) wiki.
Salazar: mu przez prezydenta Antoniego Oskara de Fragoso Carmony funkcji premiera w 1932 r., reformy zaczęły nabierać szybszego tempa. Znacznie ograniczono ogromne zadłużenie zagraniczne, ustabilizowano pieniądz i zrównoważono budżet. O roli jaką odegrał Salazar w Portugalii świadczy choćby fakt, że został dyktatorem kraju, mimo że nominalnie najwyższą funkcję do 1951 r. sprawował prezydent Carmona.
Zgodnie z ideą konserwatywną, dyktator twierdził, że podstawą każdego silnego państwa jest rodzina. Ta zasada znalazła odzwierciedlenie już w konstytucji z 1933 roku. Stąd zaś wywiedziono prawo własności i dziedziczenia, które miały się przyczynić do stabilizacji procesów majątkowych, tak niepewnych w tych czasach chaosu. Następnymi filarami stabilnego państwa były hierarchia i autorytet oraz poszanowanie jednostki ludzkiej i świętość uczuć religijnych, mające nadać życiu jednostki wyższy sens. http://prawica.net/node/4284Chile http://tomaszcukiernik.pl/artykuly/arty ... pinocheta/Jezeli przeczytaałeś wszytskie artykuły, to sam na pewno zauważyłeś że Twoje tezy nie mają pokrycia w faktach. Cytuj: Zauważmy jeszcze jedną ciekawą rzecz: Hosi nie różnicuje dyktatur na lewicowe i prawicowe, ale podaje przykłady tylko tych drugich. Dlatego że dyktatutry prawicowe są doskonałym przykładem tego,że liberalizm gospodarczy działa.W przypadku dyktatur lewicowych z reguły jest odwrotnie. Cytuj: I wychodzi szydło z worka. Kiedy Hosi napotyka na rzeczowe pytanie i dowcip bez sensu, podejmuje polemikę z dowcipem bez sensu, a rzeczowe pytanie omija szerokim łukiem. Uwagę, że dla kogoś związki homopłciowe mogą wynikać z prawa naturalnego, omija również. Podałem definicję którą Ty najzwyczajniej w swiecie "zbluzgałeś".Nie odniosłeś się do meritum.Taka z Tobą gadka. Cytuj: Ale to naprawdę jest bełkot. Takie rzeczy się rodzą, kiedy nie dostaje cywilnej odwagi, żeby przyznać się do walnięcia babola i człowiek usiłuje się wycofać ze swojego stanowiska stwarzając pozory, że się z niego nie wycofuje. Takie rzeczy rodzą sie tylko w głowie osoby, ktora nie rozumie że logika nie jest tylko jedna.Czaisz? Cytuj: Szczerze mówiąc, to z "Angory". W której publikuje sam mistrz Korwin. Styl publicystyczny Korwina czesto wprowadza niezorientowanych w błąd.Teksty Jego należy czyatć specyficznem kluczem, w innym razie,czytelnik wyrabia sobie fałszywy obraz.Przykładem takiego stanu rzeczy były Twoje wypowiedzi. Cytuj: Mendel, Lemaitre i Heller to są właśnie przykłady elity intelektualnej. To dość wąsko rozumiesz elitę. Cytuj: Co ciekawe, Hosi w poprzednim poście napisał, że korwinizm nie polega na wdrażaniu klasyków wolnorynkowej ekonomii w całości, ale fragmentarycznie. Do tego dochodzą pomysły własne korwinistów. Czyli że jest to zupełnie inna jakość niż Friedman i Hayek in extenso. Po co więc miałbym ich czytać? Hosi da mi do poczytania wykład korwinizmu.
Uzyłem wtedy lekkiej ironii. Podbudową systemu Korwina sa tezy Hayka,Friedmana i innych liberalnych myslicieli.W kwestiach etycznych identyfikuje się z KRK.Jak chcesz się czegoś więcej dowiedizeć to możesz kupic kilka ksiązek,bądz poczytać forum.A najlepszym rozwiązaniem jest pójść na spotkanie z "mistrzem'i zadać mu kilka pytań.Tyle. Cytuj: Demokracja to spora dawka obłudy i hipokryzji, która wszelako służy jakiemuś celowi.
Innymi słowy, korwiniści nie rozumieją demokracji w ogóle; polemizują z pozorami, które demokracja stwarza, aby się obronić. Dlatego są tacy pocieszni w swoim zacietrzewieniu. Korwinisci punktują srodki do tego celu.Celnie zresztą. Pytanie: Co to znaczy rozumiec demokrację? Cytuj: A jakie to ma znaczenie? Myślałem że chodzi nam o cywilizację, o większe dobro. A ustrój nie wchodzi w ramy cywilizacyjne? Cytuj: (westchnienie) Rzecz w tym, że cywilizacja naukowo-techniczna, żeby się nie rozlecieć, potrzebuje inżynierów utalentowanych, a nie tylko wykształconych. Innymi słowy, Hosiemu miesza się panem et circenes z inwestowaniem w kapitał ludzki. Nie powiem, żeby mnie to zaskakiwało, że Hosiemu się miesza. Ja o gruszce a,Ty o pietruszce.Tak już masz,trudno. Cytuj: Skoro nie jest obiektywna, to co mówi nam o rynku? Ona rynek tworzy, a nie opisuje. Innymi słowy: nie wiemy, jak to działa, i nic nas to nie obchodzi, ale będziemy w tym mieszali. Ekonomia nie może byc obiektywna,dlatego że obejmuje ograniczone spektrum ludzkiej działalnosci.Taki był sens mojej wypowiedzi. Cytuj: Prowadzenie kibucu. To była zabawa etyczna.Chodziło o opisanie działania tego pana w tej konkretnej kategorii. Wniosek: pan jest złodziejem,albo inaczej, po państwowemu: panuje sprawiedliowść społeczna. Jesteś apologetą tego systemu? Oczekuje jasnej odpowiedzi 
|
So lut 08, 2014 19:25 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Cytuj: Po trzecie podałeś definicję płci psychicznej oraz podałeś jej wykładnie zgodnie ze swoimi założeniami i uważasz że jest wszystko w porządku? To nie moje założenia ale założenia secjalistów w tym temacie, ja tylko powtarzam to co oni osiągnęli. Cytuj: Nie zamierzałem i nie zamierzam twierdzić nic ze 100% pewnoscią.Odnosiłem sie jedynie do badań które mogą być wskazówką,ze zmiana tożsamosci jest możliwa w przypadku szybkiego zdiagnozowania. Te badania są tylko teorią i nie mają raczej pokrycia z rzeczywistością. Cytuj: Oczywiscie,dlatego potrzeba specjalistów,którzy mogliby zweryfikować czy są to fantazje czy nie.
W przypadku dziecka to jest mało prawdopodobne, jeśli okaże sie że jest jednak transseksualistą to te myśli wrócą w pewnym okresie życia, ponieważ manipulowanie tożsamością za pomocą psychologicznych praktyk, nie zmienia jej jednak, może tylko uśpić to wszystko na jakiś czas. Jest to na tyle niebezpieczne że taka taka osoba może później wstąpić w związek małżeński, mieć dzieci i to wszystko wróci i naisli się w tym momencie i wtedy jest dramatycznie. Takie sytuacje bywały. Cytuj: Trudne,ale nie niemożliwe. Uwazasz że lekarze na których się powołalem nie potrafią odróznić fantazji od rzeczywistosci? Nie żartuj sobie.Widzę że za wszelką cena próbujesz zdeprecjonować argumenty na które się powołuje,a na dodatek zaczynasz mnie osmieszac podając absurdalne przykłady ze szminkami i szpilkami.To że Ty czujesz się w okreslony sposób, nie musi wcale oznaczać,ze jest tak w kazdym przypadku.Dogamtyzowanie nawet w Twoich ustach jest nie na miejscu. Tylko że to kilka lekarzy którzy stosują jakieś praktyki których inni lekarze nie stosują wiedząc dobrze że to i tak nic nie da, to tylko eksperymentowanie na żywych osobach, a kto później będzie płacił koncowy rachunek? To że ja czuję w określony sposób to jest tak zazwyczaj w przypadku transseksualizmu, przecież trzeba spełniać jakieś warunki aby zostać w taki sposób zdiagnozowany, wszyscy ci którzy czują inaczej nie są diagnozowani jako osoby tansseksualne. Czytałeś te cytaty które podałem? Zauważ ile potrzeba aby zdiagnozować transseksualizm, nawet tomografia komputerowa, że nie wspomnę oczywiście o kariotypie, badaniach dna oka, badania na poziom hormonów, badania psychiatryczne aby wykluczyć chorobę psychiczną. Potrafią czasem wyciągnąć litry krwi na przeróżne badania. Ile potrzeba testów gdzie padają pytania bardzo intymne, jak zamierzasz pytać dziecko o takie sprawy? Jesli chodzi o to to oni starają się wybić dziecku takie fantazjowanie na temat bycia dziewczynką czy chłopcem i zabawy w przebieranki, nic węcej w tym nie ma i być nie może. Tylko świadoma siebie osoba która ma już jakieś pojęcie o sobie samym jest w stanie być zdiagnozowana pod tym kątem. I pewnie że mają w tym sukces bo to co oni ,,leczą,, nie jest transseksualizmem, tylko wytworem dziecięcych fantazji a tutaj łatwo jest to skorygować. Cytuj: Ale co ciekawe były też próby wykazania że transseksualizm jest uwarunkowany genetycznie,ale jak sie okazało ich też nie potwierdzono na 100%.Tak wiec tworzenie klimatu pewnosci jest wysoce niestosowne. To tylko tyle że nie jest to potwierdzone, ale prawdopodobne. Po prostu trudno jest znaleźć jednoznaczną przyczynę. Jednak są pewne biologiczne zmiany na które lekarze starają się zwrócić uwagę. Osoba transseksualna jest osobą zdrowa psychicznie, wręcz musi być to ktoś zdrowy psychicznie aby potwierdzić transseksualizm.
|
N lut 09, 2014 2:15 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hosi napisał(a): Rzucanie błotem najlepiej ci wychodzi.To takie Twoje. Ale ono się przyczepia. Do rzeczy. Co byś zrobił z obywatelami nie podzielającymi korwinistycznej utopii, gdybyś miał władzę dyktatorską nad państwem? Hosi napisał(a): Rozpaczliwe odwołanie do czytelników.Kazda strategia jest dobra Nie, po prostu tu się kręcą jakieś dzieci. Czytają. Powinny zostać ostrzeżone, że korwinizm... No dobrze. Korwinizm jest inspirujący do rozwoju osobistego, a sam Korwin umie świecić przykładem, jak winien postępować mężczyzna. Niestety, korwinizm gospodarczy to utopia, a sam Korwin potrafi zachować się jak skończony sk... Hosi napisał(a): Gdyby ta teza była prawdziwa,to Hong Kong juz dawno stał by w miejscu. Hola, hola. Sam napisałeś: jedno państwo, dwa systemy. Jedno państwo, to znaczy jeden rynek. Chyba że między HK a ChRL jest jakaś bariera celna, o której nie wiem. Ale jeśli jej nie ma, nie można rozważać Hong Kongu w oderwaniu od reszty Chin. A w ogóle, dlaczego tylko Hong Kong? Jak radzi sobie Makao? A Singapur? Hosi napisał(a): Albo inaczej:gdyby w Hong Kongu zastoswano socjalizm typu Unijnego, gospodarka stanęła by. O. Kolejne interesujące spostrzeżenie: innym krajem, który Hosi w swoich przykładach pomija, są... Stany Zjednoczone. Czyżby USA wdrażały właśnie "socjalizm typu unijnego", a może Hosiemu się nie podoba, że najsilniejsza gospodarka świata nie jest dyktaturą? Hosi napisał(a): Kolejny przykład to Niemcy, ktore po drugiej wojnie swiatowej wprowadziły liberalne reformy gospodarcze. Ano właśnie, po wojnie. Kiedy były zniszczone i musiały się odbudowywać. A teraz pytanie za sto punktów: za czyje pieniądze? w wikipedii jakaś sierota obrzygana napisał(a): Plan [Marshalla - EP] został uchwalony przez Kongres Stanów Zjednoczonych 3 kwietnia 1948 i wszedł w życie tego samego dnia po podpisaniu przez prezydenta Harry’ego Trumana. Program pomocy był realizowany przez 4 lata, od kwietnia 1948 do czerwca 1952[5]. W tym czasie przekazano około 13 mld dolarów (co najmniej 107 mld. dolarów według obecnych cen) w postaci pomocy technicznej i ekonomicznej, aby wesprzeć odbudowę gospodarek krajów europejskich Hosi napisał(a): W momencie kiedy zastosowano model socjalny,doszło do zalamania gospodarki. Załamania. Znaczy, coś przeoczyłem i Niemcy miały kiedyś dwucyfrowy spadek PKB? Hosi napisał(a): Natomisat Unijna gospodarka jest niewydolna z wielu powodów.Obciązenia fiskalne są coraz wyższe, uchwalanie nowych regulacji, praw i przepisów powoduje generowanie kosztów, ktore de facto coraz bardziej obciążają kieszeń zwykłego podatnika. Jak pan to zmierzył? Bo obciążenia fiskalne można dokładnie obliczyć. Ale jak się mierzy wpływ "regulacji, praw i przepisów"? Często zdarza się Hosiemu wygłaszać tezy niemożliwe do sprawdzenia? Hosi napisał(a): Ponadto konsekwencją tego stanu rzeczy jest stopniowe ogranicznia wolnosci indywidualnych. Hosi wymieni te ograniczenia, nie ograniczając się do sloganów. Hosi napisał(a): Kolejne sofizmaty. Ano. Nie da się ukryć: tutaj strzeliłem w ciemno i chybiłem haniebnie. Ale zatrzymajmy się na chwilę przy tej nieszczęsnej Hiszpanii. w wikipedii jakaś sierota obrzygana napisał(a): W latach 1960-1966 hiszpański PKB wzrósł łącznie o 138%, a Hiszpania z niestabilnego politycznie i biednego kraju stała się najszybciej po Japonii rozwijającym się państwem Niestabilnego i biednego. Proszę Hosiego: nie sprawdzałem, jak kształtował się PKB Sowietów przed Drugą Światową, kiedy oni budowali ten swój przemysł ciężki i elektryfikowali wsie. Domyślam się jednak, że nie stał w miejscu. Nieprawdaż? A teraz przykład ze wczoraj. Otóż w Bośni wybuchły rozruchy, takie z podpalaniem budynków rządowych. Powód? Bezrobocie kształtujące się na poziomie 44%. Powód? Dzika prywatyzacja polegająca na sprzedawaniu przedsiębiorstw komu popadnie i polityka nowych właścicieli polegająca na wyprzedawaniu majątku i zamykaniu zakładów. Co na to korwinista? Bo politycy bośniaccy wzruszają ramionami: ale o co chodzi, mamy wolny rynek. Hosi napisał(a): Dlatego że dyktatutry prawicowe są doskonałym przykładem tego,że liberalizm gospodarczy działa.W przypadku dyktatur lewicowych z reguły jest odwrotnie. Ale w Portugalii Salazara był korporacjonizm... znowu, kurka, wyjątek od reguły, która miała się sprawdzać zawsze i wszędzie... Hosi napisał(a): Podałem definicję którą Ty najzwyczajniej w swiecie "zbluzgałeś".Nie odniosłeś się do meritum.Taka z Tobą gadka. Zadałem rzeczowe pytanie i podałem kierunek do rzeczowej rozmowy. W obliczu śmiertelnego zagrożenia Hosi uczepił się "bluzgu" jak pijany płotu. Hosi napisał(a): Takie rzeczy rodzą sie tylko w głowie osoby, ktora nie rozumie że logika nie jest tylko jedna.Czaisz? Owszem. Logika jest jedna. Logiki niearystotelesowskie stanowią uogólnienia, a nie alternatywy. Hosi napisał(a): Styl publicystyczny Korwina czesto wprowadza niezorientowanych w błąd. Teksty Jego należy czyatć specyficznem kluczem, w innym razie,czytelnik wyrabia sobie fałszywy obraz. Przykładem takiego stanu rzeczy były Twoje wypowiedzi. O Jezu... Akurat styl publicystyczny Korwina bardzo mi się podoba. I ciekawe, że kiedy stosuję go wobec korwinisty, otrzymuję w odpowiedzi uwagi typu "obrzucanie błotem". Natomiast podkreślone stwierdzenie jest, no cóż, typowe dla sekty. Ale na pewno nie dla poważnego teoretyka gospodarki. A już na pewno nie dla polityka, który właśnie z tego żyje i dlatego w ogóle żyje, że ludzie są w stanie zbudować dokładnie taki obraz, jaki on sobie zamyślił. Hosi napisał(a): To dość wąsko rozumiesz elitę. Przykłady, kurka. Zresztą nieważne. Żyjemy w cywilizacji naukowo-technicznej, nie agrarnej, to i wymagania wobec elity wzrosły. Ja się na przykład do elity nie zaliczam. A chciałbym... Hosi napisał(a): Pytanie: Co to znaczy rozumiec demokrację? To znaczy: wyrobić sobie jej prawdziwy obraz. Hosi napisał(a): A ustrój nie wchodzi w ramy cywilizacyjne? A powiedzmy że wchodzi. Teraz pytanie za sto punktów: w czym masz problem z demokracją? Jeśli twoi przykładowi menele dyrdają co niedziela do kościoła, to są ukształtowani zgodnie z nauką KRK. Powinni więc wspierać prawicę twoich snów... Hosi napisał(a): Ja o gruszce a,Ty o pietruszce.Tak już masz,trudno. To bylo odnośnie cywilizacji naukowo-technicznej. Wniosek: Hosiemu wszystko jedno, czy słupki ekonomiczne nabija mikroskopem czy pięściakiem - ważny jest wzrost... Jedźże do tej Botswany. Hosi napisał(a): Ekonomia nie może byc obiektywna,dlatego że obejmuje ograniczone spektrum ludzkiej działalnosci.Taki był sens mojej wypowiedzi. Zauważmy, że Hosi musi tłumaczyć sens swojej wypowiedzi. Znaczy, bełkotliwa była i słowa użyte przez Hosiego nie znaczyły tego, co znaczą w powszechnym mniemaniu. (Bo wzdragam się przed myślą, że Hosi starał się w ten sposób manipulować. A fe, cóż za myśl obmierzła!) Hosi napisał(a): To była zabawa etyczna.Chodziło o opisanie działania tego pana w tej konkretnej kategorii. Wniosek: pan jest złodziejem,albo inaczej, po państwowemu: panuje sprawiedliowść społeczna. Jesteś apologetą tego systemu? Oczekuje jasnej odpowiedzi  Wniosek: pan jest głupi jak but. Ponieważ nie kazał się dziewczynce obejrzeć przez ramię. Stoi tam pięć dziewczynek bez żadnej lalki, za to z marsem na twarzy. Chwila jeszcze, a każda dziewczynka w piaskownicy będzie miała po jednej lalce. Ta zabawa jest polityczna. Dotarło?
|
N lut 09, 2014 4:13 |
|
|
|
 |
Hosi
|
ErgoProxy napisał(a): Do rzeczy. Co byś zrobił z obywatelami nie podzielającymi korwinistycznej utopii, gdybyś miał władzę dyktatorską nad państwem?
Dyktatury z założenia mają ambiwalentny stosunek do obywatela. Tzn:porządany obywatel to taki, który nie wykazuje tendencji opozycyjnych (apolityczność). W takim systemie jednostka nie musi podporzadkowywac się "wewnętrznie"czy identyfkowac się z władzą i jej ideologią.Wzorcowy podmiot to taki, który sumiennie płaci podatki i przestrzega prawa.Problem pojawia sie w przypadku czynnej niesubordynacji wobec władzy.Wtedy dochodzi do sankcji karnych (wiezienie). Aha; I proszę dyktatury nie mieszać z systemami totalitarnymi.Tylko przypominam. Cytuj: Nie, po prostu tu się kręcą jakieś dzieci. Czytają. Powinny zostać ostrzeżone, że korwinizm... Ze Korwinizm da ludziom wolność i kazdy będzie mógł w pełni decydować o sobie.Bedziesz chciał ćpać to cpaj,bedziesz chciał jezdzic bez pasów,to jedzdzij,nie bedziesz chciał płacic ZUS, to nie płać."Tak,dopiero wtedy Ludzie bedą traktowani jak ludzie,a nie jak nieodpowiedzialne bydło na polu przykute łańcuchem.Jasne? Cytuj: No dobrze. Korwinizm jest inspirujący do rozwoju osobistego, a sam Korwin umie świecić przykładem, jak winien postępować mężczyzna. Niestety, korwinizm gospodarczy to utopia, a sam Korwin potrafi zachować się jak skończony sk... Utopia,bolszewizm,utopia,bolszewizm i tak dalej.Prawda że ErgoProxy przekonuje drogi czytelniku? Slogan na sloganie sloganem pogania,a argumentów jak nie było, tak nie ma.Ups przepraszam był jeden: ludzie będą zdychać na ulicach Tyle dosłownie wie mój adwersarz na temat "utopii"Korwina.Należy sie Ostrzegam ludzie przed tą demagogią Cytuj: Hola, hola. Sam napisałeś: jedno państwo, dwa systemy. Jedno państwo, to znaczy jeden rynek. Chyba że między HK a ChRL jest jakaś bariera celna, o której nie wiem. Ale jeśli jej nie ma, nie można rozważać Hong Kongu w oderwaniu od reszty Chin. Hong Kong ma swoje władze. Za wyjatkiem polityki zagranicznej i sił zbrojnych,ma pełną autonomię. Cytuj: A w ogóle, dlaczego tylko Hong Kong? Jak radzi sobie Makao? A Singapur? Ja bym jeszcze dodał Kore Południową.Natomiast Hong kong i Chile to współczesnie najlepsze przykłady działania liberalizmu gospodarczego. Cytuj: Ano właśnie, po wojnie. Kiedy były zniszczone i musiały się odbudowywać. A teraz pytanie za sto punktów: za czyje pieniądze? Cytuj: Załamania. Znaczy, coś przeoczyłem i Niemcy miały kiedyś dwucyfrowy spadek PKB? Nie badz smieszny.Kasa niczego nie załatwi jezeli w państwie nie bedzie efekytywnego sytemu pobudzającego rozwój gospodarczy,Równie dobrze można te fundusze przeżreć. I jedziemy: Jak pisze Milton Friedman, odbudowa zachodnioniemieckiej gospodarki po II wojnie światowej „był to cud wolnego rynku. W niedzielę 20 czerwca 1948 roku ówczesny minister gospodarki, ekonomista, Ludwig Erhard, wprowadził jednocześnie nową walutę, czyli obecną markę zachodnioniemiecką [1 stycznia 2002 roku została ona zastąpiona przez euro] i zniósł prawie całą kontrolę nad płacami i cenami. (…) decyzje podziałały jak zaklęcie. W przeciągu kilku dni sklepy zapełniły się towarami. W przeciągu miesięcy w niemieckiej gospodarce zaczęło brzęczeć jak w ulu.”[8] Dr Janusz Lewandowski dodaje: „reakcja przedsiębiorstw była zgodna z oczekiwaniami: magazyny opróżniły się ze „skarbionych” dotąd towarów; odtworzył się z dnia na dzień kapitał obrotowy w wielkości pokrywającej potrzeby produkcji i cyrkulacji towarowej; pieniądz, którego jedynym źródłem była sprzedaż towarów i usług, był z punktu widzenia przedsiębiorstw dobrem rzadkim i poszukiwanym. Rozruch mechanizmu gospodarczego został zapoczątkowany. (…) kurczył się szybko obszar reglamentacji i sztywnych cen państwowych (…), obejmujący na początku podstawowe artykuły spożywcze, surowce i materiały, taryfy transportowe, czynsze i płace, rozrastał się natomiast w oczach obszar cen rynkowych.”[9]
Społeczna gospodarka rynkowa w czystej postaci istniała w Republice Federalnej Niemiec w latach 1948-63. Później powoli następował jej demontaż – na skutek nacisków różnych grup społecznych „udział państwa w rozszerzającej się gamie świadczeń socjalnych stopniowo wzrastał, system stawał się coraz mniej przejrzysty, ale za to coraz silniej zbiurokratyzowany.”[18] Wzrost gospodarczy był coraz niższy, wolnej wzrastał ogólny dobrobyt kraju. Jednak solidne podwaliny liberalnej polityki gospodarczej dalej przynosiły pozytywne efekty. http://tomaszcukiernik.pl/artykuly/arty ... spodarczy/Cytuj: Często zdarza się Hosiemu wygłaszać tezy niemożliwe do sprawdzenia? Praktycznie w ogóle. Cytuj: Hosi wymieni te ograniczenia, nie ograniczając się do sloganów. Proszę bardzo: Bzdurne regulacje kosztują nas miliardy, bo wpływają na ludzi tak, by zachowywali się inaczej, niż gdyby się zachowywali, jeśli by tych regulacji nie było. Państwo zmusza ich do zachowań mniej racjonalnych lub całkiem nieracjonalnych, a w strefie biznesu – powodujących zmniejszenie efektywności: dostosowywanie się do szkodliwej unijnej polityki klimatyczno-energetycznej, z powodu której ceny energii podwoją się, gigantyczne wydatki na ochronę środowiska, często na bzdurne projekty, zakaz używania tradycyjnych żarówek na rzecz kilkanaście razy droższych świetlówek, konieczność wystawiania nikomu (oprócz urzędników) do niczego niepotrzebnych tzw. świadectw energetycznych, limity produkcji cukru, mleka czy połowu różnych gatunków ryb. Na skutek unijnych przepisów wymagających od hodowców wymiany klatek dla kur niosek ceny jaj wzrosły o ponad 30 procent. Ostatnio europarlamentarzyści zabierają się za uregulowania dotyczące hałasu i w związku z tym zastanawiają się nad ograniczeniem prędkości w miastach do… 30 km/h. Kolejną dziedziną będą regulacje, które mają na celu zmniejszenie obszarów zabetonowanych – to również uderzy w prawo własności.Proszę przezytac cały artykuł http://tomaszcukiernik.pl/artykuly/kome ... t-tyranem/Cytuj: O. Kolejne interesujące spostrzeżenie: innym krajem, który Hosi w swoich przykładach pomija, są... Stany Zjednoczone. Czyżby USA wdrażały właśnie "socjalizm typu unijnego" Tak,Obama wprowadza powolutku programy socjalne.Ale narazie jeszce nie jest tak zle.Ponadto,USA w XIX wieku to kolejny przykład, jak doskonale funckjonowało państwo nieopiekuńcze. Cytuj: a może Hosiemu się nie podoba, że najsilniejsza gospodarka świata nie jest dyktaturą? Mnie tam wszystko jedno co się dzieje u Wuja Sama. Ale powołując sie na tego "goscia",to chyba zapomniałeś,że to najwiekszy totalniak na swiecie.Wszystkich dookoła terroryzuje demokracją i Prawami człowieka a sam.torturuje,morduje i wysadza.Prawdziwy reprezentant praw człowieka oraz najlepszego systemu świata Cytuj: Niestabilnego i biednego. Proszę Hosiego: nie sprawdzałem, jak kształtował się PKB Sowietów przed Drugą Światową, kiedy oni budowali ten swój przemysł ciężki i elektryfikowali wsie. Domyślam się jednak, że nie stał w miejscu. Nieprawdaż? Też nie sprawdzałem. Cytuj: A teraz przykład ze wczoraj. Otóż w Bośni wybuchły rozruchy, takie z podpalaniem budynków rządowych. Powód? Bezrobocie kształtujące się na poziomie 44%. Powód? Dzika prywatyzacja polegająca na sprzedawaniu przedsiębiorstw komu popadnie i polityka nowych właścicieli polegająca na wyprzedawaniu majątku i zamykaniu zakładów. Co na to korwinista? Bo politycy bośniaccy wzruszają ramionami: ale o co chodzi, mamy wolny rynek. A czytał szanowny user Friedmanowski model reform Chilijskich? Prosze przeczytac dokładnie: http://tomaszcukiernik.pl/artykuly/arty ... pinocheta/Cytuj: Ale w Portugalii Salazara był korporacjonizm... znowu, kurka, wyjątek od reguły, która miała się sprawdzać zawsze i wszędzie Opierał się jeszcze na katolickiej nauce społecznej, nacjonalizmie i konserwatyzmie. Korporacjoznizm w jego wypadku polegał na syntezie chrześcijańskiej nauki społecznej oraz konserwatyzmu Taka forma korporacjoznizmu gwarantuje samodzielnym podmiotom wolnośc gospodarczą,prawo decyzji do swobodnego gospodarowania swoim majatkiem.Rola państwa w takim systemie jest ograniczona do minimum.Czyli jest to w dalszym ciągu formuła przyjazna ludziom, która de facto afirmuje wolnośc i własność w tym zakresie.Wzorcowy przykład szacunku do człowieka i jego dóbr. Cytuj: Zadałem rzeczowe pytanie i podałem kierunek do rzeczowej rozmowy. W obliczu śmiertelnego zagrożenia Hosi uczepił się "bluzgu" jak pijany płotu. Nie przypominam sobie azebyś podjął polemikę z definicją którą podałem.Przeoczyłem coś? Cytuj: Owszem. Logika jest jedna. Logiki niearystotelesowskie stanowią uogólnienia, a nie alternatywy. Kłania sie szanownemu userowi koncepcja Typów i egzemplarzy, gdzie X jest wieloznaczneCytuj: Natomiast podkreślone stwierdzenie jest, no cóż, typowe dla sekty. Ale na pewno nie dla poważnego teoretyka gospodarki. A już na pewno nie dla polityka, który właśnie z tego żyje i dlatego w ogóle żyje, że ludzie są w stanie zbudować dokładnie taki obraz, jaki on sobie zamyślił. Mozliwe,bo twierdzenia sekty mają swoją okresloną wykładnię, zgodnie zresztą z zasadą: : Każde twierdzenie może byc prawadziwe w ramach jego okreslonego rozumienia (specyficzny klucz) I niestety, po raz kolejny uzywasz parszywej ikony, która stanowi doskonałą podbudowę Twojego stylu myslenia. Cytuj: Żyjemy w cywilizacji naukowo-technicznej Opis naszej cywilizacji kluczem redukcyjnym Cytuj: Pytanie: Co to znaczy rozumiec demokrację?
To znaczy: wyrobić sobie jej prawdziwy obraz. Czyli: masło maślane Ale pozwól że zapytam:jakim kluczem mam sobie wyrobic jej prawdziwy, a nie pozorancki obraz? Cytuj: Zauważmy, że Hosi musi tłumaczyć sens swojej wypowiedzi. Znaczy, bełkotliwa była i słowa użyte przez Hosiego nie znaczyły tego, co znaczą w powszechnym mniemaniu. (Bo wzdragam się przed myślą, że Hosi starał się w ten sposób manipulować. A fe, cóż za myśl obmierzła!) Powszechne mniemanie, to kolejny abstrakt strategii ErgoProxy. Niech sobie szanowny user zada i odpowie na pytanie:skąd sie biorą nieporozumienia podczas dyskursu? Przytoczyć słowa znanego logika? Cytuj: Wniosek: pan jest głupi jak but. Ponieważ nie kazał się dziewczynce obejrzeć przez ramię. Stoi tam pięć dziewczynek bez żadnej lalki, za to z marsem na twarzy. Chwila jeszcze, a każda dziewczynka w piaskownicy będzie miała po jednej lalce. Ta zabawa jest polityczna. Zamiast przekonywać,prosic, uswiadamiać,po prostu okradł.I to jest własnie sprawiedliowść społeczna,drogi kolego. Zabawa w złodziei. Dotarło 
|
N lut 09, 2014 9:23 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hosi napisał(a): Dyktatury z założenia mają ambiwalentny stosunek do obywatela. Tzn:porządany obywatel to taki, który nie wykazuje tendencji opozycyjnych (apolityczność). W takim systemie jednostka nie musi podporzadkowywac się "wewnętrznie" czy identyfkowac się z władzą i jej ideologią. Przecież to jest - znowu - utopia. Człowiek jest to, między innymi, "zwierzę polityczne" i politycznie się zachowuje z natury. Nie istnieje więc coś takiego jak rozdział na podporządkowanie "wewnętrzne" i "zewnętrzne", bo każdy pogląd żywiony "wewnętrznie" pociąga za sobą jakiś "zewnętrzny" wyraz. "Pożądany" obywatel nie może więc milczeniem nawet wyrażać pewnych swoich myśli. Podporządkowanie "zewnętrzne" wymusza podporządkowanie "wewnętrzne". Przykładem jest historia redaktora Piotra Sito, który został zwolniony z Radia Bis, ponieważ wpuścił na antenę słuchacza, który jakiś tydzień po śmierci Jana Pawła II powiedział głośno, że "nie płakał po papieżu". Sito zachował się jak profesjonalny radiowiec, którego zawód polega na między innymi na udzielaniu głosu słuchaczom, dyrekcja Radia Bis natomiast zachowała się jak wzorcowa dyktatura. Jest to więc kolejny atut demokracji wobec dyktatury: ponieważ pozwala ona wyrażać obywatelowi dowolne przekonania polityczne, pozwala ona wypracowywać dochód i służyć radą dowolnemu profesjonaliście. Dyktatura natomiast niektórych profesjonalistów tępi. Dlatego demokracje wypierają mokre sny Korwina. (Owszem, paragraf zakazujący głoszenia w Polsce głoszenia poglądów totalitarnych nie jest demokratyczny.) Hosi napisał(a): Wzorcowy podmiot to taki, który sumiennie płaci podatki i przestrzega prawa. Ależ demokracja wymaga od człowieka dokładnie takiego samego: podporządkowania się skodyfikowanemu prawu, w tym fiskalnemu. Hosi napisał(a): Problem pojawia sie w przypadku czynnej niesubordynacji wobec władzy.Wtedy dochodzi do sankcji karnych (wiezienie). Jakiego rodzaju więzienie? Łagier literalnie to też tylko więzienie - ale o specyficznym rygorze... Hosi napisał(a): Aha; I proszę dyktatury nie mieszać z systemami totalitarnymi.Tylko przypominam. Jak dla mnie, totalitaryzm stanowi wariant dyktatury. Niektóre totalitaryzmy wprost nazywały siebie dyktaturami (proletariatu). Hosi napisał(a): Ze Korwinizm da ludziom wolność i kazdy będzie mógł w pełni decydować o sobie. To już inżynier Mamoń był mądrzejszy od Hosiego. Precyzyjnie wskazał wroga wolności i pełnej samowładności jednostki. Społeczeństwo... Hosi napisał(a): Bedziesz chciał ćpać to cpaj,bedziesz chciał jezdzic bez pasów,to jedzdzij,nie bedziesz chciał płacic ZUS, to nie płać."Tak,dopiero wtedy Ludzie bedą traktowani jak ludzie,a nie jak nieodpowiedzialne bydło na polu przykute łańcuchem.Jasne? Mhm. Będziesz chciał zrujnować dom rodzinny, to zrujnujesz (dragi nie rosną na drzewach, a głód narkotykowy potrafi być potworny), będziesz chciał zabić człowieka, to zabijesz (człowiek nie zapinający pasów w wypadku zderzenia zachowuje się jak kilkudziesięciokilogramowy pocisk rozbijający się po samochodzie), będziesz chciał skazać staruszkę na nędzę to skażesz (ZUS funkcjonuje na zasadzie tzw. umowy pokoleń: ja płacę na ludzi starszych, ludzie młodsi płacą na mnie). Jasne? Hosi napisał(a): ErgoProxy napisał(a): No dobrze. Korwinizm jest inspirujący do rozwoju osobistego, a sam Korwin umie świecić przykładem, jak winien postępować mężczyzna. Niestety, korwinizm gospodarczy to utopia, a sam Korwin potrafi zachować się jak skończony sk... Utopia,bolszewizm,utopia,bolszewizm i tak dalej.Prawda że ErgoProxy przekonuje drogi czytelniku? Otóż i widzisz, drogi Czytelniku, wdzięczność korwinisty, któremu pochwalisz jego ideę. Prawda, że nie warto wchodzić z nim w żadne układy? Iść na żadne kompromisy? Na czym polega polityka... Hosi napisał(a): Ostrzegam ludzie przed tą demagogią Proszę. Twoje demokratyczne prawo. : P Hosi napisał(a): Hong Kong ma swoje władze. Za wyjatkiem polityki zagranicznej i sił zbrojnych,ma pełną autonomię. Odżizas. Ja o niebie, a ten chlebie... Pytam o gospodarkę, dostaję odpowiedź o władzy. Czyżby wolność do ćpania w działaniu? Niemniej informacja cenna. A czy w Hong Kongu istnieje jakaś opozycja wobec partii - jak-ona-się-nazywa - komunistów chińskich? Jedynej legalnej w ChRL. Hosi napisał(a): Ja bym jeszcze dodał Koreę Południową. Korea Południowa znajduje się w orbicie wpływów USA. Hosi napisał(a): Natomiast Hong Kong i Chile to współczesnie najlepsze przykłady działania liberalizmu gospodarczego. A Singapur? Singapur, podobnie jak Hong Kong i Makao, jest miastem - państwem. W odróżnieniu od nich, jest w pełni suwerenny. Jest dyktaturą, określa się go czasem jako prywatne państwo pana Jakmutam (znowu nie pamiętam nazwiska). Był zaliczany do "tygrysów azjatyckich". Jak przędzie obecnie? Hosi napisał(a): Nie badz smieszny.Kasa niczego nie załatwi jezeli w państwie nie bedzie efekytywnego sytemu pobudzającego rozwój gospodarczy,Równie dobrze można te fundusze przeżreć. Ano można. Jeśli ten, kto daje pieniądze, jest d...pa i nie potrafi dopilnować, co się z nimi dzieje. Wyczyny unijnych państw PIIGS dowodzą indolencji władzy Brukseli i niczego więcej. Natomiast ciekaw jestem, jak kształtowałby się PKB Niemiec, gdyby nie były one objęte planem Marshalla i musiały się odbudowywać za własne pieniądze. Zachowując jednocześnie swój ustrój polityczny i gospodarczy. Od biedy jako punkt odniesienia można wykorzystać NRD. Tomasz Cukiernik napisał(a): Bzdurne regulacje kosztują nas miliardy, bo wpływają na ludzi tak, by zachowywali się inaczej, niż gdyby się zachowywali, jeśli by tych regulacji nie było. Państwo zmusza ich do zachowań mniej racjonalnych lub całkiem nieracjonalnych, a w strefie biznesu – powodujących zmniejszenie efektywności: dostosowywanie się do szkodliwej unijnej polityki klimatyczno-energetycznej, z powodu której ceny energii podwoją się, gigantyczne wydatki na ochronę środowiska, często na bzdurne projekty, zakaz używania tradycyjnych żarówek na rzecz kilkanaście razy droższych świetlówek, konieczność wystawiania nikomu (oprócz urzędników) do niczego niepotrzebnych tzw. świadectw energetycznych, limity produkcji cukru, mleka czy połowu różnych gatunków ryb. Na skutek unijnych przepisów wymagających od hodowców wymiany klatek dla kur niosek ceny jaj wzrosły o ponad 30 procent. Ostatnio europarlamentarzyści zabierają się za uregulowania dotyczące hałasu i w związku z tym zastanawiają się nad ograniczeniem prędkości w miastach do… 30 km/h. Kolejną dziedziną będą regulacje, które mają na celu zmniejszenie obszarów zabetonowanych – to również uderzy w prawo własności. 1. Jak on policzył te miliardy? 2. Czy Hosi zdaje sobie sprawę, że producenci świetlówek też muszą z czegoś żyć? Jest to klasyczny przykład tego, o czym mówiłem: w Unii nie ma nowych potrzeb do zaspokojenia. Trzeba więc, jak to się... aha: stymulować popyt. 3. Czy Hosi zdaje sobie sprawę, że mamy katastrofalną nadprodukcję żywności i żeby jacykolwiek rolnicy byli w stanie się utrzymać ze swojej pracy, muszą produkować mało, inaczej wskutek wolnej konkurencji będą musieli sprzedawać jajka po pół grosza za kopę? (Liczę jak Cukiernik.) 4. Czy Hosi zdaje sobie sprawę, co się dzieje z dzikimi zwierzętami, na które poluje się bez umiaru? Otóż to samo, co z tzw. megafauną, np. mamutami. Hosi widział gdzieś jakiegoś mamuta ostatnio? A czy Hosi widział gdzieś jakiegoś neandertalczyka ( człowiek taki), który również żył z mamuta? 5. Czy Hosi góglnął sobie to pojęcie 20/80? Wyjaśniam: oznacza ono, że wskutek szalejącego postępu technologicznego i wolnej konkurencji obliczonej na zbicie kosztów produkcji, gospodarkę w ruchu jest w stanie utrzymać 20% zatrudnionych. Reszta pracowników jest zbędna, wykonuje niepotrzebną nikomu pracę i wyłącznie generuje koszty. Zdaje mi się, czy korwinizm oznacza zatrudnianie tylko ludzi niezbędnych? A reszta na bruk, bez żadnych zabezpieczeń? Hosi napisał(a): Tak,Obama wprowadza powolutku programy socjalne.Ale narazie jeszce nie jest tak zle.Ponadto,USA w XIX wieku to kolejny przykład, jak doskonale funckjonowało państwo nieopiekuńcze. W XIX wieku, jak to pokazał Wojciech Orliński, możliwy był wręcz rozpad USA wskutek rewolucji rozwścieczonych robotników. Starczyło konsekwentnie strzelać do strajkujących. Na szczęście Prezydent okazał się człowiekiem mądrym i mimo nacisków przedsiębiorców, którym zawdzięczał władzę, poszedł na ugodę z robotnikami. Hosi chce, to mu to wyszukam. Hosi napisał(a): Mnie tam wszystko jedno co się dzieje u Wuja Sama. Ale powołując sie na tego "goscia",to chyba zapomniałeś,że to najwiekszy totalniak na swiecie.Wszystkich dookoła terroryzuje demokracją i Prawami człowieka a sam.torturuje,morduje i wysadza.Prawdziwy reprezentant praw człowieka oraz najlepszego systemu świata Terroryzowanie demokracją. To coś takiego jak pieszczenie prądem na krześle elektrycznym? Będzie mi się chciało, to przejrzę te Prawa Człowieka i pokażę Czytelnikowi, co się Hosiemu tak nie podoba. W szczególności, z głowy jestem w stanie wskazać jeden zapis: zakaz niewolnictwa. Innymi słowy, Hosiemu nie przeszkadza kariera niewolnika, np. eunucha w arabskim haremie albo niewykwalifikowanego zbieracza bawełny. Nie przeszkadza mu również, żeby jego dzieci stanowiły czyjąś własność. Bo korwiniści, proszę Czytelników, mają ten sam bias co sataniści: uważają się za stłamszoną elitę. Starczy jednak poczytać trochę jednych i drugich, żeby się przekonać, jak to z tą elitarnością jest. To są, mówiąc brutalnie, ludzie przeciętni, którzy chcą się poczuć lepiej i snują, jak to określił LaVey, pipe dreams, czyli sny na jawie. Ich elitarność sprowadza się do wyznawania elitarnego światopoglądu. Hosi napisał(a): A czytał szanowny user Friedmanowski model reform Chilijskich? Mhm, czyli jednak korwinizm nie oznacza wolności totalnej, jak to przedstawia, są jakieś uregulowania? Jestem już zmęczony, więc ciachnę tego Salazara. Jeśli ktoś z Czytelników ma mi za złe, to się odniosę w następnym poście. Hosi napisał(a): ErgoProxy napisał(a): Zadałem rzeczowe pytanie i podałem kierunek do rzeczowej rozmowy. Nie przypominam sobie azebyś podjął polemikę z definicją którą podałem. Ja o niebie, ten o chlebie... Hosi napisał(a): Kłania sie szanownemu userowi koncepcja Typów i egzemplarzy, gdzie X jest wieloznaczne Ciekawe. Naprawdę, istnieje w matematyce jakiś system logiczny falsyfikujący Arystotelesa? : ))) Bo, proszę Czytelników, matematyka posługuje się spójnymi uogólnieniami. To znaczy, że nowa teoria musi starą rozwijać i honorować jej prawa, a nie jej przeczyć i ją unieważniać. Hosi napisał(a): Mozliwe,bo twierdzenia sekty mają swoją okresloną wykładnię, zgodnie zresztą z zasadą: :Każde twierdzenie może byc prawadziwe w ramach jego okreslonego rozumienia (specyficzny klucz) Odżizas. Hosi popiera myślenie sekciarskie. Hosi napisał(a): ErgoProxy napisał(a): Żyjemy w cywilizacji naukowo-technicznej Opis naszej cywilizacji kluczem redukcyjnym ErgoProxy napisał(a): a nie agrarnej. Dlatego wymagania wobec elity wzrosły. Hosi odniesie się do całości mojej wypowiedzi. Hosi napisał(a): Ale pozwól że zapytam:jakim kluczem mam sobie wyrobic jej prawdziwy, a nie pozorancki obraz? Nie znam tego pojęcia i z niczym mi się ono nie kojarzy. Nie widzę też sensu przyswajania go sobie, skoro z niego wynikają... kocopoły w rodzaju "logik jest wiele". Hosi napisał(a): Powszechne mniemanie, to kolejny abstrakt strategii ErgoProxy. Ależ ten ErgoProxy manipujuje. Powszechne mniemanie to siatka pojęciowa wspólna większości ludzi danej kultury, dzięki czemu zwyczajni ludzie dogadują się ze sobą "w locie", bez obszernego definiowania pojęć i strategii jakich używają w swoim myśleniu. Hosi napisał(a): Zamiast przekonywać,prosic, uswiadamiać,po prostu okradł.I to jest własnie sprawiedliowść społeczna,drogi kolego. Zabawa w złodziei. Dotarło  Tak. Teraz pytanie za sto punktów: dlaczego wszystkie prosperujące gospodarki świata są nadzorowane przez ludzi bawiących się w złodziei? Przypomina się Hosiemu, że w polityce naprawdę wszystkie chwyty są dozwolone. A jednak niektóre się stosuje, a niektórych nie. Ciekawe, nieprawdaż? Podpowiedzi: ewolucja, teoria gier.
|
Pn lut 10, 2014 7:28 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hehehe. Tym razem ja zadam Adwersarzowi (i Czytelnikom) artykuł do przeczytania. Wywiad z chilijskim ekonomistą Mario Marcelem o skutkach wolnościowego systemu emerytalnego. Okazuje się, że przez dwadzieścia (!) lat nikt nie badał konsekwencji tego systemu. Bo to, bo śmo... Wywiad jest sprzed dwóch lat! Cytuj: Da się z tego wyżyć w Chile? Oczywiście nie! Zwłaszcza jeśli się weźmie pod uwagę, że te 50 proc. to średnia. Przecież wiele osób żyje bardzo skromnie z pensji, jaką dostają. Za jej połowę przeżyć by już nie mogły. A duża część tej grupy dostałaby znacznie mniej niż połowę.
Bo system był nieefektywny? Bo duża część ludzi nie całe życie pracuje. Bo sporo osób pracuje na czarno. Bo samozatrudnieni płacą za niskie składki. Bo wielu ludzi pracuje sezonowo. Bardzo wielu nie miało nawet szansy odłożyć na minimalną emeryturę gwarantowaną przez państwo.
Jak wielu? 45 proc. Około 20 proc. mężczyzn i 60 proc. kobiet. Wszystkim im trzeba było dopłacić wyrównanie do poziomu minimalnej emerytury gwarantowanej przez państwo.
|
Pn lut 10, 2014 8:17 |
|
 |
Hosi
|
ErgoProxy napisał(a): Przecież to jest - znowu - utopia.
Człowiek jest to, między innymi, "zwierzę polityczne" i politycznie się zachowuje z natury. Nie istnieje więc coś takiego jak rozdział na podporządkowanie "wewnętrzne" i "zewnętrzne", bo każdy pogląd żywiony "wewnętrznie" pociąga za sobą jakiś "zewnętrzny" wyraz. "Pożądany" obywatel nie może więc milczeniem nawet wyrażać pewnych swoich myśli. Podporządkowanie "zewnętrzne" wymusza podporządkowanie "wewnętrzne".
Rozumiesz róznicę między czynnym,a biernym obywatelem czy nie? A więc: Totalitaryzm polega na tym,że róznicuje obywateli na dwie kategorie: 1)Obywateli którzy entuzjastycznie popierają rezim 2)wrogów. Nie ma w tym systemie kategorii posredniej,tak jak w przypadku dyktatury. Jezeli chcesz polemizować nad faktycznie istniejąca typologią i funkcjonowaniem systemów politycznych,to masz do tego oczywiscie prawo.Tylko co chcesz w ten sposób uzyskać? Cytuj: Jest to więc kolejny atut demokracji wobec dyktatury: ponieważ pozwala ona wyrażać obywatelowi dowolne przekonania polityczne, pozwala ona wypracowywać dochód i służyć radą dowolnemu profesjonaliście. Dyktatura natomiast niektórych profesjonalistów tępi. Dlatego demokracje wypierają mokre sny Korwina. A jaki ma demokracja stosunek do obywateli chcących czynnie wystąpić przeciwko niej? Ponadto Dyktatura tępi tylko tych,którzy czynnie wystepują przeciwko niej.Nie obchodzi ją co mysli sobie prywatnie obywatel,w przeciweństwie do totalitaryzmu.Utrawlone stereotypy medialne które funkcjonują w społećzeństwie odnosnie "znikających obywateli" jest zwyczajnie rozdmuchana.Skala represji porównując dyktaturę z totalitrayzmem jest bardzo niewielka. Cytuj: (Owszem, paragraf zakazujący głoszenia w Polsce głoszenia poglądów totalitarnych nie jest demokratyczny.)
A demokratyczne było wsadzenie Irvinga do wiezienia na 400 dni za głoszenie poglądów niezgodnych z powszechnym mniemaniem? Cytuj: Ależ demokracja wymaga od człowieka dokładnie takiego samego: podporządkowania się skodyfikowanemu prawu, w tym fiskalnemu. To przynajmniej tutaj jest podobnie. Cytuj: Jakiego rodzaju więzienie? Łagier literalnie to też tylko więzienie - ale o specyficznym rygorze... Wystarczy zwyczajne. I zwykle, dochodzi do tego w początkowej fazie sprawowania rządów, czyli tuż wojnie domowej. Cytuj: Jak dla mnie, totalitaryzm stanowi wariant dyktatury. Niektóre totalitaryzmy wprost nazywały siebie dyktaturami (proletariatu). Dla ciebie może tak. Nic nie poradzę na to, że nie potrafisz zrozumiec zasadniczej róznicy między tymi dwoma systemami. Cytuj: To już inżynier Mamoń był mądrzejszy od Hosiego. Precyzyjnie wskazał wroga wolności i pełnej samowładności jednostki. Społeczeństwo... Wrogiem "pełnej wolnosci" społeczeństwo? A kto dyskutuje o takim konstrukcie. Sofizmat ucieczki? Cytuj: Mhm. Będziesz chciał zrujnować dom rodzinny, to zrujnujesz (dragi nie rosną na drzewach, a głód narkotykowy potrafi być potworny), będziesz chciał zabić człowieka, to zabijesz (człowiek nie zapinający pasów w wypadku zderzenia zachowuje się jak kilkudziesięciokilogramowy pocisk rozbijający się po samochodzie), będziesz chciał skazać staruszkę na nędzę to skażesz (ZUS funkcjonuje na zasadzie tzw. umowy pokoleń: ja płacę na ludzi starszych, ludzie młodsi płacą na mnie). Jasne? Nie oto biega Tu chodzi o wspólczesną formę państwa demokratycznego, które rosci sobie pretensje do "opieki" nad obywatelami.Obywatel ma poczucie wolnosci, bo może głosować, czyli mieć wpływ na władzę a z drugiej strony władza zaciska pętlę fiskalną, ustanawia coraz więcej regulacji ,które tak de facto zniewalają jednostkę.I jak mówi "Pan";to dla waszego bezpieczeństwa-bujda na resorach nic wiecej.Zresztą sam napisałeś że to wielka obłuda i gra pozorów. W systemie Korwina ci którzy ćpają (np wystraczająco swiadomi) bedą sami ponoscic skutki swojego nieracjonalnego zachownia,a nie społeczeństwo.Dlaczego niby to ja mam odpowiadac (ponosic koszty) za cwaniaka który daje sobie w żyłę ?A jezeli problem dotyczy dzieciaków to niech odpowiedzialność finansową ponoszą rodzice.Uczenie odpowiedzialnosci obywateli poprzez brak interwencji ze strony państwa,to najlepsza droga.A składki emerytalne?Nic prostszego jak wprowadzić (Chile) ) indywidualne konta emerytalne,czyli dać ludziom wybór.Umowa pokoleniowa skutkuje tym, ze pomimo zebrania w miarę dużych srodków, emeryt dostanie same ochłapy.Kropeczka ns obliczyła że ze swoich skałdek powinna otrzymać na emeryturze ok 5000 PLN ,a dostanie 1100 PLN.Jest różnica?Czego tu bronić? Tego typu zasady funkcjonowałyby w wielu obszarach.Oczywiscie, zdaje sobie sprawę z tego, że obecnie nie jest to mozliwe do wprowadzenia.Ale może to jedynie kwestia czasu. Cytuj: Odżizas. Ja o niebie, a ten chlebie... Pytam o gospodarkę, dostaję odpowiedź o władzy. Czyżby wolność do ćpania w działaniu?
Niemniej informacja cenna. A czy w Hong Kongu istnieje jakaś opozycja wobec partii - jak-ona-się-nazywa - komunistów chińskich? Jedynej legalnej w ChRL. Przecież wyraznie napisałem;prócz sił zbrojnych i polityki zagaranicznej. Istnieje opzozycja demokratyczna ktora czasami wystepuje ze swoimi roszczeniami,ale w stosunku do władz Hong Kongu. Cytuj: W XIX wieku, jak to pokazał Wojciech Orliński, możliwy był wręcz rozpad USA wskutek rewolucji rozwścieczonych robotników. Starczyło konsekwentnie strzelać do strajkujących. Na szczęście Prezydent okazał się człowiekiem mądrym i mimo nacisków przedsiębiorców, którym zawdzięczał władzę, poszedł na ugodę z robotnikami. Hosi chce, to mu to wyszukam. A czego to ma dowodzić szanowny userze? Cytuj: Terroryzowanie demokracją. To coś takiego jak pieszczenie prądem na krześle elektrycznym? W przypadku krajów arabskich czy gdzie funckjonowanie organów władzy i calego sytsemu politycznego twa od wieków na innych zasadach to wtykanie kija w mrowisko .Pytanie brzmi:po co tym ludziom demokracja? Cytuj: Będzie mi się chciało, to przejrzę te Prawa Człowieka i pokażę Czytelnikowi, co się Hosiemu tak nie podoba
Ten temat to szczególnie mnie interesuje.Jak kolega chce, mozemy podsykutowac znacznie szerzej na temat absurdów Praw człowieka.Pytanie tylko,o jakim czlowieku tu dyskutować. Cytuj: Innymi słowy, Hosiemu nie przeszkadza kariera niewolnika, np. eunucha w arabskim haremie albo niewykwalifikowanego zbieracza bawełny. Hosiemu przede wszystkim przeszkadza niewolnictwo w krajach demokratycznych.Hosi juz co nieco pisał na ten temat powyzej. Straszenie "niewolnictwem"z deklaracji,to zwykła demagogia.Dlaczego?Bo sankcjonowanie niewolnictwa w formie "nowoczesnej i oswieconej" mamy prosze usera w UE. Cytuj: Nie przeszkadza mu również, żeby jego dzieci stanowiły czyjąś własność. Przeszkadza,dlatego Hosi walczy o normalność.A normalność jest wtedy, kiedy "pancio" nie mówi mi ,co mam jesć, co mam pić oraz czy mam zapinać pasy w samochodzie.Jasne? Cytuj: Bo korwiniści, proszę Czytelników, mają ten sam bias co sataniści: uważają się za stłamszoną elitę. Kolejna projekcja. Cytuj: Bo korwiniści, proszę Czytelników, mają ten sam bias co sataniści: uważają się za stłamszoną elitę. Starczy jednak poczytać trochę jednych i drugich, żeby się przekonać, jak to z tą elitarnością jest. To są, mówiąc brutalnie, ludzie przeciętni, którzy chcą się poczuć lepiej i snują, jak to określił LaVey, pipe dreams, czyli sny na jawie. Ich elitarność sprowadza się do wyznawania elitarnego światopoglądu. Argumentacja bez argumentów. Uważaja się,są przeciętni,chcą sie poczuc lepiej,snuja sny na jawie.Psychologiczna projekcja elity Cytuj: Mhm, czyli jednak korwinizm nie oznacza wolności totalnej, jak to przedstawia, są jakieś uregulowania? Powyzej zrobiłeś taki piekny wykład,a tutaj nie wiesz na czym polega korwnizm? Sciema na sciemie sciemą pogania.Jak sam kiedyś mawiał: przyszedłem tu prowokować(czy jakoś podobnie) Nic dodac nic ując. Cytuj: Ciekawe. Naprawdę, istnieje w matematyce jakiś system logiczny falsyfikujący Arystotelesa? : )))
Bo, proszę Czytelników, matematyka posługuje się spójnymi uogólnieniami. To znaczy, że nowa teoria musi starą rozwijać i honorować jej prawa, a nie jej przeczyć i ją unieważniać. O matko. Koledze trzeba nawet tłumaczyc że nie istnieje tylko jeden rodzaj trójkąta.(patrz: logika) Cytuj: Odżizas. Hosi popiera myślenie sekciarskie. Jak widać znowu kolejny brak odniesienia do meritum.Prowokacja. Jeżeli dalej zamierzasz prowadzić ze mną takie gierki, to sobie po prosstu odpuść,ok? Cytuj: Hosi odniesie się do całości mojej wypowiedzi. Zadaj pytanie,to odniosę się. Cytuj: Nie znam tego pojęcia i z niczym mi się ono nie kojarzy. Nie widzę też sensu przyswajania go sobie, skoro z niego wynikają... kocopoły w rodzaju "logik jest wiele". Ja pytałem o demokrację. ponadto; Logik jest wiele,podobnie jak samochodów i trójkątów (tsy dokładnie) Cytuj: Ależ ten ErgoProxy manipujuje. Powszechne mniemanie to siatka pojęciowa wspólna większości ludzi danej kultury, I powszechne mniemanie moze zwyczajnie błędne (Logika:błąd większosci) Cytuj: dzięki czemu zwyczajni ludzie dogadują się ze sobą "w locie", bez obszernego definiowania pojęć i strategii jakich używają w swoim myśleniu. Na tym forum większość dyskutantów nie dogaduje się.I co? Wiesz dlaczego czy nie? Cytuj: Teraz pytanie za sto punktów: dlaczego wszystkie prosperujące gospodarki świata są nadzorowane przez ludzi bawiących się w złodziei? Przypomina się Hosiemu, że w polityce naprawdę wszystkie chwyty są dozwolone. A jednak niektóre się stosuje, a niektórych nie. Ciekawe, nieprawdaż? Wszytkie to może nie,ale większość na pewno. A Jako że większość jest głupsza (cwańsza) od elity,to mamy taki,a nie inny stan rzeczy. Ekonomia Keynesa, to intelektualny i moralny potwór pożerający nas od ponad półwiecza. To ona przyniosła ze sobą nieokiełznaną inflację i niekończące się, a wyniszczające gospodarkę, cykle koniunkturalne, od prosperity do kryzysu. Mimo całej swej szkodliwości, daleko do jej unicestwienia, ponieważ z politycznego punktu widzenia jest ona korzystna. Teoria ta, dzięki swojej przewrotności i pozorom racjonalizmu stała się de facto legalizacją fałszerstw władzy. Pod pozorem troski o narody, służy ona interesom możnych i wpływowych grup nacisku.http://www.fijor.com/jak-zrujnowac-gosp ... znie-zywy/Ekonomistami zwalczającymi teorie Keynesa byli Friedrich von Hayek, noblista, przedstawiciel szkoły austriackiej, oraz Milton Friedman, noblista, przedstawiciel szkoły chicagowskiej (wiki) Niezła gra,co? Cytuj: Hehehe. Tym razem ja zadam Adwersarzowi (i Czytelnikom) artykuł do przeczytania. Wywiad z chilijskim ekonomistą Mario Marcelem o skutkach wolnościowego systemu emerytalnego. Okazuje się, że przez dwadzieścia (!) lat nikt nie badał konsekwencji tego systemu. Bo to, bo śmo... Wywiad jest sprzed dwóch lat! Artykuł składa się z samych ogólników i trudno z niego wyciągnąc jakiekolwiek miarodajne wnioski. Masz jakieś inne namiary,tzn bardziej szczegółowe?
|
Pn lut 10, 2014 14:34 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Hosi napisał(a): Jezeli chcesz polemizować nad faktycznie istniejąca typologią i funkcjonowaniem systemów politycznych,to masz do tego oczywiscie prawo.Tylko co chcesz w ten sposób uzyskać? Wiedzę. Mógłbym więc polemizować, ale naprawdę jestem już zmęczony. Głównie ping-pongiem w wykonaniu Adwersarza, ale też artykułami, które mi podsuwa, a które, no właśnie, trzeba "czytać specyficznym kluczem". Nazywając zaś rzecz po ludzku, są to kliniczne przykłady ideologicznego zaślepienia. Marksiści produkowali podobne rzeczy. Wyjmę więc tylko co większe muchy. Hosi napisał(a): Umowa pokoleniowa skutkuje tym, ze pomimo zebrania w miarę dużych srodków, emeryt dostanie same ochłapy. Kropeczka ns obliczyła że ze swoich skałdek powinna otrzymać na emeryturze ok 5000 PLN ,a dostanie 1100 PLN.Jest różnica? Czego tu bronić? Etyki chrześcijańskiej. Obejmującej również działalność charytatywną. Kropeczka_ns jest lekarką, czyli należy do elity naszego społeczeństwa, zarówno pod względem intelektualnym, jak i zarobków. To rodzi pewne dodatkowe obowiązki względem ubogich, przynajmniej jeśli traktuje się swoje wyznanie poważnie. Hosiemu po prostu nie podoba się, że to, co dawniej zależało od dobrawoli, obecnie jest zinstytucjonalizowane. Dlaczego jest zinstytucjonalizowane, wyjaśniłem na przykładzie zabawy politycznej. Dlaczego Hosiemu się nie podoba? Wolno zapytać Hosiego o cewkę? Jakie Hosi ma kompetencje zawodowe i ile by zarabiał w warunkach szalejącej korwinistycznej wolności gospodarczej? I jak długo... Hosi napisał(a): A normalność jest wtedy, kiedy "pancio" nie mówi mi ,co mam jesć, co mam pić oraz czy mam zapinać pasy w samochodzie.Jasne? Pytanie za dwieście punktów: czy w korwinizmie jałmużnik daje jałmużnę za bezdurno, czy jednak stawia ubogiemu jakieś warunki i ustala jakieś regulaminy? Innymi słowy, czy dotuje takiego ubogiego, który jego pieniądze przeje, przepije, zmenelizuje itd. - zamiast w coś zainwestować? Hosi napisał(a): ErgoProxy napisał(a): W XIX wieku, jak to pokazał Wojciech Orliński, możliwy był wręcz rozpad USA wskutek rewolucji rozwścieczonych robotników. A czego to ma dowodzić szanowny userze? Ano tego, że korwinizm jest niestabilny politycznie, chyba że buduje się go na trupach biedaków. Hosi naprawdę zaczepi jakiegoś historyka i zapyta go, jak wyglądało życie chłopa tysiąc lat temu. Usłyszy, że w latopisach i innych rocznikach przewijają się notorycznie beznamiętne uwagi typu "dużo ludzi z głodu pomarło". Tak wygląda godpodarka bez żadnych zabezpieczeń dla ubogich i ten właśnie stan pragnie przywrócić korwinizm. W odpowiedzi usłyszę, że wtedy z jednego ziarna rodziły się dwa, a dzisiaj... no właśnie. Dzisiaj mamy postęp (skądinąd slowo znienawidzone przez korwinistów - dlaczego?), ale nie w gospodarce. Gospodarka pozostała taka jaka była za czasów chronicznego niedoboru wszystkiego i jeśli zostanie puszczona na żywioł, taki świat nam stworzy. Lem to bardzo ładnie pokazał w "Dziennikach gwiazdowych", w podróży na planetę Indiotów. Pokazał tam również, jak działa bolszewizm na pożywce korwinistycznego społeczeństwa. Hosi napisał(a): Koledze trzeba nawet tłumaczyc że nie istnieje tylko jeden rodzaj trójkąta. Nie trzeba. Proszę Czytelnika, z tymi trójkątami jest tak, że jak narysujemy trójkąt na gumie i zaczniemy tę gumę wyginać, dostaniemy trójkąt krzywoliniowy, w którym obowiązują nieco inne prawa (np. suma kątów nie równa się 180 st.). Kiedy jednak przestaniemy gumę odkształcać, dostaniemy zwykły, normalny trójkąt z trzech odcinków prostych. Z logiką w wielu jej odmianach jest podobnie. Przykładowo, logika Arystotelesa posługuje się wartościami prawdy i fałszu; logika rozmyta posługuje się dodatkowo wartościami pośrednimi - trochę prawdy, trochę fałszu. Logika rozmyta definiuje więc np. działania na tych rozmytych wartościach: alternatywę, koniunkcję i tak dalej. Ale dla czystej prawdy i czystego fałszu logika rozmyta zachowuje się dokładnie tak samo jak logika Arystotelesa. Hosi napisał(a): Artykuł składa się z samych ogólników i trudno z niego wyciągnąc jakiekolwiek miarodajne wnioski. Masz jakieś inne namiary,tzn bardziej szczegółowe? Góglamy: "emerytury Chile" i przeglądamy linki. Artykuł bardzo konkretnie wskazuje przyczyny istniejącego stanu rzeczy, natomiast bodajże nie podaje tego, co wisi w wikipedii, a mianowicie, że reformatorzy Pinocheta ( Chicago Boys) też kradli. jakas sierota obrzygana w wikipedii napisał(a): Jeszcze w 1982 roku w okresie przestrzegania [zaleceń] szkoły chicagowskiej miał miejsce duży kryzys gospodarczy: wzrosło zadłużenie kraju, wystąpiła hiperinflacja, bezrobocie wyniosło 30% (było dziesięciokrotnie wyższe niż za czasów gabinetu Allende). Głównym powodem kryzysu była działalność instytucji finansowych działających według modelu amerykańskiego Enronu; działanie takich instytucji praktycznie bez żadnych ograniczeń umożliwiła deregulacja rynków dokonana przez chicagowskich ekonomistów. Instytucje finansowe skupywały prywatyzowany majątek i zakumulowały kolosalny dług sięgający 14 miliardów dolarów.
Kryzys z 1982 roku okazał się tak niestabilny że Pinochet dokonał nacjonalizacji dużej części zadłużonych przedsiębiorstw. Pinochet zdecydował się usunąć z rządu chicagowskich ekonomistów w tym Serga de Castro. O oszustwa finansowe oskarżono kilku absolwentów Uniwersytetu Chicago którzy pracowali w Chile jako doradcy.
Gospodarkę Chile przed zupełną zapaścią udało się uratować poprzez niesprywatyzowanie Codelco (znacjonalizowanego przez poprzedni lewicowy rząd) eksploatującego chilijską miedź. Firma dawała Chile 85% dochodów z eksportu oznaczało to że w chwili pęknięcia banki finansowej udało się utrzymać rządowi stałe źródło wpływów.
I tego korwiniści oczywiście nie powiedzą. BTW: dobrze pamiętałem, że Chile żyje z miedzi. Hosi napisał(a): Na tym forum większość dyskutantów nie dogaduje się. I co? Wiesz dlaczego czy nie? Hosi zajrzy do wątku Diabelski Kotek w Forum nieco młodszych. Hosi napisał(a): Zadaj pytanie,to odniosę się. I wychodzi szydło z worka - jeśli chodzi o elitarność. Otóż Hosi nie potrafi prowadzić normalnej rozmowy. Hosiemu trzeba zadawać pytania.
|
Śr lut 12, 2014 7:45 |
|
 |
Hosi
|
ErgoProxy napisał(a): Wiedzę. Ciekawe że raz sobie Góglujesz,a innym razem chcesz uzyskać wiedzę ode mnie. Bez sciemniania proszę. Cytuj: Nazywając zaś rzecz po ludzku, są to kliniczne przykłady ideologicznego zaślepienia. Marksiści produkowali podobne rzeczy. A promowanie przez Ciebie marksizmu kulturowego,to co? Autorefleksja potrzebna od zaraz Cytuj: Etyki chrześcijańskiej. Utylitarysta broni etyki chrzescijanskiej? Przypominam tylko,że Utylitarystą jest równiez Pan Peter Singer,który postuluje zabijanie noworodków.Nic dodać nic ująć Cytuj: Obejmującej również działalność charytatywną. Kropeczka_ns jest lekarką, czyli należy do elity naszego społeczeństwa, zarówno pod względem intelektualnym, jak i zarobków. To rodzi pewne dodatkowe obowiązki względem ubogich, przynajmniej jeśli traktuje się swoje wyznanie poważnie. A co ma piernik do wiatraka? Kto cięzko pracuje dajmy na to dzieści lat, należą mu się pieniądze które wypracował,a nie jakieś szczatki, ktore proponuje państwo socjalistyczne.Trudne do pojęcia? Cytuj: Hosiemu po prostu nie podoba się, że to, co dawniej zależało od dobrawoli, obecnie jest zinstytucjonalizowane. Hosiemu nie podoba się bzdurny system, który jest po pierwsze,niewydajny (biurokracja pożera masę srodków),a po drugie niesprawiedliwy (janosikowe) Jak iksiński wie, że państwo zabiera mu część srodków ktore wypracował ,na powiedzmy ubogich (często niestety nierobów),to nie czuje motywacji do niesienia pomocy i z zasady nie pomaga.(wyjątki są oczywiscie) Cytuj: Dlaczego jest zinstytucjonalizowane, wyjaśniłem na przykładzie zabawy politycznej. Tak,dla Ciebie całe życie to jedna wielka zabawa. Pozwól że zapytam:z czego się utrzymujesz? Cytuj: Dlaczego Hosiemu się nie podoba? Wolno zapytać Hosiego o cewkę? Jakie Hosi ma kompetencje zawodowe i ile by zarabiał w warunkach szalejącej korwinistycznej wolności gospodarczej? I jak długo...
Hosi imał się róznych zajęć.Sprzątałem swego czasu nawet klatki schodowe, azeby móc się utrzymać.Dlaczego? Bo jestem elastyczny i potrafię dostoswać się do istniejących warunków. Realne nastawienie do życia to połowa sukcesu.Jak jest w przypadku normalnych Polaków,to chyba wiemy wszyscy,prawda?A w momencie zapanowania korwinistycznej "utopii",jednostka który ma w tej sytuacji swiadomość braku pomocy ze strony państwa w cudowny sposób zaczyna dostosowywać się do zaistniałych warunków i problem przynajmniej znakomitej większosci nierobów znika jak za dotknięciem czarodziejskiej różdzki. Cytuj: Pytanie za dwieście punktów: czy w korwinizmie jałmużnik daje jałmużnę za bezdurno, czy jednak stawia ubogiemu jakieś warunki i ustala jakieś regulaminy? Innymi słowy, czy dotuje takiego ubogiego, który jego pieniądze przeje, przepije, zmenelizuje itd. - zamiast w coś zainwestować? To sprawa indywidualna.Nie ma tutaj żadnych odgórnych zasad.Jeden da ot tak, po prostu,inny bedzie dopytywał,stawiał warunki,a jeszcze inny wymysli jeszcze coś innego. Cytuj: Ano tego, że korwinizm jest niestabilny politycznie, chyba że buduje się go na trupach biedaków. Biedak i trup to taka kategoria, która ma być emocjonalnym chwytem, czy jak? Ponadto: W Twoim systemie menel z pod budki z piwem ciągnie kasiorę od uczciwych ludzi,a pracę ma gdzieś.A pismo przecież mówi: Kto nie chce pracowac niech też nie je To jest kolego etyka chrzescijanska.A kto rzeczywiscie ma problemy i nie potrafi znależć pracy, czy z jeszcze innych powodów cierpi,może skorzystać z pomocy kosciołów ,bądz innego rodzaju prywatnych instytucji. Cytuj: Usłyszy, że w latopisach i innych rocznikach przewijają się notorycznie beznamiętne uwagi typu "dużo ludzi z głodu pomarło". Tak wygląda godpodarka bez żadnych zabezpieczeń dla ubogich i ten właśnie stan pragnie przywrócić korwinizm . Kiedyś czytałem U Wielomskiego przykład Pana Lee z CHRL. W Chinach jak wiadomo nie ma ZUS-u (choc nie wiem czy to się nie zmienia).Co by było gdyby Pan Lee musiał płacić przymusowy haracz? (zadaje pytanie Wielomski).I odpowiada:Teraz niedojada,a w przypadku wprowadzenia przymusowej składki chodziłby głodny. Albo inaczej:U Korwina mógłby chodzić głodny,w socjalizmie musi chodzic głodny. Ponadto: W okresie zimowym często słyszy się jak zamarza wiele osób.(To nawiązanie do demagogicznego "argumentu" mojego oponenta).I pytanie:tak wygląda państwo które dba o obywateli? Gdzie jest przyczyna,a gdzie skutek kolego ? Myslisz że takie proste związki przyczynowe, którymi raczysz publiczność tego forum,kogokolwiek przekonają? Cytuj: Dzisiaj mamy postęp (skądinąd slowo znienawidzone przez korwinistów - dlaczego?), ale nie w gospodarce. Gospodarka pozostała taka jaka była za czasów chronicznego niedoboru wszystkiego i jeśli zostanie puszczona na żywioł, taki świat nam stworzy. Lem to bardzo ładnie pokazał w "Dziennikach gwiazdowych", w podróży na planetę Indiotów. Pokazał tam również, jak działa bolszewizm na pożywce korwinistycznego społeczeństwa. No tak,wybitny reperezentant szkoły socjalistycznej twierdzi,że Milton Friedaman i F.A Hayek,noblisci zresztą,to ludzie którzy nie mają kontaktu z rzeczywistoscią.I tak oto elitę społecześńtwa upycha się w sidła utopijnych ram. Cytuj: Nie trzeba. Proszę Czytelnika, z tymi trójkątami jest tak, że jak narysujemy trójkąt na gumie i zaczniemy tę gumę wyginać, dostaniemy trójkąt krzywoliniowy, w którym obowiązują nieco inne prawa (np. suma kątów nie równa się 180 st.). Kiedy jednak przestaniemy gumę odkształcać, dostaniemy zwykły, normalny trójkąt z trzech odcinków prostych. Jezeli ktoś nie wie,co to znaczy przeintelektualizowany argument,to ma teraz okazję przeczytać sobie powyższą wypowiedz. Cytuj:
Z logiką w wielu jej odmianach jest podobnie. Przykładowo, logika Arystotelesa posługuje się wartościami prawdy i fałszu; logika rozmyta posługuje się dodatkowo wartościami pośrednimi - trochę prawdy, trochę fałszu. Logika rozmyta definiuje więc np. działania na tych rozmytych wartościach: alternatywę, koniunkcję i tak dalej. Ale dla czystej prawdy i czystego fałszu logika rozmyta zachowuje się dokładnie tak samo jak logika Arystotelesa. Z trójkątami jest podobnie. Trójkąt ma to do siebie, że ma trzy boki,czyli kazdy trójkąt jest trójkatem. Ale: Narzedzie filozoficzne do którego się odwołałem,czyli typy i egzemplarze doskonale pasuje do rozwiązania tego dylematu,które jak widać u mojego adwersarza,można rozpatrywać w dość ekwilibrystyczny sposób.I tak: Mamy trzy rodzaje trójkątów: trójkąt różnoboczny ma każdy bok innej długości; trójkąt równoramienny ma przynajmniej dwa boki tej samej długości; trójkąt równoboczny. Jezeli mój interlokutor twierdzi, ze istnieje tylko jedna Logika,(tak powiedział),to również musi stwierdzić że istnieje tylko jeden trójkat.Widocznie nie może zrozumieć,że logika to typ,a np" dwuwartosciowość" to egzemplarz.,Mimo ze cechą konstytutywną kazdego trojkata są trzy boki,to jednak róznią się one kilkoma szczegółami,dlatego też poszczególne ich wersje,nazywa się egzemplarzami.Nie inaczej jest z logiką.Bazuje ona na dwóch wartosciach,ale np:w buddyzmie istnieje wariant,zwany:logiką czterech alternatyw.Prawda że proste? I jezeli napisalem: poza kosciołem nie ma logiki, to chyba jasne, ze chodziło mi o dwuwartosciową logikę arystotelesowską, która jak wiadomo, jest elementem konstytutywnym naszej cywilizacji. Tak więc Twoja dygresja dotycząca Japonii,jest zwyczajnie chybiona. Cytuj: Artykuł bardzo konkretnie wskazuje przyczyny istniejącego stanu rzeczy, Jezeli chcesz już dokonac merytorycznej analizy,to nalezy porównywać stan sprzed reform, kiedy rządził Allende i stan po,kiedy działali "Chicago Boys".Wskazniki ekonomiczne które podawałem, jednoznacznie potwierdzały pozytywne skutki reform.Perturbacje na które zwróciłeś uwagę przytaczjąc fragment z Wikipedii, miały charakter przejsciowy. I tak: Za rządów Pinocheta zaczęto spłacać zadłużenie zagraniczne zaciągnięte za Allende. Ponadto eksport Chile “w latach 1973-1987 – wzrósł czterokrotnie (…). Wzrost produkcji rolnej wyniósł w tym czasie ponad 500 proc. Dochód narodowy wzrastał w tempie prawie 10 proc. rocznie”[17]. Jak pisze Anna Ząbkowicz “dobra uważane dotąd za luksusowe i podróże zagraniczne, kiedyś trudno dostępne, znalazły się w zasięgu zwykłych ludzi”[18], a “wskaźniki śmiertelności dzieci stale się zmniejszały i w latach osiemdziesiątych osiągnęły poziom najniższy w Ameryce Łacińskiej”[19]. Średnia długość życia wzrosła z 60 lat w latach sześćdziesiątych XX wieku do 76,6 w 2005 roku[20]. Ponadto “w latach dziewięćdziesiątych [XX wieku] znacznie spadło bezrobocie [do 5,6%], wzrosły płace realne [średnio 4% rocznie] i w konsekwencji tych korzystnych zmian na rynku pracy znacznie zmniejszył się zakres biedy”[21]. Jeszcze w 1987 roku skraja bieda dotykała 17,4% ogółu Chilijczyków, a w 1996 już tylko 5,8%[22]. Należy dodać, że działo się to w warunkach ogólnoświatowej recesji. Obecnie chilijska gospodarka jest najlepiej rozwinięta w Ameryce Południowej i jako jedyna na całym kontynencie oparła się kryzysowi gospodarczemu w 2002 roku. W 2004 roku wzrost gospodarczy wyniósł 5,8% PKB, inflacja – 2,4%, dług publiczny – 12,8% PKB, nadwyżka budżetowa – ponad 1,5 mld USD, a dodatni bilans w handlu zagranicznym – prawie 7 mld USD (wartość eksportu była większa od importu o 30%)[23].
Tomasz Cukiernik. Nie ma więc sensu przytaczać wskazników ekonomicznych w sposób oderwany od kontekstu. Cytuj: natomiast bodajże nie podaje tego, co wisi w wikipedii, a mianowicie, że reformatorzy Pinocheta (Chicago Boys) też kradli. Argument typu: a u was to murzynów biją Jak widać mój adwersarz znowu nie może pojąć,że czym innym jest system, który z zasady opiera się na złodziejstwie,a czym innym jest uleganie pokusom przez poszczególne jednostki. Cytuj: I tego korwiniści oczywiście nie powiedzą. BTW: dobrze pamiętałem, że Chile żyje z miedzi. Kolejne mistrzostwo swiata. Niewazne jak się rządzi,wystarczy że jest miedz.Dziekujemy za tak dogłębny wykład. Cytuj: Hosi zajrzy do wątku Diabelski Kotek w Forum nieco młodszych. Dobrze zajrzę. A kolega ErgoProxy poczyta sobie ksiązkę Edwarda De Bono, Myslenie przeciw konfliktom. Cytuj: I wychodzi szydło z worka - jeśli chodzi o elitarność. Otóż Hosi nie potrafi prowadzić normalnej rozmowy. Hosiemu trzeba zadawać pytania. Zadawnie pytań ma na celu zrozumienie poglądów adwersarza.Az dziw bierze, że mój dyskutant robi z tego zarzut 
|
Śr lut 12, 2014 19:03 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Stoch zdobywa dla Polski złoto a w wywiadzie dla dziennikarzy antypolski i antykatolicki TVN jest nastawiony aby wytykać mu wiarę i to jaka ona jest. Człowiek zdobywa dla Polski złoto a ta obca stacja z premedytacją atakuje go za wiarę, tak się atakuje ludzi wierzących nawet w chwili radości dla kraju. http://www.youtube.com/watch?v=AasyZNr22b4
|
N lut 16, 2014 14:12 |
|
 |
Soul33
Moderator
|
Wątek o korwinizmie został wydzielony tutaj.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
Wt lut 25, 2014 17:52 |
|
 |
panMK
|
http://www.youtube.com/watch?v=Ch6d4OHv2cUi znów wątek opętania w filmie ,rozmowa raczej wskazuje na niedowierzanie w słowa człowieka który wie co mówi.Kolejna relacja która wskazuje na to jak mas media podchodzą do Chrześcijaństwa.J co się teraz dziwić że młodzież odchodzi od WIARY jak cały czas jest atakowana przez jad który propaguje wszystko co złe pod przykrywką dobra.Swoją drogą podziwiam tego człowieka .Nie mogę nigdzie zdobyć tego filmu ,mógł by mi ktoś w tym temacie podpowiedzieć gdzie dostać w necie ten film?
_________________ JEZU UFAM TOBIE Święta Faustyna Kowalska
|
Wt mar 18, 2014 20:50 |
|
 |
NapominacToObowiazek
|
Można natomiast obejrzeć wojewódzkiego vs cejrowskiego, podprogowe sygnaly nawet nie tak podprogowe jak zwykle, warto sie skupic nad tym co robi przed zaproszeniem cejrowskiego do studia - gdy sie niby zastanawia pokazuje "ave sataaaan" a gdy wylicza ludzi i pada na katolików ups ... padło na środkowy palec - katolicy ... "nie wiem jak mogło się tak dziwnie złożyć" ....  niezła beczka Skupiał by się bardziej na tych nieszczęsnych wiadomościach "podprogowych" - w Polsze albo uważają że ludzie są zbyt tępi i robią to w bardzo widoczny sposób, albo jeszcze się tego dobrze nie nauczyli .... za granicą stoją w tej kwestii conajmniej o kilka klas wyżej ! Nagle się okazuje że wszystko ma znaczenie, drobne wpadki, muzyka, przerywniki, ton głosu, mowa ciała oczywiście, nawet kadrowanie kamery na "lidera" i jego "przeciwnika" - nawet inne "przejścia kamery, drgania .... to troche denerwujące oglądać w tv cokolwiek jak się takie rzeczy zauważa  Naszczęscie mi większość tych rewelacji umyka ... ;p
|
Śr mar 26, 2014 10:52 |
|
 |
amadeus35
|
NapominacToObowiazek napisał(a): Można natomiast obejrzeć wojewódzkiego vs cejrowskiego, podprogowe sygnaly nawet nie tak podprogowe jak zwykle, warto sie skupic nad tym co robi przed zaproszeniem cejrowskiego do studia - gdy sie niby zastanawia pokazuje "ave sataaaan" a gdy wylicza ludzi i pada na katolików ups ... padło na środkowy palec - katolicy ... "nie wiem jak mogło się tak dziwnie złożyć" ....  niezła beczka Skupiał by się bardziej na tych nieszczęsnych wiadomościach "podprogowych" - w Polsze albo uważają że ludzie są zbyt tępi i robią to w bardzo widoczny sposób, albo jeszcze się tego dobrze nie nauczyli .... za granicą stoją w tej kwestii conajmniej o kilka klas wyżej ! Nagle się okazuje że wszystko ma znaczenie, drobne wpadki, muzyka, przerywniki, ton głosu, mowa ciała oczywiście, nawet kadrowanie kamery na "lidera" i jego "przeciwnika" - nawet inne "przejścia kamery, drgania .... to troche denerwujące oglądać w tv cokolwiek jak się takie rzeczy zauważa  Naszczęscie mi większość tych rewelacji umyka ... ;p Najlepiej jest wylaczyc TV wziac Biblie do reki i czytac 
_________________ Bog jest Miloscia :)
|
So mar 29, 2014 9:38 |
|
 |
medieval_man
Moderator
Dołączył(a): Pn gru 13, 2010 16:50 Posty: 7771 Lokalizacja: Kraków, Małopolskie
|
amadeus35 napisał(a): Najlepiej jest wylaczyc TV wziac Biblie do reki i czytac  Poszedłbym dalej: jeszcze lepiej zmusić innych, zeby to zrobili?
_________________ Fides non habet osorem nisi ignorantem
|
So mar 29, 2014 11:53 |
|
|
|