Naukowe dowody na istnienie BOGA.
| Autor |
Wiadomość |
|
Tomcio Paluszek
|
 Re: Naukowe dowody na istnienie BOGA.
Ależ ja nie mam doktoratu z filozofii nauki tylko z nauk ścisłych i inżynierskich. Z filozofii nauki miałem tylko egzamin doktorski podobnie jak z języka obcego no i najważniejszy z zagadnień związanych z doktoratem, że tak ogólnie powiem zagadnień matematyczno-mechaniczno-komputerowych. Chemię miałem, w bardzo rozbudowanej formie w liceum (starym komunistycznym czteroletnim liceum) w klasie o profilu przyrodniczym. Potem na studiach też była chemia ale nieorganiczna, bo taka jest potrzebna w moim zawodzie. Prace dotyczące początków życia, które czytam, są pisane przez profesorów, którzy na chemii organicznej "zjedli zęby" i którzy nawet lepiej od yarpena zdają sobie sprawę z problemów. Tym ciekawsza łamigłówka do rozwiązania. Kreacjonizm jest całkowicie antynaukowy, z definicji uniemożliwia postawienie jakiegokolwiek problemu. Nie istnieje i nie może istnieć ani jeden kreacjonistyczny artykuł naukowy. Kreacjoniści mogą tylko pasożytować na pozytywnym dorobku ewolucjonistów.
_________________ Sapere aude!
|
| So sty 17, 2015 10:37 |
|
|
|
 |
|
Askadtowiesz
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Wiesz, ten "kreacjonistyczny intelektualny leń", z którym właśnie rozmawiasz, ma skończone wyższe studia chemiczne o kierunku chemia organiczna. To jesteś chyba chemikiem zdolnym do działania tylko w warunkach sterylnego laboratorium. Przyroda to już za dużo. Nikt tam nie mierzył tamperatur ani steżeń, wiec jak moglo cokoliwek powstać... Cytuj: Więc nie pleć tu kitów, że odnoszę się do tematu na zasadzie "nie bo nie" Ja sie tez z tym "nie bo nie" absolutnie zgadzam. Po prostu celowo wyszukujecie wszelkich mozliwych przeszkód i na takim etapie się zatrzymujecie.
_________________ Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze. G.C. Lichtenberg
|
| So sty 17, 2015 17:19 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Askadtowiesz napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): Wiesz, ten "kreacjonistyczny intelektualny leń", z którym właśnie rozmawiasz, ma skończone wyższe studia chemiczne o kierunku chemia organiczna. To jesteś chyba chemikiem zdolnym do działania tylko w warunkach sterylnego laboratorium. Przyroda to już za dużo. Nikt tam nie mierzył tamperatur ani steżeń, wiec jak moglo cokoliwek powstać... Laboratorium uczy pokory i tego, że właśnie w przyrodzie skomplikowane reakcje nie mają szansy zajść bez kontroli i na drodze przypadków. Cytuj: Cytuj: Więc nie pleć tu kitów, że odnoszę się do tematu na zasadzie "nie bo nie" Ja sie tez z tym "nie bo nie" absolutnie zgadzam. Po prostu celowo wyszukujecie wszelkich mozliwych przeszkód i na takim etapie się zatrzymujecie. Bo te przeszkody istnieją i nic tego nie zmieni. Nie znikną tylko dlatego, że przeszkadzają piewcom tezy o samoistnym powstaniu życia w przejściu z prostych związków do skomplikowanych cząsteczek.
|
| So sty 17, 2015 17:23 |
|
|
|
 |
|
Robek
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Błąd. Jest to standardowe rozumowanie każdego, kto zdaje sobie sprawę z prostego faktu: Im bardziej skomplikowaną i większą cząsteczkę chcesz otrzymać, tym ważniejsze jest precyzyjne kontrolowanie procesów, które mają do tego doprowadzić. Wbrew temu, co się wydaje ewolucjonistom, nie wystarczy skompletować w jednym miejscu rybozę, kwas fosforowy, adeninę, cytozynę, guaninę i uracyl, aby otrzymać RNA. Już nie mówiąc o tym, że wcześniej trzeba te związki organiczne (adeninę, guaninę, cytozynę, uracyl i rybozę) otrzymać i w odpowiednich stężeniach dostarczyć do miejsca reakcji. Powiedz mi dlaczego człowiek ma w połowie takie samo DNA jak banan? dna składa sie z 3 miliardów par nukleotydów, to człowiek i banan ma 1,5 miliarda takich samych par?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
| So sty 17, 2015 17:44 |
|
 |
|
GruchotGuempia
|
Robek napisał(a): Powiedz mi dlaczego człowiek ma w połowie takie samo DNA jak banan? dna składa sie z 3 miliardów par nukleotydów, to człowiek i banan ma 1,5 miliarda takich samych par? Ale ma 1,5 miliarda różnych. 
_________________ Dylematy moralne załatwia się w konfesjonale, nie w internecie.
|
| So sty 17, 2015 19:10 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Robek napisał(a): Yarpen_Zirgin napisał(a): Błąd. Jest to standardowe rozumowanie każdego, kto zdaje sobie sprawę z prostego faktu: Im bardziej skomplikowaną i większą cząsteczkę chcesz otrzymać, tym ważniejsze jest precyzyjne kontrolowanie procesów, które mają do tego doprowadzić. Wbrew temu, co się wydaje ewolucjonistom, nie wystarczy skompletować w jednym miejscu rybozę, kwas fosforowy, adeninę, cytozynę, guaninę i uracyl, aby otrzymać RNA. Już nie mówiąc o tym, że wcześniej trzeba te związki organiczne (adeninę, guaninę, cytozynę, uracyl i rybozę) otrzymać i w odpowiednich stężeniach dostarczyć do miejsca reakcji. Powiedz mi dlaczego człowiek ma w połowie takie samo DNA jak banan? dna składa sie z 3 miliardów par nukleotydów, to człowiek i banan ma 1,5 miliarda takich samych par? Nieprawda. Wszystkie pary nukleotydów w DNA człowieka są dokładnie takie same jak u bananowca. Różnica dotyczy ich ułożenia w geny. 
|
| So sty 17, 2015 19:16 |
|
 |
|
Soul33
Moderator
|
Moim zdaniem to jest wykluczone z perspektywy teologicznej (filozoficznej), że Bóg musi majstrować przy naturze, aby wszystko działało tak jak działa. No ale to kwestia przekonań.
Może raczej postawmy pytanie: czy dostrzegasz możliwość powstania życia w środowisku naturalnym? Chodzi o jakiekolwiek środowisko, bo obecne środowisko na Ziemi może być mylące w tym kontekście.
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
| So sty 17, 2015 20:42 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
To pytanie do mnie?
|
| So sty 17, 2015 20:45 |
|
 |
|
Soul33
Moderator
|
Tak. 
_________________ Don't tell me there's no hope at all Together we stand, divided we fall ~ Pink Floyd, "Hey you"
|
| So sty 17, 2015 20:57 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Na drodze naturalnych reakcji nie ma takiej możliwości. Czy to obecnie, czy w przeszłości.
|
| So sty 17, 2015 21:04 |
|
 |
|
Robek
|
Yarpen_Zirgin napisał(a): Nieprawda. Wszystkie pary nukleotydów w DNA człowieka są dokładnie takie same jak u bananowca. Różnica dotyczy ich ułożenia w geny.  Dlaczego wszystko co żyje na Ziemi, ma tak wiele elementów wspólnych?
_________________ Wymyśliłem swoje życie od początku do końca bo to, które dostałem mi się nie podobało.
|
| So sty 17, 2015 23:51 |
|
 |
|
Tomcio Paluszek
|
Wielki Kreator w akcji: http://nauka.wiara.pl/doc/2322645.W-Kar ... nek-grzybaPuenta jest taka, żeby nie walczyć z tą chorobą. I słusznie. Z Wielkim Kreatorem jeszcze nikt nie wygrał. Skoro gdzieś tam u góry zapadła decyzja, by wykończyć kosodrzewinę to nic nam maluczkim do tego a Lophodermium corconticum został zesłany by tego dokonać!
_________________ Sapere aude!
|
| N sty 18, 2015 19:14 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Przecież zgodnie z TE jeżeli jakiś gatunek nie potrafi się przystosować do nowych warunków, czyli wyewoluować w doskonalszą wersję, to ma wyginąć. Skoro więc kosodrzewinę niszczy nowy grzyb, to nie należy jej pomagać, aby w ten sposób mogła udoskonalić swój genotyp i stworzyć nowy, ulepszony gatunek. Stwierdzenie uczonego, aby nie szukać leku zwalczającego tego grzyba, jest więc zgodne z poglądami ewolucjonistów. 
|
| N sty 18, 2015 19:33 |
|
 |
|
tomek99
|
Straszna musi być ta świadomość.
że Bóg nie istnieje że to była tylko bajka dla dzieci w wieku 9 lat niektórzy pozostali na tym etapie idąc dalej w bierzmowania, małżeństwa, kapłaństwa, zakony, sakramenty i tym podobne czyli "w gusła" Boga nie ma to tylko wymysł ludzki
|
| Pn mar 23, 2015 20:34 |
|
 |
|
Robek
|
tomek99 napisał(a): Straszna musi być ta świadomość.
że Bóg nie istnieje że to była tylko bajka dla dzieci w wieku 9 lat niektórzy pozostali na tym etapie idąc dalej w bierzmowania, małżeństwa, kapłaństwa, zakony, sakramenty i tym podobne czyli "w gusła" Boga nie ma to tylko wymysł ludzki Skąd wiesz że go nie ma?
|
| Pn kwi 06, 2015 21:56 |
|
|
|