Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 13, 2025 23:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 258 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 18  Następna strona
 Naukowe dowody na istnienie BOGA. 
Autor Wiadomość

Post Re: Naukowe dowody na istnienie BOGA.
Ależ ja nie mam doktoratu z filozofii nauki tylko z nauk ścisłych i inżynierskich. Z filozofii nauki miałem tylko egzamin doktorski podobnie jak z języka obcego no i najważniejszy z zagadnień związanych z doktoratem, że tak ogólnie powiem zagadnień matematyczno-mechaniczno-komputerowych.
Chemię miałem, w bardzo rozbudowanej formie w liceum (starym komunistycznym czteroletnim liceum) w klasie o profilu przyrodniczym. Potem na studiach też była chemia ale nieorganiczna, bo taka jest potrzebna w moim zawodzie.
Prace dotyczące początków życia, które czytam, są pisane przez profesorów, którzy na chemii organicznej "zjedli zęby" i którzy nawet lepiej od yarpena zdają sobie sprawę z problemów. Tym ciekawsza łamigłówka do rozwiązania. Kreacjonizm jest całkowicie antynaukowy, z definicji uniemożliwia postawienie jakiegokolwiek problemu. Nie istnieje i nie może istnieć ani jeden kreacjonistyczny artykuł naukowy. Kreacjoniści mogą tylko pasożytować na pozytywnym dorobku ewolucjonistów.

So sty 17, 2015 10:37

Yarpen_Zirgin napisał(a):
Wiesz, ten "kreacjonistyczny intelektualny leń", z którym właśnie rozmawiasz, ma skończone wyższe studia chemiczne o kierunku chemia organiczna.
To jesteś chyba chemikiem zdolnym do działania tylko w warunkach sterylnego laboratorium. Przyroda to już za dużo. Nikt tam nie mierzył tamperatur ani steżeń, wiec jak moglo cokoliwek powstać...
Cytuj:
Więc nie pleć tu kitów, że odnoszę się do tematu na zasadzie "nie bo nie"

Ja sie tez z tym "nie bo nie" absolutnie zgadzam. Po prostu celowo wyszukujecie wszelkich mozliwych przeszkód i na takim etapie się zatrzymujecie.

Rozsądne, a nie pętające swej wolności umysły są lekkimi ciałami lotnymi, wybiegającymi zawsze naprzód i rozpoznającymi okolice, do których dostojnie kroczący, zwarty korpus ortodoksów w końcu także kiedyś dotrze.
G.C. Lichtenberg

So sty 17, 2015 17:19
Askadtowiesz napisał(a):
Wiesz, ten "kreacjonistyczny intelektualny leń", z którym właśnie rozmawiasz, ma skończone wyższe studia chemiczne o kierunku chemia organiczna.
To jesteś chyba chemikiem zdolnym do działania tylko w warunkach sterylnego laboratorium. Przyroda to już za dużo. Nikt tam nie mierzył tamperatur ani steżeń, wiec jak moglo cokoliwek powstać...

Laboratorium uczy pokory i tego, że właśnie w przyrodzie skomplikowane reakcje nie mają szansy zajść bez kontroli i na drodze przypadków.

Cytuj:
Cytuj:
Więc nie pleć tu kitów, że odnoszę się do tematu na zasadzie "nie bo nie"

Ja sie tez z tym "nie bo nie" absolutnie zgadzam. Po prostu celowo wyszukujecie wszelkich mozliwych przeszkód i na takim etapie się zatrzymujecie.

Bo te przeszkody istnieją i nic tego nie zmieni. Nie znikną tylko dlatego, że przeszkadzają piewcom tezy o samoistnym powstaniu życia w przejściu z prostych związków do skomplikowanych cząsteczek.

So sty 17, 2015 17:23

Błąd. Jest to standardowe rozumowanie każdego, kto zdaje sobie sprawę z prostego faktu:
Im bardziej skomplikowaną i większą cząsteczkę chcesz otrzymać, tym ważniejsze jest precyzyjne kontrolowanie procesów, które mają do tego doprowadzić. Wbrew temu, co się wydaje ewolucjonistom, nie wystarczy skompletować w jednym miejscu rybozę, kwas fosforowy, adeninę, cytozynę, guaninę i uracyl, aby otrzymać RNA. Już nie mówiąc o tym, że wcześniej trzeba te związki organiczne (adeninę, guaninę, cytozynę, uracyl i rybozę) otrzymać i w odpowiednich stężeniach dostarczyć do miejsca reakcji.

Powiedz mi dlaczego człowiek ma w połowie takie samo DNA jak banan?
dna składa sie z 3 miliardów par nukleotydów, to człowiek i banan ma 1,5 miliarda takich samych par?

So sty 17, 2015 17:44

Robek napisał(a):
dna składa sie z 3 miliardów par nukleotydów, to człowiek i banan ma 1,5 miliarda takich samych par?

Ale ma 1,5 miliarda różnych. :razz:

So sty 17, 2015 19:10
Robek napisał(a):
Błąd. Jest to standardowe rozumowanie każdego, kto zdaje sobie sprawę z prostego faktu:
Im bardziej skomplikowaną i większą cząsteczkę chcesz otrzymać, tym ważniejsze jest precyzyjne kontrolowanie procesów, które mają do tego doprowadzić. Wbrew temu, co się wydaje ewolucjonistom, nie wystarczy skompletować w jednym miejscu rybozę, kwas fosforowy, adeninę, cytozynę, guaninę i uracyl, aby otrzymać RNA. Już nie mówiąc o tym, że wcześniej trzeba te związki organiczne (adeninę, guaninę, cytozynę, uracyl i rybozę) otrzymać i w odpowiednich stężeniach dostarczyć do miejsca reakcji.

Nieprawda. Wszystkie pary nukleotydów w DNA człowieka są dokładnie takie same jak u bananowca. Różnica dotyczy ich ułożenia w geny. :D

So sty 17, 2015 19:16
Moderator

Moim zdaniem to jest wykluczone z perspektywy teologicznej (filozoficznej), że Bóg musi majstrować przy naturze, aby wszystko działało tak jak działa. No ale to kwestia przekonań.

Może raczej postawmy pytanie: czy dostrzegasz możliwość powstania życia w środowisku naturalnym? Chodzi o jakiekolwiek środowisko, bo obecne środowisko na Ziemi może być mylące w tym kontekście.

~ Pink Floyd, "Hey you"

So sty 17, 2015 20:42
To pytanie do mnie?

So sty 17, 2015 20:45
Moderator

Tak. :)

~ Pink Floyd, "Hey you"

So sty 17, 2015 20:57
Na drodze naturalnych reakcji nie ma takiej możliwości. Czy to obecnie, czy w przeszłości.

So sty 17, 2015 21:04

Nieprawda. Wszystkie pary nukleotydów w DNA człowieka są dokładnie takie same jak u bananowca. Różnica dotyczy ich ułożenia w geny. :D

Dlaczego wszystko co żyje na Ziemi, ma tak wiele elementów wspólnych?

So sty 17, 2015 23:51

Wielki Kreator w akcji:

http://nauka.wiara.pl/doc/2322645.W-Kar ... nek-grzyba

Puenta jest taka, żeby nie walczyć z tą chorobą. I słusznie. Z Wielkim Kreatorem jeszcze nikt nie wygrał. Skoro gdzieś tam u góry zapadła decyzja, by wykończyć kosodrzewinę to nic nam maluczkim do tego a Lophodermium corconticum został zesłany by tego dokonać!

N sty 18, 2015 19:14
Przecież zgodnie z TE jeżeli jakiś gatunek nie potrafi się przystosować do nowych warunków, czyli wyewoluować w doskonalszą wersję, to ma wyginąć. Skoro więc kosodrzewinę niszczy nowy grzyb, to nie należy jej pomagać, aby w ten sposób mogła udoskonalić swój genotyp i stworzyć nowy, ulepszony gatunek.

Stwierdzenie uczonego, aby nie szukać leku zwalczającego tego grzyba, jest więc zgodne z poglądami ewolucjonistów. :D

N sty 18, 2015 19:33

Straszna musi być ta świadomość.

że Bóg nie istnieje
że to była tylko bajka dla dzieci w wieku 9 lat
niektórzy pozostali na tym etapie idąc dalej
w bierzmowania, małżeństwa, kapłaństwa, zakony, sakramenty i tym podobne
czyli "w gusła"
Boga nie ma to tylko wymysł ludzki

Pn mar 23, 2015 20:34

tomek99 napisał(a):
Straszna musi być ta świadomość.

że Bóg nie istnieje
że to była tylko bajka dla dzieci w wieku 9 lat
niektórzy pozostali na tym etapie idąc dalej
w bierzmowania, małżeństwa, kapłaństwa, zakony, sakramenty i tym podobne
czyli "w gusła"
Boga nie ma to tylko wymysł ludzki

Skąd wiesz że go nie ma?

Pn kwi 06, 2015 21:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 258 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12 ... 18  Następna strona